Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Δευτέρα 5 Αυγούστου, η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό ΠΡΩΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ 91,6 και 105,8 FM και τη δημοσιογράφο Μαρία Γεωργίου για το σ/ν του Υπ.Εσωτερικών, που εισήχθη για συζήτηση στις επιτροπές και ειδικότερα για το θέμα του πανεπιστημιακού ασύλου.
Η βουλευτής είπε για το θέμα του ασύλου ότι :“Στο πολυνομοσχέδιο, αυτό που κυριαρχεί είναι το πανεπιστημιακό άσυλο. Αυτό το νομοθέτημα δεν είναι ένας οποιοσδήποτε νόμος. Έχει προφανείς συμβολισμούς και έντονο ιδεολογικό πρόσημο γιατί συνδέεται με γεγονότα και με αφηγήματα όπως ο αντιδικτατορικός, το Πολυτεχνείο… Είναι μία έννοια φορτισμένη με νοήματα, συναισθήματα αλλά και πολλές παρερμηνείες.
Το βασικό μεταρρυθμιστικό σημείο καμπής ήταν ο νόμος 4009/2011. Ο οποίος είχε περάσει με πολύ μεγάλη συναίνεση από τη Βουλή. Είχε ψηφιστεί από 255 βουλευτές αλλά δεν κατάφερε να έχει αποτελεσματικότητα, κάτι που οφείλεται, σε ένα βαθμό, στο ότι ξηλώθηκε αθόρυβα και συστηματικά. Κάποιοι απέφυγαν να το εφαρμόσουν με αποτέλεσμα να φτάσουμε στη σημερινή κατάντια των ΑΕΙ. Αυτό θα πρέπει να συζητήσουμε σήμερα, την ευθύνη που έχουμε όλες οι αρμόδιες αρχές. Γιατί όσο άρτιο και εάν είναι ένα νομοθέτημα, εάν δεν υπάρχει πολιτική βούληση θα δημιουργεί συνεχώς προβλήματα.
Το Κίνημα Αλλαγής κάνει μια προσπάθεια να μη βρεθούμε από το ένα άκρο στο άλλο, να μην περάσουμε σε μια “αστυνομοκρατία” και μία “προληπτική” παρουσία της αστυνομίας στο χώρο των Πανεπιστημίων. Το τελευταίο διάστημα, αυτό που ζήσαμε ήταν μία αθλιότητα στα Πανεπιστήμιά μας. Χάθηκε η δυνατότητα να μπει μια τάξη.
Τελικά τι κοινό έχει η βιαιοπραγία με την εκπαιδευτική διαδικασία ή η προστασία της ακαδημαϊκής ελευθερίας με όλες αυτές τις παρανομίες; Παρόλες τις δυσκολίες, τα πανεπιστήμιά μας είναι σε υψηλή σειρά κατάταξης των Πανεπιστημίων του Εξωτερικού. Το πρόβλημα εστιάζεται στα πανεπιστήμια των μεγάλων πόλεων, συγκεκριμένα στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη.
Πρέπει να αναζητηθούν κοινοί τόποι και συναινέσεις, να λύσουμε τα ζητήματα, όχι να συσσωρεύσουμε κι άλλα.
Η παράγραφος 3 του άρθρου 64 θέλει επαναδιατύπωση. Θεωρούμε ότι υπάρχουν ασάφειες. Θεωρούμε ότι δεν μπορεί προληπτικά η αστυνομία να κυκλοφορεί στους χώρους του Πανεπιστημίου.
Ως Κίνημα Αλλαγής έχουμε καταθέσει την πρότασή μας, με αναδιατύπωση της φράσης. Έχουμε πολύ ξεκάθαρη άποψη, που δεν είναι τίποτε άλλο, παρά η επιστροφή σε έναν νόμο που είναι σαφής, λιτός και δίνει τα εργαλεία που χρειάζεται η πανεπιστημιακή κοινότητα”.
Όσον αφορά την αυτοδιοίκηση η βουλευτής δήλωσε ότι :“Τα επόμενα τέσσερα χρόνια είναι όντως δύσκολα. Όμως έχουμε πολλές ενστάσεις για το πώς η κυβέρνηση θέλει να διαχειριστεί το θέμα της αυτοδιοίκησης.
Ο ΣΥΡΙΖΑ προσπάθησε, εφόσον δεν μπορούσε να ελέγξει την Αυτοδιοίκηση, να τη διαλύσει και με την απλή αναλογική τα κατάφερε. Μέσω των επιτροπών που συστήνονται, προκειμένου να διοικηθούν οι δήμοι, φτάσαμε να αλλοιώσουμε το αποτέλεσμα που ανταποκρίνεται στην βούληση των πολιτών. Δημιουργούν παράλληλες διοικητικές δομές με τις οποίες θα προσπαθήσουν να άρουν την πιθανότητα ακυβερνησίας στους δήμους.
Φεύγουμε από το ένα άκρο και πάμε στο άλλο. Από μία κουτοπονηριά του ΣΥΡΙΖΑ, πάμε σε μια άλλη διαχειριστική προσπάθεια «να τα φέρουμε στα μέτρα μας» από τη Νέα Δημοκρατία. Τα λάθη δεν διορθώνονται με άλλα λάθη. Χρειάζεται καθαρή ματιά και σοβαρότητα”.
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: