Χαρά Κεφαλίδου: Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Δράμας από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής
Κατάθεση Αναφοράς προς τους Υπουρούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Αρ. Πρωτ. 2206/09-05-2022

Αναφορά κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας και Τομεάρχης Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, προς τους Υπουργούς Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα και Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα, με αφορμή το δημοσίευμα του τοπικού τύπου με τις δηλώσεις και τις επισημάνσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑ Δράμας, σχετικά με το τεράστιο οικονομικό πρόβλημα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΔ, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

 Προς:  Τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κ. Κώστα Σκρέκα

             Τον Υπουργό Οικονομικών, κ. Χρήστο Σταϊκούρα

Θέμα: «Τεράστιο πρόβλημα αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑ Δράμας από τις υπέρογκες αυξήσεις του ηλεκτρικού ρεύματος και τη ρήτρα αναπροσαρμογής»

Σε δημοσίευμα στον τοπικό τύπο της Δράμας γίνεται αναφορά σε δηλώσεις στο Δημοτικό Συμβούλιο, που έκανε ο πρόεδρος της ΔΕΥΑΔ, κ. Αναστάσιος Χατζηγιάννης, που επεσήμανε το τεράστιο θέμα που αντιμετωπίζει η ΔΕΥΑΔ, όπως και οι υπόλοιπες ΔΕΥΑ ανά τη χώρα, σχετικά με το ύψος των λογαριασμών ρεύματος που περιλαμβάνουν τη ρήτρα αναπροσαρμογής, για το διάστημα από τον Αύγουστο έως και τον Δεκέμβριο του 2021. Τόνισε ότι ενώ μέσα στο έτος 2022 δόθηκε από την πολιτεία μια οριζόντια επιδότηση ρεύματος της τάξης των 65 ευρώ ανά μεγαβατώρα, η οποία σε καμιά περίπτωση δεν καλύπτει το πρόσθετο κόστος.

Ο κ. Χατζηγιάννης υπογράμμισε ότι ενώ η ΔΕΥΑΔ δεν είχε οφειλές μέχρι σήμερα, πλέον αποκτά τεράστιο πρόβλημα, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, που επιβαρύνουν υπέρμετρα το λειτουργικό κόστος της καθώς και της ρήτρας αναπροσαρμογής που επιβλήθηκε στους λογαριασμούς. Η επιδότηση των 65 ευρώ που αποφασίστηκε, αφορά στο διάστημα από τον Ιανουάριο του 2022 και έπειτα, αλλά κανείς δεν ξέρει τι θα γίνει για το διάστημα από τον Αύγουστο του 2021 μέχρι το τέλος της ίδιας χρονιάς.

Πλέον καμιά ΔΕΥΑ, ακόμα και οι πιο εύρωστες, δεν είναι σε θέση να αποπληρώσει τους λογαριασμούς ρεύματος, οι οποίοι ιδιαίτερα στην μέση τάση έχουν τριπλασιασθεί και απειλούν τη βιωσιμότητά τους.

Η ΕΔΕΥΑ για να καταστεί το ενεργειακό κόστος των ΔΕΥΑ διαχειρίσιμο προτείνει:

  1. Να αυξηθεί η επιδότηση για τις ΔΕΥΑ από τα 65 ευρώ/MWh, που είναι σήμερα, στα 210 ευρώ/ MWh για να καλυφθεί το κόστος από την ρήτρα αναπροσαρμογής.
  2. Να ρυθμισθούν τα χρέη προς τους παρόχους ενέργειας που δημιουργήθηκαν από την εφαρμογή της ρήτρας αναπροσαρμογής, για το διάστημα από Αύγουστο μέχρι Δεκέμβριο του 2021, για το οποίο δεν ίσχυε καμία επιδότηση.
  3. Για τις ΔΕΥΑ, τους φορείς οι οποίοι επιδιώκουν κοινωφελείς ή άλλους σκοπούς δημόσιου ενδιαφέροντος, γενικής ή τοπικής εμβέλειας, αλλά και τις Ενεργειακές Κοινότητες, που σχεδιάζουν έργα ΑΠΕ με εφαρμογή ενεργειακού συμψηφισμού, να δίνεται προτεραιότητα στην αίτηση σύνδεσής τους προς τον ΔΕΔΔΗΕ και να προβλέπεται η δέσμευση «χώρου» στο δίκτυο.
  4. Να χρηματοδοτηθούν δράσεις εξοικονόμησης και παραγωγής ενέργειας στις εγκαταστάσεις των ΔΕΥΑ.

Συνημμένα σας αποστέλλω το δημοσίευμα του τοπικού τύπου με τις δηλώσεις και τις επισημάνσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΔ και ζητώ να προβείτε σε όλες τις απαραίτητες και αναγκαίες ενέργειες άμεσης επίλυσης του σοβαροτάτου οικονομικού προβλήματος που αντιμετωπίζουν, λόγω των υπέρογκων αυξήσεων της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος που το επιτείνει ο πόλεμος στην Ουκρανία.

Η αναφέρουσα βουλευτής

 Χαρά Κεφαλίδου

Το δημοσίευμα του τοπικού τύπου με τις δηλώσεις και τις επισημάνσεις του Προέδρου της ΔΕΥΑΔ μπορείτε να δείτε εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Οικονομικών εδώ και του Υπουργείου Περιβάλλοντος & Ενέργειας εδώ.