Στο ερώτημα εάν μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κατ’ επίφαση συνεργασίες, μπορούν να ανταποκριθούν στις επιτακτικές ανάγκες της χώρας, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής απαντά ότι απαιτείται «Σταθερότητα της χώρας μέσα από Πρόγραμμα Κυβερνητικής Συνεργασίας, με προτεραιότητα τον πολίτη, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος».
Αυτό τονίζει στη συνέντευξή της στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η υποψήφια βουλευτής Δράμας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαρά Κεφαλίδου.
Όπως υπογραμμίζει η κα Κεφαλίδου, σε αντίθεση με τη ΝΔ και τον ΣΥΡΙΖΑ που «αντιμετωπίζουν τη διακυβέρνηση της χώρας ως λάφυρο», το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής «έχει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τον Πολίτη και την Κοινωνία, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, με ισχυρό κοινωνικό κράτος».
Ειδικά για τον χώρο της Παιδείας, η αρμόδια τομεάρχης του ΠΑΣΟΚ επισημαίνει ότι «μετά την ισοπεδωτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία του Σχολείου των Μεγάλων Ανισοτήτων και των Διαφορετικών Ταχυτήτων της ΝΔ, εκείνο που χρειαζόμαστε και παραμένει ζητούμενο, είναι: Ποιοτική Εκπαίδευση για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και μείωση του “Μαθησιακού Χάσματος”».
Για τη Δράμα, η πρώτη γυναίκα βουλευτής του νομού, τονίζει εμφατικά την υποχρέωση της Πολιτείας να εντάξει την περιοχή στα μεγάλα διεθνή δίκτυα συγκοινωνιακών, επικοινωνιακών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών υποδομών.
Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη της υποψήφιας βουλευτού Δράμας και τομεάρχου Παιδείας του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, Χαράς Κεφαλίδου στο ΑΠΕ-ΜΠΕ και τον δημοσιογράφο Πέτρο Δημητρόπουλο:
ΕΡ: Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών της 21ης Μαΐου;
ΑΠ: Στις προσεχείς εκλογές, το εκλογικό σώμα καλείται να δώσει την απάντηση σε δύο ερωτήματα, που συμπυκνώνουν το σύνολο των πολιτικών επιλογών και τελικά θα καθορίσουν την πορεία της χώρας: Πώς θέλει να κυβερνηθεί η χώρα και πόσο αναγκαία είναι η συνεργασία των πολιτικών κομμάτων. Τι κράτος χρειαζόμαστε και ποιος είναι ο ρόλος του.
Η εκλογική αναμέτρηση έρχεται σε μια χρονική συγκυρία μετάβασης σε νέα εποχή, όπου οι χρόνιες ανεπάρκειες, οι αδυναμίες τού παραδοσιακού τρόπου διακυβέρνησης, αναδεικνύονται από τα γεγονότα.
Η οικονομία και η κοινωνία είναι στα όριά τους. Οι πολίτες είναι ανήσυχοι και ανασφαλείς, τόσο για το μέλλον τους όσο και για την πορεία της χώρας. Η διεθνής αστάθεια και ρευστότητα, η αδυναμία αποτελεσματικής διαχείρισης, θέτουν το αμείλικτο ερώτημα: Μπορούν μονοκομματικές κυβερνήσεις ή κατ’ επίφαση συνεργασίες, να ανταποκριθούν στις επιτακτικές ανάγκες της χώρας;
Στο ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, δίνουμε ξεκάθαρη απάντηση με τις προτεραιότητές μας: Σταθερότητα της χώρας μέσα από Πρόγραμμα Κυβερνητικής Συνεργασίας, με προτεραιότητα τον πολίτη, την οικονομία και το κοινωνικό κράτος.
ΕΡ: Προτείνετε κυβέρνηση συνεργασίας χωρίς τους κ.κ. Μητσοτάκη/Τσίπρα στο αξίωμα του πρωθυπουργού. Εάν γίνει αποδεκτή αυτή σας η απαίτηση, ποιες πολιτικές της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να μπουν “στην άκρη”, ποιες πολιτικές του ΠΑΣΟΚ δεν διαπραγματεύεστε, ώστε να προχωρήσει η συνεργασία;
ΑΠ: Μέχρι σήμερα, ΝΔ και ΣΥΡΙΖΑ αναλώνονται στην άσκηση πολιτικού εκβιασμού και διλημματικής τακτικής, για να πετύχουν τους εκλογικούς τους στόχους. Κανείς τους δεν δημιουργεί προϋποθέσεις συνεργασίας, γιατί αντιμετωπίζουν την διακυβέρνηση της χώρας ως λάφυρο.
Το δικό μας πρόγραμμα έχει αδιαπραγμάτευτη προτεραιότητα τον Πολίτη και την Κοινωνία, στοχεύοντας σε ένα βιώσιμο παραγωγικό μοντέλο, με ισχυρό κοινωνικό κράτος. Συνεπώς, ισοπεδωτικές πολιτικές ΣΥΡΙΖΑ και συγκεντρωτισμός των λίγων εκλεκτών της ΝΔ στο απυρόβλητο, δεν έχουν καμία θέση.
Χρειαζόμαστε Κράτος που εγγυάται την ασφάλεια, την υγεία, την παιδεία και τις ευκαιρίες ανέλιξης, για όλους τους πολίτες. Δίκαιο φορολογικό σύστημα, αποκατάσταση των εργασιακών δικαιωμάτων, πρόσβαση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στα εργαλεία του Ταμείου Ανάκαμψης, για εμάς αποτελούν μονόδρομο διαμόρφωσης της πολιτικής τού μέλλοντος, και ταυτόχρονα την κόκκινη γραμμή για ουσιαστικό προγραμματικό διάλογο.
ΕΡ: Ειδικά στο χώρο της Παιδείας, ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι αναγκαίες τομές;
ΑΠ: Μετά την ισοπεδωτική πολιτική ΣΥΡΙΖΑ και τη δημιουργία του Σχολείου των Μεγάλων Ανισοτήτων και των Διαφορετικών Ταχυτήτων της ΝΔ, εκείνο που χρειαζόμαστε και παραμένει ζητούμενο, είναι: Ποιοτική Εκπαίδευση για ΟΛΟΥΣ τους μαθητές και μείωση του «Μαθησιακού Χάσματος».
Ο στόχος για καλύτερη Παιδεία προϋποθέτει βασικές γνώσεις και δεξιότητες του 21ου αιώνα, όχι μόνο για τους «ΑΡΙΣΤΟΥΣ». Προτεραιότητά μας είναι ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα, με συνεκτικό σχεδιασμό για το Δημόσιο Σχολείο, με: Διαρκή Επιμόρφωση των εκπαιδευτικών. Ψηφιακό μετασχηματισμό του ως πολύτιμο εργαλείο, κυρίως άμβλυνσης των ανισοτήτων μεταξύ σχολείων του κέντρου και της περιφέρειας. Σταθερό Σύστημα Πρόσβασης στην Γ’ Βάθμια Εκπαίδευση. Εθνικό Απολυτήριο κατά τα πρότυπα των περισσότερων ευρωπαϊκών κρατών. Διαρκή Αξιολόγηση των εκπαιδευτικών υπηρεσιών, σε όλους τους συντελεστές, στη λογική τής συνεχούς μετρήσιμης βελτίωσης.
Τελικά, η μεγάλη επείγουσα τομή στην Παιδεία αφορά στην υλοποίηση εκπαιδευτικής πολιτικής, με στόχο τη ραγδαία βελτίωση των εθνικών επιδόσεων, στο σύνολο των μαθητών.
ΕΡ: Ποιο το μεγαλύτερο πρόβλημα του νομού Δράμας; (Τι πρέπει να κάνει η νέα κυβέρνηση για το δημογραφικό/απομόνωση της περιοχής) Ποιο μοντέλο ανάπτυξης προτείνετε για το νομό Δράμας;
ΑΠ: Το θέτετε στην ερώτηση: Η ιδιότυπη απομόνωση που βιώνει η Δράμα και αποτελεί βασικό παράγοντα δημογραφικής συρρίκνωσης.
Η άμεση λήψη μέτρων για την αντιμετώπιση της Ερήμωσης, αποτελεί την κρισιμότερη πρόκληση για τον Νομό μας. Δέκα χρόνια οικονομικής κρίσης, πέντε χρόνια πλήρους αδράνειας από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ και τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης από τη Νέα Δημοκρατία, χωρίς να ολοκληρωθεί ούτε ένα βασικό έργο υποδομής, ούτε καν η υπεσχημένη σύνδεση της Δράμας με τον άξονα της Εγνατίας Οδού. Με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς στερούμαστε και τον σιδηρόδρομο, καθώς αποκλείστηκε από τη χάραξη και την απευθείας σύνδεση με τη Σιδηροδρομική Εγνατία. Χωρίς αυτά τα στοιχειώδη, δεν μπορούμε να συζητάμε για κανένα μοντέλο αγροτικής, βιομηχανικής ανάπτυξης της περιοχής, αφού συνδέεται άρρηκτα με την άρση της απομόνωσης και την ένταξη σε μεγάλα διεθνή δίκτυα συγκοινωνιακών, επικοινωνιακών, εκπαιδευτικών και πολιτισμικών υποδομών.
Μπορείτε να διαβάσετε τη συνέντευξη και εδώ.