Μια αριστερή Kυβέρνηση δεν θα έπρεπε να κόβει από αλλού και να ενισχύει την παιδεία;
Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων (βίντεο)

Έντονα επικριτική προς την Κυνέρνηση ήταν η βουλευτής Δράμας Χαρά Κεφαλίδου κατά την τοποθέτησή της, τη Δευτέρα 1η Αυγούστου, στην πρώτη συνεδρίαση  της Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, επί του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων με τίτλο “Ρυθμίσεις για την ελληνόγλωσση εκπαίδευση, τη διαπολιτισμική εκπαίδευση και άλλες διατάξεις”.

 Στην τοποθέτησή της, είπε:

«Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, όπως καταλαβαίνετε, όλη η φασαρία γίνεται για το άρθρο 28. Καμία σχέση το νομοσχέδιο, που συζητάμε για ρυθμίσεις ελληνόφωνης-ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, διαπολιτισμικής εκπαίδευσης και άλλες διατάξεις. Όλη η ιστορία γίνεται για το άρθρο 28, άντε και για το άρθρο 36, που εκεί έχει την αποκλειστικότητα ο Υπουργός.

Ακούω τους πάντες εδώ, να λένε για διαπολιτισμική εκπαίδευση και για εκπαίδευση προσφύγων, αλλά εγώ βλέπω ότι στο άρθρο 36 ο Υπουργός είναι αυτός, ο οποίος «εν λευκώ», θα αποφασίσει για τα πάντα. Για την ίδρυση δομών υποδοχής, τον καθορισμό της οργάνωσης και της λειτουργίας τους, για το συντονισμό με το πρόγραμμα εκπαίδευσης, για τα κριτήρια και τις διαδικασίες στελέχωσης αυτών των δομών, χωρίς να μαθαίνουμε τίποτα περισσότερο για αυτό.

Επιπλέον, έχω ένα πρόβλημα να καταλάβω, για ποιο λόγο κληθήκαμε στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων, για να συζητήσουμε ουσιαστικά το πρώτο κεφάλαιο της ελληνόφωνης-ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, που συζητάμε, είναι ήδη ένα ψηφισμένο νομοσχέδιο από το 2011.

Μας φωνάξατε, λοιπόν, εδώ μέσα στο κατακαλόκαιρο, για να μας ενημερώσετε, για τη μετάλλαξη της Κυβέρνησης, η οποία φέρνει «μετά βαΐων και κλάδων» ως νομοσχέδιο ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝ.ΕΛ. έναν ψηφισμένο νόμο του ΠΑ.ΣΟ.Κ., το ν. 4027/2011 (Διαμαντοπούλου-Γεννηματά). Βέβαια, βάζετε και -«λίγη σάλτσα» αριστερίστικων παρεμβάσεων-, κάνετε αλλαγές του τύπου, παίρνω την παράγραφο 1 την κάνω παράγραφο 3, το άρθρο 12 το κάνω άρθρο 15, αλλά όλη η φασαρία γίνεται για το άρθρο 28. Ποιον κοροϊδεύετε; Για να χωνέψετε και να εμπεδώσετε εσείς τα ακροβατικά σας, φέρνετε κατ’ ουσία ένα προϊόν λογοκλοπής, για να το ψηφίσουμε εκ νέου -με ετικέτα ΣΥΡΙΖΑ.

Μέσα σε αυτό το νομοσχέδιο την Αιτιολογική του Έκθεση, τις καταργούμενες διατάξεις, δεν είδα πουθενά, να αναφέρεται ο ν.4027/2011, που μέχρι σήμερα ρυθμίζει την ελληνόγλωσση εκπαίδευση στο εξωτερικό. Γιατί; Θα πείτε, ότι σας διέφυγε; Ότι δεν χάθηκε κι ο κόσμος, αν έγινε μια παράλειψη; Δεν πρόκειται περί αβλεψίας και το ξέρετε.

Πώς να εξηγήσετε εξάλλου, ότι το νομοσχέδιό σας ξεκινώντας από την Αιτιολογική Έκθεση είναι ένα copy paste του νόμου, που δεν αναφέρεται πουθενά. Έναν νόμο που ο ΣΥΡΙΖΑ ως αντιπολίτευση, όχι μόνο δεν ψήφισε στη Βουλή, αλλά και τον πολέμησε με όσα μέσα διάθετε. Δεν καταπίνεται εύκολα η «τούμπα», είναι αλήθεια. Αλλά όταν υιοθετείτε και κάνετε χρήση αυτών που μέχρι πρότινος «φτύνατε», καλό είναι, να μάθετε να έχετε το θάρρος, να το πείτε και να ζητήσετε και κανένα συγνώμη. Δεν είναι κακό. Το Κοινοβούλιο, θέλω να σας πω, ότι δεν είναι «θέατρο σκιών» και -κανείς δεν γελά πια με τις κουτοπονηριές- τύπου «Καραγκιόζη». Για να πάρετε δέκα αλλαγές στον ψηφισμένο νόμο, βαφτίζετε δημιούργημά σας έναν νόμο που υφίσταται.

Εσείς τον πολεμήσατε, τον κάνατε γαργάρα μην τυχόν και παραδεχθείτε την αναγκαιότητα και την ορθότητά του. Περιφρονείτε και γράφετε στα παλαιότερα των υποδημάτων σας κάθε διαδικασία νομοθέτησης που υποχρεώνει στις προτάσεις νόμου και τα νομοσχέδια να αναφέρονται τα ήδη υφιστάμενα νομικά πλαίσια και καθεστώτα οι διατάξεις που καταργείτε και αυτές που τροποποιείτε. Στο παρόν νομοσχέδιο δεν υπάρχει καμία, αλλά για εσάς αυτά είναι ψιλά γράμματα και εμμονές μιας αστικής κοινοβουλευτικής δημοκρατίας, στην οποία με μπόλικα δημοψηφίσματα, απλή και ανόθευτη αναλογική και ολίγη συνταγματική κατοχύρωση του δημόσιου χαρακτήρα της ενέργειας, καθώς και εκλογή προέδρου δημοκρατίας από το λαό λέτε να εκσυγχρονίσετε, αφού πρώτα έχετε αλλάξει τα φώτα σε κάθε άρθρο του Συντάγματος. Εκείνο το ρημάδι «είμαστε κάθε άρθρο του Συντάγματος» που είπατε στις προγραμματικές σας δηλώσεις, τι το θέλατε;

Κυρίες και κύριοι συνάδελφοι, το νομοσχέδιο έρχεται να τροποποιήσει και να συμπληρώσει το ν.4027 Διαμαντοπούλου – Γεννηματά, τον οποίο εσείς ποτέ δεν ψηφίσατε, δεν στηρίξατε και πολεμήσατε, στην λογική, βέβαια, του να μπορέσει να μειώσει το κόστος της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο εξωτερικό και να προωθήσει την ένταξη της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στα εκπαιδευτικά συστήματα των χωρών διαμονής, που εμείς θεωρούσαμε και θεωρούμε χρήσιμο για τα παιδιά, τις οικογένειες και τις παροικίες γενικότερα. Άλλοι υποστήριζαν τα εντελώς αντίθετα απ΄ αυτά που σήμερα εισηγούνται.

Όλοι θυμούμαστε, επίσης, την αντίσταση του ΣΥΡΙΖΑ σε κάθε μορφή αξιολόγησης, που δεν περιορίστηκε μόνο σε ανακοινώσεις και καταγγελίες, προκειμένου να μην εφαρμοστεί καμιά μορφή αξιολόγησης. Σήμερα βλέπουμε ότι γίνατε, πλέον, κυβέρνηση και θεωρείτε την αξιολόγηση ως ένα απαραίτητο εργαλείο διοίκησης. Καλωσορίζουμε την προσχώρησή σας σε αυτή την άποψη, γιατί είναι πραγματικά πολύ βασικό εργαλείο.

Ο κ. Φίλης εμφανίζεται υπέρμαχος του διαλόγου και των συλλογικών διαδικασιών, μόνο που για τα θέματα που αφορούν αποκλειστικά την ελληνόγλωσση εκπαίδευση εισηγείστε 50 εξουσιοδοτήσεις για έκδοση υπουργικής απόφασης. Σύμφωνα με το νομοσχέδιο ο Υπουργός ως μονοπρόσωπο όργανο αποφασίζει ακόμη και για θέματα που ρυθμίζονται με διατάξεις νόμου και θα τα πούμε αναλυτικά στην αυριανή τοποθέτησή μας.

Θα ήθελα, τέλος, κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ να κλείσω με ένα σχόλιο. Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να κόβει από αλλού και να ενισχύει την παιδεία; Μια αριστερή κυβέρνηση δεν θα έπρεπε να έχει πρόγραμμα για την παιδεία, για περισσότερη παιδεία, αντί να κόβει ώρες για να γλυτώσει κάποιους διορισμούς εκπαιδευτικών, επειδή δεν βγαίνει ο προϋπολογισμός; Δεν θα έπρεπε να μην στερεί τους Έλληνες από τα ολοήμερα δημοτικά και τα ολοήμερα νηπιαγωγεία; Ευχαριστώ».

Δείτε το βίντεο με ολόκληρη την ομιλία: