Η Κυβέρνηση έχει εγκλωβίσει τη χώρα.
Συνέντευξη στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989fm

Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Τετάρτη 7 Ιουνίου η Χαρά Κεφαλίδου στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 και στη δημοσιογράφο Γιάννα Παπαδάκου.

Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:

Αξιολόγηση/ Συμφωνία/ Ρύθμιση Χρέους/ Eurogroup 15ης Ιουνίου
«Η χώρα είναι εγκλωβισμένη. Μεγάλο λάθος της Κυβέρνησης να συνδέσει τη ρύθμιση του χρέους με την αξιολόγηση. Αυτή ήταν μια τακτική κίνηση του κ. Τσίπρα που τελικά δεν του βγήκε. Εν γνώσει του γιατί η Κυβέρνηση ψηφίζοντας το 3ο Μνημόνιο είχε υπογράψει ότι η όποια συζήτηση για το χρέος θα ξεκινήσει με τη λήξη του, δηλαδή το 2018. Η Κυβέρνηση έπαιξε την τύχη της χώρας στα ζάρια.

Οι θεσμοί παίζουν και αυτοί το δικό τους παιχνίδι που δημιουργεί πολλά ερωτηματικά. Θα έπρεπε όμως η Κυβέρνηση να έχει την ωριμότητα και την εμπειρία της διαπραγμάτευσης τόσων ετών και να είναι πιο μετρημένη και περισσότερο σώφρων. Η Κυβέρνηση έβαλε στην ίδια ζυγαριά ρύθμιση χρέους και αξιολόγηση. Ψήφισαν μέτρα που δεσμεύουν τη χώρα για πολλές δεκαετίες. Από την άλλη έχουμε ένα bras de faire ανάμεσα στο ΔΝΤ και την Ευρωζώνη. Όμως αυτοί θα συνεννοηθούν μεταξύ τους. Το θέμα είναι τι κάνει η Κυβέρνηση; Είναι γνωστό ότι όσο περνάει ο χρόνος οι απαιτήσεις τους αυξάνουν και σκληραίνει η στάση τους απέναντι στη χώρα μας.

Πανωλεθρία το ότι χάθηκε η 22η Μαΐου. Πρέπει πάση θυσία στο Eurogroup της 15ης Ιουνίου να κλείσει η αξιολόγηση. Να πάρουμε την υπο-δόση των 7,4 δις Ευρώ γιατί η οικονομία ασφυκτιά. Στη συνέχεια να μπούμε στην Ποσοτική Χαλάρωση που είναι το ‘κλειδί’ ώστε να κάνουμε το επόμενο βήμα για έξοδο στις αγορές.

Το αφήγημα όμως πλέον έχει αλλάξει. Ο κ. Τσίπρας δεν μιλά πια για Ποσοτική Χαλάρωση, αλλά για έξοδο στις αγορές. Και οι ακροβατισμοί έχουν όμως τα όριά τους. Ο κ. Τσίπρας είπε ‘ούτε ένα ευρώ επιπλέον λιτότητα’ και τελικά ψήφισαν 4,9 δις ευρώ μέτρα. Το ‘δεν ψηφίζω τίποτα εάν δεν υπάρξει λύση για το χρέος’ και το ‘δεν θα εφαρμόσω τα μέτρα χωρίς λύση για το χρέος’ έχουν πια μια μηδενική αξία.

Έχουμε περάσει από την έξαλλη και μονομερή διαγραφή του επονείδιστου χρέους που θα το σκίζαμε, στην αποδοχή της ρύθμισης του χρέους. Όμως κανείς δεν γνωρίζει τι ακριβώς ζητάει ο κ. Τσίπρας στη διαπραγμάτευση. Ποια είναι η πρόταση της χώρας;

Η πραγματική οικονομία είναι αυτή που πρέπει να δίνει τον τόνο στις αποφάσεις. Και δυστυχώς είμαστε ακόμη σε capital controls, συνεχίζεται η εκροή καταθέσεων στο εξωτερικό (μόνο τον Απρίλιο έφυγαν επιπλέον 300 εκ Ευρώ), η καταναλωτική δυνατότητα των ελλήνων πολιτών μειώνεται συνέχεια. Η οικονομία έχει φτάσει στα όριά της.
Την οικονομική ασφυξία τη ζούμε πιο έντονα στην περιοχή μου τη Δράμα, όπου δυστυχώς η υψηλή φορολόγηση στην Ελλάδα έχει οδηγήσει μεγάλο αριθμό επιχειρήσεων να μεταναστεύουν στη Βουλγαρία. Τελευταία το φαινόμενο έχει ενταθεί πολύ. Αποτελεί μεγάλη πληγή».

Σχετικά δημοσιεύματα μπορείτε να δείτε στην ιστοσελίδα www.liberal.gr