Ερώτηση κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Κώστα Σκρέκα σχετικά με τον κίνδυνο περιορισμού των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για τους αγρότες αλλά και των βοσκοτόπων που είναι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων στον Νομό Δράμας, εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: -Τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Σπήλιο Λιβανό
-Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής κ. Κώστα Σκρέκα
Θέμα: Μεγάλη ανησυχία για την ανεξέλεγκτη εξάπλωση φωτοβολταϊκών στον Νομό Δράμας
Ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Γιώργος Ζιμπίδης, μαζί με όλους τους Δημάρχους του Νομού αλλά και οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου, με επιστολή τους στον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και δημοσιεύματα στον τοπικό Τύπο, επισημαίνουν τον κίνδυνο περιορισμού των ελεύθερων καλλιεργήσιμων εκτάσεων για τους αγρότες αλλά και των βοσκοτόπων που είναι ζωτικής σημασίας για την κτηνοτροφική παραγωγή και την εξασφάλιση των κοινοτικών ενισχύσεων στον Νομό Δράμας, εξαιτίας της επικείμενης ανάπτυξης μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων.
Επειδή ενημερώθηκαν ότι διάφορες εταιρείες έχουν υποβάλει ήδη αιτήματα για δημιουργία μεγάλων φωτοβολταϊκών πάρκων στις παρυφές της οροσειράς του Φαλακρού και του Μενοικίου, καλύπτοντας συνολικά 7.500 στρέμματα περίπου.
Επειδή επισημαίνουν ότι με την ανάπτυξη τόσων χιλιάδων στρεμμάτων φωτοβολταϊκών πάρκων στον Νομό Δράμας αφαιρούνται διαβάσεις, στρέμματα βοσκήσιμων εκτάσεων καθώς και καλλιεργήσιμες εκτάσεις των αγροτών που μισθώνονται από τους ίδιους ενώ παράλληλα μειώνονται και οι εκτάσεις που θα μπορούσαν να διατεθούν για τη δημιουργία επιχειρήσεων και θέσεων εργασίας.
Επειδή καμία απάντηση δεν υπήρξε μέχρι στιγμής από πλευράς Πολιτείας μετά και το έγγραφο που εστάλη προς το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.
Επειδή είναι κοινή πλέον θεώρηση όλων των τοπικών αρχόντων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης του Νομού μας καθώς και των Κτηνοτροφικών Συλλόγων της Δράμας, της Προσοτσάνης και του Νευροκοπίου, ότι δεν πρέπει να προχωρήσει με ανεξέλεγκτο και άναρχο τρόπο αλλά με μέτρο και μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς, η εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάρκων.
Επειδή επισημαίνουν ότι κανείς τους δεν είναι αντίθετος στις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας και στα Φωτοβολταϊκά, αλλά η ανάπτυξη αυτή των ΑΠΕ και των Φωτοβολταϊκών δεν θα πρέπει να γίνει περιορίζοντας την τοπική οικονομία, τις δυνατότητες ανάπτυξης και στερώντας χιλιάδες στρέμματα καλλιεργήσιμης γης από τους αγρότες και βοσκοτόπων από τους αγροκτηνοτρόφους του νομού συντελώντας έτσι στη μείωση των κοινοτικών ενισχύσεών τους.
Κατόπιν των ανωτέρω ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1. Προτίθεται το Υπουργείο να προβεί μετά από διαβούλευση με τους τοπικούς φορείς σε συγκεκριμένη και με μέτρο χωροθέτηση των περιοχών που θα δοθούν οι άδειες για μεγάλα Φωτοβολταϊκά Πάρκα, ούτως ώστε να μη δημιουργούνται προβλήματα, περιορισμοί και προσκόμματα σε άλλες οικονομικές δραστηριότητες (αγροτικές, κτηνοτροφικές κλπ.) στις περιοχές του νομού Δράμας;
2. Είναι στις προθέσεις σας η επανεξέταση και η απόρριψη όλων των αιτημάτων που υποβλήθηκαν στο Υπουργείο σας και συγκεκριμένα στην Διεύθυνση Πολιτικής Γης, μέχρις ότου ολοκληρωθεί πρώτα η διαβούλευση με τους φορείς του Νομού και ιδιαίτερα με τον Περιφερειάρχη και τους Δημάρχους των περιοχών όπου πρόκειται να δοθούν οι σχετικές άδειες και μετά να προχωρήσετε στην χωροθέτηση των περιοχών;
3. Εξετάζεται από το υπουργείο η θέσπιση κάποιου ορίου μέγιστης κάλυψης σε εγκαταστάσεις ΑΠΕ για κάθε Περιφερειακή Ενότητα, και η εξαίρεση των κοινόχρηστων εκτάσεων από την εγκατάσταση ΑΠΕ, με στόχο να προστατευτούν οι ανωτέρω αναφερθέντες τομείς όπως είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία αλλά και άλλοι τομείς της οικονομίας;
4. Είναι στα σχέδια και στη στρατηγική της κυβέρνησης, στα πλαίσια της οικονομικής ανάκαμψης, της εξαγγελθείσης απολιγνιτοποίησης και της στροφής της χώρας στις ΑΠΕ, να παράγονται τόσο τα φωτοβολταϊκά όσο και οι ανεμογεννήτριες στην ακριτική μας περιοχή με την ίδρυση σχετικών μονάδων παραγωγής τους, ούτως ώστε να δημιουργηθούν νέες, σταθερές και καλά αμειβόμενες θέσεις εργασίας και να μειωθεί η πάρα πολύ υψηλή ανεργία στην περιοχή;
Η ερωτώσα βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου
Μπορείτε να διαβάσετε την απάντηση:
- του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εδώ.
- του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας εδώ.
- το συνημμένο έγγραφο της Α.Δ. Μακεδονίας Θράκης εδώ και της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας εδώ.