Χαρά Κεφαλίδου: Σε αδιέξοδο οι εκλογές των εκπαιδευτικών αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων
Κατάθεση Ερώτησης προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.732/19.10.2020

Σε αδιέξοδο οδηγείται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών μετά την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων των παρατάξεων, σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου με ηλεκτρονικό τρόπο. Η σχετική ρύθμιση έγινε μετά από κατάθεση τροπολογίας σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τις παρατάξεις, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και τα κόμματα. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε ενστάσεις και ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» των αποσύρσεων ψηφοδελτίων. Σήμερα βρισκόμαστε στον ορατό κίνδυνο ο κλάδος των εκπαιδευτικών να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μια τέτοια εξέλιξη εκτός από τη μη εκπροσώπηση των αιρετών, αποτελεί και μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας στην εκπαίδευση. Με ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής ζητά να ενημερωθεί από την Υπουργό Παιδείας για τις ενέργειες στις οποίες θα προχωρήσει ώστε να αρθεί το σημερινό αδιέξοδο και εάν είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί παράταση. 

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

Θέμα: «Σε αδιέξοδο οι εκλογές των εκπαιδευτικών αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων μετά την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων»

Σε αδιέξοδο οδηγείται η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη των αιρετών μελών στα Υπηρεσιακά Συμβούλια των εκπαιδευτικών μετά την απόσυρση όλων των ψηφοδελτίων των παρατάξεων, σε συνέχεια της αιφνιδιαστικής απόφασης του Υπουργείου Παιδείας για διεξαγωγή των εκλογών στις 7 Νοεμβρίου με ηλεκτρονικό τρόπο.

Συγκεκριμένα, σε δελτίο Τύπου (14.10.2020) το Υπουργείο Παιδείας αποφάσισε τη διεξαγωγή των εκλογών των αιρετών μελών των Υπηρεσιακών Συμβουλίων (ΠΥΣΠΕ – ΑΠΥΣΠΕ – ΚΥΣΠΕ, ΠΥΣΔΕ – ΑΠΥΣΔΕ – ΚΥΣΔΕ) μέσω ηλεκτρονικής ψηφοφορίας. Η σχετική ρύθμιση έγινε μετά από κατάθεση τροπολογίας σε άσχετο με την Παιδεία νομοσχέδιο, χωρίς κανένα ουσιαστικό διάλογο με τις Ομοσπονδίες, τις παρατάξεις, τους εκπαιδευτικούς, τους φορείς και τα κόμματα. Η ανακοίνωση αυτή οδήγησε σε ενστάσεις και ξεκίνησε το «γαϊτανάκι» των αποσύρσεων ψηφοδελτίων. Σήμερα βρισκόμαστε στον ορατό κίνδυνο ο κλάδος των εκπαιδευτικών να μείνει χωρίς εκπροσώπηση στα Υπηρεσιακά Συμβούλια για πρώτη φορά στην ιστορία του. Μια τέτοια εξέλιξη εκτός από τη μη εκπροσώπηση των αιρετών, αποτελεί και μείζον θέμα δημοκρατικής λειτουργίας στην εκπαίδευση.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο Υπουργός:

  1. Σε ποιες άμεσες ενέργειες θα προχωρήσει το Υπουργείο σας προκειμένου να αρθεί αυτό το αδιέξοδο;
  2. Είναι στις προθέσεις του Υπουργείου να δοθεί παράταση; Εάν «όχι» πώς σκοπεύετε να λειτουργήσετε τα Υπηρεσιακά Συμβούλια;
  3. Θεωρείτε ότι εξασφαλίζεται η δημοκρατική λειτουργία των Συμβουλίων με τα διορισμένα κομματικά στελέχη σας (οι πρόσφατα τοποθετημένοι από εσάς Διευθυντές Εκπαίδευσης και δυο διορισμένα από το Υπουργείο μέλη) και χωρίς την παρουσία εκλεγμένων αιρετών;

Η Ερωτώσα Βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων εδώ.