Διαδικασία Fast Track – Σχέδιο Νόμου με 35 άρθρα που μόνο δυο από αυτά έχουν περάσει από τη νόμιμη διαδικασία της Διαβούλευσης
Ομιλία στην Ολομέλεια κατά την συζήτηση του σ/ν του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων (βίντεο)

Στην Ολομέλεια της Βουλής μίλησε απόψε η βουλευτής του Νομού Δράμας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και Μέλος της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων κατά τη συζήτηση του Σχεδίου Νόμου «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις» του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων.

Ξεκινώντας την ομιλία της σημείωσε: «Σήμερα συζητάμε με διαδικασία Fast Track ένα Σχέδιο Νόμου που ο τίτλος του θα ήταν πιο ακριβής ως “Ρύθμιση διαφόρων άσχετων διατάξεων, τακτοποιήσεων, διευθετήσεων, διόρθωση εσφαλμένης νομοθέτησης και ρύθμιση κρατικού πιστοποιητικού γλωσσομάθειας”. Φέρατε άρον – άρον σωρεία άσχετων διατάξεων που θα έπρεπε να έρθουν σε ξεχωριστά νομοσχέδια. Φέρατε 35 άρθρα που μόνο τα δυο πρώτα έχουν περάσει από τη νόμιμη διαδικασία Διαβούλευσης. Τα υπόλοιπα προέκυψαν καθ’ οδόν προς τη Βουλή».

Και συνεχίζοντας πρόσθεσε: «Αυτός είναι ο μόνιμος τρόπος νομοθέτησης επί των ημερών σας. Αυτή είναι η συνεισφορά των ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ στο Κοινοβουλευτισμό. Μετά από την ακρόαση φορέων στην Επιτροπή – που τους αιφνιδιάσατε για άλλη μια φορά – θα ήταν τουλάχιστον άκομψο να αναφερθείτε ξανά στην ανάγκη Διαλόγου και Συναίνεσης, γιατί το έχουν αντιληφθεί και οι πλέον καλόπιστοι. Ο ΔΙΑΛΟΓΟΣ είναι εργαλείο που απαξιώνεται στα χέρια της Κυβέρνησης. Τον επικαλείται μόνο για να συγκαλύψει αστοχίες, μεθοδεύσεις, εξυπηρετήσεις και φωτογραφικές διατάξεις. Επί των ημερών σας τα Σχέδια Νόμου ετοιμάζονται και συζητούνται αλλού. Από τη Βουλή περνάνε μια σύντομη βόλτα με τους βουλευτές να τρέχουν πανικόβλητοι, την τελευταία στιγμή, σημειώνοντας τα “sos” που θα πιάσει ο καθένας. Νομοθέτηση στο πόδι!».

Σχετικά με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας τόνισε: «Θα περιμέναμε η Κυβέρνηση μετά από 14 χρόνια λειτουργίας του Πιστοποιητικού να είχε περισσότερη εμπιστοσύνη στο δημόσιο σχολείο και να παρέχει τη δυνατότητα πιστοποίησης σε επίπεδο επάρκειας της ξένης γλώσσας. Αλλά πώς να πιστοποιήσεις κάτι όταν δεν έχεις καθηγητή ξένης γλώσσας παρά μόνο προς τα τέλη Δεκεμβρίου; Τότε περίπου διορίζονται οι αναπληρωτές στο Νευροκόπι, στο Διδυμότειχο και στα νησιά».

Αναφερόμενη σε Θέματα Ειδικής Αγωγής επισήμανε: «Το πεδίο της Ειδικής Αγωγής είναι προνομιακός χώρος για να δείξει η αριστερά τις αξίες και την ευαισθησία που διαφημίζει ότι έχει. Τα παιδιά με ειδικές μαθησιακές ανάγκες είναι για το ελληνικό σχολείο, ανεξιχνίαστο δυναμικό ευφυών νέων με ταλέντα και δεξιότητες που η προαγωγή τους εξαρτάται από το ενδιαφέρον και την προσοχή της Πολιτείας. Το Σχέδιο Νόμου εθελοτυφλεί, τα αντιμετωπίζει ως μαθητές Β’ κατηγορίας, “πουλώντας” τους στη συνέχεια την επιείκεια του σχολείου. Τα παιδιά όμως δεν θέλουν επιείκεια. Θέλουν δασκάλους και καθηγητές ειδικευμένους. Θέλουν τάξεις που θα χωράει η διαφορετικότητά τους. Εξετάσεις προσαρμοσμένες στις ανάγκες τους. Αλλά τί σας λέω. Εδώ και 2 μήνες παλεύω για το Μουσικό Σχολείο Δράμας, από τα καλύτερα πανελλαδικά και παρά τις ερωτήσεις που σας έχω καταθέσει κ. Υπουργέ και που δεν έχουν απαντηθεί ποτέ. Εκεί επειδή ο αριθμός των παιδιών με μαθησιακές δυσκολίες ήταν μεγαλύτερος και επέβαλε τη δημιουργία νέου τμήματος, η Πολιτεία αντ’ αυτού τους έστειλε να βρουν την τύχη τους αλλού. Όχι όμως στο Μουσικό Σχολείο. Και τί άλλο σκεφτήκατε για αυτά τα παιδιά; Τους πουλάτε ‘διευκολύνσεις’ στο θέμα της ξένης γλώσσας. Αυτή τη δική σας ανεπάρκεια την κάνετε μπαλάκι στα παιδιά. Με αυτήν τη λογική της ήσσονος προσπάθειας χτίζετε ανθρώπους με ανεπάρκειες. Η νομοθέτηση στα γρήγορα και στο ποδάρι. Είναι κοροϊδία και προσβολή».

«Το Εθνικό Συμβούλιο Παιδείας σας ενοχλεί από την αρχή. Ίσως γιατί είναι αυτόνομο όργανο, ανεξάρτητο από την ηγεσία του ΥΠΠΕΠΘ. Φτιάχνετε ένα νέο φορέα το Εθνικό Συμβούλιο Εκπαίδευσης και Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού κομμένο και ραμμένο στα μέτρα σας. Άμεσα εξαρτώμενο από τον Υπουργό. Μάλλον έτσι εννοείτε στο ΣΥΡΙΖΑ την αποτελεσματικότητα και την ευελιξία; Και μετά ενοχλείστε όταν σας μέμφονται για συγκεντρωτισμό!», τόνισε αναφερόμενη στο θέμα του ΕΣΕΚΑΑΔ.

Τέλος, σχετικά με τα Θέματα Υπηρεσιακής Κατάστασης του Προσωπικού των ΑΕΙ, χαρακτήρισε το επίμαχο άρθρο «Ως άρθρο διευθετήσεων, εξυπηρετήσεων και λοιπών διευκολύνσεων σε συγκεκριμένες ομάδες υπηρετούντων στα ΑΕΙ» και στη συνέχεια έθεσε σειρά ερωτημάτων «Με βάση ποια μελέτη “τύπου Φλωρεντίας” προχωράτε και επιμένετε σε μια τέτοια ρύθμιση; Εξυπηρετεί συγκεκριμένα πρόσωπα και μαζί με τον βασιλικό ποτίζονται και οι γλάστρες; Και τί ακριβώς γίνεται με τα κενά που θα δημιουργηθούν στα δημοτικά και γυμνάσια που κάθε χρόνο ιδρώνετε να τα καλύψετε; Και τέλος, θα μας πει κάποιος πόσο κοστίζουν όλες αυτές οι ωραίες μετατάξεις;».

Τέλος, η βουλευτής αναφέρθηκε στην Τροπολογία που κατέθεσε η Δημοκρατική Συμπαράταξη, η οποία «Δίνει μια ανάσα στους γονείς και τα παιδιά, γιατί είμαστε άνθρωποι και αρρωσταίνουμε. Και στις Πανελλήνιες Εξετάσεις ξέρετε ότι το στρες των παιδιών είναι τεράστιο. Υπάρχουν και ασθένειες που δημιουργούν περισσότερη ένταση στα παιδιά. Στους επί πτυχίω φοιτητές του Πανεπιστημίου δίνεται η δυνατότητα να συμμετέχουν σε όλα τα εξάμηνα, να δίνουν εξετάσεις σε όλες τις εξεταστικές. Λέτε λοιπόν ότι για λόγους ισονομίας τα παιδιά αυτά θα εξετάζονται σε όλα τα μαθήματα. Δηλαδή τα τιμωρείτε! Σας παρακαλώ να δείξετε μια ευρύτητα στο θέμα των εξετάσεων».

Κλείνοντας έκανε λόγο για κοινοβουλευτικές διαδικασίες που ακολουθούνται από την κυβέρνηση, οι οποίες «Δεν τιμούν κανέναν μας. Είναι ντροπή. Ευτελίζουν την αξία του νομοθετικού σώματος και μας προσβάλουν όλους».

Δείτε το σχετικό βίντεο: