«Η κυβέρνηση αυτή κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επισωρεύσει στη χώρα μια βαριά κληρονομία με ψέματα, φόρους, μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ τώρα αποκαλύπτεται από τους πρώην στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού – όπως ο κ. Βαρουφάκης- ότι σχεδίαζαν το παράλληλο νόμισμα – δηλαδή άνοιγαν την πόρτα εξόδου από το ευρώ- πριν ακόμα γίνουν κυβέρνηση!» αναφέρει μεταξύ άλλων η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης , στη συνέντευξή της στην εβδομαδιαία εφημερίδα του Ν.Δράμας “Ψίθυροι” και στο δημοσιογράφο Θανάση Φυλακτό, την Πέμπτη 20 Ιουλίου.
Υπογραμμίζει ότι το πρόσφατο συνέδριο της ΔΗΜ. ΣΥΜ. ήταν ένα σοβαρό βήμα αυτοπροσδιορισμού και εξωστρέφειας και βλέπει το μέλλον της Συμπαράταξης με ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς, για τη δημιουργία του νέου φορέα. Τονίζει ότι χρέος όλων είναι να αγωνιστούν για μια λύση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Τέλος ξεκαθαρίζει ότι οι δυο κάθετοι άξονες, Δράμα-Καβάλα, Δράμα-Αμφίπολη, πρέπει να γίνουν πραγματικοί οδικοί άξονες και δηλώνει στρατηγικός μας στόχος είναι και παραμένει ο διευρωπαϊκός άξονας Ε-61.
Kυρία Κεφαλίδου πώς είδατε το συνέδριο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης; Πώς κρίνετε τη διαδικασία και τι αποφασίστηκε;
«Πιστεύω ότι έγινε ένα σοβαρό βήμα αυτοπροσδιορισμού και εξωστρέφειας στο Συνέδριο, που μένει όμως να ολοκληρωθεί- και αυτό σας διαβεβαιώ μόνο εύκολο δεν είναι στη σημερινή πολιτική συγκυρία. Ο διάλογος που αναπτύχθηκε, οι θεματικές συζητήσεις και ο «οδικός χάρτης» για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς είναι θετικές παρακαταθήκες για να κερδίσουμε το χαμένο έδαφος. Γιατί, κακά τα ψέματα, αν δεν γυρίσουμε εδώ και τώρα σελίδα, αν δεν εγκαταλείψουμε τις παλιές συνταγές των παροχών με δανεικά και, όπως αποδείχτηκε, αγύριστα, αν δεν αφήσουμε πίσω μας οριστικά τον ξύλινο λόγο του χτες και δεν υιοθετήσουμε το λόγο του νέου που πάει να γεννηθεί, τότε θα χάσουμε το τρένο της ανασυγκρότησης του Κέντρου, που τόσο ανάγκη έχει ο τόπος. Το «κλειδί» για να κάνουμε ένα αποφασιστικό βήμα μπροστά είναι μιλήσουμε τη γλώσσα της ειλικρίνειας, της λογικής, της σύνεσης και της συνέπειας. Σε ό,τι αφορά το μέλλον της Συμπαράταξης, ας σταθούμε στις ανοιχτές διαδικασίες, χωρίς αποκλεισμούς, για τη δημιουργία του νέου φορέα. Είναι η μόνη διέξοδος που απαντά στην κουρασμένη από παλαιοκομματικές συνταγές κοινωνία».
Ενωτικό το κλίμα σε γενικές γραμμές αλλά οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι ο μεσαίος χώρος δεν επωφελείται από τη φθορά του ΣΥΡΙΖΑ. Τι πρέπει κατά την άποψή σας να γίνει;
«Βλέπω ότι κι εσείς αποδέχεστε αυτό που οι συμπολίτες μας καθημερινά διαπιστώνουν: ότι η φθορά του ΣΥΡΙΖΑ, για την ακρίβεια η καθίζηση της κυβέρνησης των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, είναι ορατή δια γυμνού οφθαλμού. Αυτό δεν είναι βεβαίως ανεξήγητο. Η κυβέρνηση αυτή κατόρθωσε μέσα σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να επισωρεύσει στη χώρα μια βαριά κληρονομία με ψέματα, φόρους, μέτρα περικοπών σε μισθούς και συντάξεις, ενώ τώρα αποκαλύπτεται από τους πρώην στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού – όπως ο κ. Βαρουφάκης- ότι σχεδίαζαν το παράλληλο νόμισμα – δηλαδή άνοιγαν την πόρτα εξόδου από το ευρώ- πριν ακόμα γίνουν κυβέρνηση! Ωστόσο, η φθορά αυτή δεν σημαίνει ότι αυτόματα θα απαλλαγούμε από τους σημερινούς ερασιτέχνες της «κωλοτούμπας». Η ανάκαμψη του μεσαίου χώρου είναι η προϋπόθεση για μια εναλλακτική προοδευτική πολιτική του αύριο. Η αναγκαιότητα αυτή πιστεύω ότι δεν θα αργήσει να εκφραστεί και δημοσκοπικά, με την αποφασιστική ενίσχυση του Κέντρου. Τι είναι αυτό που εμείς έχουμε χρέος να κάνουμε; Να προτάξουμε ένα σύνολο ρεαλιστικών πολιτικών θέσεων, ενός σαφούς πολιτικού στίγματος, που θα τολμά να διατυπώνει καθαρές θέσεις για το μέγεθος και την ποιότητα του κράτους και των δημόσιων υπηρεσιών, για το ζήτημα των ιδιωτικοποιήσεων, το ασφαλιστικό και το φορολογικό καθεστώς, την υπερφορολόγηση προσώπων και επιχειρήσεων, που στραγγαλίζουν σήμερα την ανάπτυξη και δεν επιτρέπουν τη δημιουργία χιλιάδων θέσεων εργασίας. Οι προτάσεις μας πρέπει να είναι απλές, σαφείς, χωρίς αερολογίες και χωρίς αυτοϋπονομεύσεις. Πρέπει να δίνουν συγκεκριμένες λύσεις και απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα και τις αγωνίες της ελληνικής κοινωνίας. Αυτό είναι το “κλειδί” για να γίνει ο μεσαίος χώρος πρωταγωνιστής και όχι κομπάρσος στην πολιτική και κοινωνική κονίστρα».
Πώς είδατε την τοποθέτηση του πρώην Πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Πολλοί βλέπουν λάθος την ένταξή του στη Δημοκρατική Συμπαράταξη….
«Ξέρετε, η παράταξή μας έχει ταλαιπωρηθεί από τους προσωπικούς διαγκωνισμούς και δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να εμπλακώ σε μια άγονη διαδικασία. Δεν θα κουραστώ να το λέω: Οι προσωπικοί υπολογισμοί και εγωισμοί, οι περιχαρακώσεις τάχα «καθαρότητας», η άρνηση της συνεργασίας με όλους όσοι κινούνται σε προοδευτική δημοκρατική κατεύθυνση μόνο ζημιά κάνουν και μας απομακρύνουν από το ζητούμενο- την επικοινωνία με τα νέα, δυναμικά στρώματα της κοινωνίας μας, τους επιστήμονες, τους καινοτόμους αγρότες, τους νέους, τους επαγγελματίες, τους επιχειρηματίες που παρά τις δυσκολίες επιμένουν ελληνικά και επενδύουν στον τόπο μας. Χρειαζόμαστε μια αναγέννηση χωρίς ταμπού και εμμονές, για να ξαναβρούμε την επαφή με την κοινωνία που προχωρά. Το εγχείρημα της Κεντροαριστεράς είναι υψηλών απαιτήσεων.
Βασικό σημείο αναφοράς με ποιον θα πορευτεί η Δημοκρατική Συμπαράταξη. Με τον Μητσοτάκη ή με τον Τσίπρα; Δόθηκε απάντηση;
Η Κεντροαριστερά δεν είναι -οφείλει να μην είναι- το συμπλήρωμα στη μία ή την άλλη παράταξη. Αν θέλουμε να μιλάμε με ανοιχτά χαρτιά, η Κεντροαριστερά δεν έχει μέλλον αν δεν εδραιωθεί στην κοινή γνώμη ως ένας αναγκαίος, αυτόνομος και σύγχρονης πόλος εξουσίας. Η λογική της πολιτικής «τσόντας» είναι ξένη με το όραμά μας για προοδευτική στροφή στην πορεία του τόπου. Ο ΣΥΡΙΖΑ, για να απαντήσω ευθέως στο ερώτημά σας, έκανε τις επιλογές του, που θα αποδειχτούν μοιραίες. Αφού αποδέχτηκε άνευ όρων τις βαριές απαιτήσεις των δανειστών, επέλεξε ως πολιτικό «αξεσουάρ» συγκυβέρνησης, τον κ. Καμμένο. Αλήθεια, τι κοινό μπορεί να υπάρχει με έναν πρωθυπουργό που διαψεύδει τον εαυτό του σε καθημερινή βάση και έναν υπουργό που συνομιλεί με ισοβίτη; Εσχάτως τον ΣΥΡΙΖΑ τον έχει κατακλύσει ένα κύμα συναίνεσης ή μάλλον μια πρεμούρα συναίνεσης. Αναρωτιέμαι με τι προσόντα έρχονται και μιλάνε για συναινέσεις; Μόνος του ο κ. Τσίπρας και η Κυβέρνησή του δυναμιτίζουν τη συναίνεση που αγωνιωδώς ζητούν. Η πόλωση που συνειδητά έχτισαν τόσο καιρό συμφέρει όταν είσαι ψηλά. Τελευταία όμως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε ελεύθερη πτώση! Βουλιάζει στα ρηχά και απαρατήρητος. Από την άλλη, η ΝΔ ονειρεύεται αυτοδυναμίες, αμήχανη ως τώρα να αρθρώσει ένα εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση. Η αντιπαλότητά τους, που κλιμακώνεται, προωθεί τη διαμόρφωση ενός αφύσικου διπολισμού στην πολιτική, με τα άλλα κόμματα να μπαίνουν σε μια ιδιότυπη «λίστα αναμονής συμμάχων» ως δορυφόροι. Εμείς μια τέτοια πολιτική τάξη πραγμάτων την απορρίπτουμε!».
Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν σταθερά τη ΝΔ μπροστά και την κοινωνία να μην πιστεύει ότι μπορεί να ανατραπεί αυτή η κατάσταση που βιώνει. Πώς το σχολιάζετε;
«Θα «διαβάσω» λίγο ανορθόδοξα τις δημοσκοπήσεις. Ας ξεκινήσουμε με την ανάγνωση των διψήφιων ποσοστών των συμπολιτών μας που δεν εκφράζονται. Είναι αυτοί που τηρούν στάση αναμονής, δεν βγαίνουν στις πλατείες, δεν φωνάζουν, αλλά διαμορφώνουν άποψη. Αυτό το ακροατήριο είναι σκεπτόμενο, αγωνιά για το μέλλον της χώρας, πιστεύει στις μεταρρυθμίσεις, στον εξορθολογισμό του κράτους και στην ενίσχυση των δημοκρατικών θεσμών. Επίσης, οι στήλες των αναποφάσιστων στα γκάλοπ είναι διψήφιες. Τα ποσοστά αυτών που απαντούν «κανένας από τους δύο» στο ερώτημα της καταλληλότητας για τη θέση του πρωθυπουργού βρίσκονται στα ύψη… Τι δείχνει αυτό αν όχι μια πρωτόγνωρη πολιτική ρευστότητα, υπόγεια ρεύματα που αδυνατούν να εντοπίσουν οι δημοσκόποι; Η ΝΔ μέχρι σήμερα αδυνατεί να αρθρώσει ένα πειστικό εναλλακτικό πρόγραμμα, για αυτό και καταφεύγει σε τακτικές έντονης αντιπαράθεσης και πόλωσης με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ. Δεν είναι άλλωστε κοινό μυστικό ότι υπάρχουν δυνάμεις εντός της ΝΔ που είτε «φλερτάρουν» υπογείως με το ΣΥΡΙΖΑ, είτε αποστρέφονται αυτονόητα αιτήματα των καιρών. Για αυτό επιμένω: Προοδευτική διακυβέρνηση του τόπου χωρίς δυνατό Κέντρο, δεν νοείται. Πιστεύω ότι αργά ή γρήγορα αυτό θα εκφραστεί και δημοσκοπικά. Αρκεί εμείς να κάνουμε αυτό που πρέπει».
Το εκλογές «εδώ και τώρα» του Κυριάκου Μητσοτάκη, σας βρίσκει σύμφωνη;
«Δεν με βρίσκει σύμφωνη η επίκληση του αιτήματος για εκλογές ως υποκατάστατου στην έλλειψη θέσεων για μια εναλλακτική πορεία του τόπου. Και αυτή η αμηχανία της ΝΔ είναι που αφαιρεί από τη δυναμική του αιτήματος αυτού και δίνει το δικαίωμα στον πρωθυπουργό να ελίσσεται και να το υπονομεύει με κάθε ευκαιρία. Από την άλλη, οι εκλογές, όποτε και αν αυτές γίνουν, είναι η μόνη διέξοδος για μια εναλλακτική διακυβέρνηση που έχει ανάγκη ο τόπος. Κι αυτό γιατί ο ίδιος ο κ. Τσίπρας με τις ολέθριες πολιτικές που ακολουθεί δεν έχει πλέον το ηθικό ανάστημα να αναζητά συμμάχους δεξιά και αριστερά. Νομίζω ότι η Δημοκρατική Συμπαράταξη το έχει ήδη καταστήσει σαφές. Άρα οι εκλογές θα αποτελέσουν την «τελική λύση» για το πολιτικό δράμα».
Πιστεύετε ότι υπάρχει μέλλον για τη σοσιαλδημοκρατία μέσα σε ένα όχι και τόσο φιλικό περιβάλλον;
«Είναι γεγονός ότι οι οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες άλλαξαν γρηγορότερα από όσο η παραδοσιακή σοσιαλδημοκρατία μπορούσε να αντιληφθεί – όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Τα κόμματα του χώρου μας, που είχαν συναρπάσει δεκάδες εκατομμύρια κόσμου δεν κατάφεραν να προσαρμοστούν στις ανάγκες των καιρών. Αφελώς θεώρησαν ότι θα έφερναν τον κόσμο στα μέτρα τους. Αυτό όμως, όπως δείχνει η ιστορία, είναι η τύφλωση της έπαρσης του κάποτε παντοδύναμου. Ο σημερινός πολίτης χρειάζεται να εμπνευστεί από ένα στόχο, από ένα σκοπό και ο φορέας που θα τον επικοινωνήσει θα πρέπει να τον συνεγείρει, ώστε ο ίδιος να βρει τη δύναμη να υπερβεί τον καταρρακωμένο εαυτό του. Αν κερδίσουμε αυτό το στοίχημα, τότε θα γίνουμε μάρτυρες μεγάλων ανατροπών».
Ζητούμενο ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια. Κάποιες χώρες βγήκαν από τα μνημόνια. Εμείς πώς μπλέξαμε και δεν ξεμπερδεύουμε από τα μνημόνια;
«Θα ήταν καλύτερα να ρωτηθεί ο πρωθυπουργός, ο υπουργός Οικονομικών, η κυβέρνηση στο σύνολό της πώς κατόρθωσαν να μετατρέψουν τη χώρα μας σε παρία της ευρωζώνης. Όταν άλλες χώρες όπως η Κύπρος, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία εφάρμοζαν μεταρρυθμιστικές πολιτικές, η δική μας κυβέρνηση σαγηνευόταν από τα κηρύγματα του κ. Βαρουφάκη για το παράλληλο νόμισμα. Κι όταν οι υπουργοί μας διαβεβαίωναν ότι η αξιολόγηση θα έκλεινε πέρσι το φθινόπωρο- και έκλεισε μόλις πριν από τρεις εβδομάδες- το κόστος του ερασιτεχνισμού και των ιδεοληψιών τους ξεπέρασε τα 100 δις ευρώ, όπως αποκάλυψε και ο κ. Ρέγκλινγκ. Κι όταν οι κυβερνήσεις των χωρών που είχαν μνημόνια ασκούσαν αποτελεσματικά περιοριστικές πολιτικές σε κρατικές δαπάνες, οι «δικοί μας» διόριζαν από το παράθυρο και έφτιαχναν νέες γενιές συμβασιούχων. Τώρα, το κόστος της εξόδου μας από τα μνημόνια είναι ακόμα πιο βαρύ. Κι όσο πιο σύντομα απαλλαγούμε από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ, τόσο το καλύτερο για τον τόπο».
Χρέος όλων μας είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια λύση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου”
Πάμε και στα τοπικά θέματα , όπου κυριαρχεί το θέμα με τους οδικούς άξονες. Πώς είδατε την όλη διαδικασία και ποια η δική σας άποψη;
Στο ερώτημα ποιον άξονα πρέπει να επιλέξουμε Δράμας-Καβάλας ή Δράμας-Αμφίπολης τι απαντάτε;
«Ως προς τη διαδικασία… κανένα σχόλιο! Ως προς την ουσία τώρα… Η άποψή μου είναι ξεκάθαρη και σταθερή: Σε τέτοια θέματα, διλήμματα δεν υπάρχουν! Υπάρχουν μόνον προτεραιότητες! Οι δυο κάθετοι άξονες, Δράμα-Καβάλα, Δράμα-Αμφίπολη, πρέπει να γίνουν πραγματικοί οδικοί άξονες. Προς το παρόν είναι μόνον «σχέδια επί χάρτου» στη φαντασία των υπευθύνων. Άρα ξεκινάμε από τα απτά και χειροπιαστά για τα οποία υπάρχει μελετητική και χρηματοδοτική ωριμότητα. Στρατηγικός μας στόχος όμως είναι και παραμένει ο διευρωπαϊκός άξονας Ε-61. Δεν θα σταματήσουμε να τον διεκδικούμε όσες φορές και εάν χρειαστεί, όσες κυβερνήσεις και εάν περάσουν. Τέτοια μεγάλα έργα υποδομής γίνονται μια φορά σε έναν τόπο, μένουν για πάντα και αλλάζουν την εικόνα και την ποιότητα ζωής των κατοίκων. Δεν πρέπει να χαθεί η μοναδική αυτή ευκαιρία γιατί δεν θα υπάρξει άλλη στο μέλλον. Η τελευταία απάντηση του κ. Σπίρτζη στις συνεχείς ερωτήσεις μου μέσα στο ελληνικό Κοινοβούλιο ήταν ότι θα συμπεριλάβει στον Ε-61 σε νέα Υπουργική του Απόφαση. Όσο όμως κι εάν καθυστερεί ο αρμόδιος Υπουργός, όσο και εάν μένει ως συνήθως στα «ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα», εμείς θα επιμείνουμε και θα είμαστε πάντα παρόντες να του το θυμίζουμε στη Βουλή. Η Δράμα πρέπει να γίνει και θα γίνει κόμβος εμπορικός, επιχειρηματικός, τουριστικός, αναπτυξιακός. Σε κανέναν δεν χαρίζουμε το μέλλον του τόπου μας. Σε κανέναν δεν χαρίζουμε το μέλλον των παιδιών μας. Την απομόνωση της Δράμας κανείς μας δεν πρόκειται να την αποδεχθεί, όσα χρόνια κι αν περάσουν, όσο κι αν τα σχέδια παραμένουν καταχωνιασμένα στα συρτάρια αναρμο-αρμόδιων Υπηρεσιών».
Κλείνοντας τι θα θέλατε να προσθέσετε;
«Θα κλείσω με κάτι που ίσως ακούγεται «αιρετικό». Η κυβέρνηση αυτή έχει κλείσει τον κύκλο της. Διαπραγματεύτηκε μια βαριά για το λαό μας συμφωνία με τους δανειστές, υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας με χρέη και άπιαστα πλεονάσματα, που μπορούν να υλοποιηθούν μόνο με βαριά μέτρα λιτότητας και περικοπών μισθών και συντάξεων. Επιβιώνει βουτηγμένη βαθιά στο βούρκο του εθνολαϊκισμού, με σήμα κατατεθέν τον Π. Καμμένο. Στα αδιέξοδα που αντιμετωπίζει, δεν διστάζει να πλήττει τους θεσμούς, τη Δικαιοσύνη πριν απ’ όλα. Γι αυτό πιστεύω ότι το χρέος όλων μας είναι να δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για μια λύση προοδευτικής διακυβέρνησης του τόπου. Κάθε μέρα μετράει!».
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.