Χαρά Κεφαλίδου: Όταν η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις, ένα “Συγνώμη λάθος” αρκεί;
Συζήτηση Επίκαιρης Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων (βίντεο)

Σήμερα στη Βουλή στο πλαίσιο συζήτησης Επίκαιρης Ερώτησης της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης του Τομέα Παιδείας και Θρησκευμάτων του Κινήματος Αλλαγής για το φιάσκο με τα «εκπαιδευτικά προγράμματα αμφιβόλου ποιότητας και αμφισβητούμενης διαφάνειας που εγκρίνονται από το Υπουργείο Παιδείας, αυτή ήταν η επίσημη απάντηση του ΥΠΑΙΘ : “ΣΥΓΝΩΜΗ ΕΓΙΝΕ ΛΑΘΟΣ!”.

Καμία απάντηση για το γενικότερο ζήτημα της αξιοπιστίας, της διαφάνειας, του ελέγχου και της εποπτείας του Υπουργείου Παιδείας αναφορικά με τις διαδικασίες έγκρισης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που προορίζονται για την εκπαίδευση των παιδιών μας.

Η βουλευτής κατά τη συζήτηση τόνισε την αποστολή του σχολείου: για την εκπαίδευση, τη μόρφωση και την καλλιέργεια των παιδιών μας, ώστε να γίνουν υπεύθυνοι, σκεπτόμενοι ελεύθεροι πολίτες, σημειώνοντας ότι τα σχολεία δεν αποτελούν χώρο δωρεάν διαφημιστικής καμπάνιας κανενός, ούτε ιδεολογικής κατήχησης.

Σε συνέχεια της παραδοχής από την αρμόδια Υφυπουργό Παιδείας ότι ήταν μία άτυχη και άδικη στιγμή για το ΙΕΠ, υποστηρίζοντας ότι τέτοια προγράμματα έχουν εγκριθεί και από προηγούμενες ηγεσίες του ΥΠΑΙΘ, η  βουλευτής σχολίασε ότι : «τα λάθη του παρελθόντος είναι για να διορθώνονται όχι για να αναπαράγονται».

Η συζήτηση ολοκληρώθηκε με την τοποθέτηση της Υφυπουργού και την έγνοια του ΥΠΑΙΘ για τη δυνατότητα συμμετοχής στα εκπαιδευτικά προγράμματα φορέων της κυβέρνησης με παράλληλη επαγγελματική δραστηριότητα και την επισήμανση της Χαράς Κεφαλίδου της σημασίας της  εκπαίδευσης για τον τόπο : «Η Εκπαίδευση είναι Εθνική υπόθεση, δεν είναι ούτε ενός κόμματος, ούτε μιας Υπουργού, ούτε μιας τετραετίας. Η κυνική παραδοχή των παραλείψεων δεν αρκεί!».

Συμπέρασμα: Όταν η κυβέρνηση δεν έχει απαντήσεις, ζητά ένα “συγνώμη λάθος”, διαβάζει το θεσμικό πλαίσιο και πάει παρακάτω συνεχίζοντας το λάθος.

Μαζί με τα άλλα ερωτήματα που έμειναν αναπάντητα σήμερα, παραμένει η μεγάλη απορία: Αυτές είναι οι προτεραιότητες του Υπουργείου Παιδείας; Αν θα παρέχεται η δυνατότητα να συμμετέχουν στα σχολικά εκπαιδευτικά Προγράμματα επιχειρήσεις υπουργών;

Ακολουθεί ολόκληρη η συζήτηση:

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Υπουργέ, σας ευχαριστώ πολύ για την παρουσία σας σήμερα εδώ. Ξέρετε πολύ καλά ότι τα πρόσφατα δημοσιεύματα στον Τύπο, με τα οποία φαίνεται το Υπουργείο Παιδείας να εγκρίνει εκπαιδευτικό πρόγραμμα Προγεννητικής Αγωγής και προτάθηκε στη συνέχεια από το ΙΕΠ και απευθύνεται στους μαθητές των σχολείων μας, προκάλεσε αναστάτωση στην κοινή γνώμη. Όταν δε στα social media αναπαράχθηκαν και τα περίφημα εκπαιδευτικά βίντεο, υπήρξε θλίψη και απορία στο σύνολο της ελληνικής κοινωνίας για την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που η πολιτεία προσφέρει στους μαθητές του δημόσιου σχολείου.

Τι να πρωτοθυμηθεί κανείς; Βίντεο που αναφέρουν ότι το κίτρινο χρώμα είναι της βαθιάς σοφίας και όταν η μέλλουσα μαμά το φοράει, το παιδί της θα έχει αυτήν τη δυνατότητα της σοφίας στη ζωή του; Ή μια τρομερή Αμερικανίδα έγκυος η οποία λέει ότι όλη την περίοδο που εγκυμονούσε έκανε επισκέψεις σε μουσεία και η κόρη της, όταν μεγάλωσε, κέρδιζε επί σειρά ετών καλλιστεία;

Έλεος, κυρία Υπουργέ! Θεωρώ ότι κάνατε το απολύτως αυτονόητο και άρον-άρον ζητήσατε την ανάκληση της έγκρισης αυτών των προγραμμάτων.

Πλην όμως, υπάρχει μια εξέλιξη η οποία δείχνει με τον πιο εμφατικό τρόπο ότι σημαντικά ζητήματα της ποιότητας της δημόσιας εκπαίδευσης τα χειριζόμαστε με αδιαφορία και προχειρότητα.

Και σαν να μην έφτανε αυτό το πρώτο φιάσκο, έρχεται και δεύτερο χτύπημα λίγες ημέρες αργότερα, όταν βλέπει το φως της δημοσιότητας ένα νέο έγγραφο όπου υπάρχει έγκριση του Υπουργείου Παιδείας για άλλο εκπαιδευτικό πρόγραμμα στο πλαίσιο των προαιρετικών δράσεων εκτός σχολικού ωραρίου προγράμματος, που απευθύνεται στους μαθητές και αφορά την επαφή τους με την αρχαία ελληνική γραμματεία, με τίτλο «Ελληνική Αγωγή», που ανήκει στην επιχειρηματική δραστηριότητα του Υπουργού Ανάπτυξης κ. Άδωνι Γεωργιάδη.

Υπάρχει εν τω μεταξύ από δημοσιογραφική έρευνα έγγραφο του 2019, επί ημερών διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, που απορρίπτει αντίστοιχου περιεχομένου εκπαιδευτικό πρόγραμμα με μια προσχηματική αιτιολογία, άρα δύο μέτρα και δύο σταθμά.

Επομένως, το γενικότερο θέμα που μπαίνει είναι αξιοπιστίας, διαφάνειας, ισότητας ευκαιριών, λογοδοσίας, ελέγχου και εποπτείας σε όλες αυτές τις διαδικασίες.

Επειδή συμφωνούμε ότι τα σχολεία δεν αποτελούν χώρο δωρεάν διαφημιστικής καμπάνιας κανενός ούτε ιδεολογικής κατήχησης, πείτε μας πώς και από ποιους εξασφαλίζει το Υπουργείο τον ποιοτικό έλεγχο των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που ήδη έχουν εγκριθεί και απευθύνονται στα παιδιά μας, γιατί αυτά που έδωσε ως εξηγήσεις ο πρόεδρος του ΙΕΠ ότι έγινε λάθος είναι ουσιαστικά προφάσεις εν αμαρτίαις.

Επίσης, τι σκοπεύετε να κάνετε από εδώ και στο εξής για να διασφαλίσετε την ποιότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, τη διαφάνεια της διαδικασίας επιλογής, την αμεροληψία και την ισότητα ευκαιριών στη διαδικασία έγκρισης αυτών των προγραμμάτων;

Ευχαριστώ.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Ορίστε, κυρία Υπουργέ, έχετε τον λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε.

Θα απαντήσω στο θέμα της εταιρείας Προγεννητικής Αγωγής στην πρωτολογία μου και για το δεύτερο θέμα στη δευτερολογία μου, γιατί είναι τελείως διαφορετικά θέματα.
Πράγματι, κυρία Κεφαλίδου, θα παραδεχτώ ότι ήταν μια άτυχη και άδικη στιγμή για τα ΙΕΠ. Κάναμε το αυτονόητο και το κάναμε ταχύτατα, δηλαδή το Διοικητικό Συμβούλιο του ΙΕΠ αποφάσισε άμεσα να ανακληθεί η έγκριση του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σεξουαλικότητα, γονιμότητα, γονεϊκότητα, μια αδιαχώριστη ενότητα».

Συγκεκριμένα, το ΙΕΠ έκανε εσωτερική έρευνα, εξέτασε λεπτομερώς τον φάκελο του αιτήματος και διαπιστώθηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στο υποβληθέν υλικό και στο πρόγραμμα και κυρίως ότι δεν είχε ελεγχθεί από τις αρμόδιες υπαλλήλους που ήταν επιφορτισμένες με αυτό το καθήκον.

Αμέσως μετά από αυτές τις διαπιστώσεις, το Διοικητικό Συμβούλιο ανακάλεσε τη θετική γνωμοδότησή του και διέταξε έρευνα για να διακριβωθεί ποιος έχει ευθύνη. Η έρευνα αυτή είχε ως αποτέλεσμα την άμεση απομάκρυνση των υπευθύνων από τις θέσεις της προϊσταμένης του τμήματος και της συντονίστριας αντίστοιχα και αυτονοήτως ο αρμόδιος Γενικός Γραμματέας του ΥΠΕΘ, επίσης τάχιστα, ενημέρωσε με έγγραφό του την εκπαιδευτική κοινότητα για την απόσυρση της έγκρισής τους.

Θέλω όμως εδώ να επισημάνω -γιατί δημιουργούνται εντυπώσεις- ότι η Ελληνική Εταιρεία Προγεννητικής Αγωγής δεν είναι άγνωστη εταιρεία ούτε είναι καινοφανής, γιατί κατά το παρελθόν και επί της δικής σας διακυβέρνησης, κατά το 2009-2011, είχε εκδώσει βιβλίο με τίτλο «Προγεννητική αγωγή για υγιή παιδιά και ελληνική κοινωνία, η αγωγή του παιδιού αρχίζει από τη σύλληψη». Το βιβλίο αυτό είχε χρηματοδοτηθεί από το ΙΕΠ και ειδικότερα από το Πρόγραμμα Δια Βίου Μάθησης. Επίσης και το 2017, στις 20 Μαρτίου, είχε χρηματοδοτηθεί από άλλο Υπουργείο για ανάλογες δράσεις.

Σε ό,τι αφορά το ΙΕΠ, είναι ο επιτελικός επιστημονικός φορέας και ο θεσμικός του ρόλος το καθιστά υπεύθυνο να γνωμοδοτεί για την παιδαγωγική σκοπιμότητα και καταλληλότητα, καθώς και για την επιστημονική εγκυρότητα των εκπαιδευτικών προγραμμάτων, είτε προτείνονται από δημόσιους είτε από ιδιωτικούς φορείς.

Η υλοποίηση, κυρία Κεφαλίδου, κάθε εγκριθέντος προγράμματος είναι απολύτως προαιρετική. Κύρια προϋπόθεση αποτελεί η επιλογή από τον εκπαιδευτικό που θα το υλοποιήσει, η έγκριση από τον αντίστοιχο σύλλογο διδασκόντων σε τακτική συνεδρίαση, γιατί ο σύλλογος έχει βάσει του θεσμικού του ρόλου την ευθύνη για την οργάνωση της σχολικής ζωής και -προσέξτε το αυτό, παρακαλώ- απαιτείται και η προγενέστερη κατάθεση έγγραφης σύμφωνης γνώμης γονέων και κηδεμόνων των μαθητών και μαθητριών για να συμμετέχουν τα παιδιά στο προαιρετικό εγκριθέν πρόγραμμα.

Επίσης, η έγκριση του προγράμματος εκτός από προαιρετική είναι και απολύτως δωρεάν. Επιπλέον, το υλικό δεν μπορεί να αφορά σε έμμεση ή άμεση διαφήμιση ή προώθηση εμπορικών προϊόντων φορέων επιχειρήσεων ή υπηρεσιών ατόμων ή φορέων και δεν μπορεί να χρησιμοποιηθεί για κανενός είδους διαφημιστικό ή άλλο εμπορικό σκοπό και δεν επιτρέπεται ούτε οποιαδήποτε μελλοντική εμπορική διάθεση του εκπαιδευτικού προγράμματος και του συνοδευτικού υλικού με την αναφορά της έγκρισης. Δηλαδή ούτε πληρώνεται, ούτε το διαφημίζει, ούτε και στο μέλλον μπορεί να κάνει χρήση του ότι έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ.

Στο πρώτο ερώτημά σας, για το πώς εξασφαλίζεται ο ποιοτικός έλεγχος, για πρώτη φορά επί της δικής μας θητείας με πρωτοβουλία της Υπουργού, της κ. Νίκης Κεραμέως ακολουθείται πλέον η εξής διαδικασία. Κάθε σχετική αίτηση από φορέα θα ελέγχεται από δύο τουλάχιστον εισηγητές του ΙΕΠ. Στη συνέχεια θα ακολουθεί εξέταση και έλεγχος από τον προϊστάμενο του τμήματος και τελικά το διοικητικό συμβούλιο. Σε κάθε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΙΕΠ θα εξετάζεται το μέγιστο είκοσι εισηγήσεις για τις αιτήσεις των φορέων. Το υλικό των αιτήσεων προς έγκριση θα κοινοποιείται στα μέλη του διοικητικού συμβουλίου το αργότερο μια εβδομάδα πριν από τη συνεδρίαση κατά την οποία θα συζητηθεί για να υπάρχει χρόνος να τα επεξεργάζονται. Σε περίπτωση αιτήματος επανέγκρισης εκπαιδευτικού προγράμματος ή υλικού θα υποβάλλεται εκ νέου όλο το υλικό και όχι τυχόν προσθήκες ή αλλαγές. Επιπλέον, θα υπάρξει στοχευμένη επιμόρφωση των στελεχών του ΙΕΠ σε ό,τι αφορά τις διαδικασίες και τα κριτήρια αξιολόγησης των εκπαιδευτικών προγραμμάτων που υλοποιούνται επαναλαμβάνω εκτός του υποχρεωτικού ωρολογίου προγράμματος.

Ευχαριστώ, κύριε Πρόεδρε, για την κατανόηση.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Τον λόγο έχει η κ. Χαρούλα Κεφαλίδου, Βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής.

ΧΑΡΟΥΛΑ (ΧΑΡΑ) ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ: Κυρία Υπουργέ, θέλω να ξεκινήσω, αφού σας πω ότι πραγματικά με πολλή προσοχή σας άκουσα, λέγοντας σας ότι τα λάθη δεν δικαιώνονται και αναπαράγονται. Άρα αυτό που προηγουμένως μόλις είπατε δείχνει ότι τελικά δεν μαθαίνουμε τίποτα. Και αυτές τις διαδικασίες που πραγματικά ενημερώσατε εδώ το Σώμα ότι από εδώ και ύστερα θα ισχύσουν στο ΙΕΠ δεν είναι τίποτα άλλο παρά η ανάγνωση του θεσμικού πλαισίου που ήδη ισχύει και θα έπρεπε να τηρείται στο 100%.

Επομένως, εγώ θέλω να σας ρωτήσω ειλικρινά. Η συζήτηση ουσιαστικά είναι η αφορμή για να δούμε τις αδυναμίες άσκησης εκπαιδευτικής πολιτικής στο περιεχόμενο των προγραμμάτων σπουδών. Εσείς πραγματικά πιστεύετε ότι δεν υπάρχει θέμα ηθικής τάξης με την ελληνική αγωγή ή θέμα δεοντολογίας; Και επειδή αυτές οι δύο υποθέσεις είναι τόσο προκλητικές, εμείς επιμένουμε να μας καταθέσετε και τις εισηγήσεις αλλά και την τεκμηρίωση που ήρθαν από τις υπηρεσίες του ΙΕΠ προς το διοικητικό συμβούλιο, γιατί νομίζω ότι και εμείς αλλά και οι πολίτες πρέπει να ξέρουμε τι πήγε λάθος, τι πρέπει να διορθωθεί, ποιος έχει τελικά την ευθύνη, ποιος οφείλει να λογοδοτήσει για την κυκλοφορία στα σχολεία μας τέτοιου τύπου εκπαιδευτικών προγραμμάτων.

Και επειδή -το ξαναλέω- η κατά τα άλλα αποστομωτική απάντηση του κ Κόμτση, του Γενικού Γραμματέα ότι η έγκριση τέτοιων προγραμμάτων δεν σημαίνει και υιοθέτηση απόψεων, σας ρωτάω: Εσάς σας αρκεί αυτή η θέση ή αυτά που είπατε; Εμάς όχι. Γιατί τι δείχνει όλη αυτή η κατάσταση; Δείχνει πολύ απλά ότι το ΙΕΠ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στον ρόλο του. Ούτε η στελέχωσή του αρκεί ούτε η ηγεσία του. Και σας θυμίζω ότι έχουν απομακρυνθεί από το ΙΕΠ εμπειρότατα στελέχη -στο Πρώην Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, νυν ΙΕΠ- τα οποία πήγαν στο Υπουργείο Παιδείας, δυόμισι χρόνια τώρα δεν έχουν επιστρέψει στις θέσεις τους, δεν μπόρεσαν να στηρίξουν μέσα από την υψηλή κατάρτιση που έχουν αυτό το εγχείρημα της Κυβέρνησης.

Θυμάστε πολύ καλά ότι εμείς στηρίξαμε την υποψηφιότητα του κ. Αντωνίου ακριβώς στη λογική ότι υπάρχει μια προοπτική ριζικής αλλαγής στην εφαρμοζόμενη πολιτική της ηγεσίας του Υπουργείου Παιδείας επί κ. Γαβρόγλου. Εσείς, λοιπόν, τι κάνατε; Όχι μόνο δεν αλλάξατε, αλλά ακολουθήσετε την ίδια πολιτική με τους προκατόχους σας. Θέλετε τον έλεγχο της πολιτικής του ΙΕΠ με αποφάσεις που βολεύουν την πολιτική ηγεσία και που κάνουν χατίρια στην πολιτική ηγεσία. Αυτή η κατάσταση δεν μπορεί να συνεχιστεί. Αυτή η κατάσταση είναι κατάσταση αποσπασματικότητας, ιδεοληψίας, κομματισμού και τελικά αναποτελεσματικότητας.

Τι σας έχουμε προτείνει επανειλημμένα; Μακροχρόνια εφαρμογή εκπαιδευτικής πολιτικής, ανασύσταση του εθνικού συμβουλίου παιδείας για να υπάρξει κάποια στιγμή επιτέλους σύγκλιση. Και να σας πω και κάτι; Δεν είναι δυνατόν να αρκείστε στο γεγονός ότι είναι προαιρετικά τα μαθήματα ή ότι είναι δωρεάν. Δεν είναι δυνατόν να μην βλέπετε την ουσία και το περιεχόμενο, όταν υπάρχουν απαράδεκτα επιστημονικές αναχρονιστικές απόψεις που έρχονται σε ευθεία σύγκρουση και με την επιστήμη και με τις σύγχρονες κοινωνικές αντιλήψεις ακόμη και με την επικρατούσα ηθική. Δεν ωφελούν, λοιπόν, τα προαιρετικά εκπαιδευτικά προγράμματα εάν δεν συνδυάζονται με αυτά που υπάρχουν στο ωρολόγιο πρόγραμμα των μαθημάτων των παιδιών και δεν συνδυάζονται και με τα εκπαιδευτικά βιβλία που τουλάχιστον τα γράφουν οι ειδικοί επιστήμονες και όχι οποιοσδήποτε.

Επειδή είναι εθνική υπόθεση η εκπαίδευση, ούτε ενός κόμματος, ούτε μιας Υπουργού, ούτε μιας τετραετίας, ζητάμε από εσάς να σταματήσει η προχειρότητα, να σταματήσει η κυνική παραδοχή των παραλείψεων, γιατί ναι μεν θα τελειώσει η σημερινή κουβέντα, αλλά σωρεύονται πάρα πολλά τραυματικά αποτυπώματα στη μαθητική κοινότητα και αυτό δεν είναι καλό ούτε για τη νέα γενιά ούτε για τη χώρα μας και οι πολίτες αυτά πιστέψτε με τα θυμούνται.

ΠΡΟΕΔΡΕΥΩΝ (Νικήτας Κακλαμάνης): Κυρία Μακρή, έχετε τον λόγο.

ΖΕΤΤΑ ΜΑΚΡΗ (Υφυπουργός Παιδείας και Θρησκευμάτων): Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δυστυχώς κυρία Κεφαλίδου δεν με ακούσατε με προσοχή. Κρατούσατε σημειώσεις και καλά κάνατε, αλλά αν με ακούγατε με προσοχή θα είχατε διαπιστώσει ότι απάντησα σε αυτά που είπατε. Απάντησα στο ότι ήταν μια άτυχη και άδικη στιγμή για το ΙΕΠ, στις άμεσες ενέργειες στις οποίες το ΙΕΠ προέβη και σας είπα πώς αυστηροποιήθηκε με πρωτοβουλία της ίδιας της Υπουργού σε συνεννόηση με το Συμβούλιο του ΙΕΠ το πλαίσιο, ώστε να μην υπάρχουν εφεξής τυχόν αδυναμίες. Σας είπα επίσης και πώς τιμωρήθηκαν, με την απομάκρυνσή τους οι δύο κυρίες. Όλα αυτά δείχνουν ότι και αντίδραση υπήρχε και πλήρης συναίσθηση της αδυναμίας που παρουσιάστηκε και αντιμετωπίζεται με πολλαπλούς ελέγχους, ώστε να μην υπάρξει ξανά τέτοιο φαινόμενο.

Είπα πως θα σας απαντήσω για το πρόγραμμα της ελληνικής αγωγής στη δευτερολογία μου, γιατί είναι τελείως διαφορετικά θέματα. Στο πρώτο θέμα της εταιρείας προγεννητικής αγωγής υπήρξε αβλεψία, υπήρξαν παρατυπίες. Στο θέμα όμως του προγράμματος της ελληνικής αγωγής, κυρία Κεφαλίδου, για το οποίο επίσης έγινε μεγάλη φασαρία και άδικα, κανένας δεν κατηγόρησε το πρόγραμμα αυτό για παιδαγωγική ή εκπαιδευτική αδυναμία. Αντίθετα ελέγχθηκε από το ΙΕΠ για την επιστημονική επάρκεια, την παιδαγωγική του καταλληλότητα και κρίθηκε και επιστημονικά σωστό και παιδαγωγικά κατάλληλο και εγκρίθηκε –επαναλαμβάνω- για προαιρετική εκτός προγράμματος, άνευ ανταλλάγματος, άνευ περιθωρίου διαφήμισης τώρα ή μελλοντικά, άνευ δυνατότητας χρήσης της σημείωσης ότι αυτό έχει εγκριθεί από το ΙΕΠ για προαιρετική διδασκαλία από όποιον επιθυμεί με τις επισημάνσεις που έκανα στην πρωτολογία, επιλογή από τον διδάσκοντα, σύμφωνη γνώμη του συλλόγου διδασκόντων, προγενέστερη έγγραφη συναίνεση των γονέων.

Η φασαρία γίνεται, κυρία Κεφαλίδου και ας μην κρυβόμαστε, επειδή υπάρχει εμπλοκή στο συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέλους της οικογένειας Γεωργιάδη. Δεν μπορεί όμως -και θα συμφωνήσουμε ελπίζω σε αυτό- να αποτελεί κριτήριο έγκρισης ή απόρριψης ενός προγράμματος τυχόν σχέση του ενδιαφερόμενου φορέα με μέλος της Κυβέρνησης ή συγγενικά του πρόσωπα.

Δεν θα σας πω ξανά αυτά τα οποία ήδη είπα στην πρωτολογία για τις διασφαλίσεις που υπάρχουν. Θα σας πω, όμως, γιατί μου έκανε εντύπωση μια επισήμανση που έκανε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης όταν δημόσια και αναλυτικά τοποθετήθηκε. Μέχρι στιγμής το πρόγραμμά του δεν έχει επιλεγεί από κανέναν. Μπορεί οι λόγοι να είναι εκπαιδευτικοί; Εγώ δεν το πιστεύω.

Η διαδικασία, λοιπόν, που ακολουθείται για να εξασφαλιστεί ο ποιοτικός έλεγχος είναι συγκεκριμένη. Σας την ανέφερε. Σε ό,τι αφορά την αρμοδιότητα και την εμπλοκή του Υπουργείου μας, οι αρμόδιες υπηρεσίες λαμβάνουν υπόψη τις γνωμοδοτήσεις του ΙΕΠ, τις εγκρίνουν τυπικά, γιατί το περιεχόμενο και η ουσία έχει εξεταστεί ήδη από τον ΙΕΠ, εκδίδουν σχετική απόφαση, ενημερώνουν τον ενδιαφερόμενο φορέα με κοινοποίηση της σχετικής απόφασης και προς το ΙΕΠ και ενδεικτικό της διεκπαιρεωτικής αρμοδιότητας του ΥΠΕΠΘ είναι ότι οι μέχρι πρόσφατα σχετικές αποφάσεις υπογράφονταν από τον προϊστάμενο της αρμόδιας διεύθυνσης και όχι από τον αρμόδιο γενικό γραμματέα του Υπουργείου.

Έχω στη διάθεσή σας και σχετικό έγγραφο επί Υπουργίας Γαβρόγλου το 2018. Είπατε πως θέλετε τα έγγραφα. Θα σας τα προσκομίσουμε. Αν τα είχατε ζητήσει θα ήταν ήδη στη διάθεσή σας.

Τελειώνοντας, κύριε Πρόεδρε, θα ήθελα να πω πως είναι επιτέλους μια ευκαιρία να κάνουμε μια ειλικρινή συζήτηση -δεν είναι βεβαίως τώρα η ώρα- για το αν και κατά πόσον επιχειρηματική δραστηριότητα συγγενών μελών της Κυβέρνησης ή συγγενών μελών του Κοινοβουλίου είναι επιτρεπτή όταν είναι διαφανής, ελεγχόμενη και γνωστή. Δεν αποκαλύφθηκε αχυράνθρωπος ο οποίος διακινούσε υλικό για λογαριασμό της οικογένειας Γεωργιάδη και της Ελληνικής Αγωγής. Οι δραστηριότητες αυτές ήταν γνωστές και προεκλογικά, ήταν γνωστές στον ελληνικό λαό και ήταν διαφανείς. Όταν υπάρχει διαφάνεια, γνώση, ενημέρωση είναι ελεγκτέες και δεν είναι καθόλου πολιτικά καταδικαστέες. Αλλά είναι μια καλή ευκαιρία να κάνουμε αυτή τη συζήτηση.

Ευχαριστώ πολύ, κύριε Πρόεδρε.

Δείτε το σχετικό βίντεο: