Ερώτηση προς τους Υπουργούς Εθνικής Άμυνας Π. Καμμένο και Μεταναστευτικής Πολιτικής Γ. Μουζάλα κατέθεσε σήμερα Τρίτη 21 Μαρτίου η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, σχετικά με τις fast track διαδικασίες που ακολουθήθηκαν για την κατασκευή του Υποσταθμού Μέσης Τάσης 800kVA στο στρατόπεδο ‘Φωστηρίδη’ στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.
Πολλά ερωτήματα εγείρουν οι διαδικασίες, αλλά και η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε ο συνοπτικός διαγωνισμός του συγκεκριμένου έργου (από την 165 Μοίρα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, με έδρα το στρατόπεδο ‘Φωστηρίδη’). Μόλις τέσσερις ημέρες (από τις οποίες οι δυο ήταν Σαββατοκύριακο!) χρειάστηκαν από τη δημοσίευση της Προκήρυξης μέχρι την ανακήρυξη του οριστικού μειοδότη, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε την ίδια ημέρα σύμβαση ανάληψης του έργου. Να σημειωθεί επίσης ότι συμμετείχε μόνον μια εταιρεία, με έδρα την Αθήνα (!), η οποία προσέφερε έκπτωση μόλις 1,98%, όταν στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης η έκπτωση που συνήθως προσφέρεται από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι 50%-60%!
Και όλα αυτά παρά τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιρειών και εργοληπτών της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής. Στο παρελθόν στη Δράμα δραστηριοποιούνταν περίπου 150 εργολήπτριες εταιρείας και σήμερα λόγω κρίσης έχουν μείνει μόλις 80.
Να σημειωθεί ότι από τον Αύγουστο του 2016 για τις Διακηρύξεις έργων ισχύει ο Νόμος 4412/2016, ο οποίος ορίζει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία από αυτή που ακολουθήθηκε στο συγκεκριμένο έργο. Δυστυχώς, όλα τα παραπάνω δεν εκπλήσσουν κανέναν, αφού αποτελούν συνέχεια μιας αδιαφανούς διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά στο συνολικό έργο κατασκευής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας.
Στην ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ζητά, μεταξύ άλλων, από τους αρμόδιους Υπουργούς να ενημερωθεί σχετικά με την τήρηση των όρων διαφάνειας και νομιμότητας στο συγκεκριμένο έργο στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών της Δράμας. Επίσης, με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκαν όσα ρητά ορίζει ο Νόμος 4412/2016 ρωτά τους Υπουργούς εάν έχουν πρόθεση να κηρύξουν μη έγκυρη τη διαγωνιστική διαδικασία και κατ’ επέκταση να προχωρήσουν στην ακύρωση του Διαγωνισμού; Τέλος, ζητά να ενημερωθεί για το τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη σύμβαση ανάληψης με δεδομένο ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο Στρατόπεδο Φωστηρίδη.
Σε δήλωσή της η Χαρά Κεφαλίδου σημείωσε: «Παρόμοιες διαδικασίες είχαμε περιγράψει και σε άλλες δυο σχετικές ερωτήσεις που έχω καταθέσει (στις 06.12.2016 και 20.01.2017) και στις οποίες είχα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μας ενημερώσει για τη διαδικασία και την Προκήρυξη βάσει της οποίας ανατέθηκε στον ίδιο εργολάβο, με έδρα πάντα την Αθήνα, το έργο κατασκευής της Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στη Δράμα. Τότε ο αρμόδιος Υπουργός είχε ‘νίψει τας χείρας’ του απαντώντας ουσιαστικά ότι την ευθύνη για το συγκεκριμένο έργο έχει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης και όχι το Υπουργείο του».
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τους κ.κ. Υπουργούς:
- Εθνικής Άμυνας Παναγιώτη Καμμένο
- Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννη Μουζάλα
Θέμα: «Παράνομες Fast Track Διαδικασίες στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας;»
Πολλά ερωτήματα εγείρουν οι διαδικασίες, αλλά και η πρωτοφανής ταχύτητα με την οποία προκηρύχθηκε και υλοποιήθηκε ο συνοπτικός διαγωνισμός του έργου κατασκευής Υποσταθμού Μέσης Τάσης 800kVA στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών στη Δράμα (από την 165 Μοίρα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων RM-70, με έδρα το στρατόπεδο ‘Φωστηρίδη’).
Μόλις τέσσερις ημέρες (από τις οποίες οι δυο ήταν Σαββατοκύριακο!) χρειάστηκαν από τη δημοσίευση της Προκήρυξης μέχρι την ανακήρυξη του οριστικού μειοδότη, ο οποίος μάλιστα υπέγραψε την ίδια ημέρα σύμβαση ανάληψης του έργου. Να σημειωθεί επίσης ότι συμμετείχε μόνον μια εταιρεία, με έδρα την Αθήνα, η οποία προσέφερε έκπτωση μόλις 1,98%, όταν στις σημερινές συνθήκες της οικονομικής κρίσης η έκπτωση που συνήθως προσφέρεται από τις ενδιαφερόμενες εταιρείες είναι 50%-60%!
Το χρονικό της fast track διαδικασίας έχει ως εξής: την Παρασκευή 10.03.2017 η σχετική Προκήρυξη αναρτήθηκε στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ και στον Πίνακα του στρατοπέδου ‘Φωστηρίδη’, με ημερομηνία διενέργειας του διαγωνισμού την Τρίτη 14.03.2017 και ώρα: 10:00. Παρά τη μεγάλη κρίση που αντιμετωπίζει ο κλάδος των κατασκευαστικών εταιρειών και εργοληπτών της Δράμας, αλλά και της ευρύτερης περιοχής, μια εταιρεία εκδηλώνει το ενδιαφέρον της και μάλιστα με έδρα την Αθήνα! Αξίζει να σημειωθεί ότι στο παρελθόν στη Δράμα δραστηριοποιούνταν περίπου 150 εργολήπτριες εταιρείας και σήμερα λόγω κρίσης έχουν μείνει μόλις 80. Την Τρίτη 14.03.2017 και μέσα σε δυο μόνον ώρες η Επιτροπή Διαγωνισμού αξιολόγησε την Οικονομική Προσφορά, έλεγξε όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, παράλληλα ανέδειξε τον προσωρινό και στη συνέχεια τον οριστικό μειοδότη. Την ίδια ημέρα στις 12:00 η αθηναϊκή εταιρεία καλείται στη Δράμα για να υπογράψει τη σύμβαση ανάληψης του έργου και μετά από τρεις περίπου ώρες, στις 15:37, αναρτάται (η σύμβαση) στη ΔΙΑΥΓΕΙΑ.
Υπενθυμίζεται ότι για τις Διακηρύξεις έργων από τον Αύγουστο του 2016 ισχύει ο Νόμος 4412/2016, ο οποίος ορίζει μια εντελώς διαφορετική διαδικασία. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι βάσει του συγκεκριμένου Νόμου η Διακήρυξη θα έπρεπε να είχε αναρτηθεί στο Κεντρικό Ηλεκτρονικό Μητρώο Δημοσίων Συμβάσεων (αρ.38 του Ν.4412/2016) και να είχε αποδοθεί ο σχετικός CPV Κωδικός. Ο Κωδικός αυτός είναι απαραίτητος για τις εταιρείες που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στο Διαγωνισμό και τον οποίο καλούνται να αναγράψουν στα έγγραφα που καταθέτουν, γιατί διαφορετικά αποκλείονται από τη διαγωνιστική διαδικασία. Επίσης, βάσει του ίδιου Νόμου από την κοινοποίηση της Διακήρυξης (σε περίπτωση συνοπτικού Διαγωνισμού) μέχρι τη διενέργεια της Δημοπρασίας πρέπει να παρέλθουν τουλάχιστον 12 ημέρες.
Όλα τα παραπάνω δεν μας εκπλήσσουν, αφού αποτελούν συνέχεια μιας αδιαφανούς διαδικασίας που έχει ξεκινήσει εδώ και μεγάλο χρονικό διάστημα και αφορά στο συνολικό έργο κατασκευής της Δομής Φιλοξενίας Προσφύγων στη ΒΙ.ΠΕ. Δράμας. Παρόμοιες διαδικασίες είχαμε περιγράψει και σε άλλες δυο σχετικές ερωτήσεις που έχω καταθέσει (στις 06.12.2016 και 20.01.2017) και στις οποίες είχα ζητήσει από τον αρμόδιο Υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής να μας ενημερώσει για τη διαδικασία και την Προκήρυξη βάσει της οποίας ανατέθηκε στον ίδιο εργολάβο, με έδρα πάντα την Αθήνα, το έργο κατασκευής της Δομής Φιλοξενίας Μεταναστών στη Δράμα.
Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
- Με βάση τα παραπάνω πώς διασφαλίστηκαν οι όροι διαφάνειας και νομιμότητας στο συγκεκριμένο έργο στη Δομή Φιλοξενίας Μεταναστών της Δράμας;
- Με δεδομένο ότι δεν τηρήθηκαν όσα ρητά ορίζει ο Νόμος 4412/2016 προτίθεστε να κηρύξετε μη έγκυρη τη διαγωνιστική διαδικασία και κατ’ επέκταση να προχωρήσετε στην ακύρωση του Διαγωνισμού;
- Τί προτίθεται να κάνει το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας με τη σύμβαση ανάληψης με δεδομένο ότι ο εν λόγω χώρος βρίσκεται στο Στρατόπεδο Φωστηρίδη;
Η ερωτώσα βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου