Την Παρασκευή 18 Μαρτίου η βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης Χαρά Κεφαλίδου κατέθεσε Ερώτηση προς τον Υπουργό Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού κ. Σταθάκη (με αρ. πρωτ. 4074) σχετικά με το Υπαίθριο Πλανόδιο Εμπόριο Παραγωγών Πατάτας, υπενθυμίζοντας ότι η πατάτα απέκτησε φήμη και ταυτοποιήθηκε ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (διάκριση που δίδεται μόνο σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα).
Η βουλευτής ρωτά τον Υπουργό: α) Εάν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ορεινών – μειονεκτικών περιοχών, να διαθέτουν οι ίδιοι μέρος της παραγωγής τους με άδεια υπαίθριου πλανόδιου παραγωγού, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ελεύθερα ανά την επικράτεια χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς και ιδιαίτερα για τα προϊόντα -όπως είναι η πατάτα- τα οποία διαθέτουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε), και β) Εάν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα χορήγησης νέων παραγωγικών αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου πατάτας και στους νέους αγρότες –όπως πριν την ισχύ του Ν. 4264/2014.
Το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό:
Οικονομίας, Ανάπτυξης και Τουρισμού
ΘΕΜΑ: Υπαίθριο Πλανόδιο Εμπόριο Παραγωγών Πατάτας»
Στο υψίπεδο Κ. Νευροκοπίου η καλλιέργεια της πατάτας είναι μονοκαλλιέργεια, γιατί μπορεί να αξιοποιήσει τις εδαφοκλιματικές συνθήκες της περιοχής. Καλλιεργείται την περίοδο από τέλη Μαρτίου ως Αύγουστο-Σεπτέμβριο και χάρη στη συσσωρευμένη εδώ και χρόνια γνώση κι εμπειρία των παραγωγών, η πατάτα απέκτησε φήμη και ταυτοποιήθηκε ως προϊόν με Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε.), (διάκριση που δίδεται μόνο σε εξαιρετικής ποιότητας προϊόντα).
Μέχρι την έκδοση του Ν. 4264/2014 (ΦΕΚ 118 τ. Α) οι ίδιοι οι παραγωγοί διέθεταν νόμιμα, την εξαιρετικά ποιοτική πατάτα τους και κατάφερναν να βιοπορίζονται με αξιοπρέπεια. Επίσης έπαιρναν άδεια από την Περιφέρεια και μπορούσαν να πουλήσουν ελεύθερα τα προϊόντα τους σε όλη την επικράτεια. Το ίδιο και οι νέοι αγρότες μπορούσαν να ασκήσουν ελεύθερα το πλανόδιο εμπόριο.
Με τον Ν. 4264/2014 (ρυθμίσεις για το υπαίθριο εμπόριο), όσοι είχαν άδεια θα μπορούν να την ανανεώσουν (εφόσον ισχύουν οι προϋποθέσεις υπό τις οποίες εκδόθηκε) μέχρι να συνταξιοδοτηθούν. Νέες άδειες δεν δίνονται στους νέους αγρότες, που επιτρέπεται να πουλήσουν τα προϊόντα τους είτε στο χωράφι είτε σε εμποροπανηγύρεις (εφόσον πάρουν άδεια από τον Δήμο). Διαφορετικά θα πρέπει να απευθύνονται στους μεσάζοντες δηλαδή στους εμπόρους. Η άσκηση υπαίθριου πλανόδιου εμπορίου από τους αγρότες, ωφελούσε και τους ίδιους αλλά και τον κόσμο που αγόραζε φθηνή και ποιοτική πατάτα.
Επειδή χωρίς τη δυνατότητα αυτή, οι παραγωγοί δεν πωλούν μόνοι τους την παραγωγή τους και δεν μπορούν να αναζητήσουν οι ίδιοι αγορές, μένουν άπραγοι, είναι ανίσχυροι στη διαπραγμάτευση της τιμής του προϊόντος τους και έρμαια στα χέρια των μεσαζόντων. Οι νέοι όσο και οι πιο ηλικιωμένοι παραγωγοί αισθάνονται αδικημένοι και ανήμποροι να επιτύχουν εισόδημα από την εργασία τους.
Επειδή η κρίση έχει δημιουργήσει νέα δυναμική είναι ζωτικής σημασίας η αναθεώρηση των δεδομένων για την επιβίωση και συγκράτηση του πληθυσμού στη δύσκολη περιοχή μας.
Ερωτάται ο κύριος Υπουργός
- Εάν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα στους παραγωγούς ορεινών – μειονεκτικών περιοχών, να διαθέτουν οι ίδιοι μέρος της παραγωγής τους με άδεια υπαίθριου πλανόδιου παραγωγού, κατά τη διάρκεια των χειμερινών μηνών, ελεύθερα ανά την επικράτεια χωρίς πληθυσμιακούς περιορισμούς και ιδιαίτερα για τα προϊόντα -όπως είναι η πατάτα- τα οποία διαθέτουν Προστατευόμενη Γεωγραφική Ένδειξη (Π.Γ.Ε) και
- Εάν προτίθεται να δώσει τη δυνατότητα χορήγησης νέων παραγωγικών αδειών πλανόδιου υπαίθριου εμπορίου πατάτας και στους νέους αγρότες –όπως πριν την ισχύ του Ν. 4264/2014.
Η ΕΡΩΤΩΣΑ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ
Χαρά Κεφαλίδου
Δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.