Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στην Επιτροπή Ευρωπαϊκών για τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας στην Ε.Ε.
Ομιλία στην Επιτροπή Ευρωπ.Υποθέσεων (βίντεο)

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας, υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ –  Κινήματος Αλλαγής και γραμματέα της Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Βουλής των Ελλήνων, σήμερα, Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου, στην κοινή συνεδρίαση της Ειδικής Διαρκούς Επιτροπής Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και της Διαρκούς Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων, για τις προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα μέλη των Επιτροπών ενημερώθηκαν από τον Πρέσβη της Σουηδίας στην Αθήνα, κ. Johan BORGSTAM.

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Σας ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Αγαπητέ κύριε Πρέσβη, σας καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου στην επιτροπή μας. Είναι πολύ σημαντικό που σε αυτούς τους ταραγμένους καιρούς, γεμάτους αβεβαιότητες και προκλήσεις αναλαμβάνει την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μια χώρα σοβαρή και έμπειρη.

Μια χώρα με την οποία μας συνδέουνε πάρα πολλοί δεσμοί. Θα έλεγα έτσι ενδεικτικά στη Σουηδία υπάρχουν περίπου 35.000 ομογενείς αυτή τη στιγμή, κυρίως στη Στοκχόλμη και στο Γκέτεμποργκ, αυξάνει διαρκώς ο αριθμός των Ελλήνων που επιλέγουν τη χώρα σας και κυρίως ο αριθμός των επιστημόνων, νέοι γιατροί, κατά προτίμηση.

Ξέρετε πολύ καλά ότι οι Έλληνες φοιτητές στη Στοκχόλμη αποτελούν, την 8η μεγαλύτερη εθνότητα και για εμάς είναι πολύ σημαντικό ότι λειτουργούν και δύο σχολεία με ελληνικό πρόγραμμα, ένα κάθε Σάββατο και το τμήμα ελληνικής γλώσσας.

Επίσης εξίσου σημαντικό για εμάς είναι ότι η ελληνική γλώσσα διδάσκεται σε 4 τμήματα, ενταγμένα στα σχολεία και υπάρχει έδρα νέων ελληνικών σπουδών στο Πανεπιστήμιο Λουντ, που είναι ίσως το μοναδικό που έχει απομείνει τμήμα νεοελληνικών σπουδών στη Σκανδιναβία.

Για εμάς όλα αυτά είναι πολύ σημαντικά, συν το γεγονός ότι τα τελευταία χρόνια βλέπουμε ότι οι συμπατριώτες σας θεωρούν την Ελλάδα, ως έναν προορισμό για τις διακοπές τους στις τουριστικές, ερχόμαστε δεύτεροι μετά την Ισπανία και αυτό είναι κάτι το οποίο δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο.

Τώρα σε ότι αφορά τις επενδύσεις είναι σημαντικό ότι στην Ελλάδα υπάρχουν 40 σουηδικές εταιρείες, που σε κρίσιμους τομείς δείχνουνε και να ευημερούν και να συνεργάζονται με το «Ελληνικό Επιχειρείν».

Έχοντας περιγράψει αυτό το πλαίσιο σχέσεων, θέλω να σας πω ότι κατανοώ απόλυτα αυτό που είπατε μόλις ξεκινήσατε την ομιλία σας, ότι στόχος αυτής της Εξάμηνης Προεδρίας είναι να υπάρξει περισσότερη Ευρώπη πιο πράσινη, πιο ασφαλής, πιο ελεύθερη.

Μια κύρια προτεραιότητα είναι να κρατηθεί ενωμένη Ευρώπη των 27, στο ζήτημα της Ουκρανίας. Πραγματικά σε αυτό το κομμάτι, ευχόμαστε όλοι να πάνε καλά, είναι η μεγάλη εικόνα, είναι ότι πιο κρίσιμο υπάρχει, και φυσικά ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή ο πόλεμος αυτός θα τερματιστεί, για να μπορέσει αυτή η χώρα που ήδη έχει καταστραφεί σε πολύ μεγάλο βαθμό να ορθοποδήσει και να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Οικογένεια.

Λέγοντας όλα αυτά δεν μπορώ να μην παρατηρήσω το γεγονός ότι στη Σουηδία μετά τις εκλογές του Σεπτεμβρίου και μετά από οκτώ χρόνια Σοσιαλδημοκρατικής διακυβέρνησης, μιας χώρας το ξαναλέω που είχε πολύ μεγάλη εμπειρία στους τομείς της δημοκρατίας, του κλίματος, της ισότητας η Κυβέρνηση που υπάρχει αυτή τη στιγμή, δημιουργεί κάποιες αμφιβολίες, γιατί για πρώτη φορά υπάρχει Εθνικιστικό Κόμμα Σουηδών Δημοκρατών που είναι ακροδεξιοί της δεκαετίας του 1980, βέβαια, που συμμετέχουν σε μία κυβέρνηση.

Πόσο αυτό, μπορεί να δημιουργήσει πρόβλημα στον τρόπο με τον οποίο θα χειριστεί η Σουηδική Προεδρία θέματα, όπως είναι η κλιματική αλλαγή, όπως είναι το μεταναστευτικό. Γιατί μην ξεχνάμε ότι όσο κι αν έχουνε προσπαθήσει να ενταχθούνε μέσα σ αυτήν την καινούργια Κυβέρνηση, παραμένουνε σε ένα πολύ μεγάλο βαθμό Ευρωσκεπτικιστές, και αυτά τα δύο παραδείγματα που σας ανέφερα, δεν είναι καθόλου τυχαία.

Προχωρώντας, θα ήθελα να σας πω ότι σαφώς, οι προτεραιότητες της Σουηδικής Προεδρίας είναι αυτό που θα λέγαμε ό,τι πιο αναγκαίο αλλά είναι τόσο-όσο. Μιλάμε για ενότητα γύρω από την ασφάλεια και αυτό μεταφράζεται σε στήριξη της Ουκρανίας. Μιλάμε για ανταγωνιστικότητα, δηλαδή, για ενίσχυση της ανάπτυξης. Μιλάμε για πράσινη και ενεργειακή μετάβαση και δημοκρατία και κράτος δικαίου. Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει σε όλα αυτά, μόνο που αυτά δεν μπορεί να πει κανείς ότι δεν είναι και ένα μίνιμουμ το ελάχιστο, δηλαδή, δυνατό για μία χώρα η οποία ηγείται αυτή τη στιγμή της Ένωσης.

Θα περιμέναμε από μία χώρα, τόσο έμπειρη όσο είναι η δική σας, σε μια εποχή που η ενωμένη Ευρώπη είναι χτυπημένη από κρίσεις και σκάνδαλα να κινηθεί με περισσότερη τόλμη, με μεγαλύτερες πρωτοβουλίες και ανοίγματα. Όλα αυτά απουσιάζουν από το πρόγραμμα της Προεδρίας, στο πρώτο εξάμηνο του 2023 και θέλω να ανοίξω την κουβέντα, βάζοντας κάποια ερωτήματα.

Κοινά σχέδια και βήματα μπορεί να μην αναφέρονται πουθενά στις επίσημες ανακοινώσεις, όμως η ανταγωνιστικότητα της οικονομίας είναι πανταχού παρούσα. Υπάρχει μία αίσθηση προτεραιοτήτων, αυτή που θέτει μια υγιή «ένεση» ελεύθερης αγοράς, ως προαπαιτούμενο για δράσεις της Ευρώπης, μέσα σε αυτή την πρωτοφανή κρίση που ζούμε.

Υπάρχει ένα θέμα με την πράσινη μετάβαση, ως ζήτημα κυρίως απόκτησης ανταγωνιστικού πλεονεκτήματος στην Ευρώπη, όχι όμως να συζητιέται το ίδιο το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής, αλλά κυρίως να συζητάμε τεχνολογικά προηγμένες βιομηχανίες και πώς η κλιματική αλλαγή θα δώσει ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στην Ευρώπη.

Λέμε ότι ο προστατευτισμός είναι ένα μείζον πρόβλημα αυτή τη στιγμή, που αντιμετωπίζει η Ευρώπη και θέλω να σας ρωτήσω. Αυτό υπονοεί τα μέτρα στήριξης της οικονομίας και των αδυνάτων και τις όποιες προσπάθειες να μην μετατραπεί η οικονομική υποχώρηση που θα ζήσουμε στην Ευρώπη σε δομική στασιμοπληθωριστική ύφεση;

Η Σουηδική Προεδρία, έχει κατά νου να ζητήσει να κλείσει το μεταναστευτικό σύμφωνο και το λέω αυτό, γιατί ξέρετε ότι εδώ και δύο χρόνια υπάρχουν διεργασίες, υπάρχει πρόθεση έτοιμη από την Επιτροπή και θέλω να ξέρω πραγματικά αν μετά από όλη αυτή τη συζήτηση και παρότι, βρισκόμαστε σε ένα προχωρημένο στάδιο θα μπούμε στη διαδικασία να μιλήσουμε για μεταναστευτικό σύμφωνο και θέλω να κλείσω λέγοντας ότι τα θέματα της οικονομικής διακυβέρνησης και τα θέματα της ενίσχυσης της κοινωνικής συνοχής είναι θέματα τα οποία πρέπει να βρίσκονται πολύ ψηλά στην ατζέντα, όπως και οι θεσμικές συζητήσεις, γιατί μην ξεχνάτε ότι έχουμε μπροστά μας το 2024 ευρωεκλογές που είναι ένα ορόσημο έτσι κι αλλιώς, για την ευρωπαϊκή οικογένεια και την ευρωπαϊκή πολιτική.

Σας ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: