Στη διάρκεια του Κοινοβουλευτικού Ελέγχου συζητήθηκε σήμερα στη Βουλή η Επίκαιρη Ερώτηση της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτή Δράμας και Υπεύθυνη Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής, σχετικά με το εθνικό σχέδιο για την Παιδεία.
Ακολουθεί η πλήρης συζήτηση:
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, καλό μήνα, καλή εβδομάδα.
Πρόσφατες μελέτες που έχουν γίνει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, από τον ΟΟΣΑ, από την PISA 2018, από το Ινστιτούτο ΚΑΝΕΠ της ΓΣΕΕ, από τη διαΝΕΟσις επιβεβαιώνουν ότι τα σχολικά αποτελέσματα είναι πενιχρά. Επιβεβαιώνουν ακόμη ότι η χώρα μας κατέχει χαμηλή θέση στη μέση επίδοση των μαθητών της. Παράλληλα, κρούουν και τον κώδωνα του κινδύνου για την ποιότητα της παιδείας μας.
Όλες συντείνουν σε ένα και μόνο συμπέρασμα: Το εκπαιδευτικό μας σύστημα νοσεί και νοσεί βαρύτατα. Δεν ανταποκρίνεται με επάρκεια στον ρόλο του. Δεν διαμορφώνει και δεν διαπλάθει ενεργούς και σκεπτόμενους πολίτες. Δεν συμβαδίζει με τις νέες προκλήσεις της τέταρτης βιομηχανικής επανάστασης. Με απλά λόγια, το ελληνικό εκπαιδευτικό σύστημα δεν συμβάλλει στην παραγωγική και κοινωνική ανασυγκρότηση της χώρας.
Από τη μία, είναι η κατάργηση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, το οποίο ξέρετε πολύ καλά ότι αποδυνάμωσε τον εθνικό διάλογο, υπονόμευσε τη συναίνεση, ενίσχυσε τον κομματισμό και υποβάθμισε τις παρεχόμενες εκπαιδευτικές υπηρεσίες.
Από την άλλη, η διάλυση των δομών διοίκησης της εκπαίδευσης, η κατάργηση του ολοήμερου δημοτικού με ενιαίο αναμορφωμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, η κατάργηση πρότυπων και πειραματικών σχολείων, το πάγωμα των νέων αναλυτικών προγραμμάτων στο γυμνάσιο, ο μετασχηματισμός του γενικού λυκείου σε φροντιστηριακό θάλαμο των ΑΕΙ, η κατάργηση οποιασδήποτε αξιολόγησης του εκπαιδευτικού συστήματος είναι θλιβερές πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ, που είναι όμως ακόμη εδώ. Οι όποιες αποσπασματικές σας παρεμβάσεις δεν καταφέρνουν να υπηρετούν τον στόχο της ισότιμης πρόσβασης σε ποιοτικές υπηρεσίες εκπαίδευσης.
Και για να γίνουμε συγκεκριμένοι, είμαστε σύμφωνοι ότι η καταγραφή από τις έρευνες είναι ακριβής και αποτυπώνει την πραγματικότητα; Εάν ναι, τι έχετε να πείτε για το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας; Εμείς πιστεύουμε ότι έπρεπε να λειτουργεί ήδη.
Ακόμη περιμένουμε τον νέο χάρτη της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Εμείς επιμένουμε στον ενιαίο χώρο ΑΕΙ και έρευνας. Εσείς;
Επανειλημμένα ακούμε εξαγγελίες για δομές και για στελέχη διοίκησης των σχολείων. Τι σκοπεύετε να κάνετε και πότε για την επαναφορά του θεσμού των σχολικών συμβούλων, τη δημιουργία δομών και προγραμμάτων επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών; Ο ΣΥΡΙΖΑ ξέρετε ότι διέλυσε ό,τι υπήρχε στην επιμόρφωσή τους. Πόσο νομίζετε ότι μπορείτε να καθυστερείτε;
Τι σκοπεύετε να κάνετε με την αλλαγή των προγραμμάτων σπουδών; Θα αξιοποιήσετε τη δουλειά που έχει γίνει και έχει πληρωθεί; Μέχρι το 2014, γινόταν αυτή η ιστορία και οι Υπουργοί του ΣΥΡΙΖΑ την πάγωσαν και την άφησαν στα συρτάρια. Τώρα, υπάρχει νέος εκλεγμένος Πρόεδρος στο ΙΕΠ. Θα πάνε χαμένα τα λεφτά των φορολογουμένων;
Πώς, ειδικά μετά την ψήφιση του άρθρου 50 για τα κολέγια, σκέφτεστε να αντιμετωπίσετε το θέμα των προσλήψεων των εκπαιδευτικών; Θα τις κάνετε με βάση την παιδαγωγική επάρκεια ή τη διδακτική εμπειρία από μαθητεία; Ή θα τις κάνετε με βάση τη συμμετοχή μέσω διαγωνισμών ΑΣΕΠ, δίκαιη αποδοχή προϋπηρεσίας, διαφανή κοινωνικά κριτήρια; Αν ναι, πώς -και πότε- θα τα εξασφαλίσετε αυτά;
Και εδώ, αφού αποφασίσετε τι θέλετε, πρέπει να μας απαντήσετε στο τι είδους και τι ποιότητα εκπαιδευτικών θέλετε για τα παιδιά όλων των Ελλήνων, όχι μόνο τον προνομιούχων.
Από ποιο σχέδιο δράσης θα δούμε την ισχυροποίηση της προσχολικής αγωγής; Πού είναι το ειδικό σχέδιο για δημιουργία νηπιαγωγείων; Με το ολοήμερο δημοτικό, με το πρόγραμμα 8.00΄-14.00΄ που είναι εξαιρετικής σημασίας για την ελληνική οικογένεια, τι κάνετε; Πότε περιμένετε;
Ανακοινώνετε ενίσχυση της γνώσης με πιστοποιητικά γλωσσομάθειας και ψηφιακών δεξιοτήτων κι εμείς σας λέμε «Γίνετε συγκεκριμένοι». Αναφορικά με την ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης με απολυτήριες εξετάσεις στην τρίτη γυμνασίου και την πιστοποίηση πληροφορικής και αγγλικής γλώσσας, πού είναι αυτά; Χαρήκαμε για την ανακοίνωση αποκατάστασης του μορφωτικού χαρακτήρα του λυκείου –νέα ωρολόγια προγράμματα, εθνικό απολυτήριο, τράπεζα θεμάτων- αλλά περιμένουμε εξειδίκευση. Πού είναι;
Τι έχετε προγραμματίσει για την ισχυροποίηση της Τεχνικής Επαγγελματικής Εκπαίδευσης; Ξέρετε καλύτερα από τον καθένα ότι παραγωγική ανασυγκρότηση της χώρας, χωρίς ισχυρή επαγγελματική εκπαίδευση, απλώς δεν γίνεται. Προχωρήστε στην ίδρυση νέων τομέων στα ΕΠΑΛ, στην καθολική εφαρμογή τετάρτου έτους μαθητείας με απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων «επιπέδου 5» και είμαστε εδώ να σας στηρίξουμε με τις δικές μας πολιτικές. Πότε σχεδιάζετε τη λειτουργία νέων Πρότυπων Πειραματικών Σχολείων και, φυσικά, Προτύπων Τεχνικών Επαγγελματικών Λυκείων;
(Στο σημείο αυτό χτυπά το κουδούνι λήξης του χρόνου ομιλίας της κυρίας Βουλευτού)
Και κλείνω, ρωτώντας για τον σχεδιασμό για την ένταξη στο ΕΣΠΑ 2020-2025, τα θέματα της ειδικής αγωγής των μειονοτήτων και των προσφύγων. Τι θα κάνετε;
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε, για την ερώτησή σας. Καταλαβαίνετε ότι δεν μπορούμε να αναπτύξουμε όλο το πρόγραμμα παιδείας που έχουμε στα δύο λεπτά που μου δίνονται στο πλαίσιο αυτής της ερώτησης.
Η απάντησή μου θα έχει δύο σκέλη. Πρώτον, αναφορικά με τον διακομματικό διάλογο για την παιδεία, τον πιστεύουμε πραγματικά και γι’ αυτό δεν πέρασαν ούτε λίγες εβδομάδες όταν αναλάβαμε την ηγεσία του Υπουργείου Παιδείας και αμέσως καλέσαμε όλα τα κόμματα του Κοινοβουλίου να ξεκινήσουμε αυτόν τον ουσιαστικό, τον ενδελεχή διάλογο.
Με μεγάλη χαρά δηλώνω ότι παρουσιάστηκαν όλα τα κόμματα, πλην του «ΜέΡΑ25». Δεν ξέρω, ας μας πει η κυρία Σακοράφα εν συνεχεία γιατί δεν συμμετείχαν στον συγκεκριμένο διάλογο.
Σε κάθε περίπτωση –και για να αποδίδω τα πράγματα όπως είναι- εσείς προσωπικά και ως τομεάρχης του κόμματός σας έχετε έρθει τρεις ή τέσσερις φορές, αν δεν κάνω λάθος, στο Υπουργείο κι έχετε συστηματικά καταθέσει προτάσεις. Μάλιστα, στο πλαίσιο του τελευταίου νομοσχεδίου καταθέσατε γόνιμες βελτιώσεις στο νομοσχέδιο, τις οποίες εισακούσαμε και ενσωματώσαμε. Πιστεύουμε στον διάλογο και γι’ αυτό και τον υπηρετούμε.
Δεν θα μείνω στον φορέα, γιατί για μένα η ουσία είναι ο διάλογος αυτός καθαυτός, η ανταλλαγή απόψεων, η βελτίωση του παραγόμενου έργου και όχι τόσο ο φορέας βάσει του οποίου υλοποιείται αυτή η πολιτική. Αυτό το λέω γιατί το ΕΣΥΠ, στο οποίο αναφέρεστε, ξέρετε ότι είχε μία βαριά δομή, μία γραφειοκρατική δομή, θα έλεγα.
Εμείς θέλουμε να υπηρετήσουμε τον διάλογο και θα τον επιδιώκουμε διαρκώς, εντός Βουλής και εκτός Βουλής. Λέω ξανά ότι ήδη αυτός ο διάλογος έχει αποδώσει σε μεγάλο βαθμό, καθ’ ότι έχουμε ενσωματώσει προτάσεις που μας έγιναν από όλα τα κόμματα που συμμετείχαν σε αυτόν.
Τώρα θα αναφερθώ στα του προγράμματος, όσο μπορώ δι’ ολίγον, κύριε Πρόεδρε, διότι καταλαβαίνετε ότι όλο το πρόγραμμα παιδείας είναι πάρα πολύ εκτενές.
Δεν θυμάμαι άλλο κόμμα της Αντιπολίτευσης να έχει παρουσιάσει με τέτοια λεπτομέρεια το αναλυτικό πρόγραμμα παιδείας. Αυτό το κάναμε ήδη από τον Νοέμβριο του 2018 σε πολύ μεγάλη λεπτομέρεια και ήδη έχουμε ξεκινήσει να υλοποιούμε αυτό το πρόγραμμα.
Αναφερθήκατε σε έρευνες –και έχετε δίκιο- που δείχνουν ότι η χώρα μας έχει διαχρονικές παθογένειες αναφορικά με το εκπαιδευτικό της σύστημα. Τι δείχνουν αυτές οι έρευνες, για παράδειγμα; Δείχνουν ότι η χώρα μας δεν έχει αναπτύξει επαρκώς ήπιες δεξιότητες, όπως είναι για παράδειγμα η κριτική σκέψη. Τι δείχνει, επίσης; Όταν κανείς επενδύει στην προσχολική εκπαίδευση, στη συστηματική προσχολική εκπαίδευση από πιο νωρίς, τότε οι δείκτες βελτιώνονται.
Γι’ αυτό, λοιπόν, το πρώτο μέλημά μας, όταν φτάσαμε στο Υπουργείο, ήταν πώς θα εφαρμόσουμε τη δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση, την οποία πιστεύουμε και στηρίζουμε. Όμως, η προηγούμενη Κυβέρνηση δεν είχε εξασφαλίσει τις απαραίτητες πιστώσεις ούτε τις απαραίτητες υποδομές. Κι όμως, τα καταφέραμε και εφαρμόζεται σήμερα στο 71% των προνηπίων της χώρας η δίχρονη υποχρεωτική προσχολική εκπαίδευση.
Κι είναι τεράστιο επίτευγμα αυτό, για το οποίο αναγκαστήκαμε να αγωνιστούμε σε συνεργασία με όλους τους δήμους, προκειμένου να διασφαλίσουμε κυρίως τα θέματα υποδομών. Ξεκινήσαμε λοιπόν από τη δίχρονη προσχολική εκπαίδευση. Δρομολογήσαμε πολύ γρήγορα το θέμα των διορισμών. Δεν είχαν ξαναγίνει ποτέ μόνιμοι διορισμοί στην ειδική αγωγή, δεν είχαν γίνει πάνω από δέκα χρόνια διορισμοί στη γενική εκπαίδευση και αυτά προχώρησαν από μας. Αμέσως ενισχύσαμε πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Αμέσως απελευθερώσαμε τις σχολικές μονάδες από γραφειοκρατία, όπως για παράδειγμα αναφορικά με τις σχολικές εκδρομές.
Ναι, θεσπίσαμε το κρατικό πιστοποιητικό πληροφορικής, γιατί πιστεύουμε στην ενίσχυση των ψηφιακών δεξιοτήτων και, ναι, κοιτάμε και τις ήπιες δεξιότητες, όπως για παράδειγμα κριτική σκέψη. Πώς; Για παράδειγμα, το ΙΕΠ ήδη μελετάει την εισαγωγή του πολλαπλού βιβλίου, προκειμένου τα παιδιά να έχουν να συνδυάσουν πολλές πήγες για να αναπτύξουν την κριτική τους σκέψη και να μην εστιάζουν στη σελίδα 5 μέχρι τη σελίδα 7 στο κάθε μάθημα.
Αναφορικά με την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση ήδη επιλύσαμε καίρια ζητήματα λειτουργίας που παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση: απλήρωτοι εκπαιδευτές για μεγάλα χρονικά διαστήματα. Δώσαμε λύση στο ζήτημα των κέντρων επαγγελματικής εκπαίδευσης και στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Απελευθερώσαμε αμέσως τα πανεπιστήμια από την υπερβολική γραφειοκρατία και, αν θέλετε, την υπερρύθμιση που είχε επιβάλει η προηγούμενη κυβέρνηση. Δώσαμε και πάλι αρμοδιότητες στα πανεπιστήμια, για παράδειγμα, αναφορικά με τα πτυχιακά προγράμματα σπουδών.
Αποκαταστήσαμε το άσυλο στην πραγματική του έννοια, άσυλο ιδεών, και όχι άσυλο βίας και ανομίας.
Απελευθερώσαμε τους ΕΛΚΕ, η πιο προοδευτική διάταξη που έχει γίνει ίσως ποτέ αναφορικά με τα κονδύλια αυτά έρευνας, έναν πραγματικό γραφειοκρατικό βραχνά για τα πανεπιστήμια.
Εξασφαλίσαμε επιπλέον χρηματοδότηση στα πανεπιστήμια, 22 εκατομμύρια ευρώ για το 2019.
Ανοίξαμε τα πανεπιστήμιά μας στον κόσμο. Ήδη τέλος Μαρτίου έρχονται στη χώρα μας πανεπιστήμια του εξωτερικού για να διερευνήσουν περαιτέρω συνεργασίες μαζί με τα ελληνικά πανεπιστήμια και εξελίξαμε, ενισχύσαμε την Ανεξάρτητη Αρχή που αφορά ακριβώς στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, στην αξιολόγηση των ιδρυμάτων μας, στην πιστοποίηση και, ναι, βάλαμε τάξη σε μια χρόνια παθογένεια, που έλεγε ότι η κρατική χρηματοδότηση μέχρι πρότινος δινόταν όπως έκρινε αυθαίρετα ο κάθε υπουργός. Και, ναι, βάλαμε αντικειμενικά κριτήρια και, ναι, βάλαμε κριτήρια ποιότητας και εγώ χαιρετίζω το γεγονός ότι το ΚΙΝΑΛ υπερψήφισε τη συγκεκριμένη διάταξη, που μας πάει ένα βήμα παραπέρα.
Είναι πολλά, κύριε Πρόεδρε, και θα κρατήσω τα υπόλοιπα για τη δευτερολογία μου.
ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Αξιότιμη κυρία Υπουργέ, πραγματικά σας ευχαριστώ σήμερα για την παρουσία σας και για τις θέσεις σας και χαίρομαι για τις προθέσεις του Υπουργείου. Απλά θέλω να σημειώσω ότι ο διάλογος, για τον οποίο βλέπετε ότι γίνεται τόση πολλή κουβέντα, πρέπει να είναι θεσμοθετημένος. Άλλο είναι η ανταλλαγή απόψεων σε συναντήσεις, που όντως είναι συστηματικές και πολλές, και άλλο είναι ο εθνικός διάλογος, όπου όλοι δεσμεύονται και όλοι μετά είναι υποχρεωμένοι να συμφωνήσουν σε ένα «διά ταύτα».
Πρέπει να σας πω όμως ότι πέρα από τις καλές προθέσεις, οι οποίες δεν φτάνουν, χρειαζόμαστε και συγκεκριμένες απαντήσεις και αυτές τις συγκεκριμένες απαντήσεις θα περιμένουμε να τις πάρουμε από σας γιατί σήμερα δεν έχουμε αυτή την αίσθηση. Θέλω να σας πω ότι η ενίσχυση των πολιτών με γνώσεις και δεξιότητες οφείλει να είναι ο στόχος όλων των υπευθύνων για τις εκπαιδευτικές πολιτικές κάθε χώρας και ξέρετε πολύ καλά ότι οι εκθέσεις που υπάρχουνε -και θα αναφερθώ σε μία πρόσφατη της Παγκόσμιας Τράπεζας, με τίτλο “Learning Poverty”- λένε ότι η ανάπτυξη, η πρόοδος και η ευημερία κάθε χώρας εξαρτάται από τη βελτίωση της ζωής όχι των λίγων, αλλά των πολλών.
Σας καταλαβαίνω ότι καλείστε να διαχειριστείτε ένα χαοτικό «σήμερα». Όμως ευθύνη όλων μας είναι να σχεδιάζουμε για το μέλλον, για ένα παιδί που θα μπει σήμερα στο εκπαιδευτικό σύστημα, το 2020, και που θα βγει το 2035. Οι νέες γενιές, οι μαθητές, τα παιδιά μας προσέρχονται στην εκπαιδευτική διαδικασία με αισθήματα δυσφορίας, ματαιότητας, ανασφάλειας. Οι εκπαιδευτικοί όλων των βαθμίδων συνθλίβονται, μέσα σε έναν διαχειριστικό πολλές φορές ρόλο που τους επιβάλλει αυτή η σχολική καθημερινότητα.
Ο χαρακτήρας και η ποιότητα της παιδείας στη χώρα μας θα προσδιοριστεί και θα μας κατευθύνει και για το τι μπορούμε να επιτύχουμε ως κοινωνία και τι μπορούμε να επιτύχουμε ως οικονομία. Και για να μην κοροϊδευόμαστε, στην κοινή γνώμη η ίδια η έννοια της δημόσιας παιδείας έχει υπονομευτεί, καθώς συνυπάρχει με μία πολύ υψηλού κόστους παραπαιδεία, που οδηγεί στην αφαίμαξη του οικογενειακού εισοδήματος.
Επομένως το μεγάλο ζητούμενο είναι να αποκατασταθεί το κύρος του εκπαιδευτικού και της εκπαίδευσης συνολικά και γι’ αυτό χρειάζεται πολλή δουλειά και γενναίες μεταρρυθμίσεις, για να αποκτήσει το εκπαιδευτικό μας σύστημα την αξία που απαιτούν τα σύγχρονα δεδομένα.
Αυτό όμως θέλει βαθιές τομές, γενναίες αλλαγές και σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης. Καμία μεταρρύθμιση δεν μπορεί να είναι μακροχρόνια αποτελεσματική, αν εξαντλείται μόνο σε κάποιες πλευρές του εκπαιδευτικού συστήματος. Η αλλαγή στην εκπαίδευση για να αποδώσει πρέπει να είναι συνολική, ξεκινώντας από την αρχή όμως, που είναι οι πρώτες βαθμίδες της εκπαίδευσής μας, και καταλήγοντας στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Εδώ είμαστε και είναι θέμα της Κυβέρνησης να αποδείξει ότι το εννοεί, όταν λέει ότι η παιδεία είναι υψίστης προτεραιότητας εθνικό θέμα. Και ξέρετε πολύ καλά ότι τα εθνικά θέματα, μόνο εθνικά αντιμετωπίζονται.
Σας ευχαριστώ πάρα πολύ.
ΝΙΚΗ ΚΕΡΑΜΕΩΣ (Υπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κυρία συνάδελφε.
Θα ξεκινήσω από το τελευταίο για το κατά πόσο αποδεικνύουμε στην πράξη ότι για μας η παιδεία είναι ύψιστη προτεραιότητα. Θα σας αναφέρω δύο ενδεικτικά στοιχεία.
Πρώτον, αυξήσαμε τον κρατικό προϋπολογισμό για την παιδεία κατά 113 εκατομμύρια ευρώ, έμπρακτη απόδειξη της σημασίας που αποδίδει η παρούσα Κυβέρνηση στα θέματα της παιδείας.
Δεύτερον, οι μόνιμοι διορισμοί. Δείτε πόσο μεγάλο ποσοστό των διορισμών, που γίνονται συνολικά στον δημόσιο τομέα, καλύπτονται από τον χώρο της παιδείας. Είναι η πλέον αποκαλυπτική, θα έλεγα, απόδειξη για τη σημασία που αποδίδει η Κυβέρνησή μας στα θέματα Παιδείας.
Έρχομαι σε κάποια ζητήματα που αναφέρατε και προηγουμένως. Νέα προγράμματα σπουδών. Βεβαίως και θα αξιοποιήσουμε την πολύ σημαντική δουλειά που είχε γίνει μέχρι το 2014. Το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής ήδη ετοιμάζει νέα προγράμματα σπουδών από το νηπιαγωγείο μέχρι και το λύκειο, στη βάση της πολύ σημαντικής δουλειάς που είχε γίνει μέχρι το 2014.
Τράπεζα θεμάτων: Έχουμε εξαγγείλει εδώ και καιρό ότι θα ξεκινήσει από την ερχόμενη χρονιά για την Α’ Λυκείου και αυτό είναι κάτι το οποίο επεξεργάζεται αναλυτικά το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής.
Επένδυση στον εκπαιδευτικό: Δεν μπορούμε να απαιτούμε αναβάθμιση της παιδείας, αν η πολιτεία πρώτα δεν επενδύει στον εκπαιδευτικό. Πώς επενδύει; Στην πράξη. Ήδη έχουμε ανακοινώσει συγκεκριμένα επιμορφωτικά προγράμματα τα οποία δεν έχουν γίνει εδώ και χρόνια και ήδη έχουν ανακοινωθεί και δημοσιοποιηθεί τα συγκεκριμένα προγράμματα.
Άλλα ζητήματα που επίσης είναι πολύ σημαντικά: διπλή μοριοδότηση για όσους εκπαιδευτικούς υπηρετούν σε δυσπρόσιτες περιοχές. Είναι σεβασμός στον εκπαιδευτικό, είναι σεβασμός στην τοπική κοινωνία, είναι σεβασμός στη νέα γενιά, η οποία, όπου κι αν βρίσκεται στη χώρα, έχει δικαίωμα στη μάθηση.
Άλλο παράδειγμα επίσης αναφορικά με τα υπηρεσιακά θέματα των εκπαιδευτικών: Έχουμε εξαγγείλει ότι θέλουμε να μειώσουμε τη διάρκεια των πινάκων από τρία χρόνια σε δύο για να προσμετράται πιο γρήγορα η προϋπηρεσία των εκπαιδευτικών.
Όλα αυτά γιατί γίνονται; Για να επενδύσουμε περισσότερο στους εκπαιδευτικούς, κάτι το οποίο δεν έχει γίνει χρόνια τώρα.
Αναφορικά με τον προγραμματισμό σχετικά με τα νομοσχέδια, θα ήθελα να σας δώσω κάποιες ενδείξεις σχετικά με το τι ακριβώς θα ακολουθήσει. Το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσουν τα εξής νομοσχέδια:
Αναφορικά με την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση, όπως είχαμε εξαγγείλει θα υπάρχουν διατάξεις σχετικά με τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία. Ναι, ο προγραμματισμός του Υπουργείου είναι να λειτουργήσουν από τον Σεπτέμβριο είκοσι τέσσερα πρότυπα σχολεία και τριάντα οκτώ πειραματικά σχολεία σε όλη τη χώρα, κατανεμημένα προφανώς σε όλη την επικράτεια.
Επίσης, διατάξεις αναφορικά με τις δομές. Βεβαίως έχουμε κατακρίνει τις προηγούμενες δομές ως γραφειοκρατικές, ως υδροκέφαλες, μακριά από τη σχολική μονάδα. Εμείς αλλάζουμε αυτό το πλαίσιο με δομές πιο κοντά στη σχολική μονάδα, με επαναφορά του σχολικού συμβούλου πιο χαμηλά, κοντά ακριβώς στη σχολική μονάδα.
Εισάγουμε νέες θεματικές στο σχολείο, στο υποχρεωτικό ωρολόγιο πρόγραμμα, νέες θεματικές που έχουν να κάνουν, για παράδειγμα, με τη σεξουαλική αγωγή, με τον εθελοντισμό, με την επιχειρηματικότητα, με την οδική ασφάλεια, θεματικές που στοχεύουν στο να προσδώσουν στα νέα παιδιά μία πιο σφαιρική διαπαιδαγώγηση. Όλα αυτά ήδη πιλοτικά από το ερχόμενο έτος.
Στην επαγγελματική εκπαίδευση ετοιμάζουμε νέο πλαίσιο στο οποίο οι κοινωνικοί εταίροι θα έχουν πολύ σημαντικό ρόλο να παίξουν, για να μπορέσουμε να γεφυρώσουμε το σημαντικό χάσμα που υπάρχει σήμερα μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικών αναγκών στην αγορά εργασίας.
Στην τριτοβάθμια έχουμε διατάξεις που θα αφορούν στη μεγαλύτερη εξωστρέφεια των ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων μας, διευκόλυνση αγγλόφωνων προγραμμάτων, κοινών προγραμμάτων, διεθνών προγραμμάτων, διπλών προγραμμάτων, καλοκαιρινών προγραμμάτων.
Και όλα αυτά γιατί; Για να αξιοποιήσουμε το εξαιρετικό ανθρώπινο δυναμικό που έχει η χώρα μας, τα εξαιρετικά ιδρύματα που έχει η χώρα μας και προκειμένου η χώρα μας να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο εκπαίδευσης το οποίο θα προσελκύει φοιτητές απ’ όλο τον κόσμο, αντί να διώχνουμε φοιτητές. Και θα ακολουθήσει βεβαίως και το συνολικό θεσμικό πλαίσιο για την τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Και θα ήθελα να κλείσω, κύριε Πρόεδρε, με την αναφορά που έκανε η κ. Κεφαλίδου σχετικά με το άρθρο 50 για τα κολέγια, γιατί μου δίνεται έτσι μια ευκαιρία να διευκρινίσω και τα εξής.
Το άρθρο αυτό αφορούσε στη δυνατότητα που έχει, για παράδειγμα, σήμερα ένας Έλληνας φιλόλογος να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, την Αυστρία. Τι λέει το ενωσιακό δίκαιο; Λέει ότι ακριβώς το ίδιο πρέπει να ισχύει και για κάποιον απόφοιτο ενός πανεπιστημίου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σε άλλο κράτος- μέλος, ο οποίος θέλει να ασκήσει τα επαγγελματικά του δικαιώματα στην Ελλάδα.
Είναι ρύθμιση που η δική σας Κυβέρνηση, το ΠΑΣΟΚ, ενσωμάτωσε με Οδηγία και πολύ καλά έκανε επί υπουργίας Άννας Διαμαντοπούλου το 2010. Είναι ρύθμιση που εσείς, κυρία Κεφαλίδου, και το κόμμα σας ψήφισε πριν από μόλις έναν χρόνο, διότι είπε ότι αυτοί οι απόφοιτοι, μετά από έλεγχο βεβαίως, πρέπει να μπορούν να συμμετέχουν σε προκηρύξεις. Είναι ρύθμιση που έχουν εφαρμόσει όλες οι κυβερνήσεις, και το ΠΑΣΟΚ τότε και η Νέα Δημοκρατία και βεβαίως, κατά κόρον ο ΣΥΡΙΖΑ.
Είναι ρύθμιση που προβλέπει όχι εξίσωση, όχι εξομοίωση, όχι αυτοματοποίηση, αλλά ενδελεχή έλεγχο προγραμμάτων σπουδών των ξένων αυτών πανεπιστημίων, σε τι βαθμό υπάρχει πιστοποίηση της Ανεξάρτητης Αρχής και αν θέλετε, πιστοποίηση του προγράμματος σπουδών των πανεπιστημίων αυτών.
Και κατόπιν, τι κάνει το αρμόδιο τμήμα του Υπουργείου; Ελέγχει διεξοδικά όλες αυτές τις αιτήσεις, απορρίπτει αρκετές και σε άλλες επιβάλλει αντισταθμιστικά. Τι θα πει αντισταθμιστικά; Επιπλέον μαθήματα, πρακτική άσκηση.
Άρα, για τι ακριβώς μιλάμε; Μιλάμε για το δικαίωμα του Έλληνα φιλόλογου να μπορεί να ασκεί τα επαγγελματικά του δικαιώματα στη Γαλλία, τη Γερμανία, κάτι το οποίο εσείς εισαγάγατε στην ελληνική έννομη τάξη -και καλά κάνατε- επί Άννας Διαμαντοπούλου, κάτι το οποίο καλούμαστε να εφαρμόσουμε διότι είναι θεμελιώδης αρχή του ευρωπαϊκού δικαίου.
Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.
Δείτε το σχετικό βίντεο: