Χαρά Κεφαλίδου: Ανάγκη άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης του νομού Δράμας.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Τροφίμων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Αρ. Πρωτ. 1466/09-02-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων, προς τους Υπουργούς Οικονομικών, κ.  κ. Χρήστο Σταϊκούρα και Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη, με αφορμή τις δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας, κ. Ανέστη Τοπαλίδη,  στον τοπικό τύπο. Ο Πρόεδρος επισημαίνει τη δεινή οικονομική θέση που βρίσκονται οι επιχειρήσεις εστίασης του νομού Δράμας, εξαιτίας της υγειονομικής κρίσης, των πολύμηνων lockdown, την αύξηση πρώτων υλών, αλλά και της υπερβολικής αύξησης του ενεργειακού κόστους και ζητά μέτρα στήριξης και ενίσχυσης των επιχειρήσεων αυτών από την Κυβέρνηση για την άρση του οικονομικού τους αδιεξόδου. Όπως χαρακτηριστικά δηλώνει: «ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, είναι στο έλεος του Θεού αυτή τη στιγμή».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Τον Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων, κ. Άδωνι Γεωργιάδη

Θέμα: Ανάγκη άμεσης στήριξης των επιχειρήσεων εστίασης του νομού Δράμας

Ο Πρόεδρος του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας, κ. Ανέστης Τοπαλίδης, επεσήμανε με δηλώσεις του στον τοπικό τύπο, ότι με την υπερβολική αύξηση του ενεργειακού κόστους οι επιχειρήσεις εστίασης στη Δράμα δέχτηκαν ακόμα ένα ισχυρότατο και καίριο πλήγμα, που σε συνδυασμό με την μεγάλης διάρκειας υγειονομική κρίση, τα πολύμηνα lockdown, τους περιορισμούς ωραρίου και τα χρονίζοντα προβλήματα του κλάδου, έχουν οδηγήσει πολλές από τις επιχειρήσεις να γονατίσουν οικονομικά και αρκετές να αναγκάζονται να κλείσουν.

Οι εκκαθαριστικοί λογαριασμοί του ηλεκτρικού ρεύματος του Δεκεμβρίου 2021, αντιστοιχούν σε τεράστια ποσά. Οι πιο πολλοί εστιάτορες στη Δράμα, αυτή τη στιγμή, προχωρούν σε ρυθμίσεις, διότι είναι πολύ δύσκολο να πληρώσουν αυτά τα ποσά εφάπαξ.

Επειδή μέχρι στιγμής, όπως επισημαίνει ο Πρόεδρος, από τις πάρα πολλές επιστολές, σε συνεννόηση με την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εστιατόρων, που στείλανε σε όλα τα αρμόδια Υπουργεία, αλλά και στον Πρωθυπουργό, δεν έχουν κάποια ενημέρωση για τη λήψη άμεσων μέτρων ελάφρυνσης ή ενίσχυσης των επιχειρήσεων εστίασης και οδηγούνται σε αδιέξοδο και οικονομική ασφυξία.

Επειδή υπάρχει, συν τοις άλλοις, τεράστια αύξηση εξόδων, από τις αυξήσεις στις πρώτες ύλες μέχρι το ενεργειακό κόστος: «ο μεγαλύτερος εργοδότης στην Ελλάδα, που είναι η εστίαση, είναι στο έλεος του Θεού αυτή τη στιγμή».

Επειδή ο κλάδος της εστίασης και ειδικότερα οι εστιάτορες, περιμένουν ακόμα την επιδότηση ενοικίου, την οποία ζήτησαν στη διάρκεια του προηγούμενου lockdown, ενώ δεν έχουν πάρει ακόμα την επιστρεπτέα προκαταβολή και σε συνδυασμό με τα προαναφερθέντα προβλήματα οδηγούνται σε αδιέξοδο.

Σας επισυνάπτω το σχετικό άρθρο στον τοπικό τύπο με τις δηλώσεις του Προέδρου του Σωματείου Ζυθεστιατόρων Δράμας και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες ενίσχυσής τους και άρσης του οικονομικού τους αδιεξόδου.
Η αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να διαβάσετε το δημοσίευμα στον τοπικό τύπο εδώ.

Μπορείτε να δείτε τις απαντήσεις του Υπουργείου Ανάπτυξης & Επενδύσεων εδώ, το έγγραφο Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΤΠΑ & ΤΣ εδώ , το έγγραφο της Γενικής Γραμματείας Δημοσίων Επενδύσεων – ΕΣΠΑ εδώ, το  έγγραφο της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας εδώ, του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος  & Ενέργειας εδώ.