Κατάργηση ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού σε σχολεία του Νομού Δράμας
Κατάθεση Αναφοράς προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων Αρ.Πρωτ.2659/09.09.2020

Αναφορά κατάθεσε σήμερα η Χαρά Κεφαλίδου βουλευτής Δράμας και τομεάρχης Παιδείας του Κινήματος Αλλαγής προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων αναφορικά με την κατάργηση ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού σε σχολεία του Νομού Δράμας. Είναι απαράδεκτο σε έναν Νομό που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό ζήτημα να καταργούνται τμήματα και να οδηγούνται οι σχολικές μονάδες σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση. Η κατάργηση των τμημάτων ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με τη μετακίνηση των μαθητών οι οποίοι θα αναγκαστούν να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε άλλα σχολεία και μάλιστα σε μια περιοχή που κατά τους χειμερινούς μήνες οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες (π.χ. ολικός παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες κλπ).

Ακολουθεί το κείμενο της Αναφοράς:

ΑΝΑΦΟΡΑ

Προς την Υπουργό Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Νίκη Κεραμέως

 Θέμα: «Κατάργηση ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού σε σχολεία του Νομού Δράμας»

Την έντονη διαμαρτυρία και δυσαρέσκειά της εκφράζει με επιστολή της προς το Υπουργείο Παιδείας & Θρησκευμάτων η ΕΛΜΕ Δράμας αναφορικά με τη μη έγκριση ολιγομελών τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού σε σχολεία του Νομού Δράμας. Είναι απαράδεκτο σε έναν Νομό που αντιμετωπίζει σοβαρό δημογραφικό ζήτημα να καταργούνται τμήματα και να οδηγούνται οι σχολικές μονάδες σε περαιτέρω συρρίκνωση και υποβάθμιση. Η κατάργηση των τμημάτων ανατρέπει τον οικογενειακό προγραμματισμό, ενώ παράλληλα δημιουργεί μεγάλα προβλήματα με τη μετακίνηση των μαθητών οι οποίοι θα αναγκαστούν να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις προκειμένου να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους σε άλλα σχολεία και μάλιστα σε μια περιοχή που κατά τους χειμερινούς μήνες οι κλιματολογικές συνθήκες είναι ιδιαίτερα δύσκολες (π.χ. ολικός παγετός, χαμηλές θερμοκρασίες κλπ).

Αναλυτικά, σύμφωνα με Υπουργική Απόφαση (Αριθμ. 96754/Δ – ΦΕΚ 2462/τ. Β’/21.06.2019) καθορίζονται οι προϋποθέσεις λειτουργίας τμημάτων Ομάδων Μαθημάτων Προσανατολισμού και μαθημάτων επιλογής στο Γενικό Λύκειο. Αποτέλεσμα της ΥΑ είναι η μη έγκριση – έστω και κατά παρέκκλιση – ολιγομελών τμημάτων ομάδων μαθημάτων προσανατολισμού στα παρακάτω σχολεία του Νομού μας:

  • ΓΕΛ Καλαμπακίου της Γ’ Τάξης κατεύθυνσης Ανθρωπιστικών Σπουδών με τέσσερις (4) μαθητές
  • ΓΕΛ Καλαμπακίου της Γ’ Τάξης κατεύθυνσης Θετικών Σπουδών και Σπουδών Υγείας με τρεις (3) μαθητές
  • ΓΕΛ Καλαμπακίου της Γ’ Τάξης κατεύθυνσης Σπουδών Οικονομίας και Πληροφορικής με πέντε (5) μαθητές
  • ΓΕΛ Νικηφόρου Λ.Τ. της Γ’ Τάξης κατεύθυνσης Θετικών Σπουδών με δυο (2) μαθητές.

Η ΕΛΜΕ Δράμας ζητά να δοθεί άμεση και μόνιμη λύση στον φλέγον ζήτημα της συγκρότησης ομάδων προσανατολισμού στα Λύκεια και τις Λυκειακές Τάξεις του Νομού μας.

Κατόπιν των ανωτέρω επισυνάπτεται η σχετική επιστολή της ΕΛΜΕ Δράμας και ζητώ να επιμεληθείτε του σοβαρού αυτού ζητήματος και να μας ενημερώσετε για τις άμεσες ενέργειές σας.

Η Αναφέρουσα βουλευτής

Χαρά Κεφαλίδου

Δείτε τη σχετική Επιστολή της ΕΛΜΕ Δράμας εδώ.

Μπορείτε να δείτε την απάντηση του Υπουργείου Παιδείας εδώ.