Χαρά Κεφαλίδου: Διαμαρτυρία για τις διαφοροποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές των ιδιωτικών σε σχέση με τα δημοτικά ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε σχολικά κτίρια.
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, Παιδείας και Εργασίας, Αρ. Πρωτ. 2/08-10-2021

Αναφορά κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, μαζί με τους βουλευτές της ΚΟ του Κινήματος Αλλαγής, κ.κ. Γ. Μουλκιώτη και Γ. Αρβανιτίδη,  προς τους Υπουργούς Εσωτερικών, κ. Μ.Βορίδη,  Παιδείας κ. Ν. Κεραμέως και Εργασίας, κ. Κ. Χατζηδάκη, βάσει της σχετικής επιστολής του Πανελλήνιου Συλλόγου Εργαζομένων στα ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠ-ΜΕΑ, με την οποία διαμαρτύρονται για τις διαφοροποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές των ιδιωτικών σε σχέση με τα δημοτικά ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε σχολικά κτίρια. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς: Τον υπουργό Εσωτερικών, κ. Μαυρουδή Βορίδη
            Την υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων, κα Νίκη Κεραμέως
            Τον υπουργό Εργασίας, κ. Κωστή Χατζηδάκη

Θέμα: Διαμαρτυρία για τις διαφοροποιήσεις στις τεχνικές προδιαγραφές των ιδιωτικών σε σχέση με τα δημοτικά ΚΔΑΠ που λειτουργούν σε σχολικά κτίρια.

Στις 2 Ιουνίου 2021 δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ Γ.Π.Δ11 οικ./31252/2021 (ΦΕΚ 2332/Β/2-6-2021) «Προϋποθέσεις έκδοσης άδειας λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης Παιδιών (Κ.Δ.Α.Π.)». Στη συνέχεια, στις 18 Αυγούστου 2021, δημοσιεύθηκε η ΚΥΑ Γ.Π. Δ11 οικ./59903/2021 (ΦΕΚ 3851/Β/18-8-2021) «Προϋποθέσεις έκδοσης λειτουργίας και προδιαγραφές λειτουργίας Κέντρων Δημιουργικής Απασχόλησης (Κ.Δ.Α.Π.) που στεγάζονται σε δημόσια σχολικά κτίρια».

Στις δύο παραπάνω ΚΥΑ υπάρχουν σημαντικές διαφοροποιήσεις ως προς τις τεχνικές προδιαγραφές των κτιρίων και των χώρων, που οφείλουν να πληρούν τα ιδιωτικά ΚΔΑΠ σε σχέση με τα δημοτικά ΚΔΑΠ, τα οποία λειτουργούν σε σχολικά κτίρια.

Καταγγέλλεται ότι με τις παραπάνω ΚΥΑ δημιουργείται ζήτημα αθέμιτου ανταγωνισμού, καθώς το κόστος ίδρυσης και λειτουργίας ενός ιδιωτικού ΚΔΑΠ είναι σαφώς υψηλότερο από το αντίστοιχο ενός δημοτικού ΚΔΑΠ, που λειτουργεί σε σχολικό κτίριο.

Και επίσης, επισημαίνεται, ότι δεν μπορούν να ισχύουν δύο μέτρα και δύο σταθμά σε δομές κοινωνικής πρόνοιας, δημιουργώντας δικαιούχους «δύο ταχυτήτων». Δικαιούχους voucher που θα έχουν τη δυνατότητα να στείλουν τα παιδιά τους σε ιδιωτικές δομές, για τις οποίες ισχύουν οι αυστηρότερες προδιαγραφές και δικαιούχους που τα παιδιά τους θα αναγκαστούν να παρακολουθήσουν μαθήματα σε δημοτικά ΚΔΑΠ, τα οποία λειτουργούν σε δημόσια σχολικά κτίρια, και για τα οποία δεν τίθεται καμία αυστηρή προδιαγραφή.

Σας επισυνάπτουμε σχετική επιστολή διαμαρτυρίας και ζητούμε να εξετάσετε το θέμα και να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες λύσης του.

Οι Αναφέροντες Βουλευτές

Χαρά Κεφαλίδου

Γεώργιος Μουλκιώτης

Γεώργιος Αρβανιτίδης

Μπορείτε να δείτε τη σχετική ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΙΑΜΑΡΤΥΡΙΑ για ΙΔΙΩΤΙΚΑ ΚΔΑΠ_

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων εδώ, του Υπουργείου Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων εδώ και του Υπουργείου Εσωτερικών εδώ.