Τοποθέτηση της Χαράς Κεφαλίδου επί του Ν/Σ του Υπ.Οικονομικών και των διατάξεων που αφορούν στην Παιδεία, κατά τη σημερινή κοινή συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Κοινωνικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης: “Επεξεργασία και εξέταση του σχεδίου νόμου του Υπ.Οικονομικών «Κύρωση α) της από 25.09.2019 Π.Ν.Π. «Επείγουσα ρύθμιση για την απαλλαγή από την υποχρέωση απόδοσης του φόρου διαμονής» (Α΄ 142), β) της από 30.09.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας των Υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Εσωτερικών, Οικονομικών και Υγείας» (Α΄ 145), γ) της από 04.10.2019 Π.Ν.Π. «Κατεπείγουσες ρυθμίσεις αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας» (Α΄ 150) και άλλες διατάξεις».
“Ευχαριστώ τους συναδέλφους που με αφήνουν να τοποθετηθώ εκτός σειράς. Ξεκινώ με μια μικρή παρατήρηση. Έχουμε ένα νομοσχέδιο με 22 άρθρα και 13 υπουργικές υπογραφές. Αυτό είναι ενδεικτικό της καλής νομοθέτησης που μας υποσχέθηκε η καινούργια Κυβέρνηση. Θα αναφερθώ σε ένα μόνο άρθρο που αφορά το Υπουργείο Παιδείας και είναι το άρθρο 9. Είναι εντυπωσιακό ότι είναι ένα άρθρο με 4 παραγράφους όπου κάθε μια παράγραφος είναι και μια διαφορετική διάταξη.
Η γενική παρατήρηση είναι ότι ρυθμίζονται ετερόκλητα ζητήματα, τακτοποιήσεις και διευθετήσεις σε ένα ναρκοθετημένο ομολογουμένως έδαφος, που άφησε η προηγούμενη κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ σε ότι αφορά το εκπαιδευτικό μας σύστημα. Οι προτεινόμενες ρυθμίσεις, δυστυχώς και αυτό είναι το μεγάλο πρόβλημα που μέχρι σήμερα καταγράφεται στο χώρο της παιδείας. Δεν εντάσσονται σε ένα συνολικότερο σχέδιο, δεν υπάρχει ένας άξονας δηλαδή για την εκπαίδευση της χώρας, που είναι βασικό προαπαιτούμενο για κάθε δράση του αρμόδιου Υπουργείου. Επανειλημμένα το έχουμε τονίσει και παρά την αναγκαιότητα που φαίνεται να υπάρχει για να μπορέσουν να ρυθμιστούν θέματα που έχουν κατεπείγον χαρακτήρα, εμείς περιμένουμε να δούμε επιτέλους από το Υπουργείο μια ολοκληρωμένη παρέμβαση, γιατί έτσι όπως πάμε θα έχουμε μόνο αποσπασματικές διατάξεις με σοβαρές ελλείψεις θα σας έλεγα που παρατείνουν τις στρεβλώσεις στο χώρο της εκπαίδευσης.
Ξεκινάω με την πρώτη παράγραφο. Έχουμε τον ανακαθορισμό του χρονικού διαστήματος έναρξης του προγράμματος μεταλυκειακού έτους τάξη μαθητείας, εδώ είναι γεγονός ότι είναι αναγκαία να υπάρξει μια καινούργια ρύθμιση του χρονικού διαστήματος όπου μπορούν να κατατεθούν οι όποιες αιτήσεις από την έναρξη του σχολικού έτους μέχρι της 15/11.
Μέχρι σήμερα ήταν μέχρι τις 31 Οκτωβρίου, η αναγκαιότητα που απαιτεί αυτή τη ρύθμιση, είναι ότι υπήρξε πολύ μεγάλη καθυστέρηση στην έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης, δημοσιεύτηκε μόλις στις 22 Οκτωβρίου 2019 και ξέρουμε πολύ καλά ότι προκειμένου να ξεκινήσει να τρέχει αυτή η δυνατότητα μαθητείας, απαραίτητο εργαλείο είναι να συναφθούν οι συμβάσεις μαθητείας και για να γίνει αυτό, προηγείται η Κοινή Υπουργική Απόφαση, που όπως σας είπα, έχει καταργηθεί.
Δύο θέματα, πρώτα απ’ όλα, βλέπουμε μεγάλη προχειρότητα, διότι έχει παραληφθεί ακόμη και το νομοθετικό πλαίσιο που ρυθμίζει αυτή τη διαδικασία, αναφέρονται μόνο στο νομό 4186/2013, ενώ στο μεταξύ, έχει υπάρξει και μια τροποποίηση στο νόμο 4386/2016 και με την ευκαιρία, πράγμα το οποίο θεωρούμε πολύ ουσιαστικό, ας μιλήσουμε λίγο για τα Εσπερινό Λύκεια. Τα Εσπερινό Λύκεια όπως ξέρετε, ήταν τετραετούς θητείας και αυτό γιατί ο ΣΥ.ΡΙΖ.Α. τα έκανε τριετούς, για καθαρά ψηφοθηρικούς λόγους.
Κινδυνεύουν λοιπόν με την τριετία, oi ισοτιμίες των πτυχίων και θέλω να εξηγήσω λίγο γιατί ήταν αναγκαίο να υπάρχει η τετραετής φοίτηση στους ανθρώπους οι οποίοι παρακολουθούσαν τα Εσπερινά Λύκεια. Διότι πολύ απλά, ήταν απολύτως εργαζόμενοι μαθητές και είχαν μικρότερο ωρολόγιο πρόγραμμα, γι’ αυτό και το επιπλέον τέταρτο έτος. Η σχολική χρονιά λοιπόν έχει ξεκινήσει και περιμένουμε από το Υπουργείο Παιδείας να μας πει ποια είναι η καινούργια του πρόταση, σε ό,τι αφορά τα Εσπερινά Λύκεια.
Πάμε στην παράγραφο 2, εδώ, σ’ αυτή την παράγραφο, λύνει επίσης ένα θέμα διαδικαστικού χαρακτήρα, δίνεται η δυνατότητα μέσα από τον τακτικό προϋπολογισμό του Υπουργείου Παιδείας, να υπάρξει η επιχορήγηση των ΕΛΚΕ, τόσο του Καποδιστριακού Πανεπιστημίου, όσο και του Αριστοτελείου, για να μπορέσουν να προχωρήσουν όλες οι δράσεις, οι εργασίες και οι προμήθειες που σχετίζονται με τις εξετάσεις που γίνονται το Νοέμβριο του 2019, και αφορούν το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας.
Κανείς δεν θα μπορούσε να είναι αρνητικός σε αυτή τη διάταξη. Πηγαίνω στην παράγραφο 3, εδώ λοιπόν υπάρχει ένα πολύ μεγάλο θέμα, το είδατε να παίρνει και αρκετή δημοσιότητα σε όλα ταsite, αφορά τους 475 φοιτητές, του πρώην Τμήματος Τεχνολογίας, Αλιείας και Υδατοκαλλιέργειας, του παραρτήματος Μουδανιών, οι οποίοι φαίνεται να μην είναι εγγεγραμμένοι σε καμία απολύτως Σχολή.
Αυτό ήταν και ερώτηση που κατατέθηκε και από εμένα προσωπικά και από το Κίνημα Αλλαγής, προς την Υπουργό, διότι πολύ απλά, ξέρετε, αυτή η fasttrackδιαδικασία της προηγούμενης Κυβέρνησης να έρθει και να ανωτατοποίηση όλα τα Τ.Ε.Ι. σε Πανεπιστήμια, δημιούργησε τόσες στρεβλώσεις και τόσα προβλήματα, που μέσα στη βιασύνη μας να τα κάνουμε όλα τα Τ.Ε.Ι., Πανεπιστήμια, ξεχάσαμε και κάποιους φοιτητές. Αυτούς τους 475.
Οι αλχημείες λοιπόν του κ. Γαβρόγλου, ακολουθούν τη νομοθέτηση που είναι υποχρεωτικό να υπάρξει από την καινούργια Κυβέρνηση, όμως, αυτό δεν μπορεί να είναι δικαιολογία, γιατί εμείς περιμένουμε όλες αυτές οι στρεβλώσεις, να αρθούν και με κάποιο τρόπο, να διορθωθούν με μια ολοκληρωμένη νομοθετική πρωτοβουλία, που ακόμη την περιμένουμε από την Κυβέρνηση και θέλουμε να δούμε λοιπόν, με ποιον τρόπο όλη αυτή η άναρχη δομή που έχει δημιουργηθεί στα Πανεπιστήμια μας, με ποιο τρόπο θα την αντιμετωπίσει η Κυβέρνηση.
Η παράγραφος 4, που είναι και αυτό μια, από μόνη της μια άλλη διάταξη, είναι και αυτή συνέπεια της βιαστικής νομοθέτησης της προηγούμενης Κυβέρνησης. Ακούστε να δείτε, για να μπορέσουν να μετατραπούν οι φοιτητές, συγκροτείται μια επιτροπή και αυτή η επιτροπή έχει κάποιους θεσμικούς φορείς. Ένας από τους θεσμικούς φορείς, ήταν και η Σύνοδος Προέδρων Τ.Ε.Ι., από τη στιγμή που καταργήσαμε τα Τ.Ε.Ι., έπρεπε να αντικατασταθούν ως θεσμικό σώμα και ο μόνος ο οποίος μπορεί να λειτουργήσει θεσμικά, είναι η Σύνοδος των Πρυτάνεων.
Έρχεται λοιπόν, με τη νομοθέτηση αυτή και αποσαφηνίζει ότι όπου να βλέπουμε πλέον, από εδώ και ύστερα, Σύνοδο Προέδρων Τ.Ε.Ι., θα θεωρούμε ότι είναι η Σύνοδος των Πρυτάνεων. Αυτά όμως, όπως καταλαβαίνετε, είναι τόσο αποσπασματικά και έχουμε τόσα πολλά θέματα από την προηγούμενη στρεβλή νομοθέτηση, που χρειάζεται ένα συνολικότερο πλαίσιο. Είμαστε θετικοί στο άρθρο 9, γιατί λύνει προβλήματα που πρέπει πολύ σύντομα, να πάρουν μια ομαλή λειτουργία στο χώρο της εκπαίδευσης. Σας ευχαριστώ για την ανοχή και για τη δυνατότητα που μου δώσατε.”
Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: