Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου για το σ/ν Υπ. Εθν.Άμυνας “Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της ΑμΚΕ ‘Κύκλωψ’ και του Ελληνικού Δημοσίου”
Ομιλία στην Ολομέλεια της Βουλήςγια την Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της ΑμΚΕ 'Κύκλωψ' και του Ελληνικού Δημοσίου

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Ν. Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής κατά τη συζήτηση και ψήφιση του σχεδίου νόμου του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο “Δημιουργία Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης – Κύρωση σύμβασης δωρεάς μεταξύ της εταιρείας ”Κύκλωψ Αστική μη Κερδοσκοπική Εταιρεία” και του Ελληνικού Δημοσίου”. 

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Ευχαριστώ κ. Πρόεδρε.

Κύριοι Υπουργοί, αγαπητοί Συνάδελφοι,

Επιτρέψτε μου να ξεκινήσω και εγώ την ομιλία μου εκφράζοντας τα πιο θερμά μου συλλυπητήρια σε δύο εξαιρετικούς συναδέλφους, που έχουμε χάσει μέσα σε διάστημα λίγων ημερών, τον Μανούσο Βολουδάκη και τον Νεκτάριο Σαντορινιό. Εύχομαι στις οικογένειές τους και στους οικείους τους καλή δύναμη και φυσικά θερμά συλλυπητήρια στις Κοινοβουλευτικές τους Ομάδες.

Συζητάμε σήμερα την κύρωση της Σύμβασης Δωρεάς για την δημιουργία του Πάρκου Ναυτικής Παράδοσης με την επωνυμία «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η θάλασσα», που υπέγραψαν

  • ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας εξ ονόματος του Ελληνικού Δημοσίου και
  • ο Πρόεδρος της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας (ΑΜΚΕ) Δράμας «ΚΥΚΛΩΨ», ο κ. Θεοδωρίδης.

Η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», με τη Σύμβαση αυτή αναλαμβάνει το κόστος υλοποίησης του έργου.

Μετά την ολοκλήρωσή του, η χρήση θα παραχωρηθεί ως δωρεά στο Ελληνικό Δημόσιο προς όφελος όλων των Ελλήνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά για την «ΚΥΚΛΩΨ».

Έχουν προηγηθεί συνεργασίες με το Υπ. Εθνικής  Άμυνας, το Υπ. Οικονομικών, το Υπουργείο Πολιτισμού & Αθλητισμού και πρόσφατα με το Υπ. Εργασίας.

Το Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης φιλοδοξεί να αποτελέσει κομβικό σημείο προβολής της διαχρονικής σχέσης των Ελλήνων με τη θάλασσα, που είναι αγάπη, είναι μεράκι και έρωτας ζωής για τον Πρόεδρο της «ΚΥΚΛΩΨ», Ναυπηγό, σε μια περιοχή του Φλοίσβου, στον Δήμο Παλαιού Φαλήρου.

  • Τον Μάιο 2022 ολοκληρώθηκε το 1ο μέρος  του  συνολικού project, δηλ. το  σύνολο των μελετών και του σχεδιασμού  για την κατασκευή, τον εξοπλισμό και τη λειτουργία του «Πάρκο Ναυτικής Παράδοσης».
  • Στις κτηριακές του υποδομές, θα εκτεθούν ιστορικά αντικείμενα, ντοκουμέντα, σπάνιο έντυπο υλικό, καθώς και ψηφιακό περιεχόμενο, μέσα από το οποίο θα ζωντανεύει η μακρά ιστορική πορεία και το πάθος των Ελλήνων για τη θάλασσα.
  • Τα έργα κατασκευής, που καλύπτουν μια έκταση 22 στρεμμάτων στον Φλοίσβο, (εκεί που σήμερα είναι αγκυροβολημένα τα ιστορικά πλοία -μνημεία του Πολεμικού Ναυτικού- το Θωρηκτό «Γεώργιος Αβέρωφ» και η αρχαία Τριήρης «Ολυμπιάς») αναμένεται να ολοκληρωθούν το

Στόχος είναι η δημιουργία ενός σύγχρονου λειτουργικού χώρου, όπου:

  • θα αναδεικνύεται η διαχρονική σχέση των Ελλήνων με τη θάλασσα,
  • θα προβάλλεται η ναυτική ιστορία και η τέχνη του λαού μας στο πολεμικό και το εμπορικό ναυτικό και γενικότερα
  • θα αναδεικνύεται η συνύφανση της ζωής των Ελλήνων με το υγρό στοιχείο, τόσο σε επαγγελματικό όσο και σε ερασιτεχνικό επίπεδο.

 

Οι σύγχρονες  εγκαταστάσεις του Πάρκου θα φιλοξενήσουν την ιστορία του Πολεμικού και Εμπορικού Ναυτικού, προσφέροντας στον επισκέπτη τη δυνατότητα να γνωρίσει βιωματικά την εξέλιξη της ελληνικής ναυτοσύνης, μέσα από τα ιστορικά παραδείγματα, τις τέχνες, την παράλληλη αλλά και πολλές φορές κοινή πορεία του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού στην εγκαθίδρυση του Ελληνικού κράτους, πιάνοντας το νήμα από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

Στο άμεσο μέλλον, με την ίδρυση του Πάρκου, το Ελληνικό Δημόσιο θα έχει πολλαπλά οφέλη,  αφού η πλήρης εκμετάλλευση θα ανήκει σε  αυτό.

Επιπλέον, με τη δημιουργία του, τον ζήλο και την αγάπη των εμπνευστών της ιδέας, θα προκύψουν εξαιρετικά σημαντικά δευτερογενή  οφέλη και σε άλλους τομείς:

  • Στην απασχόληση ενός σημαντικού αριθμού εργαζομένων όλων των ειδικοτήτων, τόσο στη διάρκεια κατασκευής του, όσο και στη συνέχεια
  • Στην σημαντική αναμόρφωση  και αναβάθμιση της περιοχής του Π. Φαλήρου, μετατρέποντάς την σε πόλο έλξης, σε προορισμό για πολλαπλές δραστηριότητες, προσφέροντας ευκαιρία ανάδειξης του Δήμου Π. Φαλήρου
  • Αύξηση της επισκεψιμότητας στα πλωτά μουσεία, στο Θωρηκτό Αβέρωφ  και στην Τριήρη «Ολυμπιάς»
  • Εγκατάσταση του πρώτου Μουσείου Υποβρυχίου στην Ελλάδα
  • Δημιουργία καρνάγιου, για να αναβιώσει την ελληνική παράδοση της ναυπηγικής τέχνης και την κατασκευής μικρών ξύλινων σκαφών, που έχουν σταματήσει στην Ελλάδα, για εκπαιδευτικούς, αλλά και για εμπορικούς σκοπούς, με στόχο τη βιωσιμότητα και τη λειτουργία του Οργανισμού και του Μουσείου.
  • Στο χώρο του Πάρκου θα υπάρχει αίθουσα συνεδρίων, αίθουσες εκπαιδευτικών προγραμμάτων με σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό και σύγχρονους χώρους βιβλιοθήκης, με πρόσβαση για τον επισκέπτη σε ιστορικές και σύγχρονες πηγές του Πολεμικού και του Εμπορικού Ναυτικού.
  • Εξίσου σημαντικό είναι ότι με την κατασκευή του Πάρκου διευθετούνται χρονίζοντα προβλήματα ιδιοκτησιακής, πολεοδομικής, οικονομικής και διοικητικής φύσης, όροι δόμησης, χρήσεις γης.

Ασφαλώς, ως ΠΑΣΟΚ και θα υπερψηφίσουμε το νομοσχέδιο.

Έγινε από τον εισηγητή μας μία επισήμανση, στην οποία θέλω να σταθώ και εγώ: ότι από το Δ.Σ του Οργανισμού «Οδυσσέας – Οι Έλληνες και η θάλασσα», απουσιάζει η εκπροσώπηση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, του Δήμου Π. Φαλήρου.

Θυμίζω ότι η δημιουργία του Πάρκου αποτελεί σταθερή επιδίωξη της πολιτείας εδώ και 30 χρόνια, από την παραχώρηση της συγκεκριμένης έκτασης για το σκοπό αυτό και επιτέλους, σήμερα, παίρνει σάρκα και οστά.

 

Τόσο ο συνάδελφος και πρώην Δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, ο Διονύσης Χατζηδάκης όσο και ο νυν Δήμαρχος, που παρακολουθεί σήμερα από τα θεωρεία τη σημερινή μας συνεδρίαση, ο Γιάννης Φωστηρόπουλος, ξέρουν πάρα πολύ καλά πόσους αγώνες χρειάστηκε για να φτάσουμε στη σημερινή μέρα.

Μια τόσο σημαντική δωρεά προς το Ελληνικό Δημόσιο, οφείλει να αξιοποιηθεί στο μέγιστο βαθμό και να υπάρξουν οι δικλείδες ασφαλείας ολοκλήρωσης του έργου και επίτευξης των σκοπών του.

Είναι, αν θέλετε, η ελάχιστη ανταπόδοση προς την ΚΥΚΛΩΨ ΑΜΚΕ και τον Πρόεδρό της, τον άνθρωπο, τον σπουδαίο ναυπηγό, τον  επιτυχημένο  επιχειρηματία, τον σεμνό ευπατρίδη που βρίσκεται πίσω και από αυτό το σπουδαίο έργο. Τον Αρη Θεοδωρίδη.

Τον συμπατριώτη μου, που ξεκίνησε από τη Δράμα έζησε μια γεμάτη ζωή και μέσα από την ψυχή του συνεχίζει να έχει πάντα την Ελλάδα σε πρώτη προτεραιότητα.

Η ΑΜΚΕ «ΚΥΚΛΩΨ», έχει ως στόχο την προαγωγή του πολιτισμού, της τεχνολογίας και της επιστήμης.

Συστάθηκε το 2017 υλοποιώντας σειρά σημαντικών έργων και συνεχίζει με πρωτοβουλίες και χρηματοδοτήσεις από τον Πρόεδρό της.

Η αγάπη για την ιδιαίτερη πατρίδα μας, τη Δράμα, αλλά και για την ναυσιπλοΐα και την ελληνική ναυτιλία, δεν έχει όρια, όπως και η συνεχής και πολύπλευρη αρωγή του.

Χρόνια ξεχωρίζει για την συνεχή προσφορά του στέκοντας με ταπεινότητα, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας,  τις δηλώσεις και τις εξαγγελίες.

Ακούραστα σκέφτεται, προτείνει, παρεμβαίνει και υλοποιεί δράσεις για το κοινό καλό.

Εμείς, απλώς είμαστε δίπλα του!

Και επειδή ακούστηκαν πάρα πολλοί υπαινιγμοί και αστοχίες σε αυτή την αίθουσα, θα αλλάξω λίγο την ομιλία μου, γιατί οφείλω να πω ορισμένα πράγματα για το πώς λειτουργεί η «ΚΥΚΛΩΨ».

Και νομίζω ότι οφείλουμε να γνωρίζουμε αυτούς που αφήνουν χώρο στη ζωή τους για να προσφέρουν στην πατρίδα, γι’ αυτό αξίζει να αναφερθώ σε ορισμένα μόνο έργα του:

  • Αναστήλωση και αποκατάσταση της οικίας του ήρωα του Μακεδονικού Αγώνα Παύλου Μελά στην Κηφισιά.
  • Αναπαλαίωση του Μαρμάρινου Σπιτιού μαζί με τον περιβάλλοντα χώρο, στο Πάρκο της Αγίας Βαρβάρας στη Δράμα, ενός μοναδικού για την πόλη αλλά και όλη τη χώρα οικήματος, που είναι η Οικία και η Καπναποθήκη του Γιάννη Αναστασιάδη, και χρονολογείται από τα 1875.

Ένα τοπόσημο που με σεβασμό στην ιστορικότητά του αποκαταστάθηκε στο ακέραιο και μετατράπηκε σε Πολυχώρο Πολιτισμού. Έτσι η πόλη μου η Δράμα απέκτησε το δικό της Μουσείο Φωτογραφίας με σπάνιες συλλογές φωτογραφικών μηχανών.

  • Ετήσια βραβεία που χορηγεί η ΚΥΚΛΩΨ ώστε να ενθαρρύνει οικονομικά ανθρώπους που ξεχωρίζουν για την δημιουργικότητα, την καινοτομία, τις ορθές πρακτικές, σε όλους τους τομείς και αναδεικνύουν με τη δράση και το έργο τους τη Δράμα.
  • Χρηματοδότηση μελετών και έργων για να διασωθούν και να συντηρηθούν ιστορικά κτίσματα.
  • Εκδόσεις δίγλωσσων λευκωμάτων που απευθύνεται σε όσους Έλληνες ή Ξένους επισκέπτες που έρχονται την πόλη σε μια προσπάθεια να βγει η Δράμα από την αφάνεια.
  • Και πρόσφατα, η συνεργασία με το Υπ. Εργασίας, προκειμένου να διασωθεί, να ανακαινιστεί και να χρησιμοποιηθεί για πολιτιστικούς σκοπούς το «Αρχοντικό  Παμπούκα», ιδιοκτησίας του e-ΕΦΚΑ στη Δράμα, που είναι ένα αρχιτεκτονικό στολίδι που κινδυνεύει να καταρρεύσει, σύμβολο μιας άλλης εποχής.

Κύριοι συνάδελφοι, μόνο ένα μεγάλο ευχαριστώ στην ΚΥΚΛΩΨ και τους ανθρώπους της.

Ευχαριστώ πολύ.

Δείτε το σχετικό βίντεο: