Η Χαρά Κεφαλίδου για τις κυρώσεις Μνημονίων στον Τομέα Αθλητισμού Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας-Κίνας
Ομιλία στην Επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων : Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού (βίντεο)

Ομιλία της Χαράς Κεφαλίδου, βουλευτού Δράμας και υπεύθυνης Τομέα Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής κατά τη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Μορφωτικών Υποθέσεων, με θέμα ημερήσιας διάταξης τη «Επεξεργασία και εξέταση των σχεδίων νόμων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού:
α) «Κύρωση του Μνημονίου Κατανόησης στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και του Υπουργείου Νεολαίας και Αθλητισμού της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν».
β) «Κύρωση του Μνημονίου Συνεργασίας στον τομέα του αθλητισμού μεταξύ του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας και της Κινεζικής Ομοσπονδίας ατόμων με αναπηρίες της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας».

Ακολουθεί ολόκληρη η ομιλία:

Κύριε Υπουργέ, αγαπητοί συνάδελφοι, καλημέρα. Είναι γεγονός, ότι δεν μπορεί να μείνει ασχολίαστο από κανέναν από εμάς, η τραγική απώλεια ενός νέου ανθρώπου, συγκλονίζει όλη την Ελλάδα, ένας 19χρονος παρέα με τους φίλους του βρέθηκε σφαγμένος κανονικά στην Θεσσαλονίκη, επειδή έδωσε τη λάθος απάντηση στο τι ομάδα είσαι. Δολοφονήθηκε, δηλαδή, για το ποδόσφαιρο και δολοφονήθηκε από ανθρώπους οι οποίοι είναι ικανοί να σκοτώσουν άνευ λόγου και αιτίας, ακριβώς γι’ αυτό το λόγο, τι ομάδα είσαι. Από την άλλη, η πολιτεία, πρόσφατα έχει νομοθετήσει την αυστηροποίηση των ποινών για την αθλητική βία και την επαναφορά του ιδιώνυμου αδικήματος. Όμως, βλέπετε, ότι ούτε αυτές οι πολιτικές πρωτοβουλίες στάθηκαν ικανές για να αποτρέψουν ένα τόσο ακραία βίαιο επεισόδιο, επιβεβαιώνοντας, πόσο σύνθετο και τελικά πόσο ανεξέλεγκτο είναι το πρόβλημα της βίας στον αθλητισμό, δυστυχώς. Οι νόμοι αλλάζουν, η εφηβική βία επιβιώνει και έχει εξελιχθεί σε μία μορφή οργανωμένου εγκλήματος, με σταθερή δομή, με διάρκεια στο χρόνο και στόχο την τέλεση διαφόρων κακουργημάτων, συμπεριλαμβανομένων και των ανθρωποκτονιών. Σοκάρει το γεγονός, ότι οποιοσδήποτε ανυποψίαστος πολίτης, από ένα τυχαίο γεγονός, μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπος με τέτοιες συμμορίες εγκληματικών οργανώσεων.

Ο δικός μας χώρος, το ΠΑΣΟΚ, το Κίνημα Αλλαγής, καταδικάζει αυτή την αποτρόπαιη πράξη, όπως και κάθε μορφή βίας, οπαδική ή μη, εκφράζουμε πραγματικά βαθιά οδύνη και ειλικρινή συλλυπητήρια στην οικογένεια του 19χρονου και ελπίζουμε, ότι οι φίλοι του που είναι στο νοσοκομείο θα μπορέσουν οι άνθρωποι γρήγορα να επανέλθουν στην κανονική τους ζωή. Θεωρούμε, λοιπόν, ότι τόσο το Υπουργείο Αθλητισμού, όσο και το Υπουργείο Πολιτικής Προστασίας και Δικαιοσύνης, οφείλουν, εκτός από τη σύλληψη των δραστών και την απόδοση δικαιοσύνης, να αναβαθμίσουν τον σχεδιασμό, να βελτιώσουν την αποτελεσματικότητα τόσο στη πρόληψη όσο και στην καταστολή αυτού του εγκληματικού φαινομένου, γιατί καμία ολιγωρία από εδώ και ύστερα δεν θα είναι ανεκτή. Τελικά ο ρόλος της παιδείας είναι καταλυτικός και στην αλλαγή συμπεριφοράς και στην αλλαγή κουλτούρας και νομίζω, ότι στο θέμα αυτό έχουμε αργήσει πάρα πολύ.

Τώρα, έχουμε δύο νομοσχέδια, Μνημόνιο Κατανόησης της Ελλάδας με το Αζερμπαϊτζάν και Ελλάδας-Κίνας στον τομέα του Αθλητισμού Ανθρώπων με Αναπηρίες. Στο μεν πρώτο Μνημόνιο Ελλάδας-Αζερμπαϊτζάν, είναι μια συνεργασία που υπογράφηκε στην Αθήνα στις 20 Μαΐου του 2016, καθυστέρηση πολύ μεγάλη, τέσσερα και πλέον χρόνια, ήρθε για να ψηφιστεί στη Βουλή τον Σεπτέμβριο του 2020. Αυτό είναι ένα πρώτο στοιχείο που μας προβληματίζει. Γιατί τόσες καθυστερήσεις, αν αυτό όλο το πράγμα εξυπηρετεί κάποιο σκοπό, υπάρχει κάποιος λόγος για τον οποίο έγινε όλη αυτή η μεγάλη αναμονή; Πάντως, το σίγουρο είναι, ότι δεν υπηρετούν την ορθή νομοθέτηση.

Ταυτόχρονα, επειδή υπάρχει ένα κείμενο, καταλαβαίνετε, ότι και το περιεχόμενο αυτής της Συμφωνίας, θέλει έναν εκσυγχρονισμό, θέλει μία ανανέωση, μια επικαιροποίηση και κινδυνεύουμε να θεωρούν ότι υπονομεύουν και τις ίδιες τις συμφωνίες αυτές οι καθυστερήσεις μέχρι να τεθούν σε ισχύ. Αν σκεφτείτε δε, ότι αυτή η Σύμβαση με το Αζερμπαϊτζάν είχε προβλεφθεί να έχει διάρκεια 5 και 5 χρόνια ανανέωσης μετά, είμαστε ήδη στον έκτο χρόνο μετά την υπογραφή της και δεν έχει καν περάσει από την Ελληνική Βουλή. Είναι θέμα ολιγωρίας μόνο; Περιμένω να μας το πείτε.

Αυτός ο στόχος του Μνημονίου είναι η συνεργασία των δύο χωρών στο τομέα του αθλητισμού και η ενίσχυση των ολυμπιακών αξιών. Δεσμεύονται και οι δύο χώρες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους, αναπτύσσοντας τις αξίες του υγιούς ανταγωνισμού, της αλληλεγγύης, της φιλίας και όλο αυτό για να υπάρχει μία διατήρηση ενός ευ αγωνίζεσθαι στα πλαίσια των Ολυμπιακών Αγώνων. Υπάρχει ένα άρθρο 2, το οποίο είναι ενδεικτικό του τι παρενέργειες μπορεί να δημιουργήσουν αυτές οι αλλεπάλληλες καθυστερήσεις. Προβλέπει, λοιπόν, την ενδυνάμωση των ολυμπιακών θεσμών και την αναζήτηση προτάσεων για την ολυμπιακή εκεχειρία, που θα υποβληθούν στους διοργανωτές των Ολυμπιακών Αγώνων του 2016-2020. Μας έχουν αφήσει προ πολλού αυτοί οι Ολυμπιακοί Αγώνες, έχουν ήδη γίνει, το θέμα είναι, εάν σκεφτόμαστε με κάποιο τρόπο την ουσία αυτών των ρυθμίσεων και των προτάσεων να τους ενσωματώσουμε και να τους επικαιροποιήσουμε. Επίσης, η συνεργασία προβλέπει, ότι θα πραγματοποιείται και εντός των Ηνωμένων Εθνών συνεργασία των δύο μερών, για να υπάρχει η προώθηση και η εδραίωση της ιδέας ολυμπιακής εκεχειρίας.

Άρθρο 3, τομείς στους οποίους θα συνεργαστούν οι δύο χώρες. Καλύπτει όλο το φάσμα του αθλητισμού, ανταλλαγή στελεχών, διοργάνωση σεμιναρίων, ανταλλαγή πληροφοριών, αθλητική ιατρική, καταπολέμηση της αθλητικής βίας, στήριξη των γυναικών στον αθλητισμό, πράγμα το οποίο σημαίνει, ότι εκεί έχουμε ένα θέμα και πρέπει να δούμε πως σε αυτές τις χώρες βοηθούμε τις γυναίκες να προχωρήσουν στις επιλογές τους και να διακριθούν σε αθλήματα στα οποία έχουν και ταλέντο και δυνατότητες και η ανάληψη πρωτοβουλιών για την ενίσχυση των σχέσεων των δύο κρατών με διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες, για να ενισχυθεί η διαφάνεια και ο εκδημοκρατισμός. Για όλα αυτά προβλέπεται, ότι θα υπάρχει η σύνταξη αναφορών που κάθε φορά θα αξιολογούν τη πορεία της συνεργασίας των δύο χωρών.

Πάμε στο άλλο Μνημόνιο Συνεργασίας, της Ελλάδας με την Κίνα, που έχει το ειδικό ενδιαφέρον, ότι ασχολείται με τον αθλητισμό για άτομα με αναπηρίες. Έχει υπογραφεί το 2019, στόχος είναι η συνεργασία και η προώθηση της αμοιβαίας κατανόησης και των σχέσεων φιλίας μεταξύ των αθλητών με αναπηρία των δύο χωρών. Θέλω να σας πω, ότι σε αυτό το κεφάλαιο αθλητές με αναπηρία, έχουμε πάρα πολύ δρόμο μπροστά μας. Όχι ότι δεν έχουν γίνει πράγματα, όμως, διαρκώς εξελισσόμαστε και υπάρχει η δυνατότητα για πολύ πιο στοχευμένες δράσεις. Για το λόγο αυτό, υπάρχει και ανταλλαγή απόψεων των εκπροσώπων των δύο κρατών σε διεθνείς αθλητικές υποθέσεις ατόμων με αναπηρία.

Η συνεργασία αυτή θα προωθηθεί και μέσα από την ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των αθλητικών ομοσπονδιών ατόμων με αναπηρίες στις δύο χώρες και κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα ενθαρρύνει τους αθλητές του για να μπορούν να συμμετάσχουν σε αθλητικές διοργανώσεις που η άλλη χώρα θα διοργανώνει, θα ενδυναμώσουν την ανταλλαγή εμπειριών και τεχνογνωσίας στο χώρο του αθλητισμού. Μην ξεχνάμε, ότι η Κίνα είναι μία αναδυόμενη χώρα και στο χώρο του αθλητισμού, με πάρα πολλές διακρίσεις, με πάρα πολύ καλή προετοιμασία, αλλά με προβλήματα ουσιαστικά εκδημοκρατισμού όλων των θεσμών της. Αντίστοιχη συνεργασία πρέπει να υπάρξει και μεταξύ των ειδικών των δύο χωρών στους τομείς των αγωνιστικών αθλημάτων της αθλητικής επιστήμης της ιατρικής.

Επίσης, πρωτοβουλίες θα ληφθούν και σε ένα θέμα που νομίζω είναι παγκόσμιο, έχει διαχρονικά απασχολήσει, αλλά εξακολουθεί να είναι επίκαιρο και είναι το θέμα της καταπολέμησης του ντόπινγκ και των στημένων παιχνιδιών. Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στη συνεργασία εντός των διεθνών ενώσεων όπου συμμετέχουν τα μέλη και των Ηνωμένων Εθνών. Έμφαση δίνεται στην υπογράμμιση της σημασίας των Παραολυμπιακών Αγώνων, για τη προώθηση του υγιούς ανταγωνισμού και της αλληλεγγύης και φιλίας μεταξύ των λαών.

Κλείνοντας, κύριε Υπουργέ, θα ήθελα να σας ρωτήσω, από την εμπειρία σας, πώς αξιολογείται αυτές τις συνεργασίες, τι οφέλη ή τι εμπειρίες έχουμε αποκομίσει από όλα αυτά και προφανώς, είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας και της σύσφιξης των σχέσεων.

Είναι ένα σημαντικό κομμάτι της διπλωματίας και της σύσφιξης των σχέσεων. Θα θέλαμε να ακούσουμε πώς μπορούμε να συμβάλουμε και εμείς ως Ελληνικό Κοινοβούλιο ώστε να υπάρχει μία αποτελεσματική διαχείριση όλων αυτών των συμφωνιών και ένα καλύτερο αποτέλεσμα κάθε φορά που έχουμε μπροστά μας να ψηφίσουμε τέτοιες συμφωνίες ώστε να έχουμε και μία εικόνα εξέλιξης και μια εικόνα προόδου. Ευχαριστώ πάρα πολύ.

Δείτε το σχετικό βίντεο εδώ: