Άμεση ανάγκη ένταξης όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες
Κατάθεση Αναφοράς προς τον Υπουργό Υγείας

Αναφορά προς τον Υπουργό Υγείας κατέθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής του Κινήματος Αλλαγής σχετικά με το αίτημα των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη του Νομού Δράμας να ενταχθούν στις ευπαθείς ομάδες. Για να γίνει αυτό θα πρέπει να τροποποιηθεί άμεσα η ΚΥΑ (ΦΕΚ 4011/τ.Β’/18.09.20) στην οποία διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος “αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης”. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατον τα άτομα με Διαβήτη να ενταχθούν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αφού απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μια ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών! Ειδικά σήμερα που η Δράμα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID19 και καθημερινά θρηνεί την απώλεια συνανθρώπων μας, με την κατάσταση να γίνεται δυσκολότερη, ο Σύλλογος Διαβητικών του Νομού μεταφέρει την αγωνία και την απόγνωση των πασχόντων και των οικογενειών τους. Ζητά την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά τώρα, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς τον Υπουργό Υγείας κ. Βασ. Κικίλια

Θέμα: «Άμεση ανάγκη τροποποίησης του ΦΕΚ 4011/τ.Β’/18.09.20 και ένταξη όλων των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ευπαθείς ομάδες»

Ο Σύλλογος Διαβητικών Νομού Δράμας με επιστολή του ζητά την άμεση τροποποίηση του ΦΕΚ 4011/τ.Β’/18.09.20 (Καθορισμός έννοιας ‘ευπαθών ομάδων εργαζομένων’ του ιδιωτικού τομέα της οικονομίας έναντι των συνεπειών μετάδοσης του COVID19 και καθορισμός ομάδων αυξημένου κινδύνου) και την ένταξη των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου λόγω της πανδημίας COVID19.

Συγκεκριμένα, ο Σύλλογος τονίζει ότι μετά την έκδοση της ΚΥΑ (ΦΕΚ 4011/τ.Β’/18.09.20) διατηρείται ο αντιεπιστημονικός όρος «αρρύθμιστος Σακχαρώδης Διαβήτης» και συγκεκριμένα κριτήρια που τέθηκαν σε προηγούμενο ΦΕΚ. Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να είναι αδύνατον να ενταχθούν τα άτομα με Σακχαρώδη Διαβήτη στις ομάδες αυξημένου κινδύνου, αφού απαιτείται να συνυπάρχει και δεύτερη προϋπόθεση, δηλαδή μια ακόμη πάθηση από τις αναφερόμενες στο ΦΕΚ ή ηλικία άνω των 65 ετών! Ειδικά σήμερα που η Δράμα παρουσιάζει ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων COVID19 και καθημερινά θρηνεί των απώλεια συμπολιτών μας, με την κατάσταση να γίνεται δυσκολότερη, ο Σύλλογος μεταφέρει την αγωνία και την απόγνωση των πασχόντων από Σακχαρώδη Διαβήτη και των οικογενειών τους.

Σύμφωνα με μελέτες η νόσος COVID19 προκαλεί την εμφάνιση κετονών στον οργανισμό με αποτέλεσμα την κετοξέωση, ακόμη και σε ανθρώπους χωρίς ιστορικό Σακχαρώδους Διαβήτη, με τους μελετητές να σημειώνουν ότι η κέτωση αυξάνει τις ημέρες νοσηλείας και τη θνησιμότητα. Μάλιστα, μεταξύ 1.122 νοσηλευόμενων ασθενών με COVID-19 σε 88 Νοσοκομεία των ΗΠΑ, περίπου το 40% είχαν Σακχαρώδη Διαβήτη ή ανεξέλεγκτη υπεργλυκαιμία κατά την εισαγωγή τους στο Νοσοκομείο.

Τέλος, στην Επιστολή του ο Σύλλογος επισημαίνει ότι είναι εξαιρετικά δύσκολο και περίπλοκο να τεκμηριωθεί η καλή και η κακή ρύθμιση του διαβήτη, η οποία αποτελεί μια εξαιρετικά πολυπαραγοντική διαδικασία. Ο Σύλλογος ζητά την ένταξη όλων των ατόμων που πάσχουν από Σακχαρώδη Διαβήτη, ειδικά τώρα, στις ομάδες αυξημένου κινδύνου βάσει ιατρικής γνωμάτευσης του θεράποντος ιατρού και πρόβλεψη για λήψη μέτρων σε όσους συνοικούν με πάσχοντες από Σακχαρώδη Διαβήτη.

Σας επισυνάπτω την επιστολή του Συλλόγου Διαβητικών του Νομού Δράμας και ζητώ να προβείτε στις απαραίτητες ενέργειες και να με ενημερώσετε σχετικά.

Η Αναφέρουσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να διαβάσετε την επιστολή του Συλλόγου Διαβητικών Νομού Δράμας εδώ