Χαρά Κεφαλίδου: “Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» και στην αποφοίτηση των φοιτητών”
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.3844/03.02.2021

Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Κεραμέως κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής και ο Ιλχάν Αχμέτ, βουλευτής Ροδόπης  σχετικά με την αναστολή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών λόγω κορωνοϊού.
Στην ερώτηση επισημαίνεται πως πολλοί φοιτητές που ο τομέας σπουδών τους δεν τους επιτρέπει να ολοκληρώσουν την πρακτική τους άσκηση εξ αποστάσεως, βρίσκονται ουσιαστικά από τον περασμένο Μάρτιο σε «ομηρία», καθώς δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους και να πάρουν πτυχίο, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Οι βουλευτές του Κινήματος Αλλαγής τονίζουν πως καθώς πολλές από τις επιχειρήσεις υποδοχής φοιτητών για πρακτική άσκηση συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά, τηρώντας τα μέτρα προστασίας, για τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού SARS-Cov-2, θα πρέπει να ληφθούν από την Υπουργό άμεσα μέτρα, ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές επί πτυχίω να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων
Θέμα: Ο κορωνοϊός βάζει «φρένο» και στην αποφοίτησή των φοιτητών.

Είναι γνωστό πώς η πρακτική άσκηση φοιτητών σε φορείς υποδοχής του ιδιωτικού ή δημοσίου τομέα αποτελεί μέρος της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Διεξάγεται απαραιτήτως υπό την εποπτεία των διδακτικού προσωπικού του Α.Ε.Ι. και απαιτείται για την ολοκλήρωση των σπουδών και την απόκτηση πτυχίου. Όμως, από τις 7.11. 2020 μέχρι σήμερα στο πλαίσιο των έκτακτων μέτρων προστασίας της Δημόσιας Υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού SARS-Cov-2, ισχύει και η αναστολή της πρακτικής άσκησης των φοιτητών.

Στη σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου διευκρινίζεται ότι είναι δυνατή η συνέχιση της πρακτικής άσκησης φοιτητών στο πλαίσιο προγραμμάτων σπουδών α’ και β’ κύκλου με μεθόδους εξ αποστάσεως, υπό τις ακόλουθες προϋποθέσεις:

• η φύση του αντικειμένου της πρακτικής άσκησης των φοιτητών επιτρέπει τη διεξαγωγή της με μεθόδους εξ αποστάσεως διασφαλίζοντας το αντίστοιχο επίπεδο ποιότητας,
• το εκπαιδευτικό αποτέλεσμα και ο σκοπός διεξαγωγής της επιτυγχάνεται και επαληθεύεται,
• εξακολουθεί να υφίσταται εποπτεία των φοιτητών από το διδακτικό προσωπικό του Α.Ε.Ι. και επίβλεψη από τον υπεύθυνο του φορέα υποδοχής καθ’ όλη τη διάρκεια της εξ αποστάσεως διεξαγωγής της.
Παρόλα αυτά εξαιτίας της ποικιλομορφίας των προγραμμάτων σπουδών, αλλά και της ιδιαιτερότητας του αντικειμένου κάθε πρακτικής άσκησης, η διεξαγωγή της δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε όλες τις περιπτώσεις με μεθόδους εξ αποστάσεως, αντιθέτως μάλιστα ορισμένες φορές για την ορθή και εύρυθμη διεξαγωγή της είναι αναγκαία η φυσική παρουσία των φοιτητών.

Από τα παραπάνω γίνεται σαφές πως πολλοί φοιτητές σε τομείς που δεν επιτρέπουν την εξ αποστάσεως πρακτική άσκηση βρίσκονται σε «ομηρία» ουσιαστικά από την περασμένη άνοιξη, καθώς το εν λόγω μέτρο ήταν σε ισχύ από το Μάρτιο ως τον Ιούλιο του 2020 και επανήλθε στις αρχές Νοεμβρίου μέχρι σήμερα.
Δεδομένου ότι πολλές επιχειρήσεις υποδοχής φοιτητών για πρακτική άσκηση συνεχίζουν να λειτουργούν κανονικά όλη αυτή την περίοδο, τηρώντας συγκεκριμένα μέτρα προστασίας.
Δεδομένου ότι με το παραπάνω μέτρο δημιουργούνται φοιτητές δύο ταχυτήτων, καθώς κάποιοι μπορούν κανονικά να ολοκληρώσουν έστω και εξ αποστάσεως τις σπουδές τους, ενώ κάποιοι άλλοι βρίσκονται «παγιδευμένοι» για σχεδόν ένα χρόνο τώρα στη φοιτητική τους ιδιότητα, χωρίς επί της ουσίας να είναι φοιτητές.
Δεδομένου ότι εν λόγω μέτρο καθυστερεί την έξοδο στην αγορά εργασίας για πολλούς φοιτητές που ήδη αντιμετωπίζουν οικονομικά προβλήματα.
Ερωτάται η κ. Υπουργός:
1. Για ποιους λόγους συνεχίζεται η αναστολή της πρακτικής άσκησης όταν οι φορείς υποδοχής των φοιτητών τόσο στον δημόσιο, όσο και στον ιδιωτικό τομέα παραμένουν ανοιχτοί και λειτουργούν όλη αυτή την περίοδο, με συγκεκριμένο πλαίσιο μέτρων προστασίας;
2. Προτίθεται και αν ναι πως να λύσει το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τους φοιτητές που δεν μπορούν λόγω αντικειμένου σπουδών να πραγματοποιήσουν εξ αποστάσεως την πρακτική τους άσκηση;
3. Ποια άμεσα μέτρα θα ληφθούν ώστε να μπορέσουν οι φοιτητές επί πτυχίω να πραγματοποιήσουν την πρακτική τους άσκηση σε φορείς υποδοχής που έχουν ανοίξει και λειτουργούν;

Οι ερωτώντες Βουλευτές

Ιλχάν Αχμέτ

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ και το συνημμένο απόσπασμα των πρακτικών συνεδρίασης της Ολομέλειας εδώ.