Την Τρίτη 31 Μαρτίου, η Χαρά Κεφαλίδου παραχώρησε συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό STAR Βορείου Ελλάδος και στην εκπομπή “Παρεμβάσεις” με τον δημοσιογράφο Θανάση Φυλακτό.
Ακολουθεί το κείμενο της συνέντευξης:
Δημοσιογράφος: Πάμε στην Αθήνα να χαιρετήσουμε τη Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας του Κινήματος Αλλαγής. Να τονίσουμε φυσικά ότι έχουμε απευθύνει πρόσκληση και στον Κωνσταντίνο Μπλούχο… Και να χαιρετίσουμε τη Χαρά Κεφαλίδου λοιπόν. Κα Κεφαλίδου τι κάνετε;
Χαρά Κεφαλίδου: Καλό μεσημέρι, σε όλους όσους παρακολουθούν. Η αγωνία μας είναι πολύ μεγάλη γιατί θέλουμε από αυτή την άνιση μάχη που δίνουμε, να μπορέσουμε να βγούμε όρθιοι και νικητές. Και αυτό γίνεται με έναν τρόπο, ακούγοντας τους ειδικούς.
Δημοσιογράφος: Τώρα ακούει ο κόσμος τους ειδικούς; Ακούμε ανά τακτά χρονικά διαστήματα, ακούμε μόνο ό,τι μας βολεύει, γιατί εγώ δεν βλέπω να τους ακούμε τους ειδικούς.
Χαρά Κεφαλίδου: Λοιπόν θα σας πω μια αλήθεια. Πρέπει πρώτα από όλα να ξεκινήσουμε με τα καλά νέα. Ότι για πρώτη φορά η Ελλάδα συνολικά βρίσκεται στην καλή πλευρά γιατί πήραμε γρήγορα μέτρα, πήραμε αποφασιστικά μέτρα. Τρομοκρατηθήκαμε αρκούντως, όμως αυτό δεν πρέπει να χαλαρώσει, αυτό είναι το σημαντικό, ότι πρέπει να προσπαθούμε, επειδή η μπόρα η μεγάλη είναι μπροστά μας και κανένας δεν μπορεί να μας πει τι γίνεται, γιατί οι συνθήκες αυτές που ζούμε είναι ανεπανάληπτες, κανένας δεν ξέρει τι γίνεται. Απλώς οι ειδικοί μπορούν να ερμηνεύσουν καλύτερα τα δεδομένα που έχουνε και το ότι κάποιες χώρες όπως είναι η Κίνα, η Ιταλία και η Ισπανία προηγούνται από εμάς, πάμε με το χρόνο και παλεύουμε μέρα μέρα. Επομένως το μήνυμα είναι δεν χαλαρώνουμε. Δεν θεωρούμε ότι επειδή καθίσαμε μια εβδομάδα στο σπίτι μας αυτό είναι και τελειώσαμε. Η μάχη είναι διαρκείας, πρέπει να κερδίσουμε χρόνο. Δεν μπορούν να γεμίσουν τα νοσοκομεία μας με κρούσματα, διότι υπάρχει πολύ λίγος αριθμός κλινών στις εντατικές και δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που ζει η Ιταλία, να διαλέγουν οι γιατροί ποιος θα διασωληνωθεί και ποιος όχι, ποιος θα ζήσει και ποιος θα φύγει. Λοιπόν δεν θέλουμε να ζήσουμε τέτοιες δραματικές σκηνές, γι’ αυτό εγώ νομίζω ότι ο κόσμος κάνει μια προσπάθεια, το διαχειρίζεται όσο μπορεί, μην χαλαρώνουμε όμως. Τηρούμε τις οδηγίες, αυτοπεριοριζόμαστε και κάνουμε το καλύτερο που μπορούμε. Γιατί βλέπετε ότι η πόλη μας έχει καταφέρει μέχρι στιγμής σε επίπεδο Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, ο νομός μας ολόκληρος, να μην είναι με κρούσματα και με προβλήματα. Δεν σημαίνει αυτό ότι δεν θα έχουμε κι εμείς ανθρώπους που θα νοσήσουν, είναι αδύνατον. Όμως πρέπει να το περιορίσουμε, όσο γίνεται. Και θέλω να πω ένα πολύ μεγάλο ευχαριστώ στους ιδιώτες γιατρούς, στον ιατρικό σύλλογο της Δράμας γιατί συγκρατούνε πάρα πολύ τους ασθενείς από το να πάνε στα νοσοκομεία. Είναι πολύ βασικό να έχουμε επαφή με το γιατρό μας και στα πρώτα συμπτώματα, να πάρουμε οδηγίες, μην τρέχουμε στο νοσοκομείο, δεν θα μπορέσει να αντέξει το σύστημα υγείας, το ΕΣΥ. Δυστυχώς αυτή είναι η αλήθεια, δεν θα μπορέσει να αντέξει αν έχουμε μεγάλη κοσμοσυρροή.
Δημοσιογράφος: Και μάλιστα λέγεται χαρακτηριστικά ότι δεν πρέπει να βλέπουμε τη λίστα με τον αριθμό των θυμάτων αλλά κυρίως το πόσοι είναι διασωληνωμένοι, εκεί φοβούνται ότι αν υπάρξει έκρηξη και χρειαστούν 400, 500, 600 διασωλήνωση εκεί θα υπάρξει πρόβλημα, γιατί δεν υπάρχει αντίστοιχα η δυνατότητα να τους περιθάλψεις.
Χαρά Κεφαλίδου: Έτσι ακριβώς είναι. Γιατί καλώς ή κακώς οι μονάδες εντατικής θεραπείας ακόμα και αν πάρουμε και ό,τι υπάρχει στον ιδιωτικό τομέα και το επιτάξουμε, δεν φτάνει όταν έχεις έξαρση και τέτοια πανδημία, όταν έχουμε περιστατικά που πρέπει να περάσουν ένα κύκλο, να δείξουν αν είναι θετικοί ή αρνητικοί οι άνθρωποι που ξεπερνά τις δέκα μέρες.
Κάνουν κάποιοι το τεστ, βγαίνει αρνητικό, νομίζουν ότι έχει κλείσει ο κύκλος. Δεν είναι έτσι, βλέπετε ότι σε 5 μέρες βγαίνουν θετικά τα αποτελέσματα. Και οι άνθρωποι οι οποίοι εφησυχάζουν και μένουν με το αρνητικό τεστ είναι μια κινούμενη βόμβα.
Δημοσιογράφος: Εδώ η επίσημη πολιτεία κάνει κάτι κα Κεφαλίδου ή ας όψεται ο πολίτης; Για τον απλούστατο λόγο, γιατί εκτός από αυτή την ιστορία με τον κορωνοϊό, πάρα πολύς κόσμος αντιμετωπίζει με αβεβαιότητα αν θα υπάρξει μέλλον, το τι μέλλον θα είναι αυτό, και δεν πείθεται ούτε από αυτά τα μέτρα που ανακοινώθηκαν ούτε ότι υπάρχει γυρισμός.
Χαρά Κεφαλίδου: Ναι, ξέρουμε λίγα. Αυτό που σας είπα ισχύει, ότι είναι ανεπανάληπτες οι συνθήκες που ζούμε. Ξέρουμε λίγα, πάμε ψαχτά (ψάχνοντας), δίνουμε χρόνο στην επιστημονική κοινότητα να μπορέσει μέσα από τις καταγραφές και από τον τρόπο με τον οποίο ο ιός συμπεριφέρεται, να βρει έναν τρόπο να τον σταματήσει, να τον περιορίσει, να βρεθεί ένα φάρμακο και πόσο μάλλον ένα εμβόλιο. Όλα αυτά θέλουν χρόνο. Για να μπορέσουμε λοιπόν να είμαστε χρήσιμοι αυτή την περίοδο, κάνουμε το ελάχιστο που μπορούμε. Η οικονομία ήρθε δεύτερη γιατί προέχει η υγεία μας. Όταν λοιπόν υπάρχει μια τέτοια κατεύθυνση, ο καθένας από εμάς έχει προσωπική ευθύνη, να μπορέσει να καταλάβει τη δύσκολη συγκυρία στην οποία βρισκόμαστε, και να καταλάβει ότι θωρακίζοντας τον εαυτό του είναι ουσιαστικά η μεγαλύτερη προσφορά που μπορεί να κάνει στον ίδιο, στην οικογένειά του, στους φίλους του, στον πλησίον του.
Δημοσιογράφος: Αυτή η κίνηση του Πρωθυπουργού να ζητήσει να δοθούν τα μισά χρήματα από τον μισθό των βουλευτών της ΝΔ, θα κάνει κάτι ανάλογο και το Κίνημα Αλλαγής. Εσείς έχετε τοποθετηθεί απ’ όσο ξέρω, ότι πρέπει να γίνει κάτι τέτοιο για συμβολικούς κυρίως λόγους;
Χαρά Κεφαλίδου: Θα πούμε μια μεγάλη αλήθεια. Η οικονομία μας έχει τσακίσει. Ο ιδιωτικός τομέας αυτή τη στιγμή περνάει μια πολύ μεγάλη περιπέτεια. Πάρα πολλοί άνθρωποι, οι οποίοι είναι μικρομεσαίοι, επιχειρηματίες, είναι έμποροι δεν ξέρουν αν την επόμενη μέρα θα μπορέσουν να ξανανοίξουν τα καταστήματά τους, τις δουλειές τους, έχουμε πάρα πολλούς ανέργους. Σε ένα τόσο ζοφερό περιβάλλον δεν μπορεί κανένας να είναι αδιάφορος. Η κίνηση η οποία έγινε με πρωτοβουλία του πρωθυπουργού είναι ένα ελάχιστο δείγμα συνείδησης και συναίσθησης, ότι σε αυτή την προσπάθεια πρέπει να είμαστε όλοι μαζί. Υπάρχουν δυο τρόποι να αντιδράσει κανείς. Ο ένας είναι να περιμένει τον πολιτικό του φορέα να βγάλει μία άποψη και να στοιχηθεί πίσω από αυτήν. Εγώ όμως θέλω να σας πω ότι υπάρχει και η ατομική ευθύνη. Και εγώ επειδή έχω μάθει να είμαι -σε ό,τι αφορά τον τρόπο λειτουργίας μου μέσα στη Βουλή- πάντα, δεν κρύβομαι και θέλω να έχω τη δυνατότητα να λέω την γνώμη μου θαρρετά, προσωπικά ανταποκρίνομαι χωρίς να περιμένω κανένα Πρόεδρο Βουλής, κανένα Πρόεδρο Κινήματος Αλλαγής να με υποχρεώσει να κάνω κάτι. Μοιράζομαι την σκέψη μου. Αυτή είναι η στόφα της Δημοκρατίας, είναι το ελάχιστο που μπορούμε να κάνουμε.
Δημοσιογράφος: Πέρασε στο ντούκου λίγο. Θα λέγαμε ότι με φαρδιές πλατιές υπογραφές της Κυβέρνησης, η Β. Μακεδονία έγινε μέλος του ΝΑΤΟ. Τι έγινε η κατάπτυστη συμφωνία;
Χαρά Κεφαλίδου: Αυτά είναι μεγάλα θέματα, τα οποία ο πολίτης κρίνει και αξιολογεί και σε μια περίοδο που μονοπωλεί την σκέψη των πολιτών πώς θα είναι η επόμενη μέρα, πώς θα μπορέσουμε να διασωθούμε από αυτή την παγκόσμια συγκυρία τπου μας κάνει και εμάς με τα προβλήματα μας να ανησυχούμε, ελάχιστος κόσμος μπορεί να παρατηρεί θέματα όπως αυτά. Είναι ένα μεγάλο εθνικό θέμα και νομίζω ότι εκεί κρινόμαστε όλοι. Όταν θα κατακάτσει η αναμπουμπούλα και μπορέσει ο κόσμος να δει όλες αυτές τιε λεπτομέρειες, πως έχουν προχωρήσει τα πράγματα, εκεί ο κάθε πολιτικός χώρος, ο κάθε βουλευτής και ο κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα να τον κρίνει. Εμείς είπαμε θαρρετά τη γνώμη μας εξαρχής, δεν έχει αλλάξει τίποτα, πορευόμαστε με βάση τη σκέψη μας και τη δική μας συμμετοχή σε αυτή την ιστορία.
Δημοσιογράφος: Τι είναι αυτές οι νέες δομές στη βιομηχανικη ζώνη 3 (ΒΙ.ΠΕ. 3) που γίνεται μία περιφερειακή δομή, μάλιστα καθορίζεται διευθυντής με 3.000 Ευρώ μισθό, το είδαμε πριν λίγες μέρες. Είναι πράξη νομοθετικού περιεχομένου (ΠΝΠ);
Χαρά Κεφαλίδου: Η ενημέρωση που υπάρχει είναι μέσα από τις εξαγγελίες που έγιναν. Δεν έχουμε καλύτερη εικόνα για το πώς θα προχωρήσει το θέμα της δομής επάνω στη βιομηχανική ζώνη. Νομίζω ότι πρέπει να ειπωθεί με πολύ καθαρούς όρους και μεγάλη ειλικρίνεια, για να ξέρουμε τι έχουμε να αντιμετωπίσουμε και να είμαστε προετοιμασμένοι. Γιατί κακά τα ψέματα, το είπαμε πολλές φορές, το μεταναστευτικό δεν είναι κάτι που ήρθε για να φύγει, είναι κάτι το οποίο πρέπει να διαχειριστούμε σωστά και να μην δημιουργηθούν αγωνίες, φοβίες και ακραίες συμπεριφορές στους πολίτες. Επομένως αυτό που χρειάζεται αυτή τη στιγμή, γιατί ούτε και εγώ ως βουλευτής έχω πλήρη εικόνα, θα ήθελα πάρα πολύ ή ο κυβερνητικός βουλευτής ή αν υπάρχει η δυνατότητα από την ίδια την κυβέρνηση να έχουμε μια πλήρη εικόνα για το σχέδιο που υπάρχει για τον Νομό Δράμας. Γιατί φαντάζομαι δεν είναι μόνο η δομή που υπάρχει στη βιομηχανική ζώνη, έχουμε και το ΠΡΟΚΕΚΑ πάνω στο Παρανέστι. Αν υπάρχει ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός θα είναι για όλον τον νομό. Περιμένουμε λοιπόν να δοθούν εξηγήσεις για να μπορέσουμε με τρόπο σοβαρό και υπεύθυνο να τοποθετηθούμε.
Ευχαριστώ τους πολίτες της Δράμας γιατί τηρούν τις οδηγίες, και όσοι δεν τις τηρούν ας το σκεφτούν ξανά, γιατί μόνο έτσι δυναμώνουμε σαν κοινωνία και περιμένουμε να έχουμε μέσα από αυτή την προσπάθεια καλές ειδήσεις μέρα μέρα.
Μπορείτε να δείτε τη συνέντευξη εδώ :