Με επιστολή – διαμαρτυρία του το Δ.Σ. της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που απέστειλε προς τα τελωνεία Δράμας, Κιλκίς, Άρτας, Τρικάλων, Βέροιας, Σκύδρας, Κατερίνης, Ξάνθης και Πτολεμαΐδας, ζητά την ποσοτική καταγραφή των τελωνειακών εργασιών που αυτά πραγματοποιούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας τους. Σχετική Αναφορά κατάθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα. Η Ένωση υποστηρίζει ότι η παραπάνω ενέργεια είναι αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και υποβαθμίζει, μεταξύ άλλων, την τελωνειακή παρουσία των δυο τελωνείων της ΑΜΘ – Δράμας και Ξάνθης – ενώ παράλληλα απαξιώνει τον μέχρι σήμερα σημαντικό τους ρόλο. Επίσης, ζητά να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα δυο συγκεκριμένα τελωνεία της ΑΜΘ που βρίσκονται σε στρατηγικά – κομβικά σημεία της χώρας μας και αποτελούν καίριες πύλες εισόδου σε αυτήν. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι αποτελούν νευραλγικές υπηρεσίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, δεδομένου ότι αποτελούν πύλες εισόδου με τη Βουλγαρία και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον διαρκή και συστηματικό έλεγχο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη συνεχή ανοδική πορεία της εισαγωγής και διάθεσης λαθραίων προϊόντων στην ελληνική επικράτεια από τη γειτονική χώρα.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:
ΑΝΑΦΟΡΑ
Προς τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρήστο Σταϊκούρα
Θέμα: «Επιστολή διαμαρτυρίας του Δ.Σ. της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων ΑΜΘ σχετικά με τη λειτουργία των Τελωνείων»
Με επιστολή – διαμαρτυρία του το Δ.Σ. της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) επισημαίνει ότι η Γενική Διεύθυνση Τελωνείων & ΕΦΚ με μήνυμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας που απέστειλε προς τα τελωνεία Δράμας, Κιλκίς, Άρτας, Τρικάλων, Βέροιας, Σκύδρας, Κατερίνης, Ξάνθης και Πτολεμαΐδας, ζητά την ποσοτική καταγραφή των τελωνειακών εργασιών που αυτά πραγματοποιούν, προκειμένου να αξιολογηθεί η σκοπιμότητα λειτουργίας τους.
Η Ένωση υποστηρίζει ότι η παραπάνω ενέργεια είναι αυθαίρετη, αναιτιολόγητη και υποβαθμίζει, μεταξύ άλλων, την τελωνειακή παρουσία των δυο τελωνείων της ΑΜΘ – Δράμας και Ξάνθης – ενώ παράλληλα απαξιώνει τον μέχρι σήμερα σημαντικό τους ρόλο. Επίσης, ζητά να αποσαφηνιστούν τα κριτήρια βάσει των οποίων επιλέχθηκαν τα δυο συγκεκριμένα τελωνεία της ΑΜΘ που βρίσκονται σε στρατηγικά – κομβικά σημεία της χώρας μας και αποτελούν καίριες πύλες εισόδου σε αυτήν. Ταυτόχρονα, τονίζει ότι αποτελούν νευραλγικές υπηρεσίες λόγω της γεωγραφικής τους θέσης, δεδομένου ότι αποτελούν πύλες εισόδου με τη Βουλγαρία και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο στον διαρκή και συστηματικό έλεγχο, αν λάβει κανείς υπ’ όψιν τη συνεχή ανοδική πορεία της εισαγωγής και διάθεσης λαθραίων προϊόντων στην ελληνική επικράτεια από τη γειτονική χώρα.
Ειδικότερα, η λειτουργία του τελωνείου Δράμας αναμφισβήτητα συμβάλει στην ενίσχυση της τοπικής οικονομίας. Η αναδιοργάνωση και η αναβάθμισή του σε Τελωνεία Α΄ Τάξεως είναι αυτές που θα πρέπει να προτείνονται από την πολιτεία, γιατί δίνουν τη δυνατότητα να εξελιχθούν σε ολοκληρωμένες Υπηρεσίες Τελωνειακού Ελέγχου.
Τέλος, οι τελωνειακοί υπάλληλοι τονίζουν ότι η πρόσφατη επαναλαμβανόμενη αύξηση των οργανικών θέσεων των τελωνείων Δράμας και Ξάνθης από την ίδια τη Διοίκηση της ΑΑΔΕ και η συνακόλουθη αύξηση των υπηρετούντων σε αυτά, έρχεται σε ευθεία αντίθεση με οποιαδήποτε αμφισβήτηση της αναγκαιότητας λειτουργίας τους.
H όποια καταγραφή διενεργείται αυτή τη στιγμή είναι σεβαστή. Υπενθυμίζεται ότι στην περιοχή μας (ΑΜΘ) εξορύσσεται το 90% της παραγωγής μαρμάρου της χώρας και δραστηριοποιούνται πολύ μεγάλες οινοπαραγωγικές μονάδες. Τα δεδομένα αυτά πρέπει να οδηγήσουν την επίσημη Πολιτεία σε αποφάσεις αναδιοργάνωσης, ενίσχυσης και αναβάθμισης των συγκεκριμένων τελωνείων σε Τελωνεία Α΄ τάξης, όπως άλλωστε αρμόζει σε υπηρεσίες που βρίσκονται κοντά στα γεωγραφικά σύνορα της χώρας και παράλληλα συνδέονται με τη βιομηχανική ανάπτυξη.
Επισυνάπτεται η σχετική επιστολή του Δ.Σ. της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ΑΜΘ) και παρακαλώ όπως επιμεληθείτε των ζητημάτων που αυτή θέτει και μας ενημερώσετε για τις ενέργειές σας.
Η Αναφέρουσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου
Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή της 4ης Ένωσης Τελωνειακών Υπαλλήλων ΑΜΘ εδώ
Δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και της Γενικής Διεύθυνσης Τελωνείων & Ε.Φ.Κ. ΑΑΔΕ εδώ.