Στη Διαρκή Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής μίλησε χθες Παρασκευή 28 Ιουλίου η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και μέλος της συγκεκριμένης Επιτροπής, κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου που κατέθεσε το Υπουργείο Παιδείας σχετικά με την οργάνωση και λειτουργία της ανώτατης εκπαίδευσης.
«Φέρνετε ένα νομοσχέδιο, μετά από δυο χρόνια προσχηματικού διαλόγου, σωρεία τροπολογιών και αποσπασματικών διατάξεων. Για άλλη μια φορά στρέφετε το βλέμμα σας σε παρωχημένες εποχές, νεκρανασταίνετε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 για να ικανοποιήσετε τα απωθημένα τα δικά σας και του κομματικού σας ακροατηρίου και ταυτόχρονα να φυτέψετε τον σπόρο αναπαραγωγής του στο μέλλον» τόνισε η Χαρά Κεφαλίδου και πρόσθεσε «Αγοράσατε πανάκριβα με το αίμα των πολιτών την άνοδο σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε πάμφθηνα το μέλλον της χώρας. Γιατί σε ποια Ελλάδα θα ζούμε μετά από 20 χρόνια σε πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποιότητα της παιδείας που παρέχουμε σήμερα».
Συνεχίζοντας την ομιλία της σημείωσε: «Η μόνη προοπτική που δίνετε στα Πανεπιστήμια είναι η γραφειοκρατία, ο κομματισμός, η αναξιοκρατία, η εσωστρέφεια και τελικά ο μαρασμός τους. Από το Νομοσχέδιο λείπουν και ως έννοιες ακόμη: η εξωστρέφεια των Ιδρυμάτων, η Αξιολόγηση, η Διαφάνεια, η Λογοδοσία, η Διασύνδεση με την ανάπτυξη και την οικονομία και η Ποιότητα. Αυτό είναι το όραμά σας για τα Πανεπιστήμιά μας εν έτη 2017;».
Για το Άσυλο τόνισε: «Επαναφέρετε μια ξεπερασμένη από τα ίδια τα γεγονότα επικίνδυνη αντίληψη. Ήσυχα και σιγανά αφαιρέσατε τα πλημμελήματα από το αρχικό σας σχέδιο. Γιατί άραγε; Για να προπηλακίζονται και να δέρνονται καλύτερα οι καθηγητές που τολμούν να εκφράσουν αντίρρηση στους προστατευόμενούς σας; Η θέση μας είναι σαφής: εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση αξιοποίνων πράξεων».
Για την εκλογή Πρύτανη και Αντιπρυτάνεων σημείωσε: «Προτείνετε την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων με δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια. Θέλετε δεν θέλετε αποκαλύπτεσθε: τελικά δεν αλλάξατε καθόλου! Ξεκάθαρος στόχος σας ο κομματικός έλεγχος των Ιδρυμάτων. Εμείς πιστεύουμε στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με ενιαία ψηφοδέλτια πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής πρύτανη καθηγητή πρώτης βαθμίδας και υποψήφιους αντιπρυτάνεις ανά ψηφοδέλτιο καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές».
Για τα Μεταπτυχιακά Προγράμματα είπε: «Η πρόταση μας είναι να προβλεφθεί άμεσα η αξιολόγηση του συνόλου των ΠΜΣ, η αναλυτική τεκμηρίωση των οικονομικών τους και των διδάκτρων τους. Ταυτόχρονα, προτείνουμε σημαντικό μέρος των αμοιβών των διδασκόντων σε ΠΜΣ να κατευθυνθεί για την απασχόληση νέων επιστημόνων που βρίσκονται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό».
Τέλος, κλείνοντας την ομιλίας της σημείωσε: «Σήμερα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης που αποκτά χαρακτηριστικά διάβρωσης κάθε αναπτυξιακής εφεδρείας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Σε αυτά πρέπει να ανταποκρίνεται ένας νόμος – πλαίσιο», ενώ απευθυνόμενη στον Υπουργό Παιδείας τόνισε: «Δυστυχώς ούτε νόμο-πλαίσιο φέρατε, ούτε εξαίρεση στον κανόνα αποτελείτε».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ομιλίας:
«Κύριε Υπουργέ, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, Επειδή συνηθίζετε να μηδενίζετε ό,τι παραγωγικό έγινε στο παρελθόν παρά τα λάθη και τις παραλείψεις, επειδή σας βολεύει να χαμηλώνετε τον πήχη για να καλύψετε τις δικές σας ανεπάρκειες, θα ήθελα να σας θυμίσω ότι σε τούτη τη Βουλή ψηφίστηκαν οι Νόμοι 1268/ 1982 και 4009/ 2011. Νόμοι ρηξικέλευθοι για την εποχή τους που ανταποκρίθηκαν στις ανάγκες και τις απαιτήσεις των καιρών τους που τοποθέτησαν τα Δημόσια ΑΕΙ στο επίκεντρο της ελληνικής κοινωνίας. Το ίδιο και οι Νόμοι 1404/ 1983 και 2916/ 2001 για τα τότε ΤΕΙ.
Και έρχεστε εσείς τώρα και φέρνετε ένα νομοσχέδιο, μετά από 2 χρόνια προσχηματικού διαλόγου για την Παιδεία, σωρεία τροπολογιών και αποσπασματικών διατάξεων που έχει την κλασική στόχευση όλων των πονημάτων σας. Αντί να κάνετε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά, για άλλη μια φορά στρέφετε το βλέμμα σας σε παρωχημένες εποχές, νεκρανασταίνετε αντιλήψεις της δεκαετίας του ‘80 για να ικανοποιήσετε τα απωθημένα τα δικά σας και του κομματικού σας ακροατηρίου και ταυτόχρονα να φυτέψετε τον σπόρο αναπαραγωγής του στο μέλλον.
Αγοράσατε πανάκριβα με το αίμα των πολιτών την άνοδο σας στην εξουσία και τώρα πουλάτε πάμφθηνα το μέλλον της χώρας. Γιατί σε ποιά Ελλάδα θα ζούμε μετά από 20 χρόνια σε μεγάλο – πολύ μεγάλο βαθμό εξαρτάται από την ποιότητα της παιδείας που παρέχουμε σήμερα.
Πουλάτε σήμερα πάμφθηνη δημοκρατική ευαισθησία και σεβασμό στους κοινοβουλευτικούς κανόνες με το παρόν σχέδιο νόμου που ως φωτεινή εξαίρεση έρχεται με κανονική διαδικασία, αφού στην εποχή διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ τα νομοσχέδια της κυβέρνησης έρχονται χωρίς καθόλου διαβούλευση και με διαδικασία επείγοντος. Και πρέπει να θεωρείται και εξαιρετική επίδοση του Υπουργείου Παιδείας.
Φυσικά δεν λείπουν οι γνωστές τεχνικές διαχείρισης. Στη δημοσιότητα με διαφορά λίγων ημερών δόθηκαν δύο διαφορετικά σχέδια – άλλο στους Πρυτάνεις, και άλλο στη διαβούλευση. Γιατί άραγε;;;
Στη διαβούλευση υπάρχει επαναδιατύπωση για το άσυλο και τη συμμετοχή των φοιτητών. Επικοινωνιακοί λόγοι την επέβαλαν, για να περάσει το μήνυμα ότι επιστρέφουμε στο μοντέλο: «οι φοιτητές στη διοίκηση και άσυλο όπως παλιά».
Επί της ουσίας διαβάσαμε διατάξεις που απηχούν τις ιδεολογικές σας αγκυλώσεις, γυρνούν τα Πανεπιστήμια χρόνια πίσω, σε παθογένειες και αντιλήψεις που ως κοινωνία έχουμε πια ξεπεράσει. Ακυρώνετε κάθε αναπτυξιακή πρωτοβουλία των Πανεπιστημίων και η μόνη προοπτική τους φαίνεται να είναι η γραφειοκρατία, ο κομματισμός η αναξιοκρατία η εσωστρέφεια και τελικά ο μαρασμός τους. Χωρίς να χρειάζεται μεγάλη τεκμηρίωση ΑΠΟ ΤΟ ΝΟΜΟΣΧΕΔΙΟ ΑΠΟΥΣΙΑΖΟΥΝ ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ που λείπουν και ως έννοιες ακόμη: Εξωστρέφεια Ιδρυμάτων, Αξιολόγηση, Διαφάνεια, Λογοδοσία, Διασύνδεση με την ανάπτυξη και την οικονομία, Ποιότητα. Αυτό είναι το όραμά σας για τα Πανεπιστήμιά μας εν έτη 2017;
Θα αναφερθώ σε δύο σημαντικές μελέτες που δίνουν και τον τόνο της αναπτυξιακής διάστασης στον τρόπο που νομοθετούμε για την Παιδεία.
Η πρόσφατη μελέτη της Τράπεζας της Ελλάδος για την Ανώτατη Εκπαίδευση, τεκμηριώνει τα πολλαπλά οφέλη της ελληνικής οικονομίας με την ανάδειξη της Ελλάδας σε Διεθνές Κέντρο Ανώτατης Εκπαίδευσης:
• Έσοδα 1,8 δις € ετησίως από την προσέλκυση ξένων φοιτητών και τον ταυτόχρονα περιορισμό των εκροών Ελλήνων φοιτητών
• Αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης έως και 2% ετησίως με την αναβάθμιση της Ανώτατης Εκπαίδευσης που μπορεί να μετασχηματίσει την Ελλάδα σε οικονομία έντασης γνώσης
• Ετήσια αύξηση του ΑΕΠ κατά 50 δις € σε ορίζοντα δεκαετίας από τις συνέργειες αυτής της μεγάλης μεταρρύθμισης με ένα νέο, καινοτομικό, εξωστρεφή επιχειρηματικό τομέα.
Πρόσφατη μελέτη του ΙΟΒΕ που αναλύει τις μελλοντικές δυνατότητες ανάπτυξης των ΑΕΙ καταλήγει λέγοντας: «Οι δημοσιονομικοί περιορισμοί που αντιμετωπίζει μακροπρόθεσμα το ελληνικό κράτος, καθιστούν απαραίτητη τη διεύρυνση των πηγών χρηματοδότησης των ΑΕΙ από πηγές εκτός Δημοσίου. Η προσέλκυση πόρων από πηγές άλλες από τον κρατικό προϋπολογισμό, αποτελεί σημαντική πρόκληση, όχι μόνο για τη βελτίωση της ποιότητας των παρεχόμενων εκπαιδευτικών κι ερευνητικών υπηρεσιών των ΑΕΙ, αλλά και για τη συγκράτηση του προσωπικού τους, τον περιορισμό της μετανάστευσης επιστημονικού προσωπικού και την περαιτέρω απώλεια εγκεφάλων».
ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑ:
Η βάση για την έξοδο από την κρίση, το κλειδί για την ανάπτυξη σε βάθος χρόνου, η μεγάλη ευκαιρία και η κινητήρια δύναμη για ένα παραγωγικό αύριο, βρίσκεται στα ελληνικά Πανεπιστήμια κι ερευνητικά κέντρα. Τα μεγάλα θέματα του Ν/Σ που θέλετε να ‘ξεπετάξετε’ μέσα στο κατακαλόκαιρο είναι οι τρικλοποδιές του μέλλοντός μας:
Άρθρο 3 – ΑΣΥΛΟ: επαναφέρετε μια ξεπερασμένη από τα ίδια τα γεγονότα επικίνδυνη αντίληψη για το ακαδημαϊκό άσυλο. Προβλέπεται αυτεπάγγελτη επέμβαση των αρχών μόνο για κακουργήματα και εγκλήματα κατά της ζωής. Ήσυχα και σιγανά αφαιρέσατε τα πλημμελήματα από το αρχικό σας σχέδιο. Γιατί άραγε; Για να προπηλακίζονται και να δέρνονται καλύτερα οι καθηγητές που τολμούν να εκφράσουν αντίρρηση στους προστατευόμενούς σας;
Με το παρόν σχέδιο νόμου σε κάθε περίπτωση, πλην κακουργημάτων και εγκλημάτων κατά της ζωής, θα πρέπει να προηγηθεί απόφαση του Πρυτανικού Συμβουλίου. Δηλαδή φέξε μου και γλίστρησα . Η θέση της ΔΗΣΥ είναι σαφής: εφαρμογή της κοινής νομοθεσίας σε κάθε περίπτωση αξιοποίνων πράξεων.
Άρθρο 15: Προβλέπει την εκλογή του Πρύτανη και των Αντιπρυτάνεων με δύο ξεχωριστά ενιαία ψηφοδέλτια. Θέλετε δεν θέλετε αποκαλύπτεσθε: Τελικά δεν αλλάξατε καθόλου! Ξεκάθαρος στόχος σας ο κομματικός έλεγχος των Ιδρυμάτων. Είμαστε στο 2017 και τίθεται θέμα αν η ηλεκτρονική ψηφοφορία (αρθρο 15 παρ.7) εξασφαλίζει την ακρίβεια του αποτελέσματος; Ενοχλείστε όταν σας λέμε ότι γυρίζετε τη χώρα δεκαετίες πίσω και ότι είστε ό,τι πιο αναχρονιστικό και ιδεοληπτικό έχει κυβερνήσει τη χώρα. Ντροπή! Θεωρείτε εκ προοιμίου ότι ο ελληνικός λαός και εμείς όλοι μασάμε κουτόχορτο.
Η ΔΗΣΥ πιστεύει στην ηλεκτρονική ψηφοφορία με ενιαία ψηφοδέλτια πρυτανικού σχήματος με επικεφαλής πρύτανη καθηγητή πρώτης βαθμίδας και υποψήφιους αντιπρυτάνεις ανά ψηφοδέλτιο καθηγητές πρώτης βαθμίδας ή αναπληρωτές καθηγητές.
ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΑ (ΠΜΣ): Η πρόταση μας είναι να προβλεφθεί άμεσα η αξιολόγηση του συνόλου των ΠΜΣ, η αναλυτική τεκμηρίωση των οικονομικών τους και των διδάκτρων τους. Ταυτόχρονα, προτείνουμε σημαντικό μέρος των αμοιβών των διδασκόντων σε ΠΜΣ να κατευθυνθεί για την απασχόληση νέων επιστημόνων που βρίσκονται είτε στην Ελλάδα, είτε στο εξωτερικό. Ακόμη, χρειάζεται να προβλεφθούν οι διαδικασίες και το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα χορήγησης σπουδαστικών δανείων, σύμφωνα με την πρακτική που ισχύει και σε άλλες χώρες. Επίσης, σε κάθε περίπτωση πρέπει να απαλειφθεί η πρόβλεψη του νομοσχεδίου για έγκριση από τον ΔΟΑΤΑΠ τίτλων ιδρυμάτων της αλλοδαπής για την εισαγωγή αλλοδαπών φοιτητών σε μεταπτυχιακά – κάτι που πουθενά στην Ευρώπη δεν απαιτείται για τα μεταπτυχιακά.
Κύριε Υπουργέ, από την πρώτη μέρα που αναλάβατε Πρόεδρος αυτή της Επιτροπής μας μιλάτε για συναίνεση και το μόνο που κατορθώσατε είναι να φέρετε ένα Ν/Σ που θα το ψηφίσει η πλειοψηφία που ψήφισε και τα πιο αντιλαϊκά μέτρα, βαριάς φορολογίας, περικοπών σε μισθούς και συντάξεις και εξωπραγματικών πλεονασμάτων.
Σήμερα πρέπει να ξαναδιαβάσουμε την ελληνική κοινωνία και οικονομία, ιδιαίτερα μάλιστα μέσα από μια μακρά περίοδο οικονομικής ύφεσης που αποκτά χαρακτηριστικά διάβρωσης κάθε αναπτυξιακής εφεδρείας και ανθρώπινου κεφαλαίου. Σε αυτά πρέπει να ανταποκρίνεται ένας νόμος – πλαίσιο.
Δυστυχώς ούτε νόμο-πλαίσιο φέρατε, ούτε εξαίρεση στον κανόνα αποτελείτε».
Δείτε το σχετικό βίντεο: