Συνέντευξη παραχώρησε σήμερα Παρασκευή 8 Απριλίου, η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας και υπεύθυνη Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής, στον ραδιοφωνικό σταθμό “Φωνή της Ελλάδας – Ελληνική Ραδιοφωνία” και την εκπομπή “Η Ελλάδα στον κόσμο” με τον Θ. Ψαλιδόπουλο, για την πρωτοβουλία του Τομέα Απόδημου Ελληνισμού του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και τη συμμετοχή του Τομέα Παιδείας, με θέμα «Ελληνόγλωσση εκπαίδευση και Πολιτισμός – Κείμενο διαλόγου – Διοργάνωση διαβούλευσης με την Ομογένεια» με την ομογένεια της Αυστραλίας για θέματα παιδείας και πολιτισμού.
Το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής αναγνωρίζοντας την εξαιρετική δυναμική της Ελληνικής Διασποράς στην 3η δεκαετία του 21ου αιώνα, και την ανάγκη της Ελλάδας να πρωτοπορήσει σε νέα μοντέλα βιώσιμης ανάπτυξης με κέντρο τον Άνθρωπο, θέτει τις βάσεις για ένα Συμβόλαιο με βάση τη δημιουργική αλληλεπίδραση και τις συνέργειες για την ευημερία της Διασποράς της Ελλάδας.
Η βουλευτής αναφέρθηκε στην διαδικασία διαβούλευσης που ξεκίνησε με την ομογένεια της Αυστραλίας την Κυριακή 3 Απριλίου: «Στη διαβούλευση που ξεκινήσαμε με την Αυστραλία, την Κυριακή που μας πέρασε, συναντηθήκαμε με μια ξεχωριστή Ομογένεια, ζωντανή, ακμάζουσα και κυρίως έχει μία σπάνια ποιότητα. Συμπατριώτες μας, που αγωνίζονται από διάφορα μετερίζια για να διατηρήσουν ζωντανή τη γλώσσα μας, τα ήθη, τα έθιμα μας και την ταυτότητά μας.
Σε μια διαδικασία που κράτησε 2,5 ώρες έλαβαν μέρος αντιπρόσωποι όλων των μορφών εκπροσώπησης του Ελληνισμού και όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης. Πανεπιστημιακοί καθηγητές, εκπρόσωποι των μεγάλων Ελληνικών Κοινοτήτων, εκπαιδευτικοί, πρόεδροι εθνοτικών σχολείων, πρόεδροι μεγάλων εθνικοτοπικών οργανώσεων, καθώς και δημοσιογράφοι μεγάλων Ομογενειακών Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, ήταν παρόντες και παρούσες, σε μια συζήτηση που θα συνεχιστεί και στο μέλλον.
Αυτή η προσπάθεια που κάνουμε, μπορεί να ξεκινάει από εμάς, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, όμως θέλουμε να είναι υπερκομματική, απευθυνόμαστε σε όλο τον ελληνισμό, όπου γης. Σε αυτή την πρώτη φάση του διαλόγου που ξεκινήσαμε μαζί τους θέλαμε να “ακούσουμε” από αυτούς, να μάθουμε από αυτούς, ποια είναι τα νέα δεδομένα στην εκπαιδευτική πολιτική της Αυστραλίας και πώς αυτή επηρεάζει την εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας.
Ξέρετε, η ομογένεια μας στην Αυστραλία μετρά πια πολλές δεκαετίες. Εξ’ αρχής, η έγνοιά τους και η αγωνία τους ήταν να μην αποκοπούν τα παιδιά τους από τις ρίζες τους, από την πατρίδα. Γονείς, παππούδες, φωτισμένοι δάσκαλοι και καθηγητές το κατάφερναν για πολλά χρόνια. Εθνικά σχολεία, σαββατιανά, απογευματινά και διάφοροι άλλοι τύποι σχολείου λειτούργησαν αποτελεσματικά. Σήμερα όμως βρισκόμαστε στη ψηφιακή εποχή, τα ελληνόπουλα είναι τρίτης και τέταρτης γενιάς και χρειάζεται να τους προσφερθούν νέες ελκυστικές μορφές διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας».
Στη συνέχεια η Χαρά Κεφαλίδου επεσήμανε ότι : «Μου έκανε τρομερή εντύπωση η συμμετοχή στη διαβούλευση ενός Αυστραλού ομότιμου καθηγητή των Ελληνικών στο πανεπιστήμιου του Σίδνεϋ τον οποίο άκουσα και αυτόν με μεγάλη προσοχή. Επεσήμανε, όπως και οι άλλοι συνάδελφοι του πανεπιστημιακοί καθηγητές, ότι η κυρίαρχη νοοτροπία στην Αυστραλία δεν ευνοεί την εκμάθηση γλωσσών σε προχωρημένο επίπεδο ή τη διαγενεακή διατήρηση μιας γλωσσικής κληρονομιάς. Άρα πρέπει να λάβουμε υπόψη ότι δεν είναι φιλικό το περιβάλλον για προώθηση της γλώσσας μας στους Αντίποδες. Πάρα πολλοί τόνισαν την ανάγκη της βιωματικής σχέσης των παιδιών με την Ελλάδα.
Μέχρι το 2011 περίπου, η Ελληνική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού διοργάνωνε επισκέψεις μαθητών και φοιτητών ελληνικής καταγωγής από το εξωτερικό και έτσι τους δινόταν από κοντά η ευκαιρία να επισκεφτούν τον τόπο καταγωγής τους, να ξεναγηθούν, να φιλοξενηθούν και να ευαισθητοποιηθούν στα θέματα γλώσσας και πολιτισμού.
Οι διαπανεπιστημιακές συνεργασίες μεταξύ Αυστραλίας και Ελλάδας και η προσφορά υποτροφιών εκ μέρους της Ελλάδας ακούστηκαν επίσης ως προτάσεις για να ενισχυθεί ο δεσμός των ομογενών νέων μας με την Ελλάδα.
Φυσικά τέθηκαν και ζητήματα που αφορούν τους αποσπασμένους καθηγητές από την Ελλάδα. Τα χρόνια απόσπασης, ο μισθός τους σε σχέση με το κόστος ζωής, που είναι αντικειμενικά προβλήματα και θα πρέπει αν τα λάβουμε σοβαρά υπόψη. Θέλουμε οι εκπαιδευτικοί που αποσπώνται στο εξωτερικό να διαβιούν εκεί με αξιοπρέπεια».
Στο τέλος η βουλευτής τόνισε ότι : «Την Κυριακή ήταν η πρώτη φάση της διαβούλευσης, θα επιστρέψουμε ξανά αφού ενσωματώσουμε τις προτάσεις που ακούσαμε και λάβουμε υπόψη και τις γραπτές τοποθετήσεις που ξεκίνησαν να μας στέλνουν.
Δεν είναι εύκολη διαδικασία, γιατί δεν υπάρχει ένα ενιαίο εκπαιδευτικό σύστημα σε όλη την Αυστραλία, διαφέρει από Πολιτεία σε Πολιτεία. Θα πάρουμε το χρόνο μας και θα ακούσουμε τις παροικίες μας, σε όσο περισσότερες χώρες μπορούμε.
Στόχος μας ως ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, είναι να διαμορφώσουμε τις θέσεις μας για την εκπαίδευση στο εξωτερικό μαζί με τους απόδημους και τους ομογενείς μας.
Την Κυριακή που μας έρχεται, στις 10 Απριλίου, θα έχουμε τη δεύτερη σε σειρά διαβούλευση με την Ομογένεια της Γερμανίας. Περιμένω με ανυπομονησία να συναντηθούμε με τους συμπατριώτες μας εκεί.
Υπάρχει μια πολυσπερμία ελληνικών παροικιών στον κόσμο. Η κάθε μια ιδιαίτερη και διαφορετική. Όλες όμως έχουν ένα κοινό στόχο. Να διατηρήσουν την γλώσσα μας και τον πολιτισμό μας.
Θέλω και μέσα από την εκπομπή σας να ευχαριστήσω όλους όσοι ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής και συνέλαβαν σε μια τόσο δημιουργική, ποιοτική και αποτελεσματική κουβέντα».
Μπορείτε να ακούσετε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ: