Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Τρίτη 6 Αυγούστου η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας, στο ραδιοφωνικό σταθμό 102 FM της ΕΡΤ3 και στον δημοσιογράφο Βασίλη Πεκλάρη, με θέμα το σ/ν του Υπ.Εσωτερικών και το πανεπιστημιακό άσυλο.
Η βουλευτής δήλωσε ότι :“το άσυλο δεν είναι ένα οποιοδήποτε νομοθέτημα, ένας οποιοσδήποτε νόμος. Έχει και μεγάλη συναισθηματική βαρύτητα και συναισθηματική φόρτιση γιατί συνδέεται με όλα τα αφηγήματα και τα γεγονότα που πέρασε η χώρα μας (δικτατορία, μεταπολίτευση).
Άρα είναι ένα θέμα που πρέπει να το διαχειριστείς με ξεκάθαρο λόγο και λιτές διατυπώσεις για να βρεις κοινούς στόχους και να δημιουργήσεις τις απαραίτητες συναινέσεις. Έτσι κι αλλιώς, στα θέματα της Παιδείας το χρειάζεσαι αυτό για να έχεις αποτέλεσμα. Γιατί η Παιδεία δεν είναι απλά πολύ ψηλά στην ατζέντα είτε στη Νέα Δημοκρατία είτε στο Κίνημα Αλλαγής. Η παιδεία αυτή τη στιγμή είναι η μεγαλύτερη εθνική επένδυση που μπορεί να παρέχει η πολιτεία και είναι πολύ στενά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη. Άρα το ζητούμενο είναι τα πανεπιστήμιά μας να μπορούν αν φύγουν μπροστά.
Αυτό που ζήσαμε τα τελευταία τεσσεράμισι χρόνια σε πολύ μεγάλη ένταση -όχι ότι τα προηγούμενα χρόνια, τα πράγματα είχαν μια εικόνα που μας τιμούσε- έχει πια ξεπεράσει κάθε όριο. Τι θέλουμε λοιπόν; Πολύ απλά, λέμε ότι το πανεπιστημιακό άσυλο πρέπει να προστατευτεί. Και για να προστατευτεί πρέπει να απαλλαγεί από όλες αυτές τις έννοιες με τις οποίες έχει φορτιστεί, ότι είναι άβατο, ότι είναι χώρος, όπου δεν μπορεί να παρέμβει η πολιτεία με τις δυνατότητες που δίνει η κοινή νομοθεσία. Δεν γίνεται να συνεχίζουμε προστατεύοντας το άσυλο και δημιουργώντας παράλληλα την αίσθηση της ανομίας και της παραβατικότητας στους χώρους αυτούς.
Συμφωνούμε με το πνεύμα της νομοθέτησης που φέρνει η κυβέρνηση. Όμως υπάρχουν ορισμένες ασάφειες, υπάρχουν θέματα που θέλουν διευκρίνιση. Δηλαδή η διάταξη για το άρθρο 64 πρέπει να αποσαφηνιστεί γατί είναι μια κακογραμμένη διάταξη. Αν αυτό λυθεί, εμείς είμαστε στη λογική να μπορέσουμε να συνεννοηθούμε και να συμβάλουμε θετικά στο να υπάρχουν αποτελεσματικές λύσεις.
Έχουμε καταθέσει συγκεκριμένη πρόταση ώστε να αποτρέπεται η αστυνομοκρατία και η προληπτική παρουσία της αστυνομίας στο χώρο. Γιατί έτσι όπως είναι διατυπωμένο από την κυρία Κεραμέως, μπορεί να ερμηνευτεί ότι οποιαδήποτε ώρα και στιγμή, χωρίς να υπάρχει μια αξιόποινη πράξη, η αστυνομία μπορεί να παρέμβει ή οποιαδήποτε άλλη αρχή. Η πυροσβεστική, η εισαγγελία, η αντιτρομοκρατική, η ΕΥΠ;
Υπάρχουν ασάφειες που φορτίζουν πάρα πολύ τη διάταξη και δίνουν μια άλλη διάσταση από αυτή που πραγματικά πρέπει να έχει ένα νομοθέτημα που αφορά την περιφρούρηση και την ελευθερία της διακίνησης των ιδεών.
Αυτό ζητάμε λοιπόν από την κυβέρνηση. Επαναδιατύπωση, ώστε να μπορέσουμε να συμβάλλουμε και εμείς, ψηφίζοντας θετικά μια διάταξη που θεωρούμε ότι όσο καλή κι αν είναι, εάν δεν υπάρξει πολιτική βούληση από όλους και δεν εννοώ μόνο την κυβέρνηση, εννοώ μόνο την αστυνομία, εννοώ και τις πρυτανικές αρχές και τις πανεπιστημιακές αρχές, θα είναι πάλι νεκρό γράμμα. Θέλουμε σαφήνεια”.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: