Χαρά Κεφαλίδου: “Τα ωραία λόγια και οι εξαγγελίες δεν χόρτασαν ποτέ καμιά αγροτική οικογένεια”
Ομιλία κατά τη συζήτηση της Επίκαιρης Επερώτησης προς τον Υπ. Αγροτ. Ανάπτυξης (βίντεο)

Στη Βουλή συζητήθηκε σήμερα η Επίκαιρη Επερώτηση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, στο πλαίσιο του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου, με θέμα «Ο πρωτογενής τομέας βρίσκεται σε αδιέξοδο-χρειάζονται άμεσες παρεμβάσεις για την ανάπτυξή του».

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας της:

Κυρίες και κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, αν και ο πρωτογενής τομέας είναι αυτός που μπορεί ουσιαστικά να στηρίξει την οικονομική ανάπτυξη της χώρας, είναι αυτός που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην αντιμετώπιση της ανεργίας και στην αντιστροφή της κλιματικής αλλαγής, παρ’ όλα αυτά είναι σταθερή η παραμέλησή του. Παραμένει εγκαταλελειμμένος πληρώνοντας βαρύ το τίμημα της αδιαφορίας άσκησης πολιτικής, που θα βελτιώσει την καθημερινότητα του αγρότη και θα αλλάξει τον αγροτικό κλάδο, προετοιμάζοντας τη χώρα για την αλλαγή παραγωγικού μοντέλου, που έρχεται, όσο κι αν δεν θέλουν να το βλέπουν κάποιοι, τα επόμενα χρόνια.

Ιστορικά, οι ριζικές μεταρρυθμίσεις που αφορούσαν τον αγροτικό τομέα, όπως η καθιέρωση του ΟΓΑ, τα Μεσογειακά Ολοκληρωμένα Προγράμματα, που οδήγησαν στα Προγράμματα Αγροτικής Ανάπτυξης –είναι η μετεξέλιξή τους-, η αξιοποίηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, η στήριξη των εξαγωγών φέρουν τη σφραγίδα του δικού μας χώρου.

Πετύχαμε την ανάδειξη του πρωτογενούς τομέα ως πυλώνα ανάπτυξης της χώρας και την καθιέρωση του Έλληνα αγρότη ως σταθερού συμμέτοχου στο παραγωγικό δυναμικό της χώρας.

Δυστυχώς όμως οι πολιτικές που ακολουθούνται συρρικνώνουν ολοένα και περισσότερο τις κατακτήσεις ετών, υποβαθμίζουν τον αγροτικό κλάδο, ευτελίζουν το αγροτικό εισόδημα και τελικά εξωθούν όλο και περισσότερο κόσμο στην εγκατάλειψή του.

Η σημερινή Κυβέρνηση έχοντας κληρονομήσει παραλείψεις και αστοχίες του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αποτύχει, τουλάχιστον μέχρι στιγμής, να φέρει ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις.

Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, εκπροσωπώντας έναν από τους φτωχότερους νομούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης που επιμένει να προσπαθεί, που επιμένει να επενδύει και να θέλει να κρατηθεί ζωντανός και παραγωγικός, θέλω σύντομα να αναφερθώ σε όλα τα γιατί που κρατούν δέσμιο έναν τομέα που μπορεί να είναι πρωταγωνιστής στην ανασυγκρότηση της χώρας.

Πρώτον, δεν έχει αλλάξει το ασφυκτικό και αποτυχημένο μείγμα φορολόγησης και ασφαλιστικών εισφορών. Από το 100% των μεικτών εσόδων μιας αγροτικής παραγωγής στη Δράμα, το 75% καταλήγει σε έξοδα, εφορίες και ΦΠΑ. Ερωτήσεις έχουν κατατεθεί από το 2019. Τίποτα όμως δεν αλλάζει.

Δεύτερον, ο ΕΛΓΑ φυτοζωεί με υποστελεχωμένες υπηρεσίες. Στη δική μου περιφέρεια, την Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας-Θράκης, μόλις οκτώ υπάλληλοι καλούνται να ελέγξουν και να διεκπεραιώσουν το σύνολο των αγροτικών και κτηνοτροφικών μονάδων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν καθυστερήσεις, λάθη, αδικίες σε βάρος των δικαιούχων.

Τρίτον, καμία μέριμνα από την Πολιτεία για να υπάρξει μέσω τραπεζών ενίσχυση της ρευστότητας και άρα, οι αναγκαίες χρηματοδοτήσεις και τα κεφάλαια κίνησης για παραγωγική δραστηριότητα, οπότε μοιραία καταφεύγουν όλοι στη διεκδίκηση επιδοτήσεων.

Στη Δράμα, όπως θα γνωρίζετε καλύτερα από εμένα, η κτηνοτροφία είναι βασική δραστηριότητα. Πάγιο αίτημα των κτηνοτρόφων ορεινών περιοχών -και αναφέρω χαρακτηριστικά το Νευροκόπι, γνωστό εξάλλου στο πανελλήνιο- παραμένει η θεσμοθέτηση επιδοτήσεων για την αγορά ζωοτροφών, λόγω των πολύ χαμηλών θερμοκρασιών -μείον 25 βαθμούς φθάνει πολύ συχνά- που επικρατούν, οι ανάγκες είναι αυξημένες. Σημειώστε ότι τέτοιου τύπου επιδοτήσεις ισχύουν ήδη σε άλλες περιοχές, όπως είναι τα νησιά.

Στη δική μας Περιφέρεια πάλι δεν περιλαμβανόμαστε σε αυτές τις κατηγορίες, είμαστε από τις περιοχές που δεν έχουμε την τύχη να προσέξει ιδιαίτερα η Πολιτεία. Πρακτικά αυτό σημαίνει διακόσιες πενήντα ζωικές εκμεταλλεύσεις, από τις οποίες οι διακόσιες βιολογικής εκτροφής, που ισοδυναμούν με δεκαπέντε χιλιάδες ζωικές μονάδες, βρίσκονται κάθε μέρα αντιμέτωπες με την οικονομική ασφυξία. Ερωτήσεις; Δεν το συζητώ, έχουν κατατεθεί για ακόμη μία φορά.

Τέταρτον, μέτρα που θα μειώσουν το κόστος παραγωγής και κυρίως, το κόστος ενέργειας δεν έχουν παρθεί. Η ανταπόκριση τόσο της προηγούμενης όσο και της σημερινής Κυβέρνησης στο θέμα αυτό είναι ανύπαρκτες. Ρεύμα και πετρέλαιο παραμένουν στα ύψη. Αυξάνοντας όμως το κόστος παραγωγής, ανεβαίνουν οι τιμές των προϊόντων. Επομένως, για ποια ανταγωνιστικότητα τιμών έναντι των γειτόνων μας να μιλήσουμε;

Το είπε και η Πρόεδρός μας. Έχουμε καταθέσει μια πρόταση για κάρτα αγροτικού πετρελαίου εδώ και καιρό. Προφανώς «αραχνιάζει» στα συρτάρια του Υπουργείου σας. Τελικά τι χρειάζεται για να κινητοποιηθείτε; Να προστεθεί στα αυξημένα ποσοστά ανεργίας και ο αγροτικός κόσμος που παλεύει να τα βγάλει πέρα μόνος του;

Είναι νέοι άνθρωποι, νιώθουν εγκαταλελειμμένοι από την Πολιτεία, προσπαθούν να μείνουν στον τόπο τους, να δουλέψουν, να επενδύσουν στη γη τους, αντί να ξεπουλήσουν, όπως βλέπω να γίνεται τόσο συστηματικά πια, στην επόμενη ορδή Κινέζων επενδυτών.

Πέμπτον, δεν έχουν παρθεί πρωτοβουλίες για τα εθνικά προϊόντα –βαμβάκι, γαλακτοκομικά, ηλίανθος, ελαιόλαδο- και τη μεγάλη τελικά απώλεια που προκύπτει απ’ όλα αυτά στο εισόδημά τους. Και το λέω γιατί η Πολιτεία δηλώνει, εμμέσως πλην σαφώς, πλήρη ανικανότητα να διασφαλίσει μια στοιχειώδη σταθερότητα τιμών που θα επέτρεπε στον αγρότη και τον κτηνοτρόφο να προγραμματίσει την παραγωγή του σταθμίζοντας το κόστος με το προσδοκώμενο κέρδος.

Έκτον, σε μια περιφέρεια, όπως η Ανατολική Μακεδονία-Θράκη, που ο πρωτογενής τομέας είναι ο μοναδικός κλάδος που εμφανίζει υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον και κατ’ επέκταση, συμβάλλει σημαντικά στη μείωση της μεγάλης ανεργίας της περιοχής, το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όφειλε και να ακούει και να ανταποκρίνεται. Παρά τις υποσχέσεις για ανακατανομή πρόσθετων πιστώσεων από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, τίποτα απολύτως δεν άλλαξε και ας στοχεύει το Πρόγραμμα αυτό στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας των βιώσιμων ελληνικών γεωργικών εκμεταλλεύσεων και ας ενισχύει επενδύσεις αναδιάρθρωσης, εκσυγχρονισμού και προσαρμογής στις ανάγκες της αγοράς και ας βελτιώνει το περιβαλλοντικό τους προφίλ και ας αμβλύνει τις επιπτώσεις στην κλιματική αλλαγή. Το Υπουργείο κωφεύει.

Έβδομο, η γραφειοκρατία, όπως πάντα, καλά κρατεί ή αλλιώς, πώς η πολιτεία μπορεί να κάνει τη δύσκολη ζωή των αγροτών ακόμη δυσκολότερη. Εγώ θα σας πω ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα: Αποζημιώσεις κτηνοτρόφων από την απώλεια ζωικού κεφαλαίου λόγω εγκεφαλοπάθειας το 2018. Έχουν περάσει δύο ολόκληρα χρόνια και οι αποζημιώσεις αυτές φαίνεται ότι έχουν χαθεί κάπου στον δρόμο Αθήνας-Δράμας.

Τελειώνω με το θέμα που δημιουργούν οι ΤΟΕΒ, οι Οργανισμοί Εγγείων Βελτιώσεων και βασανίζει τον αγροτικό κόσμο. Όταν ακόμη και οι δήμοι μπορούν για τις οφειλές στη ΔΕΗ να ενταχθούν σε πρόγραμμα εκατόν είκοσι δόσεων αποπληρωμής, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί οι ΤΟΕΒ παραμένουν στις τριάντα έξι δόσεις. Αυτό έχει οδηγήσει σε αδιέξοδο τον αγροτικό κόσμο, που αδυνατεί να αποπληρώσει τις οφειλές του.

Το πρόβλημα γίνεται ακόμη μεγαλύτερο, καθώς σε δυο-τρεις μήνες οι αγρότες θα κληθούν να εγγραφούν στο ολοκληρωμένο σύστημα διαχείρισης και ελέγχου, δεν θα μπορούν να πάρουν την απαιτούμενη βεβαίωση από τους ΤΟΕΒ και συνεπώς, δεν θα μπορέσουν να καταθέσουν τις αιτήσεις για τις σχετικές επιδοτήσεις.

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όλες οι μεγάλες έρευνες για την παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, είτε είναι της McΚinsey, είτε της διαΝΕΟσις, είτε του ΙΟΒΕ, είτε του ΚΕΠΕ, έχουν τον πρωτογενή τομέα σε κεντρικό ρόλο. Παρόλα αυτά, εδώ και επτά μήνες η Κυβέρνηση παραμένει άπραγη και αδιάφορη.

Πού είναι τα έργα υποδομής για την ενεργειακή αυτοτέλεια των αγροτικών εκμεταλλεύσεων; Πού είναι η θεσμική προστασία της παραγωγικής γης; Πού είναι τα φορολογικά κίνητρα και οι Τράπεζες Γης για αξιοποίησή της από παραγωγούς; Πού είναι οι ελεγκτικοί μηχανισμοί για την καταπολέμηση των πρακτικών που τσακίζουν τους παραγωγούς μας;

Ξέρετε κάτι, κύριοι της Κυβέρνησης; Τα ωραία λόγια και οι εξαγγελίες δεν χόρτασαν ποτέ καμία ελληνική οικογένεια.

Ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το σχετικό βίντεο: