Ανησυχία μεταξύ των παραγωγών για την αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση περιοχών στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετά
Κατάθεση Ερώτησης - ΑΚΕ προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αρ.Πρωτ.34/128/06.10.2020

Ερώτηση – ΑΚΕ κατέθεσε η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας μαζί με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κινήματος Αλλαγής προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων αναφορικά με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετέπειτα, σε νέους παραγωγούς καθώς δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη γη έστω και λίγων στρεμμάτων για να αιτηθούν και να ξεκινήσουν την γεωργική δραστηριότητά τους.

Ακολουθεί το κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ– ΑΚΕ

Προς Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Μ.Βορίδη

«Θέμα: Ανησυχία μεταξύ των παραγωγών για την αδιαφάνεια και άνιση μεταχείριση περιοχών στην κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετά».

Κύριε Υπουργέ ,

Έντονος προβληματισμός κυριαρχεί στις τάξεις των νέων παραγωγών, αναφορικά με την κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα από το 2017 και μετέπειτα, καθώς δεν μπορούν να βρουν διαθέσιμη γη έστω και λίγων στρεμμάτων για να αιτηθούν κατανομή εθνικού αποθέματος και να ξεκινήσουν την γεωργική δραστηριότητά τους. Το Εθνικό Απόθεμα της περιόδου 2017-2020 δημιουργήθηκε από την σημαντική οριζόντια περικοπή των δικαιωμάτων του 2015 κατά 4,5% δηλαδή από όλους τους παραγωγικούς γεωργούς και κτηνοτρόφους και των 13 Περιφερειών της χώρας. Η σημαντική αυτή περικοπή των δικαιωμάτων έγινε με σκοπό να προωθηθεί και διευκολυνθεί η είσοδος περισσότερων νέων γεωργών και κτηνοτρόφων με στόχο την ανανέωση του γεωργικού πληθυσμού σε όλες τις περιοχές της χώρας. Στην πράξη όμως αυτό δεν ακολουθήθηκε και από το 2017, 2018 και 2019 η κατανομή δικαιωμάτων από το Εθνικό Απόθεμα έγινε με στρεβλό τρόπο και πολύ νέοι αγρότες ισχυρίζονται ότι αυτό πρόκειται να γίνει και το 2020.

Δεν υπάρχει διαφάνεια στην κατανομή του και οι αδυναμίες στα κριτήρια κατανομής του καθιστούν την διαδικασία από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ευάλωτη σε κάθε επιτήδειο που μεταχειρίζεται μεθοδεύσεις, με ποιο συχνή μεθόδευση την ενοικίαση εκτάσεων που φέρονται ως ιδιωτικοί βοσκότοποι χωρίς μάλιστα ζώα και καμία παραγωγική δραστηριότητα.

Η διαδικασία αυτή οδηγεί ορισμένους επιτήδειους να γίνουν αγρότες του “καναπέ” αφαιρώντας ενισχύσεις από τους παραγωγικούς παραγωγούς. Το πρόβλημα γίνεται μεγαλύτερο γιατί η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος χρησιμοποιήθηκε σε ορισμένες περιπτώσεις για ψηφοθηρικούς λόγους, πράγμα που σημαίνει ότι κάποιοι αρμόδιοι έκλειναν τα μάτια στις αδυναμίες και την αδιαφάνεια της διαδικασίας για πρόσκαιρο όφελος.

Εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι σε καμία ανακοίνωση του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ από το 2017 δεν υπάρχει η παραμικρή αναφορά που να πληροφορεί ποια ήταν η κατανομή του Εθνικού Αποθέματος σε κάθε Περιφέρεια η Περιφερειακή Ενότητα όπως γίνεται αντίστοιχα για τα προγράμματα βιολογικής γεωργίας και κτηνοτροφίας ή για τα σχέδια βελτίωσης. Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η τεχνική λύση της κατανομής των δημόσιων βοσκοτόπων δεν έχει σταματήσει και οι επικαιροποίηση του χαρτογραφικού υποβάθρου του ΟΠΕΚΕΠΕ όσον αφορά τα βοσκοτόπια δεν έχει ακόμη και σήμερα προχωρήσει ενώ ο σχετικός κοινοτικός κανονισμός έχει αλλάξει από το 2017.

Κατόπιν των ανωτέρω ερωτάται ο κ. Υπουργός :

1) Ποια είναι το ποσά δικαιωμάτων που περικόπηκαν σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της χώρας, δηλαδή η συνεισφορά, για να δημιουργηθεί το Εθνικό Απόθεμα προς διανομή τα έτη 2017-2020; (Να κατατεθούν οι Πίνακες των στοιχείων)

2) Ποια είναι τα αντίστοιχα ποσά που κατανεμήθηκαν σε δικαιούχους του Εθνικού Αποθέματος τα έτη 2017,2018, 2019 σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες της Χώρας και πόσους παραγωγούς αφορούσε σε κάθε έτος κάθε Περιφέρεια; (Να κατατεθούν Πίνακες Στοιχείων)

3) Πόσες από τις εκτάσεις που κατανεμήθηκε Εθνικό Απόθεμα αφορούσαν ιδιωτικούς βοσκότοπους σε κάθε μια από τις 13 Περιφέρειες και για πόσους δικαιούχους; (Να κατατεθούν Πίνακες των στοιχείων)

4) Ποια μέτρα θα λάβει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων ώστε άλλη κατανομή του Εθνικού Αποθέματος 2020 από τον ΟΠΕΚΕΠΕ να γίνει με αδιαφανή τρόπο χωρίς αποκλεισμούς και κυρίως με παραγωγικό προσανατολισμό;

5) Τι θα γίνει με την εξέταση των παρατυπιών και ενδεχόμενων απατών των καταγγελιών και θα δημοσιοποιήσει τους Πίνακες κατανομής ο ΟΠΕΚΕΠΕ ανά περιφερειακή ενότητα από το 2017 εώς το 2019;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ ΠΑΝΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΑΡΒΑΝΙΤΙΔΗΣ

ΧΡΗΣΤΟΣ ΓΚΟΚΑΣ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΑΜΙΝΗΣ

ΜΙΧΑΛΗΣ ΚΑΤΡΙΝΗΣ

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΕΓΚΕΡΟΓΛΟΥ

ΧΑΡΑ ΚΕΦΑΛΙΔΟΥ

ΟΔΥΣΣΕΑΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΠΟΥΛΟΣ

ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΛΙΑΚΟΥΛΗ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΜΟΥΛΚΙΩΤΗΣ

ΜΠΑΡΑΝ ΜΠΟΥΡΧΑΝ

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΜΠΙΑΓΚΗΣ

ΑΝΔΡΕΑΣ ΠΟΥΛΑΣ

ΚΩΣΤΑΣ ΣΚΑΝΔΑΛΙΔΗΣ

ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΦΡΑΓΓΙΔΗΣ