Είναι λυπηρό ένας τόπος να βγαίνει από την αφάνεια και να γίνεται πρώτη είδηση στα ΜΜΕ για τους αριθμούς κρουσμάτων και απώλειας ανθρώπινων ζωών από μια πανδημία που βρήκε την πολιτεία αθωράκιστη, εφησυχασμένη μετά από ένα καλοκαίρι αφελούς χαλαρότητας. Το τίμημα της εθνικής απρονοησίας μπροστά στο δεύτερο -αναμενόμενο από πέρσι- κύμα της πανδημίας, η Δράμα είναι από τους Νομούς της χώρας που πλήρωσε με το πιο σκληρό νόμισμα.
Δεν ήμασταν από τους τυχερούς που μπορούμε να πούμε ότι τουλάχιστον γλιτώσαμε από τις χειρότερες επιπτώσεις του φονικού ιού.
Δεν είμαστε από αυτούς που έχουν την πολυτέλεια να κλαίμε για τις δουλειές που χάνονται, για την οικονομία που στενάζει. Για τις τεράστιες δυσκολίες των επιχειρήσεων μαρμάρου, των μεγάλων οινοπαραγωγικών μονάδων, των επιχειρήσεων του αγροτοκτηνοτροφικού τομέα και όλων των επιχειρηματιών που παλεύουν να σταθούν όρθιοι και να στηρίξουν τον τόπο μας. Με αυτό που έγινε στη Δράμα μέσα στο δεύτερο κύμα πανδημίας και την ανετοιμότητα της πολιτείας να αντιμετωπίσει τα αυξημένα κρούσματα, δεν τολμάμε να πούμε ούτε αυτό που ακούγεται στα μεγάλα αστικά κέντρα . Ένα «πάλι καλά θα προχωρήσουμε».
Η Δράμα δεν μπορεί να νιώσει την ανακούφιση ότι τουλάχιστον εξασφαλίστηκε η υγεία του πληθυσμού και γλιτώσαμε τα χειρότερα. Με τόσα κρούσματα και απώλειες, με την θλιβερή πρωτιά των αεροδιακομιδών σε κεντρικά νοσοκομεία της Αθήνας, με τόσες ελλείψεις σε υποδομές, οργάνωση και ανθρώπινο δυναμικό στο μοναδικό νοσοκομείο της περιοχής, μόνο βουβή πικρία και σιωπή. Έτσι κι αλλιώς οι φωνές για στήριξη από το υπουργείο υγείας, για έγκαιρο σχεδιασμό και οργάνωση των υγειονομικών μονάδων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας περίθαλψης, από τον περασμένο Σεπτέμβριο, χάθηκαν στη διαδρομή Δράμας – Αθήνας.
Στο διάστημα από τον περασμένο Οκτώβριο και Νοέμβριο -όταν γίναμε το θλιβερό πρωτοσέλιδο των εφημερίδων- μέχρι σήμερα, μειώθηκαν τα κρούσματα, συνεπώς μειώθηκαν και οι ανάγκες νοσηλείας πολιτών στο νοσοκομείο και η Δράμα πήρε μια ανάσα. Όμως φτάνει; Αρκεί ο φόβος και η πειθαρχία σε σκληρά μέτρα lockdown της Δραμινής κοινωνίας για να λύσουν την κρατική ανεπάρκεια; Η στήριξη της κρατικής μηχανής σε ώρες κρίσης εξαντλείται σε εκ του μακρόθεν συμβουλές πρόληψης; Στη Δράμα ακόμη μετράμε τις απώλειές μας και στα δάχτυλα το ενός χεριού την αρωγή του Αθηνοκεντρικού κράτους.
Ενάμιση μήνα μετά, πόσα άλλαξαν στην ετοιμότητα της πολιτείας;
Από πρόσφατη ενημέρωση μάθαμε ότι εβδομαδιαία συνδράμουν το νοσοκομείο δύο γιατροί από την Αθήνα.
Οι τρείς αναισθησιολόγοι που δεν προλαβαίνουν να καλύψουν τις ανάγκες του Γ.Ν. Δράμας, καλούνται τώρα να συνδράμουν με εφημερίες τις ανάγκες του Γ.Ν. Σερρών που έχει μείνει με έναν αναισθησιολόγο!
Μέσα στη δύνη της πανδημίας, που βρήκε το υγειονομικό μας σύστημα στην Περιφέρεια ανέτοιμο, «ξεχάστηκε» η προκήρυξη για πρόσληψη ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού, την ώρα που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί 12 συνταξιοδοτήσεις εργαζομένων και αναμένονται να ξεπεράσουν τις 20 μέχρι τον προσεχή Μάρτιο.
Τι θα γίνει αν ένα 3ο κύμα πανδημίας – που υπάρχει σε όλη την Ευρώπη – κάνει την εμφάνισή του στα μέρη μας; Είναι το ερώτημα που οι πολίτες δεν τολμούν να σκεφτούν και η Κυβέρνηση δεν έχει το θάρρος να απαντήσει.
Εν μέσω φόβων για το παραλλαγμένο στέλεχος του κορωνοϊού και μιας Ευρώπης που παίρνει μέτρα κατά του Covid-19 με αυστηρότερα lockdown και παράταση μέτρων, στην χώρα μας αποφασίστηκε ήδη το άνοιγμα των σχολείων σε Δημοτικά, Νηπιαγωγεία, Ειδικής Αγωγής. Ο πρωθυπουργός με ουρανοκατέβατη αισιοδοξία προαναγγέλλει το άνοιγμα της αγοράς την ερχόμενη εβδομάδα, προτρέχοντας και προκαταλαμβάνοντας την άποψη της αρμόδιας Επιτροπής Ειδικών. Δεν είναι η πρώτη φορά που η Κυβέρνηση προτρέχει. Πόσο μπορεί να πείσει έτσι, ότι ακολουθεί πιστά τις οδηγίες των Ειδικών; Και αν στην Αττική, στην Πάτρα στη Θεσσαλονίκη, στην Κρήτη, στην Αλεξανδρούπολη, στη Λάρισα, στα Γιάννενα οι πολίτες μπορεί να νιώθουν μια ανακούφιση ενόψει του δειλού μεν αλλά ταυτόχρονα ριψοκίνδυνου ανοίγματος της οικονομίας, έχοντας την ασφάλεια των μεγάλων νοσοκομείων, πόσο ασφαλείς μπορούν να αισθάνονται οι πολίτες στην ελληνική ύπαιθρο, στα νησιά ή σε νομούς σαν τη Δράμα;
Η κυβέρνηση ξεκίνησε και συνεχίζει σχεδιάζοντας μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας με επίκεντρο του σκεπτικού της, κυρίως την οικονομία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης και τις δυνατότητες περίθαλψης των πιθανότατα αυξημένων κρουσμάτων των κεντρικών νοσοκομείων. Ελλάδα όμως δεν είναι μόνο η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη. Ούτε μόνο τα αστικά κέντρα που έχουν πανεπιστημιακά μεγάλα νοσοκομεία. Από τον σχεδιασμό της, άλλη μια φορά μοιάζει να απουσιάζει η Περιφέρεια και οι ανάγκες της. Είναι απογοητευτικό να νιώθεις αόρατος πολίτης.
H έναρξη του εμβολιασμού με την ευχή να βρει την μεγαλύτερη δυνατή ανταπόκριση στον κόσμο, είναι η άμυνά μας στην πανδημία, όμως δεν φτάνει να κλείσει τα τραύματα που αφήνει ο Covid-19.
Για άλλη μια φορά το σχέδιο που οργανώνει η παρούσα κυβέρνηση για να επουλώσει τις πληγές στην υγεία, την οικονομία, την εργασία, την ψυχή των πολιτών αγγίζουν μόνο το κέντρο. Την ελληνική Περιφέρεια δεν την περιλαμβάνουν. Όπως δεν την περιλάμβαναν και στο 2ο κύμα πανδημίας. Η Δράμα συνεχίζει αόρατη, εκτός οπτικού πεδίου της κυβέρνησης.
Μπορείτε να διαβάσετε το άρθρο και εδώ.