Χωρίς να αποκλείει κανένα ενδεχόμενο πρόωρων εκλογών τους επόμενους μήνες ούτε την πιθανότητα τριπλής κάλπης τον επόμενο Μάιο, η βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου, δηλώνει, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, πως ο ΣΥΡΙΖΑ κι ο Αλέξης Τσίπρας «ό,τι χαρτιά και να ανοίξει, όσους άσσους κι αν βγάλει από το μανίκι, όσους λαγούς κι αν τάξει στην ΔΕΘ, όποτε κι αν αποφασίσει να κάνει εκλογές, θα νιώσει τι σημαίνει οργή λαού. Τα τεχνάσματά του έχουν εξαντληθεί».
Ασκώντας αυστηρή κριτική με αιχμηρή γλώσσα η κ. Κεφαλίδου αναφέρει πως «όσο νωρίτερα φύγει αυτό το ανεκδιήγητο συνονθύλευμα αυταρχισμού, καθεστωτικού και αριστερίστικου νεποτισμού, που εξαντλεί κάθε δυναμική της χώρας στον βωμό της καρέκλας του, τόσο καλύτερα για τη χώρα».
Σχετικά με το περιεχόμενο των εκλογών, η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής απορρίπτει κάθε διχαστική επιδίωξη που προκαλείται από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ και με την αντίστοιχη συνδρομή της ΝΔ, υποστηρίζοντας παράλληλα ότι πάντα υπάρχει η δυνατότητα του «και εμείς και οι άλλοι». «Αυτή είναι η πρόταση της Κεντροαριστεράς, η δική μας πρόταση, απέναντι στον διπλό συντηρητισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνεπώς το δίλημμα των προσεχών εκλογών δεν είναι πρόοδος ή συντήρηση αλλά συνεννόηση ή διχασμός», υπογραμμίζει.
Επαναλαμβάνει ότι το Κίνημα Αλλαγής δεν αποτελεί συμπλήρωμα καμιάς πολιτικής δύναμης ενώ για την απλή αναλογική, η βουλευτής ΔΗΣΥ επισημαίνει πως σταθερή άποψη είναι ότι ο τόπος χρειάζεται ένα βιώσιμο εκλογικό σύστημα κυβερνησιμότητας, και όχι πειράματα ακυβερνησίας. «Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές, ακριβώς με πρόθεση την ακυβερνησία και πάντα στο όνομα της “καθαρής δημοκρατίας”», σημειώνει.
Η κ. Κεφαλίδου, σχετικά με τη συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ και τις έντονες αντιδράσεις που εκδηλώνονται ειδικότερα στη Β. Ελλάδα, τονίζει ότι το Κίνημα Αλλαγής «επιθυμεί λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Απαιτούνται δεσμευτικές ρυθμίσεις, που θα εγγυώνται την απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, στο μέλλον. Αυτά πού υπάρχουν στη συμφωνία του κ. Τσίπρα;»
Επίσης θεωρεί ότι «δεν υπάρχει καθαρή έξοδο από τα Μνημόνια καθώς στέκει αδυσώπητο το 4ο μνημόνιο χωρίς φράγκο», όπως εξηγεί, «με εκποίηση του εθνικού πλούτου σε τιμή κάτω του κόστους».
Τέλος για την αποχώρηση του Ποταμιού και την περαιτέρω πορεία του Κινήματος Αλλαγής, η Χαρά Κεφαλίδου, δηλώνει ότι δεν περισσεύει κανείς από αυτούς που μπορούν να δεσμευθούν σε μια κοινή πορεία και ότι οι όποιες αντιξοότητες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μετατραπούν σε αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.
Ολόκληρη η συνέντευξη της Χαράς Κεφαλίδου στον πολιτικό συντάκτη του ΑΠΕ-ΜΠΕ, Μιχάλη Μιχαήλ έχει ως εξής:
1. Καταμεσής του καλοκαιριού, κ. Κεφαλίδου, και τα σενάρια για πρόωρες εκλογές ακόμη και το φθινόπωρο καλά κρατούν. Λέγεται μάλιστα ότι ο κ. Τσίπρας θα ανοίξει τα χαρτιά του με την επίσκεψη στη ΔΕΘ, στις αρχές Σεπτεμβρίου. Εσείς στο Κίνημα Αλλαγής τι λέτε;
Ο κ. Τσίπρας σηκώνει αέρα και σκόνη. Φτιάχνει το σκηνικό της ωραίας κατάστασης που έχει στο αυταπατημένο του μυαλό. Και, όταν τελικά πεισθεί ότι δημιούργησε αρκετή αναστάτωση γύρω του, βγαίνει χαμογελαστός και ατσαλάκωτα ανέμελος και στέλνει τους κάθιδρους εκπροσώπους Τύπου που ξεροσταλιάζουν για την είδηση, για κανένα μπάνιο.
Πάντως, ό,τι χαρτιά και να ανοίξει, όσους άσσους κι αν βγάλει από το μανίκι, όσους λαγούς κι αν τάξει στην ΔΕΘ, όποτε κι αν αποφασίσει να κάνει εκλογές, θα νιώσει τι σημαίνει οργή λαού. Τα τεχνάσματά του έχουν εξαντληθεί.. Τον κ. Τσίπρα τον έχουν μάθει και οι πέτρες.
Εμείς στο Κίνημα Αλλαγής λέμε, πώς όσο νωρίτερα φύγει αυτό το ανεκδιήγητο συνονθύλευμα αυταρχισμού, καθεστωτικού και αριστερίστικου νεποτισμού, που εξαντλεί κάθε δυναμική της χώρας στο βωμό της καρέκλας του, τόσο καλύτερα για τη χώρα. Εν κατακλείδι, όσες σημαδεμένες τράπουλες κι αν βγάλει ο πρωθυπουργός στη ΔΕΘ, τον έχουμε πάρει χαμπάρι.
2. Το ενδεχόμενο πολλαπλών εκλογών τον Μάιο του 2019 το αποκλείετε;
Με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τίποτε δεν αποκλείεται. Κύριο συστατικό της συνταγής τους είναι ο αιφνιδιασμός των πολιτικών αντιπάλων, αλλά και των πολιτών. Ας δούμε τα δεδομένα:
- Είναι βέβαιο, ότι οι εξουσιόδουλοι κυβερνητικοί εταίροι θέλουν να παραμείνουν στο τιμόνι της χώρας, όσο πιο πολύ μπορούν. Αν μπορούν και πέραν της τετραετίας.
- Είναι βέβαιο, ότι όσο αφελείς και τυφλοί κι αν είναι, γνωρίζουν πως τα οικονομικά βάρη που φόρτωσαν στον εξαντλημένο ελληνικό λαό-υποζύγιο, δεν αντέχονται.
- Είναι βέβαιο, ότι το παραμύθι που πουλάνε πως «επιστρέφουν στην Ελλάδα τα κλειδιά της δημοσιονομικής πολιτικής», έχει ελάχιστη διάρκεια ζωής. Γιατί καλοί οι Θεσμοί, και τα χάδια στον κ. Τσίπρα τώρα που έγινε καλό παιδί, τα λεφτά τους όμως τα θέλουν. Δείτε τι έγινε με την εξάμηνη αναστολή ΦΠΑ σε πέντε μόνο νησιά και τα 28 εκατ. ευρώ; Αναγκάστηκαν να βρουν ισοδύναμα, περικόβοντας κονδύλια για την ‘Αμυνα.
- Είναι βέβαιο, ότι γνωρίζουν την επερχόμενη ήττα τους. Στόχος τους να μην συντριβούν. Να μην γυρίσουν στα ιστορικά χαμηλά ποσοστά τους και τελικά στην διάλυση τους εις τα εξ ων συνετέθησαν.
Τριπλές, τετραπλές, άντε και πενταπλές κάλπες, είναι ό,τι καλύτερο γι αυτούς. Αρκεί να καταφέρουν να σπρώξουν τον καιρό, ώστε να πασάρουν στον επόμενο ό,τι βαρίδι ψήφισαν για τη χώρα και να βρεθεί τρόπος, να κλωτσήσουν παρακάτω το 1,8 δισ. της περικοπής των συντάξεων. Έτσι όπως θα χάνει ο σκύλος τον αφέντη του, με ψηφοδέλτια ρολά, κάλπες η μια πάνω στην άλλη, λάθη που μοιραία θα γίνονται, νομίζουν ότι θα πέσουν στα μαλακά. Και έπειτα, ξημερώνει μια άλλη μέρα. Έχουν ήδη σχεδιάσει την αντιπολίτευσή τους. Δεν είναι και τίποτε δύσκολο. Με όσα έχουν ψηφίσει, κάθε βήμα του επόμενου, είναι ήδη ναρκοθετημένο.
3. Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι η ΝΔ θα είναι το πρώτο κόμμα ίσως και με αυτοδυναμία. Το Κίνημα Αλλαγής πού στοχεύει; Τι επιδιώκει μετεκλογικά και γιατί;
Ας ξεκινήσουμε με μία βασική παραδοχή. Η επιδίωξη του ΚΙΝΑΛ στις εκλογές είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με μια μεγάλη εθνική προσπάθεια ανόρθωσης της χώρας. Η επαναφορά σε πρακτικές περασμένων δεκαετιών, με δίπολα εξουσίας δεν σώζει κανέναν και δεν βοηθά τη χώρα. Ο χρόνος δεν γυρίζει πίσω.
Οι ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι μια κονσέρβα που φτάνει στην ημερομηνία λήξης της και απλά δεν θέλουν να το δουν. Η ΝΔ παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του αρχηγού της για διεύρυνση, παραμένει δέσμια της πολιτικής της ιστορίας. Και οι δύο τους κάνουν ένα δομικό λάθος. Προσπαθούν να ερεθίσουν παλαιά διχαστικά ένστικτα των πολιτών. Νομίζουν ότι θα κρατήσουν δυνάμεις οι μεν και θα κερδίσουν τις εκλογές οι δε.
Όταν ολόκληρος ο κόσμος, έχει γυρίσει ανάποδα τα τελευταία δέκα χρόνια. Όταν έχει γκρεμιστεί, κάθε τι που θεωρούσαμε δεδομένο. Όταν λόγω της σκληρής πραγματικότητας, έχουν αναθεωρηθεί όλες οι αυταπάτες που διατηρούσαμε. Όταν με αίμα και κόπο προσπαθήσαμε να διορθώσουμε τα λάθη του παρελθόντος, να επαναπροσδιορίσουμε τις ατομικές και συλλογικές μας προτεραιότητες, να ξαναγυρίσουμε στα βασικά, τα δύο κόμματα διαγκωνίζονται ποιος θα μαγειρέψει καλύτερα την παλαιά συνταγή του διχασμού. Ο ελληνικός λαός το έζησε στα χρόνια της κρίσης που τις δοκίμασε όλες, ακόμη και τις πιο απίθανες. Ξέρει ότι η έλλειψη συνεννόησης είναι αυτό που καθυστερεί τη χώρα να ξεφύγει μπροστά. Καταλαβαίνει και δεν θα το ανεχτεί. Από κανέναν. Έχει μάθει πια ότι σ’ αυτό το παιχνίδι ο ίδιος είναι το θύμα, όχι ο παίκτης.
Στο ΚΙΝΑΛ εκεί που ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ορθώνουν τοίχους, εμείς χτίζουμε γέφυρες. Αντί του ή εμείς ή οι άλλοι, υπάρχει πάντα η δυνατότητα του και εμείς και οι άλλοι. Αυτή είναι η πρόταση της Κεντροαριστεράς, η δική μας πρόταση, απέναντι στον διπλό συντηρητισμό ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ. Συνεπώς το δίλημμα των προσεχών εκλογών δεν είναι πρόοδος ή συντήρηση αλλά συνεννόηση ή διχασμός.
4. Εξηγείστε για ποιους λόγους θέλετε τη στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές; Γιατί αποκρούετε τις προτάσεις για συνεργασία απέναντι στη ΝΔ, όπως την ψήφιση, εκ νέου, της απλής αναλογικής;
Ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει τη δικαίωση των ολέθριων επιλογών του, ακόμα και με ένα «αξιοπρεπές» αποτέλεσμα εκλογικής ήττας. Αυτός είναι ο βασικός λόγος, που το μήνυμα της κάλπης πρέπει να είναι απαγορευτικό για τέτοιου είδους «όνειρα θερινής νυκτός».
Σε ό,τι αφορά στις συνεργασίες, αυτές, προϋποθέτουν ένα μίνιμουμ κοινών τόπων, αρχών, δεσμεύσεων, θεώρησης του κόσμου, και τήρησης από τις συνεργαζόμενες πλευρές όσων επεξεργάζονται και συναποφασίζονται. Βλέπετε εσείς τον ΣΥΡΙΖΑ να έχει κάποια σαφή ιδεολογική ταυτότητα; Να τηρεί έστω και μια από τις υποτιθέμενες αρχές του -πέρα από την κατάκτηση της εξουσίας με κάθε τρόπο, μέσο και έναντι οποιουδήποτε ανταλλάγματος; Ας το ξεκαθαρίσουμε μια και καλή. Το ΚΙΝ.ΑΛ, δεν αποτελεί συμπλήρωμα καμιάς πολιτικής δύναμης.
Και σε ό,τι αφορά την απλή αναλογική, σταθερή μου άποψη είναι ότι, ο τόπος χρειάζεται ένα βιώσιμο εκλογικό σύστημα κυβερνησιμότητας, και όχι πειράματα ακυβερνησίας. Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ, χρησιμοποιεί το εκλογικό σύστημα στην Αυτοδιοίκηση και στις εθνικές εκλογές, ακριβώς με πρόθεση την ακυβερνησία και πάντα στο όνομα της «καθαρής δημοκρατίας».
5. Η συμφωνία των Πρεσπών για το όνομα της πΓΔΜ προκαλεί εκδηλώσεις διαμαρτυρίας, κυρίως στη Β. Ελλάδα κατά των κυβερνητικών στελεχών. Συμφωνείτε; Τι εξήγηση δίνετε;
Η εθνικά επιζήμια και λάθος λύση, δεν είναι η απάντηση στη μη λύση ενός ζητήματος. Η συμφωνία των Πρεσπών είναι μια κακή συμφωνία, πολιτικών ανιστόρητων και ασυνείδητων, που έβαλαν την ανάγκη για προσωπική λάμψη πάνω από το εθνικό συμφέρον.
Το Μαξίμου συνομολόγησε μια συμφωνία εν κρυπτώ με πελώρια ερωτήματα αναπάντητα. Αυτά είναι που προκαλούν την ανησυχία των συμπολιτών μας, ιδιαίτερα στη Βόρεια Ελλάδα. Ο πρωθυπουργός πανηγυρίζει για τις Πρέσπες, την ώρα που ο υπουργός ‘Αμυνας της κυβέρνησής του, την στηλιτεύει και εύχεται να μην την εγκρίνουν οι Σκοπιανοί για να μην φτάσει για ψήφιση στην ελληνική Βουλή. Αν αυτό δεν είναι θέατρο του παραλόγου, τί είναι;
Στο ΚΙΝΑΛ έχουμε τοποθετηθεί από την αρχή. Θέλουμε λύση, αλλά όχι οποιαδήποτε λύση. Απαιτούνται δεσμευτικές ρυθμίσεις, που θα εγγυώνται την απάλειψη κάθε αλυτρωτισμού και παραχάραξης της ιστορίας, στο μέλλον. Αυτά πού υπάρχουν στη συμφωνία του κ. Τσίπρα; Πώς τολμά να δεσμεύει μια ολόκληρη χώρα ερήμην της;
Οι παραχωρήσεις της ελληνικής κυβέρνησης στα κρίσιμα ζητήματα της εθνικότητας και της γλώσσας, έχουν δημιουργήσει τετελεσμένα για τη χώρα και βρίσκουν απέναντι 8 στους 10 Έλληνες. Έκαψαν τα όποια διαπραγματευτικά μας ατού, ανοίγοντας διάπλατα τις πόρτες για ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ, δίνοντας αφετηρία συζήτησης για τη σύνδεσή της με την Ε.Ε. Εάν οι άλλες 28 χώρες του ΝΑΤΟ προχωρήσουν σε κύρωση της ένταξης θα διαμορφώσουν αποτελέσματα μη αναστρέψιμα για την η Ελλάδα, που στο τέλος θα μείνει μόνη της. Αυτό όσο κι αν προσπαθεί ο ΣΥΡΙΖΑ να το κρύψει, δεν κρύβεται.
Σας θυμίζω ακόμη ότι οι όποιες εκκλήσεις για εθνική συνεννόηση, στο μείζον αυτό εθνικό θέμα, έπεσαν στο κενό. Αναρωτιέται κανείς, τι «γραμμάτια» σπεύδει να εξοφλήσει η κυβέρνηση με αυτήν τη μεθόδευση; Σας θυμίζω ότι τη σπουδή και την υποχωρητικότητα που έδειξαν το Μαξίμου και ο υπουργός Εξωτερικών για το Σκοπιανό, δεν την είδαμε προ μηνών στις συζητήσεις για το Κυπριακό. Γιατί άραγε;
6. Γιατί υποστηρίζετε ότι η έξοδος από το 3ο Μνημόνιο, δεν είναι καθαρή έξοδος στις αγορές, όπως υποστηρίζει η κυβέρνηση;
Δεν νομίζω να υπάρχει κανείς που σοβαρά πιστεύει τα περί καθαρής εξόδου. Ούτε καν η ίδια η κυβέρνηση που με κάθε τρόπο αποπνέει και υπόρρητα προτείνει να μην παίρνουμε στα σοβαρά και τοις μετρητοίς όσα κάθε φορά εξαγγέλλει. Γιατί την επομένη, η ίδια με βαθύ αίσθημα ευθύνης θα πει ότι αυταπατήθηκε, ότι προσπάθησε αλλά φευ δεν τα κατάφερε, ότι υπήρξε θύμα βάναυσου εκβιασμού και ουκ έστιν αριθμός.
Η έξοδος δεν είναι καθαρή:
- Γιατί η κυβέρνηση έχει ήδη ψηφίσει τόσο την περικοπή των συντάξεων κατά 18% plus όσο και την επικείμενη μείωση του αφορολόγητου.
- Γιατί τα δυσθεώρητα πρωτογενή πλεονάσματα αποτελούν βραχνά για τους πολίτες και αντικίνητρο για την ανάπτυξη.
- Γιατί ο στενός κορσές της επιτήρησης και της σκληρής επιτροπείας παραμένει.
- Γιατί οι εξωπραγματικοί ρυθμοί ανάπτυξης μέχρι το 2060 ανήκουν στην σφαίρα της επιστημονικής φαντασίας.
- Γιατί οι λεκέδες των περικοπών επιδομάτων, των μισθών πείνας στον ιδιωτικό τομέα, των κατακόκκινων δανείων είναι ανεξίτηλοι.
- Γιατί τελικά η καθαρή έξοδος στηρίζεται σε βρόμικα μέτρα που ψήφισαν και θα βαραίνουν τις επόμενες γενιές.
Πίσω από την καθαρή έξοδο στέκει αδυσώπητο το 4ο μνημόνιο χωρίς φράγκο. Με εκποίηση του εθνικού πλούτου σε τιμή κάτω του κόστους. Γι αυτό.
7. Τι προτείνετε για να μην περικοπούν οι συντάξεις από την αρχή του 2019;
Επειδή η πολιτική είναι η τέχνη του εφικτού (μόνο στην κυβέρνηση πιστεύουν ακόμα το αντίθετο), θα σας έλεγα για αρχή να ρωτήσετε καλύτερα τους υπουργούς και τους βουλευτές των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, που υπόσχονται τη μη περικοπή των συντάξεων -που οι ίδιοι ψήφισαν- κλείνοντας πονηρά το μάτι στους ψηφοφόρους. Γιατί δεν τους ρωτάτε ποια είναι η γνώμη τους για την εγκύκλιο Χουλιαράκη, που βάζει ταφόπλακα στις ανοησίες που ακούμε καθημερινά από επίσημα χείλη;
Ας σοβαρευτούμε όμως. Το πεδίο είναι ναρκοθετημένο. Τα νούμερα είναι αμείλικτα. ‘Αρα αναγκαστικά αν δεν βρεθούν τα χρήματα από περικοπή των συντάξεων, με δεδομένο ότι η ανάπτυξη είναι αναιμική, τα χρήματα θα πρέπει να βρεθούν από αλλού. Το Σχέδιο μας προτείνει ένα νέο παραγωγικό μοντέλο που στηρίζεται στην ταυτόχρονη επιτυχία αλληλένδετων στόχων. Αυτών των υψηλών ρυθμών ανάπτυξης που μέσω της ανταγωνιστικότητας θα δημιουργούν νέες θέσεις εργασίας ενώ συγχρόνως θα εξασφαλίζουν δίκαιη μοιρασιά του πλούτου και όχι της φτώχειας.
Ασφαλώς οι αποφάσεις και τα μέτρα στην πολιτική κρίνονται στη ζυγαριά της αξιοπιστίας. Δυστυχώς, αυτά που ζούμε σήμερα είναι τα επίχειρα μιας παντελώς αναξιόπιστης κυβέρνησης, που άλλα λέει τώρα, άλλα σε μισή ώρα, άλλα μέσα κι άλλα έξω. Και επειδή οι έξω αυτό το γνωρίζουν, η λύση είναι εκλογές και μια άλλη Κυβέρνηση.
8. Το Κίνημα Αλλαγής δεν έχει ανάγκη το Ποτάμι; Σας ρωτώ γιατί διαπιστώθηκε ότι το διαζύγιο ήταν μάλλον βελούδινο και ανακουφιστικό εκατέρωθεν;
Όσοι δεν μπορούν, είτε γιατί άλλα περίμεναν, είτε γιατί διατηρούσαν την πίστη ότι το ΚΙΝΑΛ θα τους εξασφάλιζε μια καλύτερη θέση στην πολιτική σκακιέρα, είναι προτιμότερο και για τους ίδιους αλλά κυρίως για τον χώρο μας να αποχωρούν όσο πιο σύντομα γίνεται. Το Κίνημα Αλλαγής συστάθηκε και προχωρά για να δώσει δυνατότητες στη χώρα και τους πολίτες σε ένα καλύτερο αύριο με σαφείς προτάσεις και σχέδιο εξόδου από την μιζέρια και την ανέχεια των Μνημονίων. Η δουλειά που χρειάζεται να γίνει είναι πολλή, θέλει προσήλωση, επιμονή, υπομονή και αυτοέλεγχο των σε ένα βαθμό εύλογων προσωπικών φιλοδοξιών. Δεν είναι ώρα γι αυτές. Συνεπώς δεν περισσεύει κανείς από αυτούς που μπορούν να δεσμευθούν στα παραπάνω.
Οι όποιες αντιξοότητες, υπό προϋποθέσεις, μπορούν να μετατραπούν σε αφετηρία δυναμικής επανεκκίνησης.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.
Σχετικά δημοσιεύματα στις ιστοσελίδες www.parapolitika.gr, www.thecaller.gr, www.topontiki.gr.