Χαιρετισμός για την εκδήλωση «Η Δράμα και η περιοχή της κατά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο: ενσωμάτωση, δεύτερη κατοχή, ανασυγκρότηση

Καλησπέρα,

καταρχήν θα ήθελα να συγχαρώ τους διοργανωτές, την Επιστημονική και Οργανωτική Επιτροπή και όλους τους σπουδαίους ομιλητές. Με το έργο και τις τοποθετήσεις σας θα βοηθήσετε να φωτιστεί μια μαρτυρική για την περιοχή μας περίοδος, αυτή της Δεύτερης Βουλγαρικής Κατοχής.

Επίσης, καλωσορίζουμε στην πόλη μας τα εκλεκτά μέλη της Ακαδημαϊκής Κοινότητας, ελληνικής και διεθνούς, καθώς και τους σημαντικούς ερευνητές ντόπιους και μη. Σας ευχαριστούμε θερμά για την πολύτιμη παρουσία σας απόψε εδώ.
Υποδεχόμαστε με μεγάλη χαρά τους συντοπίτες μας κ. Νάσο Βαγενά και Κωνσταντίνο Μπουραζέλη που ανακηρύσσονται επίτιμοι δημότες της πόλης μας.

Θα παρακολουθήσουμε με μεγάλο σεβασμό τη βράβευση των δυο σημαντικών Δραμινών ερευνητών του κ. Αθανάσιου Κάζη και του κ. Δημητρίου Πασχαλίδη.

Η αποψινή εκδήλωση είναι σημαντική γιατί είναι η πρώτη φορά που εξετάζεται συστηματικά αυτή η εποχή για την οποία δεν υπάρχει καταγεγραμμένη η ιστορία και κατά περίεργο λόγο δεν έχει αποτελέσει αντικείμενο λεπτομερούς επιστημονικής ανάλυσης.

Και λέω «κατά περίεργο λόγο» γιατί η Δεύτερη Βουλγαρική Κατοχή 1916-1918 υπήρξε βιαιότερη σε σχέση με εκείνη του 1912-1913 και του 1941-1944.

Η Δράμα, η πόλη μας, πλήρωσε πολύ ακριβά το τίμημά της στη μαρτυρική αυτή ιστορική στιγμή: ενδεικτικά την περίοδο της Βουλγαρικής κατοχής εξορίστηκαν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης στη Βουλγαρία από τη Δράμα συνολικά 1.965 άτομα, από τα οποία επέστρεψαν μόνον τα 1.359. Δηλαδή το 1/3 των εξόριστων, 606 άτομα, πέθαναν από τις κακουχίες, τις στερήσεις, τα βασανιστήρια και την εξοντωτική εργασία. Την ίδια ώρα ο λιμός, η επισιτιστική και ανθρωπιστική κρίση οδήγησε στο θάνατο χιλιάδες συμπολίτες μας. Ήταν άλλωστε το αποτέλεσμα ενός ξεκάθαρου σχεδίου αφελληνισμού και εξόντωσης του τοπικού πληθυσμού.

Θα παρακολουθήσουμε όλοι με μεγάλη προσοχή τις τοποθετήσεις που θα ακολουθήσουν.

Για ακόμη μια φορά θα ήθελα να ευχαριστήσω όλους όσοι συνέβαλαν στην επιτυχή αυτή εκδήλωση και να τους συγχαρώ.

Η ιστορία είναι η μνήμη της ανθρωπότητας. Ο Γιώργος Σεφέρης έλεγε ότι σβήνοντας ένα κομμάτι από το παρελθόν είναι σαν να σβήνεις ένα κομμάτι από το μέλλον. Χρέος όλων μας να διατηρήσουμε άσβεστη τη μνήμη για την άγνωστη αυτή πτυχή της τοπικής μας ιστορίας και να την μεταλαμπαδεύσουμε στις επόμενες γενιές.

Σας ευχαριστώ πολύ.