Την ανάγκη πραγματικού εθνικού διαλόγου και συναίνεσης, στον χώρο της παιδείας, τονίζει σε συνέντευξη που παραχώρησε στην ιστοσελίδα esos.gr η Χαρά Κεφαλίδου, Τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής:
- Έχουμε καλά παραδείγματα στον χώρο της Παιδείας που καταφέραμε να πετύχαμε την πολυπόθητη συναίνεση, όπως για παράδειγμα ο Νόμος 4009/2011
- Τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν και τα έχουμε δει στο παρελθόν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ένα από αυτά είναι η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική παιδείας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.
Για την επαναφορά της βάσης εισαγωγής στα ΑΕΙ του “10” η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει πως περιμένει «μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι αποσπασματικές δηλώσεις της υπουργού».
ΑΚΟΛΟΥΘΕΙ Η ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ:
esos.gr: Κυρία Κεφαλίδου στα πρόσφατα αποτελέσματα των Πανελληνίων Εξετάσεων είδαμε μαθητή να εισέρχεται στο Πανεπιστήμιο με μέσο όρο 4, φιλόλογο με 9,5 και μαθηματικό με 7,5. Είναι αυτό το επίπεδο που θέλουμε ως χώρα για τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα μας και την παιδεία μας εν γένει;
ΧΚ: Καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες που συμμετείχαν στις Πανελλαδικές Εξετάσεις. Για όσους δεν τα κατάφεραν θέλω να υπενθυμίσω ότι τίποτα δεν έχει τελειώσει. Όλα τώρα ξεκινούν.
Σίγουρα δεν είναι αυτό το επίπεδο που θέλουμε για τα ανώτατα εκπαιδευτικά μας ιδρύματα. Δεν είναι αυτό το επίπεδο που επιθυμούμε για το μέλλον της χώρας μας.
Οι χαμηλές επιδόσεις των μαθητών μας προβληματίζουν όλους. Δεν είναι λογικό 25.000 φοιτητές να εισάγονται με βαθμούς κάτω από τη βαθμολογική βάση. Δεν είναι λογικό υποψήφιος να καταφέρει να εισαχθεί σε πανεπιστημιακό τμήμα με 840 μονάδες, δηλαδή βαθμολογία 0,84 με άριστα το 20.
Η πελατειακή και μικροπολιτική λογική με την οποία λειτούργησε η προηγούμενη κυβέρνηση, ειδικά στα θέματα της παιδείας, συνέτεινε στην αποκαρδιωτική αυτή εικόνα. Η αύξηση του αριθμού των τμημάτων, η παράλογη και χωρίς κανέναν σχεδιασμό «ανωτατοποίηση» των ΤΕΙ, η διεύρυνση των εισακτέων αποτελούν αποκλειστικά «έργα και ημέρες» του κ. Γαβρόγλου. Η ανακοίνωση των Βάσεων ανέδειξε τις στρεβλώσεις του συστήματος εισαγωγής στα ΑΕΙ, οι οποίες γιγαντώθηκαν από τις αποφάσεις του προηγούμενου Υπουργού Παιδείας.
Όμως οι Πανελλαδικές Εξετάσεις δεν είναι μια μεμονωμένη στιγμή, ένα τυχαίο στιγμιότυπο. Είναι το αποτέλεσμα μια μακρόχρονης, συνολικής εκπαιδευτικής διαδικασίας. Προφανώς το σύστημα εισαγωγής στα Πανεπιστήμια χρήζει τροποποίησης. Θα πρέπει να υπάρξει ένα νέο σύστημα που θα προκύψει μετά από εκτενή, πραγματικό και τεκμηριωμένο διάλογο με τα πολιτικά κόμματα, τα Πανεπιστήμια, την εκπαιδευτική κοινότητα και όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Είναι αυτονόητο ότι τα Τριτοβάθμια Εκπαιδευτικά Ιδρύματα σε αυτή τη διαδικασία θα πρέπει να έχουν λόγο. Επίσης, απαραίτητη προϋπόθεση είναι η επανίδρυση του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας για έναν ουσιαστικό και σε βάθος διάλογο.
esos.gr: Η Υπουργός Παιδείας ανακοίνωσε την επαναφορά της βάσης εισαγωγής. Συμφωνείτε;
Χ.Κ. Οι δηλώσεις της Υπουργού Παιδείας για θέσπιση Ορίου εισαγωγής – αν και σωστή – δεν αρκεί. Δεν προσφέρει από μόνη της λύση. Είναι αναγκαίο να συνδεθεί με πολιτικές αναβάθμισης του Δημόσιου Σχολείου. Γιατί οι χαμηλές επιδόσεις είναι αποτέλεσμα της ευρύτερης υποβάθμισής του, η οποία εντάθηκε ακόμη πιο πολύ από τις παράλογες και λαϊκίστικες πολιτικές των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Αυτό άλλωστε επιβεβαιώθηκε και από τα αποτελέσματα των Πανελληνίων: οι υποψήφιοι ‘γύρισαν την πλάτη’ στα τμήματα που δημιούργησε, για ψηφοθηρικούς και μόνο λόγους και χωρίς κανέναν σχεδιασμό, ο προκάτοχος της Υπουργού Παιδείας. Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά.
Στα τμήματα αυτά παρά την ‘ανωτατοποίηση’ των ΤΕΙ, εμπνεύσεως του κ. Γαβρόγλου, εισήχθησαν υποψήφιοι με πολύ χαμηλές βαθμολογίες, ενώ δεν αποτέλεσαν πρώτη επιλογή τους.
Η πρόσφατη δήλωση της αρμόδιας Υπουργού για τη βάση εισαγωγής αποτελεί αποσπασματική παρέμβαση. Τα εκπαιδευτικά προβλήματα της χώρας όμως είναι πολύ σοβαρά και σίγουρα δεν λύνονται με αυτόν τον τρόπο.
Πρέπει να υπάρξουν ολοκληρωμένα και συνολικά νομοθετήματα, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι δηλώσεις-πυροτεχνήματα. Αντιλαμβανόμαστε την ανάγκη πολιτικών «θεραπείας» για τα προβλήματα που δημιούργησε και άφησε πίσω της η κυβερνητική πολιτική των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ στο χώρο της παιδείας, αλλά η συνέχιση πολιτικών του παρελθόντος με αποσπασματικές παρεμβάσεις πρέπει να σταματήσει. Δεν προσφέρει τίποτα και δεν μπορεί να λύσει τα πραγματικά προβλήματα του εκπαιδευτικού μας συστήματος.
Περιμένουμε μια ολοκληρωμένη και συνολική πρόταση, αποτέλεσμα ουσιαστικού διαλόγου και συναίνεσης και όχι αποσπασματικές δηλώσεις.
esos.gr: Τελικά είναι εφικτοί στόχοι η εθνική στρατηγική και η συναίνεση στα εκπαιδευτικά μας ζητήματα; Μπορούν να επιτευχθούν και πώς;
XK. Φυσικά και μπορούν. Ειδικά στα εκπαιδευτικά θέματα υπάρχει αδήριτη ανάγκη πραγματικού εθνικού διαλόγου και συναίνεσης. Άλλωστε έχουμε καλά παραδείγματα στο χώρο της Παιδείας που καταφέραμε να πετύχαμε την πολυπόθητη συναίνεση, όπως για παράδειγμα ο Νόμος 4009/2011. Τα απαραίτητα εργαλεία υπάρχουν και τα έχουμε δει στο παρελθόν να λειτουργούν αποτελεσματικά. Ένα από αυτά είναι η επαναλειτουργία του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ώστε να υπάρξει εθνική στρατηγική παιδείας και ολοκληρωμένος σχεδιασμός, λαμβάνοντας υπ’ όψιν το συνεχώς μεταβαλλόμενο ανταγωνιστικό ευρωπαϊκό και διεθνές περιβάλλον, αλλά και το αναπτυξιακό μοντέλο που επιθυμούμε να εφαρμόσουμε στη χώρα μας.
Μπορείτε να διαβάστε τη συνέντευξη εδώ.