Η Χαρά Κεφαλίδου στο πάνελ της εκπομπής “Briefing” του ACTION24
Συμμετοχή στο πάνελ της εκπομπής "Briefing" του ACTION24 (βίντεο)

Στην ενημερωτική εκποπμή “Briefing” του τηλεοπτικού σταθμού ACTION24, με το δημοσιογράφο Γιώργο Πιέρρο, συμμετείχε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, σχολιάζοντας την επίθεση στο γραφείο του πρύτανη του ΟΠΑ και τις αποφάσεις της τηλεδιάσκεψης του Πρωθυπουργού με τους πρυτάνεις για τα φαινόμενα ανομίας και παραβατικότητας που συμβαίνουν στα ελληνικά πανεπιστήμια.

  • “Η εικόνα ξεπέρασε τις αντοχές όλων μας και αυτό φαίνεται από τη διάχυση που είχε το θέμα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν κάτι που προκάλεσε σοκ στον περισσότερο κόσμο.
  • Η φωτογραφία δόθηκε από τους ανθρώπους που έπραξαν αυτό το ανοσιούργημα. Δεν είναι τυχαίο και ποιοι δίνουν αυτή την εικόνα προς τα έξω.

  • Αυτό που έζησε ο Πρύτανης δεν μπορεί να χαρακτηριστεί με λόγια. Είναι μία εικόνα που εγώ προσωπικά δεν ήθελα να την αναπαράξω διότι ο εθισμός μας πια στη βία, δημιουργεί στην κοινωνία μια αίσθηση ότι όλα επιτρέπονται και αυτή η αντοχή και η απάθεια οδηγεί σε άλλους δρόμους.
  • «Μια εικόνα χίλες λέξεις». Τη ζήσαμε στο παρελθόν και στο μέλλον ίσως έχουμε και άλλες τέτοιες εικόνες να ζήσουμε.
  • Καλή η καταγραφή και η αποτύπωση του προβλήματος αλλά από το 1982 υπάρχει η νομοθεσία που δίνει τη δυνατότητα αστυνόμευσης όταν υπάρχουν ποινικά αδικήματα στον χώρο των Πανεπιστημίων.
  • Για εμάς, το Κίνημα Αλλαγής, το Πανεπιστήμιο δεν μπορεί να αντιμετωπίζεται όπως ο χώρος μιας πλατείας. Το είπαμε τότε, το καλοκαίρι του 2019 όταν η κα Κεραμέως, σε μια άκρως συμβολική ενέργεια, έρχεται και νομοθετεί την «άρση του ασύλου» στα Πανεπιστήμια και ουσιαστικά ζούμε ένα δίπολο, ακραίο κατά εμάς: «Από το μπάχαλο στην αστυνομοκρατία». Ψηφίσαμε παρών με δυνατότητα λήψης συγκεκριμένων μέτρων:

-Επιστροφή στον ν.4009/2011 που έλεγε με πολύ μεγάλη σαφήνεια, ότι όταν υπάρχουν ποινικές πράξεις τότε φυσικά η Αστυνομία πρέπει να επεμβαίνει.

-Είχαμε μιλήσει για ηλεκτρονική κάρτα εισόδου και προϋπολογισμό που πρέπει να έχουν τα πανεπιστήμια, ώστε να μπορούν να έχουν δική τους Αστυνομία. 

-Και το τελευταίο, είχαμε ξεκινήσει την κουβέντα ώστε η αξιολόγηση των Πανεπιστημίων να συνδέεται και με την ασφάλεια που θα προσφέρουν.

  • Ναι, είμαστε θετικοί σε οποιοδήποτε μέτρο δώσει μια αποτελεσματική και οριστική λύση σε τέτοιου είδους φαινόμενα διότι δεν είναι δυνατόν και η ακαδημαϊκή κοινότητα να τραβάει την ευθύνη από πάνω της. Ο Πρύτανης πρέπει, και για αυτό μιλούσαμε για Διοίκηση των Πανεπιστημίων και για Συμβούλια Διοίκησης τα οποία θα έδιναν τη δυνατότητα να υπάρχει άμεση αντιμετώπιση εάν ο Πρύτανης διστάζει για χ λόγους.
  • Επομένως η επιστροφή σε έναν νόμο που είχε κρατήσει την ισορροπία που χρειάζεται μέσα στα πανεπιστήμια, ο οποίος δεν λειτούργησε ποτέ γιατί το ίδιο το πολιτικό σύστημα δεν βρήκε την τόλμη, όπως και η ακαδημαϊκή κοινότητα, να το λειτουργήσει μέχρι τέλους.
  • Άρχισε να ξηλώνεται επί θητείας του κου Αρβανιτόπουλου και φυσικά ισοπεδώθηκε επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, η οποία χάιδευε αυτόν τον χώρο, τον προστάτευε επειδή ήταν η δύναμη πυρός του στα πανεπιστήμια.
  • Η ατολμία οδηγεί σε μεγάλα προβλήματα στη δημοκρατία μας στο πώς την αντιλαμβανόμαστε και τελικά πληγώνει και τη δημοκρατία και τους θεσμούς και την κοινωνία. Κανείς δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένος από αυτή την εικόνα.
  • Το πως θα πάει η κατάσταση από εδώ και ύστερα είναι θέμα πολιτικής βούλησης και θα έλεγα, τολμηρής κίνησης από την πλευρά του Υπουργείου. Περιμένω με ενδιαφέρον τις προτάσεις που θα καταθέσουμε για να έχουμε πραγματικά αποτέλεσμα στα Πανεπιστήμια.
  • Σε σχέση με την κίνηση του κου Χρυσοχοΐδη, θεωρώ ότι είναι μια κίνηση επίσης υψηλού συμβολισμού, γιατί ξέρετε πολύ καλά ότι τους επικήρυξε. Από τη στιγμή που θα τους συλλάβει όλη αυτή η ιστορία είναι ένα πλημμέλημα και με βάση τον τελευταίο ποινικό κώδικα, οι άνθρωποι αυτοί θα βγουν με ελάχιστους μήνες και με αναστολή, ξανά έξω. Άρα είναι μία κίνηση υψηλού συμβολισμού χωρίς να έχει ουσιαστικό αποτέλεσμα. Οι άνθρωποι αυτοί προφανώς δεν φοβούνται γιατί γνωρίζουν πολύ καλά ότι είτε επικηρυχθούν είτε συλληφθούν, η ελληνική δικαιοσύνη θα τους χαϊδέψει. Αυτή είναι η θέση μου.
  • Εδώ χρειάζεται να έχουμε αποτέλεσμα με μία πολύ σφιχτή νομοθεσία και ένα διάλογο κυρίως, που δεν έγινε ποτέ.
  • Τα προβλήματα της Πανεπιστημιακής κοινότητας είναι γνωστά. Θέλει όμως διάλογο, σύγκλιση και συναίνεση γιατί αυτά τα θέματα δεν θέλουν κοκορομαχίες, δεν θέλουν επικοινωνιακή πολιτική. Θέλουν πολιτική ουσίας και αυτό σημαίνει διάλογο για να μπορέσει και η ακαδημαϊκή κοινότητα και ο πολιτικός κόσμος να συναινέσουν σε ένα minimum που είναι αυτονόητο για όλα τα ευρωπαϊκά κράτη: «ασφάλεια στα πανεπιστήμια». Ας είναι μέρος και της αξιολόγησής τους. Είναι και αυτό ένα κίνητρο.”

Δείτε τα αποσπάσματα της εκπομπής εδώ: