Συνέντευξη στην εκπομπή «Πρωινή Ανάγνωση» στο Κανάλι της Βουλής και στους δημοσιογράφους Γιώργο Γαβαλά και Κέλλυ Κοντογεώργη έδωσε σήμερα Τετάρτη 31 Μαΐου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης.
Ακολουθούν τα κύρια σημεία της συνέντευξης:
Για το θάνατο του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη:
«Αποχαιρετούμε σήμερα ο πολιτικός κόσμος, η Βουλή και ολόκληρη η κοινωνία έναν πολιτικό που πίστεψε στη Δημοκρατία και στον Κοινοβουλευτισμό, επέδειξε μεγάλη ψυχραιμία και ρεαλισμό και μέσα από τα λάθη του και τις σωστές επιλογές που έκανε, απολύτως ανθρώπινο, έχει αφήσει ανεξίτηλο το στίγμα του στη μεταπολεμική Ελλάδα.
Μαζί του κλείνει μία γενιά πολύ μεγάλων προσωπικοτήτων, με τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη να είναι ο τελευταίος αυτής της γενιάς. Εξέφραζε τις απόψεις του με σταθερότητα, γενναιότητα και μία διαχρονικότητα. Πραγματικά θα μας λείψουν και η ψύχραιμη φωνή του και η σωφροσύνη του στην πολιτική. Τα θερμά μου συλλυπητήρια στην οικογένειά του».
Για την πολιτική επικαιρότητα και τη σύσκεψη των πολιτικών αρχηγών:
«Η Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι ο χώρος που από την αρχή πιστεύουμε ότι πρέπει να υπάρξει ένα κοινό μέτωπο, μία εθνική ομάδα διαπραγμάτευσης, να κατεβούμε σε μία εθνική προσπάθεια. Ίσως γιατί περάσαμε από τη λαίλαπα των πρώτων μνημονίων και αισθανθήκαμε τι σημαίνει διαπραγμάτευση απέναντι στο ΔΝΤ και στην ΕΕ.
Δυστυχώς ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση δεν έδειξε να μπορεί να καταλάβει την τότε πραγματικότητα αλλά και μετά, ως κυβέρνηση, άργησε να συνειδητοποιήσει τι σημαίνει η διαπραγμάτευση με τους εταίρους. Περάσαμε από πάρα πολλά στάδια μέχρι που σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, μετά από μία μεγάλη αποτυχία σε ότι αφορά τη διαπραγμάτευση (ένα τέταρτο μνημόνιο και 5 δισ μέτρα), μέσα στον πανικό και την πανωλεθρία, επιστρατεύει μια άλλη τακτική “εθνικής συνεννόησης για το χρέος”.
Η στάση της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι πάντα στάση σοβαρότητας που προτάσσει το εθνικό συμφέρον διότι όλη αυτή η προσπάθεια γίνεται για να μπορέσει η χώρα να σταθεί στα πόδια της. Μέχρι τώρα συναινούμε και υπερψηφίζουμε κάθε θετικό αλλά δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια σε αρνητικές εξελίξεις, σε φωτογραφικές διατάξεις, σε αιφνιδιασμό της κοινοβουλευτικής διαδικασίας που δυστυχώς δημιουργεί υπονοούμενα μιας άλλης διαδικασίας που τρέχει παράλληλα.
Στόχευσή μας είναι η χώρα και οι άνθρωποί της. Ζούμε ήδη τον έβδομο χρόνο μνημονίων, έχουμε φτάσει στα όριά μας και πρέπει επιτέλους οι θυσίες μας να έχουν ένα αντίκρυσμα.
Αυτή τη στιγμή υπάρχει ένα μέτωπο ΔΝΤ και ΕΕ που τηρεί πολύ σκληρή στάση. Εμείς με τη σειρά μας ζητάμε, εφόσον η χώρα έχει ψηφίσει τα 140 προαπαιτούμενα, να τηρηθούν τα υπεσχημένα. Και σε αυτή τη λογική η κα Γεννηματά έκανε την παρέμβαση στους ευρωπαίους σοσιαλιστές.
Ο λόγος της Δημοκρατικής Συμπαράταξης είναι λόγος συναινετικός, λόγος εθνικός. Τα αποτελέσματα όμως μέχρι τώρα είναι πενιχρά. Υπάρχει τεράστια αναξιοπιστία και έλλειψη εμπιστοσύνης των εταίρων απέναντι σε μία κυβέρνηση που τα έχει πει όλα, έχει διαπραγματευτεί με έναν αλλοπρόσαλλο τρόπο, χωρίς στρατηγική και δυστυχώς σήμερα “κάνουμε ταμείο”, μετά από 2-2,5 χρόνια μίας τακτικής που άλλα λέμε έξω και άλλα λέμε μέσα.
Η χώρα είναι εγκλωβισμένη μέχρι το 2022 σε βαριά μέτρα, με πολύ υψηλά πλεονάσματα υπό την προϋπόθεση ότι θα είχαμε μία δέσμευση για το χρέος. Όμως δεν την έχουμε πάρει και αυτό δεν είναι μόνο μια πολιτική ήττα του κου Τσίπρα, είναι μία εθνική ήττα. Η χώρα την επόμενη μέρα πρέπει να ζήσει μέσα σε ένα πολύ αφιλόξενο και άνυδρο οικονομικό περιβάλλον διότι η κανονικότητα στην οικονομία είναι ένα ζητούμενο που δεν μπορεί να υπάρξει με τέτοιες αποφάσεις.
Το μήνυμα του κου Τσίπρα “με υποχρεώσατε να φέρω σκληρά μέτρα αλλά δε θα τα εφαρμόσω εάν δεν υπάρξει ελάφρυνση του χρέους ώστε η χώρα να μπορέσει να προχωρήσει σε ανάπτυξη” δε το θεωρώ μήνυμα σοβαρότητας. Διότι διαπραγματεύεσαι όταν έχεις και τη δύναμη να διαπραγματευτείς. Ο κος Τσίπρας μας έχει συνηθίσει σε ρητορεία ηρωικής, υπερήφανης διαπραγμάτευσης αλλά ο χρόνος δε μετράει υπέρ μας. Η καθυστέρηση δημιουργεί νέα δεδομένα και επιπρόσθετα βάρη. Αν η αξιολόγηση δεν κλείσει έστω στις 15 Ιουνίου και δεν πάρουμε την υποδόση, η χώρα θα βρεθεί σε τεράστια αδιέξοδα.
Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα σε ξεκαθαρίσματα λογαριασμών του ΔΝΤ και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Όταν δύο τόσο ισχυροί βρίσκονται σε μία τόσο μεγάλη αντίθεση, την πληρώνουν πάντα οι μικροί και οι αδύνατοι και δυστυχώς σ΄αυτή τη θέση βρίσκεται η Ελλάδα».
Για το Νοσοκομείο της Δράμας:
«Το Νοσοκομείο της Δράμας όπως και όλα τα περιφερειακά νοσοκομεία ακολουθούν την πορεία όλων των μονάδων της Περιφέρειας. Η πολιτική κατεύθυνση είναι κεντρική και σε αυτή δεν υπάρχει καμία εξαίρεση σε κανένα περιφερειακό νοσοκομείο. Προβλήματα υπάρχουν και θα υπάρχουν όσο η Κυβέρνηση δε δείχνει διάθεση να ενισχύσει με γιατρούς και νοσηλευτικό προσωπικό ώστε να μη μείνουν τα νοσοκομεία μας άδεια κουφάρια. Ο πληθυσμός διαρκώς μεγαλώνει με αποτέλεσμα να αυξάνονται οι ανάγκες της περίθαλψης και των παροχών στον τομέα της υγείας. Έτσι όπως έχουν τσακίσει τα ασφαλιστικά ταμεία ο κόσμος προσέρχεται στα νοσοκομεία και για το ελάχιστο».
Για το θέμα του χρέους:
«Αυτή τη στιγμή η Ελληνική Κυβέρνηση βασίζεται κυριολεκτικά σε δύο ανθρώπους: ο ένας είναι ο κος Στουρνάρας, ως Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος και ο άλλος ο κος Σόϊμπλε. Με αυτούς τους δύο θα προσπαθήσει να βρει λύση στο θέμα του χρέους και αυτό ας είναι ένα μήνυμα στην εξαλλότητα με την οποία πορεύτηκαν όλο αυτό το διάστημα, η κυβέρνηση των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και στο μήνυμα που εξέπεμψε στον κόσμο για να τον οδηγήσει σε μία λεκτική βία και σε ένα διχασμό που είχε ως συνέπεια και αυτό που ζήσαμε με τον κο Παπαδήμο».
Δείτε το σχετικό βίντεο: