Χαρά Κεφαλίδου: Αυτά είναι τα αποτελέσματα της προχειρότητας, της αποσπασματικότητας και της επιλεκτικής ακοής
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.8313/16.07.2020

Σχετικά με την αδικία που έχει δημιουργηθεί εις βάρος των υποψηφίων για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση, οι οποίοι επέλεξαν να διαγωνισθούν σύμφωνα με το παλαιό σύστημα, η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κατάθεσε μαζί με άλλους βουλευτές Ερώτηση προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων και προχώρησε στην παρακάτω δήλωση:  «Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου του 2019 με Ερώτησή μας είχαμε εγκαίρως επισημάνει στο Υπουργείο Παιδείας την αδικία που θα δημιουργείτο από το ποσοστό εισαγωγής στην Τριτοβάθμια των υποψηφίων που επέλεξαν να διαγωνιστούν με το παλαιό σύστημα. Για ακόμη μια φορά όμως κωφεύσατε αφού ακόμη και σήμερα οκτώ μήνες μετά δεν έχετε μπει καν στον κόπο να απαντήσετε! Σήμερα λοιπόν βρισκόμαστε μπροστά στο εξής παράδοξο, παράλογο και άδικο: πολλοί υποψήφιοι του 3ου Επιστημονικού Πεδίου που επέλεξαν το παλαιό σύστημα και που συγκέντρωσαν υψηλή βαθμολογία θα βρεθούν εκτός των σχολών της επιθυμίας τους, ενώ είναι πολύ πιθανό άλλοι συνυποψήφιοί τους, που έδωσαν φέτος για πρώτη χρονιά, να εισαχθούν στις ίδιες σχολές με λιγότερα μόρια! Η προχειρότητα, η αποσπασματικότητα και η επιλεκτική ακοή αυτά τα αποτελέσματα φέρνουν. Εκτός από Υπουργός Παιδείας είστε και έγκριτη Νομικός! ΤΙ ακριβώς απαντάτε στην αδικία που έχει προκληθεί;».

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: Αδικία στην εισαγωγή υποψηφίων με το παλαιό σύστημα σε σχέση με τους φετινούς υποψηφίους

Σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του Υπουργείου Παιδείας ως προς το 3ο επιστημονικό πεδίο των Επιστημών Υγείας και Ζωής, οι υποψήφιοι που προέρχονται από το παλαιό σύστημα ανέρχονται στους 2.295 και οι φετινοί υποψήφιοι ανέρχονται στους 10.989.

Κατόπιν του άρθρου 166 παρ.1 του ν.4635/2019 (ΦΕΚ 167/τ.’ Α/30.10.2019):«Οι υποψήφιοι που θα επιλέξουν να εξεταστούν σύμφωνα με την περίπτωση β) του πρώτου εδαφίου θα διεκδικήσουν ποσοστό των θέσεων των σχολών και τμημάτων που αναφέρονται στην παράγραφο 1. Το ποσοστό αυτό ορίζεται με απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων που δημοσιεύεται στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης, αφού οριστικοποιηθεί ο αριθμός των αποφοίτων των προηγούμενων ετών που θα διαγωνισθούν με το σύστημα που ίσχυσε το σχολικό έτος 2018-2019, ώστε να τους αποδοθεί ποσοστό θέσεων κατά προσέγγιση ανάλογο με το ποσοστό τους σε σχέση με το σύνολο  των υποψηφίων του σχολικού έτους 2019-2020. Το ανωτέρω ποσοστό θα αποδοθεί στα κατά περίπτωση συναρμόδια Υπουργεία, προκειμένου να ορισθεί ο αριθμός εισακτέων της κατηγορίας αυτής για τα Τμήματα και τις Σχολές που τα αφορούν, με κοινή απόφαση του Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων και των κατά περίπτωση αρμόδιων Υπουργών, εκτός αν ορίζεται διαφορετικά στις επιμέρους διατάξεις».

Συνεπεία του ανωτέρω άρθρου και με βάση υπολογισμού το σύνολο των υποψηφίων στο 3ο επιστημονικό πεδίο, το ποσοστό των θέσεων που υπολογίστηκε ότι θα έπρεπε να αποδοθούν στους παλαιούς και τους φετινούς υποψηφίους του συγκεκριμένου πεδίου ανέρχονταν στο 17.3% και 82.7% αντίστοιχα.

Εντούτοις με την ΥΑ Φ.253.1/56061/Α5/14.5.2020 (ΦΕΚ 1853/Β/2020) απονεμήθηκαν χαμηλότερα ποσοστά και συγκεκριμένα  9.51% στους υποψηφίους με το παλαιό σύστημα και 90.49% σε εκείνους με το νέο σύστημα.

Όπως είναι προφανές, δημιουργήθηκε αναστάτωση στους παλαιούς υποψηφίους, οι οποίοι αναρωτιούνται για τους λόγους που υπαγόρευσαν την συγκεκριμένη μείωση των εισακτέων υποψηφίων με το παλαιό σύστημα.

Ήδη από τις αρχές Δεκεμβρίου 2019 με Ερώτησή της (Α.Π.: 2400/ 05.12.2019) η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής είχε εγκαίρως επισημάνει στο Υπουργείο Παιδείας την αδικία που θα δημιουργείτο για τους υποψηφίους αυτούς. Την Ερώτηση αυτή ουδέποτε απαντήσατε!

Κατόπιν των ανωτέρω, ερωτάται η κυρία Υπουργός:

1. Για ποιους λόγους διαμορφώθηκαν τα ποσοστά εισαγωγής των παλαιών υποψηφίων του 3ου επιστημονικού πεδίου στο ποσοστό του 9.51%;

2. Με ποιον τρόπο σκοπεύει το Υπουργείο να άρει τις αδικίες που δημιουργούνται σε περίπτωση υποψηφίων με το παλαιό σύστημα που καίτοι συμπλήρωσαν υψηλές βαθμολογίες δεν θα εισαχθούν στις σχολές της πρώτης επιλογής τους λόγω του χαμηλά διαμορφωμένου ποσοστού του 9.51% σε σχέση με το 17,3% που υπολογιζόταν με βάση τα αναφερόμενα στο ν.4635/2019;

 Οι ερωτώντες βουλευτές

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΑΧΜΕΤ ΙΛΧΑΝ

ΝΑΝΤΙΑ ΓΙΑΝΝΑΚΟΠΟΥΛΟΥ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΚΑΣΤΑΝΙΔΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΛΟΒΕΡΔΟΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ