«Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, στη συνέχεια της χθεσινής συζήτησης θέλω να ξεκινήσω με μια επισήμανση, πριν μπω στα άρθρα.
Εξαφανίστηκε μισό νομοσχέδιο! Εξαφανίστηκαν διατάξεις για προπονητές, εκπαιδευτές, ιδιωτικά γυμναστήρια! Προφανώς και το σκεφτήκατε ξανά και σας φόβισαν οι μεγάλες αντιδράσεις που αντιμετωπίσατε από φορείς, κυρίως Πανεπιστήμια, Τμήματα Φυσικής Αγωγής, αλλά και από τον ίδιο τον δικό σας Γενικό Γραμματέα. Έτσι, αισίως, έχουμε ένα νομοσχέδιο στα χέρια μας, που αριθμεί μόλις 64 άρθρα. Τα υπόλοιπα αποσύρθηκαν!
Λέτε ότι βασικός στόχος του νομοσχεδίου είναι να λύσετε τα προβλήματα του ελληνικού αθλητισμού, δηλαδή τη βία στα γήπεδα, την αθλητική βία, τη διαφθορά στο ελληνικό ποδόσφαιρο, τη βία μεταξύ οπαδών και άλλα τέτοια εύηχα. Το εάν θα το καταφέρει να δώσει ουσιαστικές λύσεις μένει να φανεί στην πορεία της συζήτησης, αλλά κυρίως στη διάρκεια του χρόνου που θα κρίνει και αυτήν τη νομοθετική πρωτοβουλία που παίρνετε.
Μέρος πρώτο, όσο αφορά την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, ο κ. Υπουργός, νομοθετώντας Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, αντικαθιστά αυτή που υπάρχει σήμερα, του άρθρου 77 του ν.2725/1999. Ουσιαστικά, παραδέχεται ότι τα μέχρι σήμερα σχήματα απέτυχαν να λειτουργήσουν αποτελεσματικά και σε μια αποστροφή του λόγου του είπε ότι ορθά νομοθέτησε τότε, αλλά ημιτελώς, όπως τις περισσότερες φορές συμβαίνει και, για να καλύψει το κενό, φτιάχνει τώρα μια νέα ανεξάρτητη αρχή, όπως την αποκαλεί ο ίδιος.
Συστήνει νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου, την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, στη λογική της ανεξάρτητης αρχής. Εξηγήσετε μας, όμως, πώς κατοχυρώνεται στην πράξη η ανεξαρτησία της από την εκτελεστική εξουσία, όταν αυτό το νομικό πρόσωπο δημοσίου δικαίου επιχορηγείται από το Κράτος, αλλά, πολύ περισσότερο, όταν τα μέλη του Δ.Σ. διορίζονται από τον Υπουργό και παύονται από αυτόν, πάντα για σπουδαίο λόγο φυσικά; Ο Υπουργός είναι νομικός και ξέρει πολύ καλά ότι ο σπουδαίος λόγος είναι πάντα θέμα ερμηνείας και εκεί αρχίζει και τελειώνει η όποια ανεξαρτησία. Δεν περνάει απαρατήρητη και η απίστευτη γραφειοκρατία που επιβάλλεται. Όπως είναι δομημένη αυτή η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, δεν είναι δυνατόν να οδηγήσει σε αποτελεσματική λειτουργία. Εμείς, ως Κίνημα Αλλαγής, θεωρούμε ότι είναι αναποτελεσματικό το σχήμα, παρά τις όποιες καλές δικές σας προθέσεις.
Πέρα και από αυτές τις επί της αρχής παρατηρήσεις, όμως, εντύπωση προκαλεί η μη αναφορά στο προσωπικό του νέου φορέα. Θα προσληφθούν υπάλληλοι; Θα αποσπαστούν από την Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, από άλλες δημόσιες υπηρεσίες, όπως γίνεται σχεδόν στο σύνολο των ανεξάρτητων αρχών; Δεν υπάρχει, επίσης, καμία αναφορά για τις αμοιβές που θα παίρνουν τα μέλη. Δεν υπάρχει καμία αναφορά για την προέλευση και τον αριθμό του προσωπικού που θα απασχολήσει και, τέλος, υπάρχει και ένα ερώτημα. Με ποια διαφανή διαδικασία και με τι έλεγχο θα κάνει αυτή η Επιτροπή απευθείας αναθέσεις έργου για την οποιαδήποτε ανάγκη της;
Αντίθετα, αυτό που ορίζεται σαφώς τις μεταβατικές διατάξεις είναι ότι το αυτοτελές τμήμα Γραμματείας της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού, που είναι οργανική μονάδα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, θα παρέχει διοικητική και γραμματειακή υποστήριξη. Ταυτόχρονα, επιτρέπεται να γίνονται αποσπάσεις προσωπικού στην Επιτροπή. Το πώς γίνεται αυτό το «ταυτόχρονα» δεν το έχουμε καταλάβει, αλλά όλα αυτά έχουν ημερομηνία λήξης τη δημοσίευση του προεδρικού διατάγματος. Μετά τι ακριβώς σκοπεύετε να κάνετε; Όσο αφορά το θέμα του ύψους των εγγυητικών επιστολών, είναι ανακόλουθο με τον προϋπολογισμό λειτουργίας των επαγγελματικών σωματείων. Επιπλέον, δεν εμφανίζεται κανένα κίνητρο για την προσέλκυση χορηγών, τόσο στον επαγγελματικό, όσο και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό.
Όσο αφορά την αθλητική βία, δεν υπάρχει καμία προσπάθεια αλλαγής του οπαδικού κατεστημένου, θεσμοθετώντας, για παράδειγμα, λειτουργία κλειστών ομιλιών φιλάθλων, όπως συμβαίνει σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Εμμέσως παραδέχεστε ότι δεν υπάρχει καμία βελτίωση στο θέμα της βίας στα γήπεδα, ότι δεν υπάρχει καμία δυνατότητα να βρεθεί τρόπος καταπολέμησής της και να αλλάξει η εικόνα που βλέπουμε κάθε φορά που υπάρχει κάποιος μικρός ή μεγάλος αγώνας. Τέλος, η Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού μετατρέπεται, ουσιαστικά, σε όργανο επιβολής προστίμων επί παντός επιστητού.
Στα άρθρα 25 έως 45 και τις περίφημες ποσοστώσεις για το φύλο, από την ακρόαση των φορέων νομίζω ότι ομόθυμα βγαίνει ότι η προσέγγιση θεωρητικά μπορεί να είναι άριστη, όμως στην πράξη έχουμε πάρα πολλά προβλήματα και αυτό πρέπει να το ξέρετε, διότι δεν είστε άνθρωπος που δεν ασχολείται και δεν ξέρει τι γίνεται και στον ερασιτεχνικό αθλητισμό και στα σωματεία. Εδώ είναι άλλο πράγμα να μιλάμε για υποψηφίους και άλλο για θέσεις σε διοικητικά συμβούλια για 7.000 και 8.000 αθλητικά σωματεία σε όλη την Ελλάδα. Νομίζουμε ότι θα πρέπει να θεσπιστεί ένας ελάχιστος αριθμός ψήφων για τις θέσεις που καταλαμβάνονται από την ποσόστωση, γιατί πρέπει να σκεφτείτε και το άλλο.
Τι γίνεται, εάν δεν υπάρχουν υποψήφιοι του ενός φύλου;
Υποχρέωση δικαστικού αντιπροσώπου, ως προέδρου της εφορευτικής επιτροπής. Είναι κάτι, που επί της αρχής συμφωνούμε, όμως θέλουμε να βάλουμε και έναν προβληματισμό, ως προς το εύρος της εφαρμογής, το κόστος και τις πιθανές δυσκολίες.
Για τα αθλητικά σωματεία, θα κάνω μία γενική παρατήρηση. Εδώ παρατηρούμε, ότι αντί να λύσουμε το θέμα με τη αθλητική αναγνώριση και στο ότι συμμετέχουν σε εθνικά και τοπικά πρωταθλήματα ομάδες χωρίς να έχουν αθλητική αναγνώριση, που για εμάς είναι μείζον και φαντάζομαι, ότι και με βάση τον αθλητικό νόμο φαίνεται ότι είναι μείζον, εσείς εδώ υπεραναλύετε επιμέρους θέματα και αυτό δεν ξέρουμε, πόσο αποτελεσματικό μπορεί να είναι.
Τώρα, λόγω ποδοσφαίρου και πάλι, εισάγεται ο έμμισθος εκτελεστικός πρόεδρος ομοσπονδίας. Δηλαδή, συνεχίζει πάλι το ίδιο έργο, να είναι δύο οι αθλητισμοί στην Ελλάδα, το ποδόσφαιρο και όλοι οι άλλοι. Η διάταξη λοιπόν, για αμοιβή των προέδρων των ομοσπονδιών που έχουν επαγγελματικές κατηγορίες, εμάς μας φαίνεται ότι κάνει λίγο σε φωτογραφική και μάλιστα, πάρα πολύ. Υπάρχει κάποια σκέψη, θέλετε να το επεκτείνετε αυτό το μέτρο σε όλες τις ομοσπονδίες;
Άρθρο 30. Όλες οι ομοσπονδίες και όχι μόνο οι ΕΠΟ, που αναφέρετε ρητά στο σχέδιο νόμου, έχουν θεσμοθετημένο αυτοδιοίκητο και τα μέλη τους εκλέγονται, μέσα από δημοκρατικές διαδικασίες, σύμφωνα και με την ολυμπιακή χάρτα της ΔΟΕ. Ο οποιοσδήποτε υποχρεωτικός περιορισμός στον αριθμό των θητειών των προεδρείων, στις εκπροσωπήσεις στις γενικές συνελεύσεις, στις εκλογές ή στην υποχρεωτική ποσοστιαία εκπροσώπηση του κάθε φύλου, έχουμε την αίσθηση ότι δημιουργεί θέματα με το αυτοδιοίκητο και είναι κάτι που θέλουμε να μα το αναλύσετε περισσότερο.
Άρθρο 33. Εδώ διευκολύνετε τους μετόχους στοιχηματικών εταιρειών, να έχουν θέσεις ευθύνης σε ερασιτεχνικά σωματεία και αθλητικές ανώνυμες εταιρείες, χωρίς κανένα οικονομικό ισοδύναμο για τον ερασιτεχνικό αθλητισμό ή για το Υφυπουργείο σας. Ταυτόχρονα, ως πολιτεία έχουμε απαγορεύσει την ενεργή ενασχόληση με τον αθλητισμό, σε όσους έχουν πρακτορεία του ΟΠΑΠ και στους συγγενείς τους. Έχει κάποια λογική, κύριε Υπουργέ και αν ναι πώς εξηγείτε, ότι εξασφαλίζετε ότι εξυπηρετείται το δημόσιο συμφέρον για όσα νομοθετούμε στην Επιτροπή;
Άρθρο 35. Έχει μία πολύ ενδιαφέρουσα και πολυεπίπεδη χρησιμότητα, η παροχή πρόσβασης σε αλλοδαπούς που ζουν στη χώρα και μπορούν να συμμετέχουν στον ερασιτεχνικό αθλητισμό. Προφανώς και πρέπει όλοι αυτοί οι άνθρωποι να έχουν πρόσβαση στις αθλητικές δραστηριότητες, από την προπόνηση μέχρι και τους αγώνες και νομίζω, ότι αυτό είναι σύμφωνο και με το ολυμπιακό ιδεώδες, να υπάρχει αθλητισμός χωρίς διακρίσεις για ανήλικους και ενήλικους αλλοδαπούς, που ζουν στη χώρα. Είναι δικαίωμα, όχι μόνο στην ανάπτυξη της προσωπικότητας, αλλά και στην ένταξη των ανθρώπων στην κοινωνία και φυσικά βοηθάει και στην υγεία. Αυτό που αλλάζει όμως, είναι ότι διευκολύνεται η πρόσβαση σε αγώνες, αλλά δεν υπάρχει καμία αλλαγή στο μέρος που αφορά την εγγραφή των αθλητών στα σωματεία, ώστε να αποκτήσουν την αθλητική ιδιότητα και επειδή κάθε ομοσπονδία έχει δικές της ρυθμίσεις για την εγγραφή αλλοδαπών αθλητών – δεν το ξέρω κιόλας, ερώτηση είναι – ρωτάμε, εάν υπάρχει κάποιος γενικός κανόνας που να δίνει το δικαίωμα εγγραφής σε όλες τις κατηγορίες και αν αυτό διαφοροποιείται ανά ομοσπονδία. Επειδή φαίνεται, ότι αυτό ισχύει μάλλον κατά περίπτωση, ανάλογα με το τι προβλέπει ο κάθε κανονισμός για το θέμα, λέμε μήπως θα ήταν καλό, να υπάρξει βελτίωση των κανονισμών, ώστε να ανταποκρίνονται σε μία πραγματικότητα, που έχει γίνει πια στις ημέρες μας κανόνας.
Άρθρο 42. Αναφέρεται ως διοργανωτής ή παρέχων την άδεια για αθλητικές συναντήσεις, εκτός από την εκάστοτε ομοσπονδία και η γενική γραμματεία αθλητισμού, που σημαίνει ότι μπορεί ο γενικός γραμματέας ή ο Υφυπουργός, να δίνει απευθείας άδεια σε όποιον ιδιώτη για να διοργανώσει μια αθλητική συνάντηση, χωρίς την άδεια της οικείας ομοσπονδίας. Εμείς, αυτό το άρθρο θα σας προτείναμε να το ξανασκεφτείτε και προτείνουμε την κατάργησή του, ουσιαστικά. Θα έρθουμε με πρόταση, στην β΄ ανάγνωση.
Πάμε στο κομμάτι του αθλητικού τουρισμού. Είναι πολύ ακαθόριστη η διαχωριστική γραμμή αρμοδιοτήτων, μεταξύ Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και Υπουργείου Τουρισμού. Τελικά, η μεταφορά αρμοδιοτήτων της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού και των Ομοσπονδιών στο Υπουργείο Τουρισμού, δίνει τη δυνατότητα σε οποιονδήποτε ιδιώτη να διοργανώσει ότι αθλητική εκδήλωση θέλει, μόνο με την αιγίδα του Υπουργείου Τουρισμού. Κάτω από τη «ταμπέλα» λοιπόν, του αθλητικού τουρισμού και με σκοπό το κέρδος, χωρίς καν την έγκριση της Γενικής Γραμματείας ή της οικείας Ομοσπονδίας.
Σας το είπα και στην ακρόαση των Φορέων, δεν κατανοώ γιατί η Παραολυμπιακή Επιτροπή πρέπει να αυξηθεί με έναν εκπρόσωπο της Γενικής Γραμματείας και μια προσωπικότητα κύρους. Δεν αρκούν οι εκπρόσωποι των Ομοσπονδιών των Παραλυμπιονικών;
Προβληματίζομαι, επίσης, με την ένταξη στις αρμοδιότητες του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης, που είναι ένα νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα, άρα δεν ανήκει στην Γενική Κυβέρνηση, του ελέγχου του διαχειριστικού, του λογιστικού και του οικονομικού. Ουσιαστικά δεν προβλέπεται καμία αρμοδιότητα ή κάποιος έλεγχος σε κεντρικό επίπεδο, γιατί όλα αυτά φεύγουν πια και πάνε στον Γενικό Επιθεωρητή.
Δύο λόγια για την Φιλίππειο Ένωση. Θεωρούμε ότι η τροποποίηση της σύνθεσης του διοικητικού συμβουλίου της Ανεξάρτητης Ιπποδρομιακής Αρχής, που είναι 11μελές και αποτελείται από 6 μέλη της FEE, 2 του παραχωρησιούχου και 3 του εκπροσώπου του Υπουργείου, που αλλάζει και γίνεται 4-4-3, μάλλον δεν διασφαλίζει την ανεξάρτητη λειτουργία της και όπως προκύπτει και από το άρθρο 53, έχουμε το φαινόμενο του «Γιάννης κερνάει και Γιάννης πίνει». Σκεφτείτε τι έχουμε νομοθετήσει εδώ. Ο παραχωρησιούχος, που διενεργεί το στοίχημα, θα είναι αυτός που θα διενεργεί και το ντόπινγκ κοντρόλ. Αυτό βάζει σε πολύ μεγάλο πειρασμό πολύ κόσμο και να θέλεις να «αγιάσεις», δεν θα μπορείς.
Είναι πάρα πολύ «φωτογραφικό» και επειδή θα σας έλεγα, ότι η μέχρι τώρα διαδικασία είναι πάρα πολύ βιαστική, είναι πάρα πολύ ενδεικτική και απαράδεκτη του τρόπου με τον οποίο συνολικά νομοθετεί η Κυβέρνηση, οι ασάφειες δεν έχουν μέχρι σήμερα ξεκαθαρίσει, επιφυλασσόμαστε επί των άρθρων και περιμένουμε να γίνουμε σοφότεροι μετά και τη δική σας τοποθέτηση».
Δείτε το σχετικό βίντεο: