Ερώτηση προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κ. Κ. Γαβρόγλου κατέθεσε σήμερα Τρίτη 24 Ιανουαρίου η Βουλευτής του Νομού Δράμας Χαρά Κεφαλίδου, σχετικά με τα σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και υποστελέχωσης των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ), με ιδιαίτερη αναφορά στο ΣΔΕ Δράμας.
Στην ερώτησή της η κ. Κεφαλίδου επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι πέρα από τη μη έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ έχουμε φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των Αναπληρωτών εκπαιδευτών στα ΣΔΕ, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό κάποια από τα Σχολεία, είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους (όπως έχει γίνει στα ΣΔΕ Νευροκοπίου), είτε στη δραματική υπολειτουργία τους.
Ακόμη και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, η όλη διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου με το σχολικό έτος να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. «Επομένως, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά για Σχολεία … καμίας ευκαιρίας, όταν το σχολικό έτος συρρικνώνεται σε λιγότερο από 3 μήνες», τόνισε η βουλευτής Δράμας.
Η κ. Χαρά Κεφαλίδου επισκέφθηκε πρόσφατα το ΣΔΕ Δράμας, το οποίο λειτουργεί ήδη από το σχολικό έτος 2003 – 2004 και στα θρανία του έχουν φοιτήσει περισσότεροι από 700 εκπαιδευόμενοι. Το Σχολείο αυτό μαζί με τα δυο παραρτήματά του στο Νευροκόπι και το Παρανέστι προσφέρουν σημαντικό διδακτικό και κοινωνικό έργο.
Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:
ΕΡΩΤΗΣΗ
Προς τον Υπουργό Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων κο Κωνσταντίνο Γαβρόγλου
Θέμα: “Σημαντικά προβλήματα στη λειτουργία και στελέχωση των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας της Δράμας».
Η συνεχής υποβάθμιση του σημαντικού θεσμού των Σχολείων Δεύτερης Ευκαιρίας (ΣΔΕ) συνεχίζεται από την Κυβέρνηση με αμείωτο ρυθμό. Δυστυχώς, πέρα από τη μη έγκαιρη απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων του ΕΣΠΑ, έχουμε φτάσει στα τέλη Ιανουαρίου και ακόμη δεν έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία πρόσληψης των Αναπληρωτών εκπαιδευτών στα ΣΔΕ, οδηγώντας με τον τρόπο αυτό κάποια από τα Σχολεία είτε στην αναστολή της λειτουργίας τους (όπως έχει γίνει στα ΣΔΕ Νευροκοπίου), είτε στη δραματική υπολειτουργία τους.
Επιπρόσθετα, η κατάσταση δεν αναμένεται να αλλάξει τους επόμενους μήνες, αφού η διαδικασία πρόσληψης των Αναπληρωτών εκπαιδευτών απαιτεί χρόνο. Ως εκ τούτου, ακόμη και με τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις, η όλη διαδικασία δεν θα έχει ολοκληρωθεί νωρίτερα από τα τέλη Μαρτίου με το σχολικό έτος να ολοκληρώνεται τον Ιούνιο. Επομένως, δεν μπορούμε πλέον να μιλάμε για Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας, αλλά για Σχολεία … καμίας ευκαιρίας, όταν το σχολικό έτος συρρικνώνεται σε λιγότερο από 3 μήνες!
Πρόσφατα είχα την ευκαιρία να επισκεφθώ το ΣΔΕ Δράμας, το οποίο λειτουργεί ήδη από το σχολικό έτος 2003 – 2004 και στα θρανία του έχουν φοιτήσει περισσότεροι από 700 εκπαιδευόμενοι. Το Σχολείο αυτό μαζί με τα δυο παραρτήματά του στο Νευροκόπι και το Παρανέστι προσφέρουν σημαντικό διδακτικό και κοινωνικό έργο. Με αφορμή την επίσκεψή μου αυτή ερωτάται ο Υπουργός για τα σημαντικά προβλήματα λειτουργίας και υποστελέχωσης που αντιμετωπίζουν όλα τα ΣΔΕ της χώρας μας, τα οποία η Κυβέρνηση αντιμετωπίζει όχι ως Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρίας αλλά ως Σχολεία Δεύτερης Κατηγορίας.
Σε συνέχεια των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1. Με ποιά λογική, ποιόν κεντρικό σχεδιασμό, παραμελείται για τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα η πρόσληψη των Αναπληρωτών εκπαιδευτών στα ΣΔΕ;
2. Πότε θα προχωρήσει η διαδικασία απορρόφησης των ευρωπαϊκών πόρων και πρόσληψης των αναπληρωτών εκπαιδευτών;
3. Πόσα ΣΔΕ σε όλη την επικράτεια βρίσκονται στην ίδια δεινή θέση π.χ. με αυτήν του ΣΔΕ Νευροκοπίου;
4. Πώς σκοπεύει το Υπουργείο να αντιμετωπίσει τα ζωτικά προβλήματα στοιχειώδους εύρυθμης λειτουργίας και στελέχωσης των ΣΔΕ; Υπάρχει κάποιος σχετικός Προγραμματισμός;
Η ερωτώσα Βουλευτής
Χαρά Κεφαλίδου