Χαρά Κεφαλίδου: Για το θέμα της Τουρκίας απαιτούνται καθαρές λύσεις & νέα στρατηγική τολμηρή, ολιστική & μακροπρόθεσμη
Ομιλία στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών Υποθέσεων (βίντεο)

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας και γραμματέα της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, από τη σημερινή συνεδρίαση με θέμα ημερήσιας διάταξης «Οι προτεραιότητες της Γερμανικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Τα μέλη της Επιτροπής ενημέρωσε ο Πρέσβης της Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας στην Αθήνα, Δρ. Ernst Reichel.

 ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΙΡΙΔΗΣ (Αντιπρόεδρος της Επιτροπής): “Ευχαριστούμε. Το λόγο έχει η κυρία Κεφαλίδου από τη Δράμα, έναν νόμο που έχει δώσει πολλές χιλιάδες παιδιά στη Γερμανία τις προηγούμενες δεκαετίες”.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: “Έχετε απόλυτο δίκιο, κύριε Πρόεδρε. Οι σχέσεις είναι πολύ στενές. Πάρα πολύς κόσμος, τη δεκαετία του ‘50 και του ‘60 βρέθηκε στη Γερμανία, ξεκινώντας μια καινούργια ζωή και τώρα έχουμε τη χαρά ότι πολλοί από αυτούς επιστρέφουν πια στο νομό, με τις συντάξεις τους και με μία κουλτούρα που όλα αυτά τα χρόνια έχει καλλιεργηθεί. Επομένως οι σχέσεις είναι και στενές και εξαιρετικά φιλικές.

Κύριε Πρέσβη, σας καλωσορίζω, λοιπόν, και εγώ με τη σειρά μου στην Επιτροπή μας και ευχόμαστε εποικοδομητικές και καίριες συνεργασίες, αλλά και αποτελέσματα στα όσα έχετε θέσει ως προτεραιότητες στην Προεδρία σας. Επειδή πραγματικά ήταν πάρα πολύ ενδιαφέρουσα η συζήτηση και αναδείχθηκαν με πολύ καίριο τρόπο τα θέματα που απασχολούν αυτήν τη στιγμή την Ελλάδα, εγώ θα σας τα βάλω σε τρεις άξονες.

Ξεκινάμε με τον κορωνοϊό, που είναι πανδημία. Έχει δημιουργήσει τεράστιες ανατροπές στον τρόπο που σκεφτόμαστε, στον τρόπο της καθημερινής μας ζωής, στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε πολλές φορές τα πράγματα. Δεν υπάρχουν πια ούτε βεβαιότητες, ούτε δεδομένα.

Το δεύτερο μεγάλο θέμα είναι, προφανώς, το μεταναστευτικό. Ως χώρα πρώτης υποδοχής, σύνορο της Ευρώπης, η Ελλάδα και με τις εξελίξεις που ζούμε όλο το τελευταίο διάστημα, από το Μάρτιο ουσιαστικά, που δεχόμαστε τις πιέσεις στον Έβρο, αλλά και τώρα. Βλέπετε τι έχει συμβεί με την μεγάλη καταστροφή στη Μόρια και τον τρόπο με τον οποίον οι άνθρωποι αυτοί αισθάνονται και ανασφάλεια και αβεβαιότητα για το μέλλον τους και, φυσικά, μετά είναι οι ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Ξεκινάω, λοιπόν, με το θέμα του κορωνοϊού. Αυτό το οποίο ζήσαμε στην Ελλάδα, που χάρη στην βοήθεια όλων των Ελλήνων υπήρξε μια ατομική αλλά και κοινωνική υπευθυνότητα, καταφέραμε να περάσουμε το πρώτο κύμα της πανδημίας με εξαιρετικά αποτελέσματα, όμως σε οικονομικό, κοινωνικό και υγειονομικό επίπεδο νομίζω ότι από εδώ και ύστερα, που έχουμε μπει στη δεύτερη φάση πια, αρχίζει να υπάρχει και φόβος και ανασφάλεια. Επομένως η στάση της Γερμανικής Προεδρίας θα κρίνει και το πώς απαντά η Ευρώπη σε αυτήν την πρωτόγνωρη πανδημία. Οι υπερβάσεις, η τόλμη και η ευρωπαϊκή αλληλεγγύη είναι επιβεβλημένες και είναι γεγονός ότι η μέχρι τώρα στάση σας, τουλάχιστον σε ότι αφορά το ταμείο ανάκαμψης και τον τρόπο με τον οποίον προσπαθήσατε να επιβάλλεται και στην υπόλοιπη Ευρώπη μία πρόταση ρεαλιστική, είναι κάτι το οποίο και το αναγνωρίζουμε και το εκτιμούμε.

Προχωρώ στο μεταναστευτικό. Αυτό το οποίο ζούμε, όχι μόνο το τελευταίο διάστημα, αλλά για μια πολύ μακρά περίοδο από τότε που ξεκίνησε το μεταναστευτικό είναι μια αφόρητη πίεση. Δεν σας κρύβω ότι οι περισσότεροι Έλληνες αισθανόμαστε ότι η Ελλάδα έχει μετατραπεί στην πίσω αυλή της Ευρώπης, όπου μόνο με οικονομική ενίσχυση δεν μπορούν να ξεπεραστούν τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν. Νομίζω ότι με γενναιότητα πρέπει και η Ευρώπη και εμείς, συμμετέχοντας σε αυτήν την οικογένεια, να κοιτάξουμε τι προοπτικές υπάρχουν και να δώσουμε ρεαλιστικές απαντήσεις και στους ανθρώπους και στις κοινωνίες μας.

Κρυβόμαστε πίσω από το δάχτυλό μας, σε ότι αφορά το μεταναστευτικό και πρέπει πολύ γρήγορα να βγούμε από αυτό το αδιέξοδο. Η κοινή δήλωση που έχει γίνει το 2016, στην πράξη ανέδειξε και την αναποτελεσματικότητα και τα προβλήματα που υπάρχουν και ουσιαστικά τα αδιέξοδα που δημιουργούνται όταν δεν υπάρχει σεβασμός, δεν υπάρχει αξιοπιστία και δεν υπάρχει εμπιστοσύνη μεταξύ των μερών.

Επιτακτική, λοιπόν, η ανάγκη να υπάρξει ένα κοινό ευρωπαϊκό σύστημα ασύλου, στο οποίο εμείς διατρανώνουμε την αλληλεγγύη μας και λέμε ένα βροντερό «ΝΑΙ», αλλά από την άλλη, ζητάμε να υπάρξει και ένας δίκαιος επιμερισμός των βαρών, γιατί η Ελλάδα έχει σηκώσει δυσανάλογο βάρος μέχρι στιγμής και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί.

Σε αυτή λοιπόν τη λογική, η τελευταία εξέλιξη που υπάρχει και η κίνηση καλής θέλησης από τη μεριά της Γερμανίας να υποδεχθεί 1.553 ασυνόδευτους ανηλίκους μετά την καταστροφή της Μόριας, θεωρούμε ότι είναι και ρεαλιστική, αλλά και γενναιόδωρη κίνηση από τη μεριά σας.

Κλείνω με το θέμα της Τουρκίας. Η Τουρκία είναι ο ταραξίας της περιοχής, έχει δημιουργήσει και ανασφάλεια και έλλειψη σταθερότητας στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου. Είναι γνωστό πια, ότι οι προσπάθειες που είχαν γίνει χρόνια πριν για την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας είναι πια μια χίμαιρα, επομένως χρειάζεται μια νέα ευρωτουρκική σχέση, η οποία θα περιλαμβάνει και διαχείριση προσφυγικού, αλλά αν θέλετε και έναν διαφορετικό τρόπο, μια αναθεώρηση της τελωνειακής σχέσης που τόσο επιθυμεί η Τουρκία, σε μια λογική να έχει ένα οικονομικό κίνητρο και κάποια οφέλη, αλλά και εμείς να μπορέσουμε να θέσουμε κάποια προαπαιτούμενα σε αυτή την συμφωνία, με αυτοματοποιημένες ίσως οικονομικές κυρώσεις όταν καταπατούνται κυριαρχικά δικαιώματα κρατών-μελών ή και ανθρώπινα δικαιώματα στο εσωτερικό της Τουρκίας.

Πιστεύουμε, ότι μόνο με δραστικές αποφάσεις μπορούμε να προχωρήσουμε, δηλαδή, επιβολή εμπάργκο όπλων- το είπαν πάρα πολλοί συνάδελφοι- και χρηματοοικονομικές κυρώσεις και πιστεύουμε, ότι στο έκτακτο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Τουρκία, εκεί πια απαιτούνται καθαρές λύσεις και χρειάζεται μία νέα στρατηγική που θα είναι τολμηρή, θα είναι ολιστική και θα είναι και μακροπρόθεσμη.

Σας ευχαριστούμε πάρα πολύ”.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: