Χαρά Κεφαλίδου: Καμία απάντηση από τον Υφυπουργό Υγείας για την κρίσιμη κατάσταση στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας!
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς τον Υπουργό Υγείας (βίντεο)

Σήμερα στη Βουλή κατά τη διάρκεια της συζήτησης της Επίκαιρης Ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου για το Γενικό Νοσοκομείο της Δράμας ο Υφυπουργός Υγείας κ. Κοντοζαμάνης περιορίστηκε στον απολογισμό των γενικών δράσεων του Υπουργείου. Η κατάσταση όμως στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο του Νομού παραμένει κρίσιμη. Έχουμε ήδη θρηνήσει θύματα λόγω του Covid 19 συμπολίτες μας και εργαζόμενους στο Νοσοκομείο.

Τα ερωτήματα που ΔΕΝ απάντησε ο Υφυπουργός παραμένουν:

– πώς θα ενισχύσει η Κυβέρνηση το Νοσοκομείο της Δράμας σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό;

– πώς θα καλύψει αποτελεσματικά τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές;

– πώς θα διευκολύνει την οργάνωση χωρίς υποδομές τριών κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό;

– ποια μέριμνα θα υπάρξει για τις οικογένειες του προσωπικού που χάθηκε στη μάχη με τον κορωνοϊό;

– πότε επιτέλους θα αντιληφθεί το Υπουργείο ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει στα ΒΑΕ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ;

– πότε θα αποφασίσει ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα ως κρίσιμος κρίκος της εθνικής προσπάθειας;

Είναι γεγονός ότι όποιος σχεδιασμός κι αν υπήρχε η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Η κυνική αποδοχή της σημερινής τραγικής εικόνας του Γ.Ν. Δράμας όμως είναι αδιανόητο να αποτελεί την επίσημη στάση της Πολιτείας.  Αυτή όμως ήταν η αποστομωτική παραδοχή του υπουργού: γνώριζαν την πραγματική κατάσταση από τον Σεπτέμβριο και επέτρεψαν να εξελιχθεί.

Το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν ανάγκη οι πολίτες χρειάζεται διοίκηση με ψυχραιμία. Ψυχραιμία όμως σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης, της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο, οργάνωση και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και υγειονομικοί. Εκείνο που σίγουρα δεν θέλει είναι σκληρότητα, αναλγησία και ανικανότητα.

Είναι απογοητευτική η διαπίστωση ότι τίποτα ελπιδοφόρο δεν προοιωνίζεται ενόψει του τρίτου κύματος πανδημίας για το Νοσοκομείο της Δράμας. Όλες οι προσδοκίες των πολιτών στο εμβόλιο!

Ακολουθεί η αναλυτική ομιλία:

«Κύριε Υπουργέ,

Προβληματίστηκα για την κατάθεση αυτής της Επίκαιρης. Η εποχή επιβάλλει πολλή δουλειά και λίγα λόγια. Μπορεί μια επίκαιρη και τόσες Αναφορές και Ερωτήσεις που έχουν προηγηθεί να βοηθήσουν στην ανατροπή της οριακής κατάστασης που επικρατεί στο μοναδικό δημόσιο Νοσοκομείο στον Νομό Δράμας, που εξακολουθεί να λειτουργεί χάρη στην υπεράνθρωπη προσπάθεια και αυταπάρνηση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού;

Το υπο-στελεχωμένο (λειτουργεί με το 50% του προσωπικού που προβλέπει το Οργανόγραμμα) εδώ και χρόνια Νοσοκομείο μας, με σημαντικές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και υποδομές, κλήθηκε να διαχειριστεί την πανδημία χωρίς καμία ενίσχυση.

Δεν γνωρίζατε  από τον περασμένο Μάρτιο ότι χωρίς υποδομές και στελέχωση δεν θα μπορούσε να ανταπεξέλθει αποτελεσματικά;

Δεν γνωρίζατε τις αυξημένες ανάγκες του δεύτερου κύματος της πανδημίας;

Φτάσαμε Δεκέμβριο, να μετράμε ανθρώπινες απώλειες. 100 συντοπίτες μας έχουν χάσει τη ζωή τους και άλλοι τόσοι εργαζόμενοι στο νοσοκομείο νοσούν ή βρίσκονται σε καραντίνα!!!

Η θλιβερή πρωτιά μας στις αεροδιακομιδές ασθενών covid19 είναι η τραγική απόδειξη της οριακής λειτουργίας του και της αδυναμίας του να περιθάλψει τα συνεχώς αυξανόμενα περιστατικά. Αυτή είναι η πραγματικότητα!!!

Και ο κ. Υπουργός τι έκανε; Επίλεξε να αρνείται την πραγματικότητα!!!

Νομίζω ότι είναι από τους ελάχιστους που θεωρούν ότι εν μέσω του 2ου κύματος πανδημίας:

α) το Γ.Ν Δράμας δεν αντιμετωπίζει κανένα πρόβλημα κι ότι το πρόβλημα το έχει η πόλη της Δράμας.

β) έχει επαρκές προσωπικό.

Αυτά δήλωσε σε πρόσφατη συνέντευξή του!

Επί έναν ολόκληρο μήνα με σειρά επίμονων επικοινωνιών με όλους τους θεσμικούς παράγοντες ενημερώθηκα και προσπάθησα να ενημερώσω και να επισημάνω έγκαιρα για την οριακή κατάσταση που διαμορφωνόταν στο Γ.Ν. Δράμας. Δυστυχώς δεν υπήρξε καμία ουσιαστική απάντηση και λύση.

Το πιο ανησυχητικό ήταν πως (όταν πια τα κρούσματα αυξήθηκαν εκθετικά και τα πράγματα άρχισαν να ξεφεύγουν), σε επικοινωνία που είχα τόσο με τον Υφυπουργό κ. Κοντοζαμάνη όσο και με τον Υφυπουργό κ. Χαρδαλιά, δεν έδειχναν να έχουν την ίδια εικόνα με εμάς που ζούμε στη Δράμα δηλαδή την εικόνα της πραγματικής κατάστασης!

Η αλήθεια είναι, ότι εάν δεν είχε επέμβει προσωπικά ο Περιφερειάρχης κος Μέτιος (μετά από ενημέρωση που του έκανα), και δεν ερχόταν στη Δράμα ο Υπ. Προστασίας του Πολίτη κος Χρυσοχοΐδης, τα προβλήματα θα συνέχιζαν να κρύβονται κάτω από το «χαλί» μέχρι την ημέρα των πρώτων αεροδιακομιδών.

Γιατί κύριε Υπουργέ, έπρεπε να ξεφύγει η κατάσταση, να χάνουμε ανθρώπους;

  • από τις αδυναμίες του συστήματος να ανταποκριθεί;
  • από την έλλειψη στοιχειώδους ενημέρωσης, οργάνωσης και έγκαιρου σχεδιασμού;

Πώς είναι δυνατόν το Υπουργείο σας να μην έχει (την κρίσιμη περίοδο του Οκτωβρίου) την πραγματική εικόνα του τι συμβαίνει σε ένα περιφερειακό νοσοκομείο που εξυπηρετεί έναν ολόκληρο Νομό;

Πώς είναι δυνατόν να αφήνετε τη  Διοίκηση του Νοσοκομείου Δράμας να ενεργεί ανεύθυνα σπασμωδικά και ασχεδίαστα ανοίγοντας τρεις κλινικές covid-19 140 κλινών (παθολογική, ουρολογική, ορθοπεδική) κλείνοντας κλινικές μεταξύ των οποίων τη μοναδική Ορθοπεδική Κλινική στην περιοχή (έχει τις περισσότερες προσελεύσεις επειγόντων περιστατικών στα ΤΕΠ του χειρουργικού τομέα και τα περισσότερα επείγοντα χειρουργεία), μετατρέποντάς άτυπα και χωρίς προδιαγραφές το σύνολο του Νοσοκομείου σε νοσοκομείο Covid19, με ασθενείς με άλλα νοσήματα:

  • είτε να μην εξυπηρετούνται,
  • είτε να κινδυνεύουν να κολλήσουν; κατά τη διάρκεια νοσηλείας τους από έλλειψη προδιαγραφών προστασίας.

Σήμερα λοιπόν, με την Κυβέρνηση να παραδέχεται ότι χάθηκε πολύτιμος χρόνος, βρισκόμαστε μπροστά σε μια κατάσταση που παρά τις πρωτοβουλίες των τελευταίων ημερών από το Υπουργείο σας (αποσπάσατε 2 παθολόγους από κοντινά νοσοκομεία για 1 μήνα και 1 εθελοντή γιατρό από το Ντυνάν) η κατάσταση στο Νοσοκομείο εξακολουθεί να είναι ανησυχητική με αμελητέα μείωση στον αριθμό των κρουσμάτων.

Σας ρωτώ λοιπόν κύριε Υπουργέ,

Έστω και τώρα, έστω και αργά (εκτός από το να αρνείστε την πραγματικότητα)

  • τι σκοπεύετε να κάνετε;
  • σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσετε;
  • ποια κατεπείγοντα μέτρα θα λάβετε;

ώστε να υπάρξει αποτελεσματική διαχείριση της κατάστασης στο Γενικό Νοσοκομείο Δράμας;

ΔΕΥΤΕΡΟΛΟΓΙΑ

Κύριε Υπουργέ, σας άκουσα με προσοχή και παρακολουθώ πολύ στενά τα όσα γίνονται στο Γ.Ν Δράμας.

Τις προσπάθειες, τους χρόνους και τα μέτρα που παίρνονται (αφού βέβαια ξέφυγε μια κατάσταση που μπορούσατε να έχετε προλάβει)!

Να δεχτούμε ότι όποιον σχεδιασμό κι αν είχατε, η πραγματικότητα θα τον ξεπερνούσε. Εκείνο που δεν χρειαζόταν ήταν να φτάσουμε στη σημερινή τραγική εικόνα και στη δεινή κατάσταση του Νοσοκομείου για να διαπιστώσετε τώρα, αυτά που έπρεπε να έχετε ήδη κάνει και που οφείλατε να γνωρίζετε.

Γιατί αν δεχτούμε, ότι ξέρατε την πραγματική κατάσταση (του Γ.Ν. Δράμας από τον Σεπτέμβριο) και την αφήσατε να εξελιχθεί όπως εξελίχθηκε τότε μιλάμε για εγκληματική αμέλεια.

Αν όμως δεν γνωρίζατε, όσα (εμείς που ζούμε στη Β. Ελλάδα) βλέπαμε, τότε υπάρχει σοβαρό πρόβλημα στους διαύλους ενημέρωσης και επικοινωνίας  του Υπουργείου με τη διοικητική του βάση.

Μπορεί να σας περιγράφω ένα φαινόμενο που δεν είναι σπάνιο. Όταν όμως βρισκόμαστε (όπως επισημαίνει ο πρωθυπουργός) σε πόλεμο, τότε:

  • Οφείλετε να βρίσκεστε στο μέγιστο βαθμό επαγρύπνησης
  • Οφείλετε να ελέγχετε τη διοικητική σας βάση και να έχετε εικόνα για κάθε νοσοκομείο (και το πιο απομακρυσμένο), γιατί εκεί κάθε στιγμή αγωνίζονται άνθρωποι για να κρατηθούν στη ζωή.

 ΚΑΙ κανένας εφησυχασμός δεν χωράει!!!

Κανείς δεν ισχυρίζεται ότι σε αυτόν τον πόλεμο, δεν θα έχουμε απώλειες.

Δουλειά σας, είναι να κάνετε τα πάντα ώστε να τις περιορίσετε.

Δουλειά μας, είναι να επισημαίνουμε και να αναδεικνύουμε ελλείψεις και αστοχίες, ειδικά αυτές που θα μπορούσαν να διορθωθούν άμεσα από το πρώτο κύμα της πανδημίας. Όπως το να έχει γίνει οργανωμένα και με σχέδιο βελτίωση των υποδομών και ενίσχυση του προσωπικού.

Είμαστε το νοσοκομείο που δεν είχε μοριακό αναλυτή γιατί ούτε καν αιτήθηκε για να τον αποκτήσει από πέρσι τον Μάρτιο. Τα δείγματα πηγαινο-έρχονταν στον Δημόκριτο με συνέπεια να έχουμε αποτελέσματα με καθυστέρηση 4-5 ημερών. Ευτυχώς που υπάρχει και το FB και μάθαμε ότι ο συνάδελφος βουλευτής της ΝΔ πριν 10 μέρες έφερε έναν από το Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος στη Θεσσαλονίκη.  

Είμαστε το νοσοκομείο που η οριζόντια (και όχι όπως ορίζουν τα διεθνή στάνταρ κατακόρυφη)  επέκταση 3 κλινικών covid19 με 140 κλίνες επέτεινε το γνωστό από τον προηγούμενο Μάρτιο πρόβλημα στη διαθεσιμότητα του οξυγόνου. Ευτυχώς σε συνεννόηση με την Περιφέρεια υπήρξε κινητοποίηση και εξασφαλίστηκε χρηματοδότηση για την αναβάθμιση της υποδομής του νοσοκομείου και παράλληλα έγινε προμήθεια μόλις την Πέμπτη 65 φιαλών οξυγόνου από την Ιταλία.

Ποιος να ξέρει αν αυτά καλύπτουν τις ανάγκες του Νοσοκομείου που έτσι και αλλιώς ανακοίνωνε ότι όλα λειτουργούν υπό έλεγχο και πριν από αυτές τις ενέργειες;

Είμαστε το νοσοκομείο που νόσησαν 105 από τους περίπου 500 εργαζόμενους, που μέχρι χθες πάλευε με 1 Πνευμονολόγο συν έναν επικουρικό που νόσησε και 2 από τους 4 Παθολόγους να νοσούν, με τους γιατρούς τους νοσηλευτές και όλο το προσωπικό να εργάζεται υπερωρίες, συνεχόμενες εφημερίες, με τρομερή ψυχική και σωματική κόπωση, χωρίς προστατευτικές στολές της προκοπής, για να βοηθήσουν και να λειτουργήσουν τις 3 κλινικές covid – 19 που στήθηκαν τελευταία στιγμή εκ των εν όντων και με μια Διοίκηση που σκεφτόταν να ανοίξει και 4η κλινική, ενώ τα κρούσματα ξεπερνούσαν τις δυνατότητες του νοσοκομείου χωρίς όπως αποδείχθηκε να ενημερώνει κανέναν. Μέχρι που η κατάσταση έφτασε στο απροχώρητο.

Κύριε Υπουργέ,

η διοίκηση πράγματι θέλει ψυχραιμία. Μην μπερδεύετε όμως την ψυχραιμία με την σκληρότητα και την αναλγησία. Ψυχραιμία σημαίνει συναίσθηση της ευθύνης αλλά και της κατάστασης, έγκαιρη κινητοποίηση, σχέδιο και οργάνωση, δικαιοσύνη και αξιοπιστία ώστε να μην κινδυνεύουν ασθενείς και προσωπικό.

Πριν βιαστείτε να προσφέρετε κάλυψη σε παραλείψεις και αστοχίες της Διοίκησης θα σας έλεγα να ακούσετε και να διαβάσετε τις αναφορές, επιστολές, τη φωνή διαμαρτυρίας των ίδιων των εργαζομένων στο νοσοκομείο γιατρών και νοσηλευτών  που από καιρό έχουν επισημάνει τους κινδύνους για τους ασθενείς, που δυστυχώς έγιναν πραγματικότητα.

Δεν είναι ο Μάντης – Κάλχας οι γιατροί που φώναζαν από αρχές Οκτωβρίου. Είναι οι άνθρωποι που ζουν 18 και 20 από τις 24 ώρες της ημέρας στο νοσοκομείο, ξέρουν τις ελλείψεις και ποιες από αυτές μπορούν να γίνουν και έγιναν μοιραίες για συνανθρώπους μας.

Θα ήταν προτιμότερο η πρώτη σας έγνοια να είναι:

  • πώς θα ενισχύσετε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό,
  • πώς θα καλύψετε αποτελεσματικά τις ελλείψεις σε στοιχειώδεις υποδομές
  • πώς θα διευκολύνετε την οργάνωση των 3 κλινικών ώστε να μην κινδυνεύσουν ασθενείς και προσωπικό
  • ποια μέριμνα θα υπάρξει για τις οικογένειες του προσωπικού που χάθηκε στη μάχη με τον κορωνοϊό
  • πότε επιτέλους θα αντιληφθείτε ότι είναι στοιχειώδης υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει στα ΒΑΕ όλο το προσωπικό του ΕΣΥ
  • πότε θα αποφασίσετε ότι η τοπική αυτοδιοίκηση και οι θεσμικοί φορείς οφείλουν να ενημερώνονται επίσημα γιατί είναι ένας κρίσιμος κρίκος στην αλυσίδα της εθνικής προσπάθειας και θα μπορούσαν να συμβάλλουν τα μέγιστα

αντί να προσπαθείτε να δικαιολογήσετε αστοχίες και να μπαλώσετε καταστάσεις.

Κύριε Υπουργέ,

Το αίσθημα εμπιστοσύνης και ασφάλειας που έχουν τεράστια ανάγκη οι πολίτες της Δράμας, δεν εκβιάζεται με δηλώσεις άρνησης της πραγματικότητας όπως: «Δεν έχει πρόβλημα το Νοσοκομείο της Δράμας, έχει πρόβλημα η πόλη και έχει πρόβλημα ο Νομός, που πιέζεται λόγω της διασποράς του κορωνοϊού».

Δημιουργείται όταν το μοναδικό νοσοκομείο του Νομού είναι και παραμένει ένας δυνατός κρίκος στο Εθνικό Σύστημα διαχείρισης της πανδημίας που συνδέεται με την τοπική κοινωνία, με συνεργασία, κινητοποίηση των φορέων και συνεχή ενημέρωση.

Συμμερίζομαι την αγωνία σας γιατί προΐστασθε του Υπουργείου που δίνει πρώτο τη μάχη, απέναντι σε μια πρωτόγνωρη κατάσταση, που απειλεί ολόκληρο τον πλανήτη. Η εποχή δεν προσφέρεται για αναζήτηση ευθυνών και πολιτικές αντιπαραθέσεις.

Είμαστε στο ίδιο στρατόπεδο, ο καθένας μας από το πόστο του οφείλει να κάνει το καλύτερο. Η σημερινή Επίκαιρη έχει μοναδικό σκοπό να ρίξει περισσότερο φως στην εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση που βιώνει ο Νομός Δράμας στο 2ο κύμα της πανδημίας, ώστε να μας ακούσετε και να πάρετε τα απολύτως αναγκαία μέτρα έστω και τώρα.

Ευχαριστώ».

Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση:

Σχετική ανάρτηση στην ιστοσελίδα του Κινήματος Αλλαγής μπορείτε να δείτε εδώ.