Ξέφραγο αμπέλι οι αρχαιολογικοί χώροι – Άγνωστη επισκέπτρια ψέκασε ανενόχλητη αρχαιότητες σε δυο Μουσεία της Μακεδονίας
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού

Ερώτηση (αρ.πρωτ.7511) προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη του Τομέα Πολιτισμού της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με δύο περιστατικά ψεκασμών αρχαιοτήτων από άγνωστη επισκέπτρια σε αρχαιολογικούς χώρους της Πέλλας και της Βεργίνας.

Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου τονίζει ότι τα δυο αυτά περιστατικά επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις σοβαρές ελλείψεις σε προσωπικό του Υπουργείου, ενώ εγείρουν σειρά σοβαρών ερωτημάτων σχετικά με τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων, την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς αλλά και την τακτική της ηγεσίας του να κρατά εν κρυπτώ σημαντικά θέματα.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα στις αρχές Μαΐου μια γυναίκα, επισκέπτρια στο Μουσείο της Πέλλας χωρίς να γίνει αντιληπτή ψέκασε με άγνωστο ελαιώδες υγρό την τσιμεντένια βάση αγάλματος ιππέα. Λίγο μετά η ίδια επισκέπτρια συνέχισε ανενόχλητη το ‘έργο’ της αυτή τη φορά στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Η γυναίκα εισήλθε στο συγκεκριμένο χώρο κρατώντας ένα μικρό ψεκαστήρα, με τον οποίο και ψέκασε τις λίθινες βάσεις επιτύμβιων στηλών (υπολογίζονται στις 10) και εποπτικό υλικό της έκθεσης. Και σε αυτή την περίπτωση δεν έγινε αντιληπτή από το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου.

Τα παραπάνω περιστατικά επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται είναι στην κυριολεξία αφύλακτοι. Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης ήδη από το Δεκέμβριο του περασμένου έτους είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της για τις ελλείψεις αυτές που έχουν ως συνέπεια πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να υπολειτουργούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας στον τομέα της ασφαλούς τους φύλαξης.

Ενδεικτικό της ολιγωρίας του Υπουργείου είναι ότι μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την 1η Απριλίου, εξέδωσε ανακοίνωση στις 3 Μαρτίου για τη σύναψη Συμβάσεων Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (διάρκειας 7 μηνών) για 18 αρχαιοφύλακες για τον αρχαιολογικό χώρο στη Βεργίνα. Οι Πίνακες Κατάταξης αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ στις 29 Μαΐου 2017. Δηλαδή όλα στο και πέντε!

«Ξέφραγο αμπέλι οι αρχαιολογικοί χώροι. Κατά τα άλλα το Υπουργείο προγραμματίζει να δημιουργήσει νέα μουσεία, ενώ δεν μπορεί να λειτουργήσει σωστά τα ήδη υπάρχοντα» δήλωσε η Χαρά Κεφαλίδου.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Πολιτισμού και Αθλητισμού κα Λυδία Κονιόρδου

Θέμα: «Άγνωστη επισκέπτρια ψέκασε ανενόχλητη αρχαιότητες σε δυο Μουσεία της Μακεδονίας – Ξέφραγο αμπέλι οι αρχαιολογικοί χώροι».

Δυο περίεργα περιστατικά με ψεκασμούς αρχαιοτήτων σε Μουσεία της Μακεδονίας σημειώθηκαν το Μάιο. Σύμφωνα με πληροφορίες μια γυναίκα, επισκέπτρια στο Μουσείο της Πέλλας χωρίς κανείς να την αντιληφθεί ψέκασε με άγνωστο ελαιώδες υγρό την τσιμεντένια βάση αγάλματος ιππέα. Λίγο μετά η ίδια επισκέπτρια συνέχισε ανενόχλητη το ‘έργο’ της αυτή τη φορά στο Μουσείο των Βασιλικών Τάφων της Βεργίνας. Η γυναίκα εισήλθε στο συγκεκριμένο χώρο κρατώντας ένα μικρό ψεκαστήρα, με τον οποίο και ψέκασε τις λίθινες βάσεις επιτύμβιων στηλών (υπολογίζονται στις 10) και εποπτικό υλικό της έκθεσης. Και σε αυτήν την περίπτωση δεν έγινε αντιληπτή από το φυλακτικό προσωπικό του αρχαιολογικού χώρου. Τα δυο αυτά περίεργα περιστατικά επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις σε προσωπικό, ενώ εγείρουν σειρά κρίσιμων ερωτημάτων σχετικά με τη φύλαξη των αρχαιολογικών χώρων και την προστασία της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Σε δηλώσεις της η Διευθύντρια του Μουσείου Πέλλας είπε ότι το περιστατικό εντοπίστηκε από τους φύλακες όταν πρόσεξαν τον ‘λεκέ’ που είχε δημιουργηθεί στη βάση του αγάλματος. Και πρόσθεσε: «Οι συντηρητές που ανέλαβαν τον καθαρισμό υπέθεσαν ότι πρόκειται για αντισκωριακό λάδι, το οποίο καθαρίστηκε εύκολα. Μέσα στο Μουσείο δεν υπήρξε βανδαλισμός καμίας μορφής. Κάναμε μήνυση κατ’ αγνώστων, ενημερώσαμε το Υπουργείο για την υπόθεση…».

Σχετικά με το περιστατικό στη Βεργίνα, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ημαθίας σε επίσημη ανακοίνωσή της τονίζει, μεταξύ άλλων, ότι δεν έγινε καμία ζημιά σε αρχαίο αντικείμενο, ενώ έγιναν επιπλήξεις και συστάσεις στο φυλακτικό προσωπικό. Και στα δυο περιστατικά έχει κατατεθεί μήνυση κατ’ αγνώστων και η ΕΛΑΣ πραγματοποιεί έρευνες για τον εντοπισμό της άγνωστης γυναίκας.

Τα δυο αυτά περιστατικά επιβεβαιώνουν για ακόμη μια φορά τις τραγικές ελλείψεις που υπάρχουν σε προσωπικό στους αρχαιολογικούς χώρους, οι οποίοι όπως αποδεικνύεται είναι στην κυριολεξία αφύλακτοι. Η Πανελλήνια Ένωση Υπαλλήλων Φύλαξης ήδη από το Δεκέμβριο του 2016 είχε προειδοποιήσει με ανακοίνωσή της για τις ελλείψεις σε προσωπικό που έχουν ως συνέπεια πολλά μουσεία και αρχαιολογικοί χώροι να υπολειτουργούν, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν σοβαροί λόγοι ανησυχίας στον τομέα της ασφαλούς τους φύλαξης.

Ενδεικτικό της ολιγωρίας του Υπουργείου είναι ότι μόλις ένα μήνα πριν από την έναρξη της τουριστικής περιόδου που ξεκινά επίσημα την 1η Απριλίου, εξέδωσε ανακοίνωση (ΑΔΑ: ΨΡΛΤ4653Π4-ΒΑΚ) στις 3 Μαρτίου για τη σύναψη Συμβάσεων Εργασίας Ορισμένου Χρόνου (διάρκειας 7 μηνών) για 18 αρχαιοφύλακες για τον αρχαιολογικό χώρο στη Βεργίνα. Οι Πίνακες Κατάταξης αναρτήθηκαν στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ (ΑΔΑ: Ψ7ΕΒ4653Π4-ΛΔΔ) στις 29 Μαΐου 2017. Δηλαδή όλα στο και πέντε!

Επίσης, δημιουργούνται τεράστια ερωτηματικά για το χρόνο απόκρισης του Υπουργείου και της ηγεσίας του. Τα δυο σοβαρά περιστατικά έλαβαν χώρα αρχές Μαΐου, δηλαδή περισσότερο από δυο μήνες πριν. Κρατήθηκαν ως επτασφράγιστο μυστικό, χωρίς καμία σχετική ενημέρωση. Το μπαλάκι των ευθυνών για ακόμη φορά το μεταθέτετε στην Εφορεία Αρχαιοτήτων και την ΕΛΑΣ.

Eρωτάται η κ. Υπουργός:

  • Γιατί το Υπουργείο σας απέκρυψε τα δυο περιστατικά βανδαλισμών; Γιατί χρειάστηκαν περισσότερο από δυο μήνες για την αποκάλυψή τους; Πότε ακριβώς ενημερώθηκε το Υπουργείο σας;
  • Οι αρχαιοφύλακες των δυο χώρων πού βρίσκονταν την ώρα των περιστατικών;
  • Ποια είναι τα έως σήμερα ευρήματα της έρευνας;
  • Ποια είναι η προστασία που προσφέρει το Υπουργείο σας στα Μουσεία και τους Αρχαιολογικούς χώρους έναντι των όποιων βανδαλισμών;

Η ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου