Χαρά Κεφαλίδου : «Οι πολίτες περιμένουν περισσότερη συγκρότηση από την Κυβέρνηση»
Συνέντευξη στην εφημερίδα KEDENEWS

Η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, παραχώρησε συνέντευξη στην KEDENEWS.GR, και τη δημοσιογράφο Μαύρα Σαραντοπούλου, με αφορμή τις αλλαγές που προωθεί η κυβέρνηση στην Παιδεία, τη διαχείριση της πανδημίας από την κυβέρνηση και τις προτάσεις του Κινήματος Αλλαγής για τη διάσωση της οικονομίας.

-Αγαπητή κυρία Κεφαλίδου, η ατμόσφαιρα στην ακαδημαϊκή κοινότητα θα λέγαμε ότι είναι εκρηκτική. Πως αξιολογεί το ΚΙΝΑΛ αυτή την κατάσταση;

Στον πρόσφατο νόμο για τα ΑΕΙ, η ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας με τις ακραίες και ανεφάρμοστες προβλέψεις της, έβαλε τα θεμέλια για έναν ακόμη γύρο απαξίωσης του Δημόσιου Πανεπιστημίου.

Τα άγρια επεισόδια που ξέσπασαν στο ΑΠΘ με φοιτητές, καθηγητές ανάκατους με εξωπανεπιστημιακούς, να ψεκάζονται με χημικά και να σέρνονται από αστυνομικούς με υπερβάλλοντα ζήλο, οι παράνομες καταλήψεις και οι φθορές στη δημόσια περιουσία, είναι οι θλιβερές εικόνες από τα «προσεχώς» που θα δούμε να εκτυλίσσονται στο χώρο των ΑΕΙ.

Η Υπουργός Παιδείας αρνείται την κοινή λογική, αρνείται να ακούσει και να λάβει υπόψιν της, τις επιφυλάξεις και την κριτική του συνόλου του πολιτικού κόσμου. Συνεχίζει να προωθεί νομοθετήματα ανεφάρμοστα και διχαστικά, στηριζόμενη μόνο στην κυβερνητική πλειοψηφία.

Η αλαζονεία και ο αυταρχισμός την οδηγούν σε σύγκρουση με την ακαδημαϊκή κοινότητα, τους εκπαιδευτικούς, τους μαθητές, τους φοιτητές, τους γονείς. Σε καιρό πανδημίας, με κλειστά σχολεία και πανεπιστημιακές σχολές, επιμένει να νομοθετεί χωρίς ενσυναίσθηση, χωρίς διάλογο, χωρίς διαβούλευση με τους φορείς και τα κόμματα.

Το Κίνημα Αλλαγής καλεί το Υπουργείο να ασχοληθεί με τα πραγματικά και ουσιαστικά προβλήματα, που αντιμετωπίζουν σήμερα τα δημόσια σχολεία και τα πανεπιστήμιά μας, που πληρώνουν βαρύ τίμημα.

Η πλειοψηφία που επέτρεψε στην ιδεοληψία να σκιάσει την λογική, σύντομα θα κληθεί να λογοδοτήσει. Οι επικοινωνιακοί χειρισμοί της κυβέρνησης δεν επαρκούν πλέον για να καλύψουν το μεγάλο φιάσκο άλλης μιας «μεταρρύθμισης” που θα μείνει στα χαρτιά.

-Βρισκόμαστε σε ένα κρίσιμο σημείο αναφορικά με την πανδημία. Αύξηση κρουσμάτων, lockdown μέσα στο lockdown, μεταλλάξεις. Είναι σε θέση το Εθνικό Σύστημα Υγείας να σηκώσει το βάρος ενός τρίτου κύματος Τι διαφορετικό θα έπραττε το ΚΙΝΑΛ;

Αντιμετωπίζουμε μια δύσκολη πραγματικότητα και πρωτόγνωρες καταστάσεις. Αυτή την μακρά περίοδο του 3ου lockdown βιώνουμε ακραία συναισθήματα και κατανοούμε με σκληρό τρόπο όσα το 2ο κύμα ανέδειξε. Μεγάλες αδυναμίες του υγειονομικού μας συστήματος και απουσία πρόληψης και έγκαιρης λήψης μέτρων. Το ερώτημα λοιπόν είναι, εάν θα σταθούμε όρθιοι και θα αντιμετωπίσουμε την ορμή του 3ου κύματος.

Πιστεύαμε και εξακολουθούμε να υπερασπιζόμαστε την ανάγκη πολιτικής συνεννόησης και ένα Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

Οι ανάγκες του υγειονομικού συστήματος (ΕΣΥ), είναι πάρα πολύ μεγάλες. Είναι αδύνατον να εκσυγχρονιστεί μέσα σε μικρό χρονικό διάστημα. Για να ανταποκριθεί όμως σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες χρειάζεται ουσιαστική ενίσχυση και προετοιμασία. Με προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, αφού το υφιστάμενο έχει προ πολλού ξεπεράσει τις αντοχές και τα όριά του. Με προσανατολισμό σε περισσότερα χειρουργεία, περισσότερες ΜΕΘ, Μονάδες Αποκατάστασης, Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας, γιατί αυτές λείπουν. Δημιουργώντας μόνο καινούργιες ΜΕΘ (που είναι αναγκαίο) το πρόβλημα δεν λύνεται.

Σε ίδια λογική, σοβαρές θεσμικές αλλαγές όπως νέοι οργανισμοί στα νοσοκομεία, πρέπει να προχωρήσουν. Όσοι υπάρχουν είναι απαρχαιωμένοι, δεν ανταποκρίνονται στις υγειονομικές ανάγκες της κάθε Περιφέρειας, απαιτούν πολλές αποφάσεις, διαιωνίζουν την γραφειοκρατία και αποκλίνουν από τις τοπικές ανάγκες.

Εξίσου σημαντική είναι και η αποτελεσματική οργάνωση της πρωτοβάθμιας περίθαλψης, γιατί εκεί κρίνεται η επιτυχία στην αντιμετώπιση της πανδημίας: παρέχοντας ιατρική κάλυψη ασθενών με covid στο σπίτι, κατάλληλη χρήση των εμβολίων, ανίχνευση και απομόνωση κρουσμάτων.

Περισσότερα τεστ, αξιόπιστη ενημέρωση, διαφάνεια στα επιδημιολογικά στοιχεία για κάθε περιοχή, σωστή ιχνηλάτηση που δεν αρκεί να την κάνει μόνο η πολιτική προστασία, έλεγχοι στην πιστή τήρηση των μέτρων είναι κάποιες αυτονόητες πολιτικές.

Συγχρόνως, στην εθνική προσπάθεια σημαντική είναι και η ένταξη του Ιδιωτικού Τομέα Υγείας. Μόνο όταν λειτουργήσει ένα ισχυρό σύστημα υγείας με αυστηρούς υγειονομικούς κανόνες μπορούμε να ελπίζουμε σε έλεγχο της πανδημίας, απαλλαγή από λύσεις τύπου «ακορντεόν» και περιοριστικά μέτρα, που χτυπάνε αλύπητα την οικονομική ζωή του τόπου.

– Η οικονομία της χώρας εκπέμπει sos. Ανησυχείτε για την επόμενη ημέρα; Τι προτείνει το ΚΙΝΑΛ για να αποφευχθεί μία νέα οικονομική κρίση σαν αυτή που ζήσαμε το 11-14;

Αναμφίβολα υπάρχει ανησυχία. Οι οικονομικές και κοινωνικές δυσκολίες, η ανεργία, ο αιφνιδιασμός με τα αυστηρά lockdown, το άνοιγμα-κλείσιμο του λιανεμπορίου και των σχολείων, τα πισωγυρίσματα και τα μέτρα ανακούφισης της κυβέρνησης που δυστυχώς στηρίζουν τους λίγους και ισχυρούς, επιτείνουν και δεν αντιμετωπίζουν τα συσσωρευμένα προβλήματα.

Συγκεκριμένα μέσα στο 2020, οι 18.000 μεγάλες επιχειρήσεις ενισχύθηκαν με 5,3 δις ευρώ, ενώ οι 450.000 μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας μόνο με 2,2 δις ευρώ, με πάρα πολλές από αυτές να μένουν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής. Ας έχουμε κατά νου πως την ημέρα που θα ανοίξει ξανά η οικονομία, πολλές από αυτές τις επιχειρήσεις δεν θα μπορέσουν να πληρώσουν τις σωρευμένες υποχρεώσεις τους χωρίς στήριξη. Πιο συγκεκριμένα προτείνουμε :

Επιδότηση αντί αναστολή εργασίας, που δυστυχώς οδήγησε στην απώλεια δεκάδων χιλιάδων θέσεων εργασίας.
Από το πρόγραμμα επιστρεπτέας προκαταβολής, οι επιχειρήσεις να λαμβάνουν το 70% του ποσού ως ενίσχυση και το 30% να θεωρείται δάνειο.
Όταν ανοίξει η αγορά και για 6 μήνες, 100% επιδότηση των ασφαλιστικών εισφορών των εργαζόμενων, στις επιχειρήσεις που επλήγησαν και παράλληλα, ρήτρα διασφάλισης της απασχόλησης και των εργασιακών δικαιωμάτων.
Ρύθμιση 120 δόσεων για το σύνολο των οφειλών σε δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία και κούρεμα του 30% της οφειλής για όσους είναι συνεπείς στη ρύθμιση αυτή.
Μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση και στον τουρισμό στο 6% για το 2021.
Αναστολή πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας για όλο το έτος.
Ειδικό επίδομα για αυτοαπασχολούμενους επιστήμονες όπως ίσχυε για το 2020.
Επίδομα ανεργίας για 4 μήνες σε όλους τους άνεργους εγγεγραμμένους στον ΟΑΕΔ και σε όσους εποχιακά εργάζονται στον Τουρισμό.
Ένταξη στα μέτρα στήριξης των αγροτών και κτηνοτρόφων που επλήγησαν.
Μέτρα ενίσχυσης και ανασυγκρότησης της οικονομίας είναι αναγκαίο, απαραίτητο και ουσιαστικό να υπάρξουν μετά από μια τόσο μεγάλη περίοδο lockdown.

–Πως κρίνετε τη διαχείριση συνολικά της πανδημίας από την κυβέρνηση; Από το πρώτο lockdown του περασμένου Μαρτίου μέχρι σήμερα;

Αναμφίβολα ένας ιός θανατηφόρος, με ταχύτατη διάδοση, που μεταλλάσσεται και η επιστήμη προσπαθεί να αποκωδικοποιήσει, δεν προσφέρεται για εύκολη κριτική ούτε για πρόχειρες αποτιμήσεις.

Τον περασμένο Μάρτιο ξεκίνησε η πανδημία και στη χώρας μας. Η αυστηρή καραντίνα μπορεί να ανέτρεψε τα προγράμματα, την καθημερινότητα και τη ρουτίνα μας, αλλά μας έσωσε από τα χειρότερα. Αν κάτι μάθαμε, είναι ότι κάθε μεγάλη κρίση έχει απρόοπτες εναλλαγές. Από την απάθεια, την αδιαφορία, την υποτίμηση των κινδύνων, στην ανασφάλεια, την αγωνία που κάποιες φορές γίνεται πανικός, την ανησυχία για τον εαυτό μας και για τα αγαπημένα μας πρόσωπα. Όλα μας επηρεάζουν και τίποτα δεν είναι δεδομένο και ανώδυνο.

Το καλοκαίρι η Κυβέρνηση αφέθηκε σε ένα κλίμα χαλάρωσης με αποφάσεις αποσπασματικές, χωρίς στρατηγική, χωρίς σχέδιο, ακολουθώντας τη λογική του βλέποντας και κάνοντας. Παλινωδίες, καθυστερήσεις, αμφιλεγόμενες πρωτοβουλίες, ατολμία, αστοχίες στο άνοιγμα των σχολείων με μόνο μέσο προστασίας τις υπερμεγέθεις μάσκες, οδήγησαν από την 11η Νοεμβρίου στο πανευρωπαϊκά μακροβιότερο lockdown.

Η συμβολή του Κινήματος Αλλαγής στην εθνική προσπάθεια ήταν η κατάθεση 180 προτάσεων ενίσχυσης της υγείας, στήριξης της κοινωνίας, θωράκισης της οικονομίας. Κάποιες από αυτές υιοθετήθηκαν από την κυβέρνηση κυρίως στην έναρξη της πανδημίας. Κάποιες άλλες αγνοήθηκαν επιδεικτικά με συνέπεια το τετράμηνο πλέον lockdown.

Πως να αντιμετωπιστεί όμως μια πανδημία με ημίμετρα, έλλειψη στρατηγικής και προγραμματισμού που αλλάζει κάθε εβδομάδα!

Οι πολίτες περιμένουν περισσότερη συγκρότηση, συνέπεια και ρεαλισμό σε μέτρα και περιορισμούς που προτείνονται από την Κυβέρνηση, εφαρμόζονται από όλους και τηρούνται και από όσους τα επιβάλλουν.

Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.