Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στην Ολομέλεια για το πολυνομοσχέδιο του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλής (βίντεο και ομιλία)

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, στην Ολομέλεια της Βουλής, κατά την συζήτηση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Ανάπτυξης και Επενδύσεων «Μέτρα στήριξης των συγγενών των θυμάτων και των πληγέντων του σιδηροδρομικού δυστυχήματος των Τεμπών της 28ης Φεβρουαρίου 2023, συνταξιοδοτική διάταξη, ρυθμίσεις για την ενίσχυση της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για την ενίσχυση της ανάπτυξης, παρεμβάσεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες επείγουσες διατάξεις».

Δείτε το σχετικό βίντεο.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριοι Υπουργοί, Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Tο πολυνομοσχέδιο του Υπ. Ανάπτυξης & Επενδύσεων που σήμερα συζητείται στην Ολομέλεια δικαιώνει απολύτως τον τίτλο του ερανιστικού.

Γιατί είναι ένα ποτ-πουρι ρυθμίσεων που αγκομαχά να βελτιώσει την εικόνα της κυβέρνησης, να κλείσει εκκρεμότητες από ό,τι ξεχαστεί, από αστοχίες, από ό,τι επείγει, λίγο πριν την λήξη τής θητείας της.

Μέτρα στήριξης συγγενών θυμάτων και πληγέντων της τραγωδίας των Τεμπών, ρυθμίσεις ενίσχυσης της ασφάλειας των συγκοινωνιών, διατάξεις για τον εκσυγχρονισμό της τουριστικής νομοθεσίας και άλλες πολλές ρυθμίσεις, επείγουσες και μη.

Σε αυτή την εθνική συμφορά, αποτέλεσμα της αμέλειας και του παγιωμένου «ωχ αδερφισμού» της επίσημης Πολιτείας, μετριόμαστε όλοι. Κυβέρνηση, Αντιπολίτευση, κόμματα, φορείς, δημόσιοι λειτουργοί.

Και ομονοούμε άπαντες, ότι αυτά τα μέτρα είναι το ελάχιστο χρέος μας. Το κακό έχει ήδη γίνει και δυστυχώς αυτοί οι πενήντα επτά συνάνθρωποί μας δεν γυρίζουν πίσω.

Η ελληνική κοινωνία έχει θυμώσει. Είναι συντετριμμένη.

Οφείλει και η Κυβέρνηση να συντονιστεί μαζί της και να απαιτήσει να υπάρξει άπλετο φως, ανάληψη ευθυνών και τιμωρία.

Δεν περιμένουν οι πολίτες αποδιοπομπαίους τράγους.

Περιμένουν όμως, και το απαιτούν, να δουν συγκεκριμένους ανθρώπους στο σκαμνί της Δικαιοσύνης για μία λειτουργία ενός ΟΣΕ, που εν γνώσει του ανεβοκατέβαζε χιλιάδες κόσμου στη διαδρομή Αθήνας-Θεσσαλονίκης στα τυφλά, και μιας ιδιωτικής εταιρείας, της Hellenic Train, που επέτρεπε να κινούνται τα τρένα της χωρίς ασφάλεια.

Κυρίες και Κύριοι Συνάδελφοι,

Πρόσφατα, συμμετέχοντας ως Υπεύθυνη Παιδείας στην τελευταία Σύνοδο των Πρυτάνεων, ανάμεσα στα πολλά ενδιαφέροντα που ακούστηκαν, μπήκε και ένα θέμα, το οποίο νομίζω ότι είναι εκκρεμότητα που έρχεται από το παρελθόν και έχουμε επιδείξει ως πολιτεία πολλή μεγάλη ολιγωρία και πολλή μεγάλη ατολμία. Και αφορά την κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων.

Επαγγελματικών δικαιωμάτων σε ό,τι αφορά στα Τμήματα των Γεωπονικών Σπουδών.

Θα μου πείτε τα λύσαμε όλα και έμειναν μόνο οι γεωπονικές σπουδές;

Όχι. Είναι όμως μια καλή αρχή, είναι ένας πιλότος για να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε αδικίες και καθυστερήσεις χρόνων.

Εκεί λοιπόν διατυπώθηκαν αυτονόητα ερωτήματα:

  • Με ποια λογική, νέα παιδιά, που έχουν φοιτήσει, διαβάσει, εξεταστεί επί 5 χρόνια στα Γεωπονικά Πανεπιστήμια της χώρας και αποφοίτησαν, πήραν το πτυχίο τους κανονικά, στερούνται επαγγελματικών δικαιωμάτων Γεωπόνου;

Θυμηθείτε δε το εξής, ένα νούμερο. Ετησίως, για κάθε φοιτητή, η ελληνική οικογένεια επιβαρύνεται με πάνω από 6.000 ευρώ. Νούμερα δυσθεώρητα στις περιόδους κρίσης και ακρίβειας που ζούμε.

  • Δεν θα έπρεπε, δικαιωματικά́, να δίνονται επαγγελματικά δικαιώματα μετά την αποφοίτηση; Εύλογο ερώτημα.

Και τελικά, αφού το κράτος που ίδρυσε αυτά τα ΑΕΙ, γιατί αναφερόμαστε στα νέα Γεωπονικά Τμήματα που προήλθαν από τις συγχωνεύσεις των ΤΕΙ που έγιναν ΑΕΙ, γιατί αρνείται εδώ και δύο (2) χρόνια να δώσει λύση και δημιουργεί οικονομικά́ προβλήματα, θέματα επαγγελματικών ανισοτήτων & κοινωνικών αποκλεισμών;

Ως γνωστόν, το θέμα της κατοχύρωσης των επαγγελματικών δικαιωμάτων των πτυχιούχων τμημάτων ΑΕΙ 5ετούς φοίτησης, που έχει ως κατεύθυνση τη Γεωπονία, τη Δασολογία, την Ιχθυολογία προέκυψε:

  • Κυρίως, λόγω της κατάργησης-συγχώνευσης των ΤΕΙ της χώρας (επί Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ με το Ν.4610/2019), που οδήγησε στη δημιουργία νέων Πανεπιστημιακών Τμημάτων, αλλά και λόγω
  • της ίδρυσης Τμημάτων με βάση τον Ν.4262/2014 μετά την τροποποίηση του ΠΔ 344/2000.

Ερχόμαστε λοιπόν, μετά από τέσσερα (4) και πλέον χρόνια λειτουργίας των Τμημάτων αυτών και η Πολιτεία έχει αφήσει αρρύθμιστο το θέμα των επαγγελματικών τους δικαιωμάτων και γι’ αυτό δεν υπάρχει καμία δικαιολογία, για κανέναν μας.

Για να είμαστε ακριβής στις 21/11/2021, πριν δύο (2) χρόνια δηλαδή περίπου, είχε γίνει μία προσπάθεια ρύθμισης του θέματος χωρίς αποτέλεσμα.

Η τότε ηγεσία του Υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης είχε καταθέσει τροπολογία για τα επαγγελματικά δικαιώματα των πτυχιούχων των νέων Γεωπονικών Τμημάτων των πανεπιστημίων της χώρας.

Μια τροπολογία όμως που είχε άδοξο τέλος. Δεν ψηφίστηκε και έτσι αποσύρθηκε, γιατί δημιουργήθηκαν τρομερές αντιδράσεις, από το σύνολο των κομμάτων της αντιπολίτευσης, στην προσπάθεια που γινόταν τότε από το Υπουργείο Παιδείας να εξισώσει επαγγελματικά τα πτυχία των Κολλεγίων με τα αυτά των ελληνικών πανεπιστημίων.

Υπήρξε δέσμευση επανακατάθεσης αυτής της  προσπάθειας. Αυτό περιμέναμε λοιπόν εμείς από την  Κυβέρνηση και αντ΄ αυτού, μας προέκυψε το Άρθρο 126.

Το τι ακολουθήσε μετά, νομίζω το ζήσαμε όλοι στις συνεδριάσεις των Επιτροπών.

Η ρύθμιση χαρακτηρίστηκε πρόχειρη, βιαστική και αόριστη και η Πολιτεία άτολμη, διότι δεν έδωσε, για άλλη μια φορά, λύση στο πρόβλημα που η ίδια προκάλεσε.

Και αυτό γιατί; Γιατί η ρύθμιση, η οποία μπήκε,

Ζητούσε πιστοποίηση στα ήδη πιστοποιημένα Προγράμματα Σπουδών από το Υπουργείο Παιδείας.

Όπως καταλαβαίνετε, αυτό οδήγησε στις παραιτήσεις όλων των καθηγητών της Σχολής Γεωπονίας του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων και στην, πραγματικά, αποκαρδιωτική δήλωση του Κοσμήτορα της Σχολής, που είπε επί λέξη:

“Αφού αμφισβητείτε το έργο μας, υποβάλλουμε την παραίτησή μας και απαλλάσσουμε το Δημόσιο από το κόστος μισθοδοσίας μας”.

Ας έρθουμε να δούμε λοιπόν τι είναι αυτό το περίφημο Άρθρο 126 του Ν/Σ, ουσιαστικά τροποποίηση του Άρθρου 1 του Π.Δ. 344/2000.

Αυτό το άρθρο, αντί να λύσει το πρόβλημα, το περιπλέκει περισσότερο και βάζει θέματα καθυστέρησης και εμπόδια σε ό,τι αφορά την χορήγηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων αυτών των πτυχιούχων.

Και εξηγούμαι τι εννοώ καθυστερήσεις και εμπόδια.

Στο άρθρο 126 προβλέπεται ότι το επάγγελμα του Γεωπόνου, του Δασολόγου, και Ιχθυολόγου, μπορούν να ασκήσουν:

  • Αφενός, οι πτυχιούχοι συγκεκριμένων τμημάτων ΑΕΙ, όσων δηλαδή έχουν προβλεφθεί στο άρθρο 1 του ΠΔ 344/2000 και όσων περιλήφθηκαν στο Ν.4262/2014, που ουσιαστικά αυτός ο νόμος είναι τροποποίηση του Προεδρικού Διατάγματος.
  • Αφετέρου, οι πτυχιούχοι κάθε άλλου Τμήματος Σπουδών Γεωπονίας, Δασολογίας και Ιχθυολογίας πανεπιστημίων της ημεδαπής, 5ετούς φοίτησης, που καθορίζεται με ΚΥΑ των Υπουργών Αγροτικής Ανάπτυξης & Παιδείας, που εκδίδεται ύστερα από αίτημα της Συγκλήτου του οικείου πανεπιστημίου, κατόπιν γνώμης της Εθνικής Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης, της περίφημης (ΕΘ.Α.Α.Ε.) και του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤ.Ε.Ε.).

Και τι συμβαίνει λοιπόν εδώ;

Εδώ, αυτό που χαρακτηρίζει την όλη προσπάθεια είναι ότι: Όσοι πρόλαβαν τον Κύριον είδαν! Δεν πήραν άδεια άσκησης επαγγέλματος οι απόφοιτοι των 5ετών, ενώ όλοι οι υπόλοιποι,  οι 4ετούς φοίτησης έχουν πλήρη δικαιώματα.

Τι προσπαθούμε να κάνουμε; Να τιμωρήσουμε τους υπόλοιπους που προσπάθησαν να αναβαθμίσουν το πτυχίο τους και να διευρύνουν τις γνώσεις τους; Γιατί εδώ υπάρχει αυτό το παράδοξο που δε νομίζω ότι το έχουμε ζήσει πουθενά αλλού:

Οι 4ετούς φοίτησης πτυχιούχοι των Τ.Ε.Ι. ασκούν το επάγγελμα και οι νέοι πτυχιούχοι, 5ετούς φοίτησης, δεν έχουν κανένα απολύτως δικαίωμα.

Θέλω να σας θυμίσω ότι στο αρχικό ΠΔ 344/2000, ορίζεται ότι η άδεια άσκησης επαγγέλματος δεν έχει προϋποθέσεις (σύμφωνα με όσα προβλέπονται στο άρθρο 2 αυτού του ΠΔ) παρά μόνο υποχρέωση αναγγελίας στο ΓΕΩΤΕΕ.

Σήμερα η Κυβέρνηση, με το Άρθρο 126, βάζει επιπλέον προϋποθέσεις: Χρειάζεται να εκδοθεί ΚΥΑ μετά από συμφωνη γνώμη ΕΘΑΑΕ και ΓΕΩΤΕΕ.

Και όσο καλοπροαίρετος και αν είναι κανείς, δεν μπορεί παρά να αναρωτηθεί: Εφόσον βάσει νόμου η ΕΘΑΑΕ έχει την αρμοδιότητα Πιστοποίησης Προγραμμάτων Σπουδών των Τμημάτων αυτών, και ομοίως τα Επιμελητήρια, με βάση το νόμο, συμμετέχουν στη διαδικασία της Πιστοποίησής τους, σε τι ακριβώς στοχεύει η εμπλοκή τους στη διαδικασία χορήγησης άδειας άσκησης επαγγέλματος, αν όχι στην καθυστέρηση με γραφειοκρατικές διαδικασίες, με γνωμοδοτήσεις, και μάλιστα χωρίς να υπάρχουν αποκλειστικές χρονικές προθεσμίες, και χωρίς να μπορέσουμε να αποφύγουμε αυτές τις χρόνιες καθυστερήσεις;

Στην ουσία, αν θέλουμε να είμαστε ειλικρινείς, οδηγούν τους απόφοιτους στον αποκλεισμό τους από την πρόσβαση στο αυτονόητο, δηλαδή τους οδηγούν σε ένα περιβάλλον εργασιακό χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα!!!

Θεώρησα χρήσιμο να καταθέσω στα πρακτικά ένα πάρα πολύ συγκλονιστικό, θα σας έλεγα, δημοσίευμα ενός τέτοιου αποφοίτου με τον τίτλο: «Απόφοιτη χωρίς δικαιώματα: Πήγα να αναβαθμίσω το πτυχίο μου και τα έχασα όλα». Είναι πραγματικά σουρεαλιστικά όσα περιγράφονται εδώ. Το καταθέτω στα πρακτικά.

Αν ο στόχος λοιπόν της Κυβέρνησης είναι να δημιουργήσει Πτυχιούχους πολλών ταχυτήτων, θερμά συγχαρητήρια. Μόλις το πέτυχατε. Αυτό όμως θέλετε; Αυτό έχει ανάγκη η χώρα;

Εμείς στο ΠΑΣΟΚ, στο Κίνημα Αλλαγής, θέλοντας, για άλλη μια φορά, να συμβάλλουμε με ουσιαστικές προτάσεις σε ό,τι έχει να κάνει με θέματα Παιδείας, θεωρούμε ότι το πρώτο που έπρεπε να γίνει ήταν μια ουσιαστική διαβούλευση   μετά από ουσιαστική διαβούλευση, και αυτό κάναμε. Μιλήσαμε με την Ακαδημαϊκή Κοινότητα, τους Αποφοίτους, τους Γονείς, αφουγκραστήκαμε την Κοινωνία και καταθέσαμε χθες, εμπρόθεσμα, για να έχετε τη δυνατότητα αξιοποίησής της, τροπολογία που πιστεύουμε ότι δίνει μια λύση δίκαιη στο πρόβλημα αυτό.

Συγκεκριμένα, προτείνουμε την ισότιμη αντιμετώπιση όλων των πτυχιούχων ίδιων ειδικοτήτων:

  • Αφενός με την προσθήκη στο άρθρο 126 της ονομασίας των τμημάτων που θα έχουν πρόσβαση στα επαγγελματικά δικαιώματα, όπως ακριβώς προέβλεψαν οι αρχικές νομοθετικές ρυθμίσεις του ΠΔ 244 και του Ν.4262/2014, και
  • Αφετέρου την απαλοιφή των προϋποθέσεων που σημειωτέων δεν υπήρχαν μέχρι σήμερα, αλλά τις θέτει η Κυβέρνηση με την έκδοση ΚΥΑ, μετά από γνώμη της ΕΘΑΑΕ και του ΓΕΩΤΕΕ.

Σας καλούμε κ. Υπουργέ να κάνετε δεκτή την τροπολογία που έχει καταθέσει το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, το σύνολο σχεδόν της Κ.Ο., αν θέλετε πραγματικά να λύσετε το πρόβλημα και όχι να το καταστήσετε χρόνιο με υπεκφυγές και γραφειοκρατικές καθυστερήσεις!

Η νέα γενιά δεν θα μας χαριστεί. Δεν μπορεί να περιμένει πότε θα αποφανθούμε για τα απολύτως αυτονόητα. Ευχαριστώ.