Ομιλία Χαράς Κεφαλίδου στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Προϋπολογισμού 2023
Ομιλία στην Ολομέλεια για την Κύρωση του Προϋπολογισμού 2023 (βίντεο)

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής στην Ολομέλεια της Βουλής για την Κύρωση του Προϋπολογισμού του 2023 15/12/2022.

 Κύριοι Υπουργοί, κυρίες και κύριοι Συνάδελφοι,

Ο Προϋπολογισμός του 2023, σε αβέβαιους καιρούς πολέμου, ενεργειακής κρίσης, και πληθωριστικής έξαρσης, σε ένα περιβάλλον βίαιης και άγριας ανακατανομής πλούτου, με πρώτα θύματα τους ευάλωτους και τα μεσαία νοικοκυριά, τελευταίος της παρούσας κυβέρνησης και πρώτος εκτός μνημονιακής εποπτείας, θα μπορούσε να είναι ένας προϋπολογισμός μετρημένης αισιοδοξίας για τους πολίτες.

Όμως αντί να αναζητούμε λύσεις, ΝΔ & ΣΥΡΙΖΑ διαμορφώνουν ένα περιβάλλον πόλωσης και διχασμού, ενόψει εκλογών, ελπίζοντας σε κομματικά οφέλη.

Πέρσι, στην αντίστοιχη συζήτηση του Προϋπολογισμού του 2022, σας είχαμε επισημάνει ότι οι προβλέψεις σας έκαναν ένα μεγάλο άλμα λογικής και είχαν έναν σημαντικό βαθμό αυθαιρεσίας, αφήνοντας προφανώς και το αντίστοιχο κενό, γιατί η πραγματικότητα ήταν άλλη.

Αποτέλεσμα: Η θετική προοπτική της Κυβέρνησης για το 2022 δεν επιβεβαιώθηκε.

Και φυσικά εμείς δεν κάναμε τις Κασσάνδρες, απλώς βλέπαμε αυτό που τελικά ήρθε.

Σήμερα, ένα χρόνο μετά, βρισκόμαστε σε διαρκή αστάθεια και ρευστότητα, όπου οι παραγωγοί ενέργειας αποκομίζουν τεράστια κέρδη, αποστραγγίζοντας πόρους και δυνάμεις, οι δε κυβερνητικές πιρουέτες σε μέτρα ασπιρίνη δεν αλλάξαν και δεν μπορούν να αλλάξουν την δεινή πραγματικότητα.

Την ώρα που όλες οι Διεθνείς Αναλύσεις προβλέπουν ότι το 2023 θα είναι, παγκοσμίως, μια εξαιρετικά δύσκολη χρονιά:

 • Με διατήρηση του απαγορευτικού κόστους ενέργειας
 • Με εντεινόμενες οικονομικές αναταράξεις, που θα αφαιμάσσουν την αγοραστική δύναμη των καταναλωτών, και
 • Με επιβράδυνση της ευρωπαϊκής οικονομίας,

η κυβέρνηση της ΝΔ επιμένει σε αισιόδοξα σενάρια χωρίς όμως στέρεο αιτιολογικό υπόβαθρο, υποεκτιμώντας, για άλλη μια φορά, την υφιστάμενη κατάσταση.

Οι τεράστιες απώλειες εισοδήματος, λόγω διπλής αφαίμαξης:

 • εκτίναξης από τη μία του πληθωρισμού και
 • διατήρησης των επιτοκίων καταθέσεων σε μηδενικά επίπεδα,

δεν γιατρεύονται με παυσίπονα.

Οι Τράπεζες, που διασώθηκαν, όπως όλοι ξέρουμε, από το υστέρημα των φορολογουμένων, δείχνουν ξεδιάντροπα τα δόντια τους, αυξάνοντας εν μία νυκτί τα επιτόκια δανείων και σφυρίζοντας αδιάφορα στο αίτημα για αύξηση των επιτοκίων καταθέσεων που διατηρούνται κοντά στο μηδέν!

Για αυτές μάλιστα! Το 2022 ήταν και το 2023 θα συνεχίσει να είναι ένα ευοίωνο έτος, με σημαντικά κέρδη από την αυξανόμενη διαφορά επιτοκίων.

Τις είδαμε εν τω μεταξύ και πώς συμπεριφέρονται στις συναντήσεις με τα κυβερνητικά στελέχη και στη χθεσινή συνάντηση που είχαν μαζί σας, κ. Υπουργέ (Οικονομικών). Γίναμε όλοι θεατές της επιδεικτικής τους δυστοκίας και αδιαφορίας για τις συνέπειες των αποφάσεών τους που επηρεάζουν κάθε ελληνικό νοικοκυριό.

Με χίλια βάσανα και φυσικά με άλλα τόσα κυβερνητικά παρακάλια, προκειμένου να υπάρξει κάποια συνεννόηση για να αντιμετωπιστεί το τεράστιο πρόβλημα:

 • των δανειοληπτών από την πολιτική υψηλών επιτοκίων σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και
 • των καταθετών από τον υψηλό πληθωρισμό.

Άρα, από τη μία μεριά έχουμε την Ελληνική Κοινωνία που δυσκολεύεται να τα βγάλει πέρα μήνα – μήνα και από την άλλη, Πάροχοι Ενέργειας και Τραπεζίτες τρίβουν τα χέρια τους.

Στη μέση η Κυβέρνηση, προσεκτική στον σχεδιασμό της, λέτε εσείς, διαφημίζοντας ένα προσωπείο κοινωνικά ευαίσθητο, κατά βάση όμως δειλή, άπραγη και οκνηρή στον πιο σημαντικό της ρόλο, αυτόν της ρυθμιστικής της αρμοδιότητας, λέμε εμείς.

Η εικονική πραγματικότητα επιτυχίας που προβάλλει με ευημερούντες αριθμούς, κρύβει δομικά και διαρθρωτικά προβλήματα που καθιστούν αδιέξοδη την πορεία της οικονομίας.

Αυτή η βαριά ατμόσφαιρα επιβαρύνεται ακόμη περισσότερο από την κυβερνητική διαχείριση της σκοτεινής υπόθεσης των παρακολουθήσεων πολιτικών προσώπων, δημοσιογράφων και επιχειρηματιών από την ΕΥΠ, μια υπόθεση σύντομης συγκάλυψης ενός παρακρατικού μηχανισμού που υπάρχει και δρα κάτω από τη μύτη μας.

Και επειδή αγαπάτε όπως λέτε τα νούμερα και τους αριθμούς, θα αναφέρω και εγώ κάποιους, για να δούμε την εικόνα:

 • Μελέτη Ινστιτούτου Εργασίας της ΓΣΕΕ, το 2022 οι απώλειες της αγοραστικής δύναμης φθάνουν στο 40% για νοικοκυριά με μηνιαίο εισόδημα έως 750 €.
 • Οι νέοι, το τελευταίο 6μηνο, έχουν χάσει το 19% της αγοραστικής τους δύναμης, ενώ για ολόκληρο τον χρόνο πήραν αύξηση μόλις 9,7%.
 • Οι Έλληνες συνεχίζουν να καταβάλλουν τους 4ους πιο υψηλούς φόρους κατανάλωσης στην ΕΕ
 • Το ιδιωτικό χρέος φουσκώνει:
  • Τις ληξιπρόθεσμες οφειλές προς την ΑΑΔΕ, έχουν αυξηθεί πάνω από 112,6 δις,
  • Τα κόκκινα δάνεια, που βρίσκονται πια σε χέρια funds, είναι 111 δις €
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στον ΕΦΚΑ αυξήθηκαν 5,5 δις σε ένα χρόνο
  • Οι ληξιπρόθεσμες οφειλές στην Εφορία έφτασαν τα 6,2 δις μέσα σε 9 μήνες και
  • Οι απλήρωτοι φόροι στα 5,8 δις.

Αν αυτή η εικόνα είναι εικόνα ευημερούσας κοινωνίας, το αφήνω στην κρίση όλων σας.

Και θέλω να πω δύο λόγια ως τομεάρχης Παιδείας για τα όσα άκουσα από την κυρία Κεραμέως για τον τομέα του Υπουργείου Παιδείας.

Παρά λοιπόν την επίμονη υπουργική καμπάνια διαφήμισης επιτευγμάτων, ο προϋπολογισμός παραμένει αναιμικός, ανισοβαρής με μειωμένους πόρους στο τακτικό μέρος του, και με περικοπές που πλήττουν το δημόσιο σχολείο και πανεπιστήμιο.

Ούτε το ΙΕΠ δεν γλίτωσε όπου τα 545.000 € που υπάρχουν στον Τακτικό Προϋπολογισμό, αυτά δεν επαρκούν για να καλύψουν ούτε τις δαπάνες μισθοδοσίας ούτε τις βασικές λειτουργικές ανάγκες, που ανέρχονται στο ποσό του 1.150.000,00 €.

Παρατηρώντας τώρα την Εισηγητική Έκθεση, σε σχέση με το 2022, υπάρχει μια αμελητέα μόνο αύξηση από 4.977.000 € σε 5.015.000 €, ενώ το ΠΔΕ έχει μια μείωση από 875.000 € στις 670.000 €.

Επίσης, πιστώσεις που υπάρχουν στον προϋπολογισμό δαπανών δημοσίων επενδύσεων του Υπουργείου Παιδείας, υποτίθεται ότι χρηματοδοτούν έργα υποδομής, κτιριακές υποδομές και εξοπλισμό των ΑΕΙ και των σχολικών μονάδων Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης.

Θα σας παρακαλούσα να κάνετε μία βόλτα στην επαρχία και να δείτε τις κτιριακές εγκαταστάσεις των σχολείων. Εκεί μένουμε πάρα πολύ πίσω, με σχολεία τα οποία ρημάζουν, με έργα που παραμένουν ατελείωτα και πολλές φορές θέτουν και σε κίνδυνο την ασφάλεια των ίδιων των μαθητών.

Την ίδια ώρα το σύνολο των δαπανών, προκειμένου να καλυφθούν τα κενά του δημόσιου σχολείου, αγγίζει τα 3,2δις €. Ξέρετε τι είναι αυτά; Αυτά είναι χρήματα που χάνουν οι ελληνικές οικογένειες ή αν θέλετε, δαπανούν οι ελληνικές οικογένειες ετησίως, για να μπορέσουν να αναπληρώσουν τα παιδιά τους τις ελλείψεις που αφήνει πίσω της η δημόσια εκπαίδευση, που ουσιαστικά είναι στην τύχη της.

Υπάρχει μία πολύ σημαντική έρευνα του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής (ΚΑΝΕΠ) της ΓΣΕΕ, έδειξε ότι οι γονείς επιλέγουν ιδιωτικές δομές ιδιωτικά σχολεία, ιδιωτικά ΙΕΚ, ιδιωτικούς παιδικούς σταθμούς, δίνοντας ετησίως 950 εκατ. ευρώ σε δίδακτρα.

Και επίσης, δίδακτρα φροντιστηρίων, είναι το 40,9% της συνολικής δαπάνης των οικογενειών για την εκπαίδευση των παιδιών τους.

Συμπέρασμα: Στην μεταμνημονιακή Ελλάδα η υποχρηματοδότηση αποτελεί κύριο χαρακτηριστικό του δημόσιου εκπαιδευτικού συστήματος, που δεν άλλαξε το 2022, δεν αλλάζει ούτε το 2023.

Μιλώντας για Τεχνική και επαγγελματική εκπαίδευση, για εμάς δεν αρκεί το ότι έχουμε στα χέρια μας κάποια μετρημένα Πρότυπα Τεχνικά Λύκεια. Ούτε ότι τα ιδιωτικά ΙΕΚ που ξεφυτρώνουν σαν μανιτάρια, υποκαθιστούν την ελλειμματική προσφερόμενη εκπαίδευση, που θα έπρεπε να έχουν τα δημόσια ΙΕΚ.

Γ’βάθμια εκπαίδευση: δεν έχουν προβλεφθεί κονδύλια για τη Μισθοδοσία των μελών ΔΕΠ ούτε για να μπορέσει να υπάρξει η κρατική συμμόρφωση με την απόφαση του ΣτΕ ούτε για να καλυφθεί το νέο μισθολόγιο των μελών ΔΕΠ.

Δαπάνες λειτουργίας των ΑΕΙ: έχουμε αυξημένα κόστη της ενέργειας, αυξημένα κόστη για να υλοποιηθεί η δράση των εσωτερικών μετακινήσεων, εσωτερικό ERASMUS, προκειμένου να γίνει πρακτική άσκηση των παιδιών από τους ιδιώτες και τους δημόσιους φορείς.

Υπάρχει ένα κόστος υλοποίησης των διπλών προγραμμάτων σπουδών, όλα αυτά έχουν ψηφιστεί στο τελευταίο νομοσχέδιο του Υπουργείου, όπου όμως δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για τι μέλλει γενέσθαι.

Έχουμε καταθέσει Κυρίες και Κύριοι συνάδελφοι, έχουμε καταθέσει ως ΠΑΣΟΚ–Κίνημα Αλλαγής μια σειρά από προτάσεις που αν δεν παρασυρόταν η κυβέρνηση από την προεκλογική φρενίτιδα του ΣΥΡΙΖΑ , θα μπορούσε να τις αξιοποιήσει.

Και κλείνω λέγοντας ότι αυτός ο προϋπολογισμός, ο τελευταίος της κυβέρνησης, περιχαρακώνεται σε παραδοσιακά συντηρητικές θέσεις, αρνείται το άνοιγμα στην κοινωνία, ξεχνά τη μεταρρυθμιστική πνοή, που ήταν η προτεραιότητά σας όταν αναλάβατε, και βγαίνει από τη ρότα της αναπτυξιακής πολιτικής.

Γι’ αυτό και καταψηφίζουμε, γι’ αυτό και σας λέμε ότι έχει χαθεί η μεταρρυθμιστική πνοή που είχατε.

Ευχαριστώ.

Δείτε το σχετικό βίντεο: