Με πρωτοβουλία της Χαράς Κεφαλίδου, την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου κατατέθηκε Ερώτηση προς τον Υπουργό Υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό (με αρ. πρωτ. 1927/2015), με την οποία ζητείται ενημέρωση για το θέμα που ανέδειξαν τα ΜΜΕ σχετικά με το πρόβλημα των σοβαρών ελλείψεων αντιρετροϊικών φαρμάκων στα νοσοκομεία της χώρας.
Το πλήρες κείμενο κείμενο της Ερώτησης:
Τα ΜΜΕ από την Παρασκευή 11-12-2015 δημοσιεύουν ειδήσεις σχετικά με την έλλειψη φαρμάκων για τους οροθετικούς ασθενείς. Ειδικότερα δημοσιεύθηκε ότι στο Λαϊκό Νοσοκομείο, οροθετικοί ασθενείς έχουν μείνει εδώ και τρεις εβδομάδες χωρίς αντιρετροϊικά φάρμακα αφού δεν υπάρχουν τα χρήματα για να τα προμηθευτούν. Το νοσοκομείο χρειάζεται 500.000 ευρώ το χρόνο για τους οροθετικούς ασθενείς και 800.000 για τους αιμορροφιλικούς ασθενείς. Ωστόσο, ενώ το νοσοκομείο περίμενε τρία εκατομμύρια ευρώ την προηγούμενη εβδομάδα, έλαβε μόλις 700.000 ευρώ, τα οποία αρκούν για το 1/6 των αναγκών που έχει το νοσοκομείο για τον Δεκέμβριο.
Ακόμη, βγήκε στο φώς της δημοσιότητας η είδηση ότι το Υπουργείο Υγείας ζήτησε την δημιουργία λίστας οροθετικών του Λαϊκού Νοσοκομείου με τον διαχωρισμό όσων ασθενών βρίσκονται σε τελικό στάδιο της νόσου προκειμένου τα αντιρετροϊκά φάρμακα να χορηγούνται μόνο σε αυτούς. Το γεγονός της έλλειψης των απαραίτητων κονδυλίων για την προμήθεια φαρμάκων στα νοσοκομεία , επιβεβαιώνουν, όχι μόνο οι εργαζόμενοι, αλλά και οι ίδιοι οι διοικητές νοσηλευτηρίων.
Σε οριακό σημείο είναι και ο Ευαγγελισμός που ζει το «μαρτύριο της σταγόνας». Την περασμένη εβδομάδα οι εργαζόμενοι είχαν εκπέμψει SOS, καθώς το νοσοκομείο κινδύνευε να στερέψει από φάρμακα μέσα στον Δεκέμβριο. Με εσωτερική κατανομή κονδυλίων κατάφερε να εξασφαλίσει περίπου 300.000 ευρώ, τα οποία βέβαια αρκούν για τις απολύτως κατεπείγουσες ανάγκες. Ειδικά για τα αντιρετροϊκά φάρμακα αναφέρεται ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα, αφού όπως ανακοινώθηκε οι ανάγκες του νοσοκομείου είναι τουλάχιστον 150 κομμάτια, ενώ αυτή τη στιγμή μπορούν να διατεθούν μόλις δέκα.
Επειδή υπό αυτές τις συνθήκες των νοσοκομείων κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές, φαίνεται δε, ότι ακόμη και η αύξηση του ορίου δαπανών των νοσηλευτικών ιδρυμάτων, ιδιαιτέρως αυτών που παρέχουν φαρμακευτικά σκευάσματα σε ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού (αντιρετροϊικά, ογκολογικά, αυξητική ορμόνη κτλ), που ενέκρινε η ηγεσία του υπουργείου Υγείας μόλις πριν δύο ημέρες, δεν είναι ικανή να ανασχέσει τη δυσχερή αυτή κατάσταση που έχει δημιουργηθεί.
Επειδή στην περίπτωση του HIV οι γιατροί λένε ότι, εάν διακοπεί η αγωγή, το φάρμακο “καίγεται” και είναι σαν να ξεκινούν από την αρχή.
Επειδή οι ασθενείς με HIV έχουν φτάσει σε τέτοιο σημείο απελπισίας που προωθούν μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης τον Γολγοθά που βιώνουν.
Επειδή η απρόσκοπτη πρόσβαση στη θεραπεία των πολιτών και η προάσπιση του δικαιώματος στη ζωή των ασθενών ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων, αποτελεί στοιχειώδη υποχρέωση του κράτους υπό τις οποιεσδήποτε δυσμενείς οικονομικές συνθήκες.
Κατόπιν των παραπάνω, ερωτάται ο κ. Υπουργός :
1. Είναι αλήθεια ότι ζητήθηκε από το Υπουργείο Υγείας λίστα των οροθετικών ασθενών από το νοσοκομείο Λαϊκό και για ποιους λόγους;
2. Προτίθεται η ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να αποκαταστήσει άμεσα την ομαλή διάθεση αντιρετροϊικών στα φαρμακεία των νοσοκομείων και να σεβαστεί την αξιοπρέπεια, την υγεία και τη ζωή των ανθρώπων που ζουν με HIV/AIDS;
Οι ερωτώντες Βουλευτές
Χαρά Κεφαλίδου
Εύη Χριστοφιλοπούλου
Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου εδώ.