Η Βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, στην ομιλία της κατά την τρίτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, την Τρίτη 7 Φεβρουαρίου, με θέμα τη συνέχιση της επεξεργασίας και εξέτασης του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων: «Ρύθμιση θεμάτων του Κρατικού Πιστοποιητικού Γλωσσομάθειας, της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδας και άλλες διατάξεις», αναφερόμενη στα θέματα Ειδικής Αγωγής τόνισε: «Δυστυχώς, το συγκεκριμένο σχέδιο Νόμου αντιμετωπίζει αυτά τα παιδιά ως παιδιά δεύτερης κατηγορίας που χρήζουν της επιείκειας του σχολείου. Αυτό που χρειάζονται όμως δεν είναι η επιείκεια, αλλά δασκάλους και καθηγητές εξειδικευμένους στον τρόπο διδασκαλίας, μάθησης και εξέτασης. Το σοβαρό αυτό θέμα το αντιμετωπίζετε πρόχειρα, σπασμωδικά, χωρίς διάλογο και χωρίς βάθος μελέτης. Και το πιο σοβαρό; Την ανεπάρκεια του Κράτους την κάνετε μπαλάκι στα ίδια τα παιδιά και τους γονείς τους».
Παράλληλα, στο ίδιο πλαίσιο, η Χαρά Κεφαλίδου έκανε ειδική αναφορά στο Μουσικό Σχολείο Δράμας, το οποίο χαρακτήρισε «ως κλασικό παράδειγμα της τακτικής ‘πονάει χέρι κόβει κεφάλι’, όπου αντί το Υπουργείο να δημιουργεί νέες τάξεις ένταξης για όσα παιδιά αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες, τις καταργεί». Υπενθυμίζεται ότι για το συγκεκριμένο θέμα η βουλευτής έχει καταθέσει στον αρμόδιο Υπουργό σχετική ερώτηση και αναφορά (στις 10.10.2016 και 07.11.2016 αντίστοιχα).
Σχετικά με το Κρατικό Πιστοποιητικό Γλωσσομάθειας επισήμανε: «Μετά από 14 χρόνια μιας πολύ καλής ιδέας, θα περιμέναμε να υπάρχει μια ουσιαστική πρόταση για το πώς θα αναβαθμιστεί το Πιστοποιητικό σε επίπεδο C1 και C2. Αναγκάζετε και πάλι τα παιδιά να πηγαίνουν σε ιδιωτικούς φορείς τους οποίους όμως στην αιτιολογική σας Έκθεση αμφισβητείτε ως προς την ποιότητα των παρεχόμενων σπουδών και τον τρόπο διενέργειας των εξετάσεων. Προφανώς δεν θεωρείτε απαραίτητη την άριστη γνώση μιας γλώσσας ή τη θεωρείτε πολύ ελιτίστικη».
Αναφορικά με το Ίδρυμα Κρατικών Υποτροφιών τόνισε ότι: «Η πολιτεία εδώ και τρία χρόνια δεν έχει καταβάλει στους προ πτυχιακούς υποτρόφους αυτό το ελάχιστο ποσό των 1.700 ευρώ που τους οφείλει. Τις νέες υποτροφίες τις εντάσσετε στο ΕΣΠΑ και βάζετε κοινωνικά κριτήρια και όχι κριτήρια αριστείας. Άλλο ένα θέμα ηθικής τάξης. Επίσης, στα μουλωχτά περνάτε μια διάταξη που λέει ότι καταργείται η υποχρέωση των υποτρόφων που μετεκπαιδεύονται στην αλλοδαπή να ασκήσουν για πέντε χρόνια το έργο για το οποίο εκπαιδεύτηκαν. Καταργείτε ουσιαστικά την υποχρέωση να επιστρέψουν χρήματα, τα οποία έχουν δαπανηθεί για πολύ συγκεκριμένο σκοπό».
Τέλος, αναφερόμενη στο άρθρο 19 (αφορά στα Α.Ε.Ι.) το χαρακτήρισε ως άρθρο ‘σκούπα’, το οποίο «Τα έχει όλα και συμφέρει. Εμπεριέχει 17 ξεχωριστές παραγράφους με διαφορετικές ρυθμίσεις, άσχετα μεταξύ τους θέματα. Λίθοι, πλίνθοι και κέραμοι ατάκτως ερριμμένα».
Δείτε το σχετικό βίντεο: