Χαρά Κεφαλίδου: Σημαντική η συμβολή της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον εκσυγχρονισμό του κράτους, με βασική προϋπόθεση την απαρέγκλιτη τήρηση της ανεξαρτησίας της από την εκτελεστική εξουσία
Τοποθέτηση στις εργασίες της 4ης Φάσης αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ, για την Καταπολέμηση Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών

Στις εργασίες της 4ης Φάσης αξιολόγησης της Ελλάδας από τον ΟΟΣΑ, με αντικείμενο την εφαρμογή της Σύμβασης για την Καταπολέμηση της Δωροδοκίας Αλλοδαπών Δημοσίων Λειτουργών, που πραγματοποιήθηκε από την Εθνική Αρχή Διαφάνειας (Ε.Α.Δ.), από 28.09.2021 έως 01.10.2021, συμμετείχε η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής.

«Η συμμετοχή Λειτουργών της δικαιοσύνης, βουλευτών, εκπροσώπων δημοσίων οργανισμών και φορέων του ιδιωτικού τομέα, εκπρόσωπων επαγγελματικών ενώσεων, επιμελητηρίων, φορέων της κοινωνίας των πολιτών και εκπρόσωπων των ΜΜΕ στις διαφορετικές θεματικές ενότητες συνεισέφερε στην ολιστική αποτύπωση των προβλημάτων και των προτεραιοτήτων για την αποτελεσματική καταπολέμηση του φαινομένου που αγγίζει τα ευρωπαϊκά κράτη».

Κατά την τοποθέτησή της, η Χαρά Κεφαλίδου τόνισε την επιτακτική ανάγκη εξασφάλισης κουλτούρας διαφάνειας και λογοδοσίας σε όλη την έκταση των διεθνών δημοσίων συμβάσεων που μέσα στο σύγχρονο οικονομικό περιβάλλον συνεργασίας των κρατών διαρκώς αναπτύσσεται.

«Η εναρμόνιση της νομοθεσίας, η θέσπιση αποτελεσματικών κανόνων και πρακτικών ελέγχου που εξασφαλίζουν τον υγιή ανταγωνισμό, αποτελεί όχημα εξάλειψης του φαινομένου και ελατήριο υγιούς ανάπτυξης για τη χώρα. Οι δυνατότητες που προσφέρει η τεχνολογία, μπορούν να συμβάλλουν σε αυτή την κατεύθυνση.

Ο εκσυγχρονισμός των διαδικασιών για τον άμεσο εντοπισμό κρουσμάτων δωροδοκίας, η ταχύτητα στην απονομή δικαιοσύνης, η διοικητική αναδιοργάνωση ώστε να εκλείψει το φαινόμενο του κατακερματισμού αρμοδιοτήτων, είναι θεμελιώδεις όροι για την αποκατάσταση στη συνείδηση των πολιτών και την εμπέδωση του κράτους δικαίου.

Το ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής διαχρονικά, πιστεύοντας στον θεσμό των Ανεξάρτητων Αρχών, είναι ο πρώτος πολιτικός φορέας που ανέδειξε την ανάγκη, ανέλαβε νομοθετικές πρωτοβουλίες και σταθερά υπερασπίζεται την ανάπτυξή τους».

Η βουλευτής έκλεισε την τοποθέτησή της, σημειώνοντας τη δυνατότητα σημαντικής συμβολής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας στον εκσυγχρονισμό του κράτους, με τη βασική προϋπόθεση απαρέγκλιτης τήρησης της ανεξαρτησίας της από την εκτελεστική εξουσία.

Μπορείτε να διαβάσετε για την ολοκλήρωση της 4ης Φάσης Αξιολόγησης της Χώρας από τον ΟΟΣΑ εδώ.