Χαρά Κεφαλίδου: Για ποια επιστροφή στην κανονικότητα μιλάει η κυβέρνηση όταν κλείνουν Περιφερειακά Ιατρεία και Κέντρα Υγείας
Κατάθεση Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη, Αρ. Πρωτ.:830/2.11.2021

Ερώτηση κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, προς τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη, σχετικά με την ανεξήγητη ενέργεια της Κυβέρνησης, που αφορά στην αναστολή λειτουργίας των Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας.

«Ειδικά για την περιοχή του Παρανεστίου, μία ορεινή και δυσπρόσιτη περιοχή, 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, δημιουργούνται εύλογα ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους οι ηλικιωμένοι άνθρωποι» τονίζει η βουλευτής.

Η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα έκτακτο μέτρο και επιστρέφουμε στην Κανονικότητα. Όμως τα νούμερα των κρουσμάτων κορωνοϊού παραπέμπουν σε κατάσταση συναγερμού.

Τέλος η βουλευτής επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας και ρωτά τον Υπουργό : «Αυτός θα είναι ο τρόπος; Αποδυναμώνοντας την Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα και την περίθαλψη αυτών των ηλικιωμένων ανθρώπων; Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε περιοχές όπως ο νομός Δράμας, που είναι στο “κόκκινο”, έχει 43% ανεμβολίαστους και ένα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο;».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης: 

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς : Τον Υπουργό Υγείας, κ. Αθανάσιο Πλεύρη
Θέμα: Ανεξήγητη σπουδή για αναστολή λειτουργίας Περιφερειακών Ιατρείων και Κέντρων Υγείας του Νομού Δράμας.

Ενημερωθήκαμε από τον Πρόεδρο της Κοινότητας του Παρανεστίου Δράμας ότι με την υπ’ αριθμό 44770/27.10.2021 απόφαση της 4ης ΥΠΕ, μπαίνουν σε αναστολή λειτουργίας όλα τα Κέντρα Υγείας και τα Περιφερειακά Ιατρεία Νομού Δράμας, που θα λειτουργούν πλέον μόνο τις καθημερινές και με ωράριο 7.00 π.μ. – 3.00 μ.μ.

Επειδή στην απόφαση τονίζεται ότι «η αναστολή θα διαρκέσει από την 1η Νοεμβρίου έως και το τέλος του έτους (31-12-2021) και γίνεται με σκοπό την περαιτέρω ενίσχυση των δομών υγείας, λαμβάνοντας υπόψη την επιδημιολογική εικόνα και τις έκτακτες υγειονομικές ανάγκες από την εξέλιξη της πανδημίας στο Νομό Δράμας.

Επειδή στο Νομό μας έχουμε 400 θύματα και μεγάλη ανησυχία για την εξέλιξη της πανδημίας.

Επειδή η κυβέρνηση λέει ότι δεν πρόκειται να λάβει κανένα έκτακτο μέτρο και επιστρέφουμε στην Κανονικότητα, αλλά ειδικά για την περιοχή του Παρανεστίου, μια απομακρυσμένη ορεινή περιοχή, που απέχει 40 χιλιόμετρα από την πόλη της Δράμας, στην οποία διαβιούν πολλά άτομα μεγάλης ηλικίας, που δύσκολα μετακινούνται προς το Γ.Ν. Δράμας, και η έλλειψη Γενικού και Αγροτικού Γιατρού, που να στελεχώνουν το Περιφερειακό Ιατρείο, δημιουργεί εύλογα ερωτήματα για το πώς θα αντιμετωπίσουν την καθημερινότητά τους αυτοί οι ηλικιωμένοι άνθρωποι.

Επειδή δημιουργείται αίσθημα ανασφάλειας και κλονίζεται η εμπιστοσύνη των πολιτών αυτών των ακριτικών και παραμεθορίων περιοχών, που παλεύουν μόνοι τους να κρατήσουν την περιοχή ζωντανή.
Αναγνωρίζουμε βέβαια την ανάγκη στελέχωσης του Γενικού Νοσοκομείου Δράμας, αλλά αυτός θα είναι ο τρόπος; Αποδυναμώνοντας την Πρωτοβάθμια Ιατρική Φροντίδα;

Η τοπική κοινότητα είναι ήδη αναστατωμένη. Σας υποβάλλουμε και το σχετικό ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου Παρανεστίου.

Μετά τα ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Γιατί στις δυσπρόσιτες, ακριτικές και ορεινές περιοχές του Νομού Δράμας προχωράτε σε αναστολή λειτουργίας των Κέντρων Υγείας;
2. Πώς θα εξασφαλίσετε την περίθαλψη αυτών των ηλικιωμένων ανθρώπων;
3. Ποιο είναι το σχέδιο σας για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε περιοχές όπως ο νομός Δράμας, που είναι στο “κόκκινο”, έχει 43% ποσοστό εμβολιασμένων και ένα υποστελεχωμένο Νοσοκομείο;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Σχετική Δήλωση της Χαράς Κεφαλίδου στην τηλεόραση του STAR  ΒΟΡΕΙΟΥ ΕΛΛΑΔΟΣ εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Υγείας εδώ.