19 Μαΐου – Ημέρα Μνήμης για όλους τους Έλληνες, για όλο τον κόσμο
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου (βίντεο)

Η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου, μίλησε σήμερα στην Ειδική Συνεδρίαση της Ολομέλειας της Βουλής για την Ημέρα Μνήμης της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Μιλώντας προς το Σώμα και τους προσκεκλημένους εκπροσώπους των Ποντιακών Σωματείων, είπε:

“Δεν είναι εύκολη υπόθεση να αντιστέκεσαι στη λήθη. Να διατηρείς τη συλλογική μνήμη για το βαρύ πλήγμα που δέχτηκε ο Ελληνισμός στον Πόντο, στις αρχές του 20ου αιώνα. Κι όμως, είναι δικό μας χρέος να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές αυτό που κάποιοι ακόμα και σήμερα θεωρούν «ατύχημα της ιστορίας». Να θυμόμαστε την τραγική ιστορία των γιαγιάδων και των παππούδων μας, των πανάρχαιων και εκλεκτών Ελλήνων του Πόντου. Τον ξεριζωμό τους με ασύλληπτα μέσα.

Σαν σήμερα, πριν από 97 χρόνια, στις 19 Μαΐου του 1919, έκλεινε με τραγικό τρόπο ο αφανισμός του Ελληνισμού στον Πόντο. Εξοντώθηκε ένα σημαντικό κομμάτι του Ελληνισμού που κρατούσε ζωντανή τη γλώσσα, υψηλό το φρόνημα, πάλλουσα την ελληνική συνείδηση. Συνυπήρχε ειρηνικά με τους Τούρκους, και κυριαρχούσε στην οικονομική και πνευματική ζωή. Από πότε; Από τα πανάρχαια χρόνια. Το πιστοποιεί ο Ξενοφώντας, στο έργο του «Κύρου Ανάβασις»: «Και ήλθον επί θάλατταν εις Τραπεζούντα, πόλιν Ελληνίδα, οικουμένη εν τω Ευξείνω Πόντω, Σινωπέων αποικίαν, εν τη Κόλχων χώρα» αναφέρει για μια πόλη που έπλασαν οι Έλληνες τον όγδοο αιώνα προ Χριστού. Και μαζί μεσουράνησαν η Κερασούντα, η Σινώπη, η Σαμψούντα, η Αργυρούπολη-όλες αυτές οι κοιτίδες ενός σφριγηλού πολιτισμού.

Κι όμως ήταν αυτοί ακριβώς οι πρόγονοί μας- αυτοί που σφράγισαν με την παρουσία τους τούς τόπους αυτούς επί χιλιετίες, που σφαγιάστηκαν, ξεριζώθηκαν, εξοντώθηκαν με τους πιο απάνθρωπους τρόπους για έναν λόγο. Επειδή ήταν Έλληνες και Χριστιανοί. Αυτή είναι η πιο μαύρη σελίδα στην ιστορία του Πόντου.

Αυτή είναι η γενοκτονία. Δεν είναι απλώς μια πράξη βίας, ούτε καν μαζική δολοφονία. Είναι η εσκεμμένη και μεθοδική εξολόθρευση κάποιων, όχι για κάτι που έκαναν. Επιχειρήθηκε βίαια να ξεριζωθούν η σκέψη, τα ήθη, τα έθιμα, οι παμπάλαιες παραδόσεις, μαζί με τη δημιουργική ανάταση πολλών λαμπρών προσωπικοτήτων. Η γενοκτονία είναι μια πράξη απόλυτης φρίκης, ένα απαράγραπτο έγκλημα κατά της ανθρωπότητας που δεν πρέπει να ξεχνιέται ποτέ. Και πώς αλλιώς θα μπορούσε άλλωστε.”

Κλείνοντας την ομιλία της, η Χαρά Κεφαλίδου είπε:

“Σε μια συμβολική για μένα κίνηση, επιτρέψτε μου κύριε Υπουργέ να σας χαρίσω ένα βιβλίο που έχει πολύ μεγάλη σημασία για μένα ως Πόντια βουλευτή, και δεν είναι άλλο από τη βιωματική ιστορία της κυρίας Thea Halo, με τίτλο ‘Ούτε το όνομά μου’ “.

Στην κίνησή της αυτή αναφέρθηκαν πολλά δικτυακά μέσα ενημέρωσης (δείτε σχετική ανάρτηση στο ειδησεογραφικό σάιτ www.parapolitika.gr) αλλά και εφημερίδες (δείτε το σχόλιο του Γ. Παπαχρήστου στην εφημερίδα ΤΑ ΝΕΑ).

Δείτε ολόκληρο το βίντεο με την ομιλία και την προσφορά του βιβλίου στον Υπουργό Παιδείας κ. Φίλη