Ανάγκη ένταξης δασεργατών και υλοτόμων που έλαβαν δίμηνη επιδότηση εργασίας αντί εποχικού επιδόματος, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης
Κατάθεση Ερώτησης σε Υπουργούς Οικονομικών και Εργασίας & Κοινωνικών Υποθέσεων Αρ.Πρωτ.6633/19.05.2020

Την ένταξη των δασεργατών και υλοτόμων, που έλαβαν τη δίμηνη επιδότηση εργασίας, στα μέτρα στήριξης που έχει ανακοινώσει η Κυβέρνηση, ζητά με Ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου, βουλευτής Δράμας του Κινήματος Αλλαγής, την οποία συνυπέγραψαν και άλλοι βουλευτές.

Στην τελευταία Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που πλήττονται από τις συνέπειες του κορωνοϊού περιλαμβάνονται οι δασεργάτες οι οποίοι πλέον μπορούν να λάβουν την ενίσχυση των 800 Ευρώ. Δυστυχώς όμως ως δικαιούχοι προβλέπονται μόνο όσοι έκαναν χρήση του ειδικού εποχικού επιδόματος και όχι όσοι έλαβαν τη δίμηνη επιδότηση εργασίας.

Η εργασία των δασεργατών έχει κατ’ εξοχήν εποχικό χαρακτήρα και για το λόγο αυτό μπορούν να επιλέξουν ανάμεσα στη χρήση του εποχικού επιδόματος και τη δίμηνη επιδότηση εργασίας. Ο συγκεκριμένος κλάδος αποτελεί μια πολύ σημαντική επαγγελματική δραστηριότητά στον Νομό Δράμας αντιπροσωπεύοντας σχεδόν το 25% της παραγωγής τεχνικής ξυλείας και καυσόξυλων όλης της χώρας. Η κρίση έχει αρνητικές συνέπειες στον κλάδο ο οποίος συρρικνώνεται συνεχώς ενώ η πανδημία ήρθε να επιδεινώσει ακόμη περισσότερο την κατάσταση της ντόπιας υλοτομίας.

Με την Ερώτησή της η Χαρά Κεφαλίδου ζητά την αποκατάσταση της αδικίας και την τροποποίηση της ΚΥΑ ώστε να συμπεριληφθεί στην καταβολή του επιδόματος των 800 Ευρώ και η συγκεκριμένη κατηγορία δασεργατών – υλοτόμων.

Ακολουθεί το πλήρες κείμενο της Ερώτησης:

ΕΡΩΤΗΣΗ

Προς: Τον Υπουργό Οικονομικών κ. Χρ. Σταϊκούρα
Τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Ι. Βρούτση

Θέμα: «Ανάγκη ένταξης δασεργατών και υλοτόμων που έλαβαν δίμηνη επιδότηση εργασίας αντί εποχικού επιδόματος, στα μέτρα στήριξης της κυβέρνησης»

Αναστάτωση έχει προκληθεί στον κλάδο των δασεργατών και υλοτόμων λόγω της ανισότητας που έχει προκύψει από την έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης 16073/287/2020, ΦΕΚ Β΄1547/22-04-2020 «Μέτρα στήριξης εργαζομένων ειδικών κατηγοριών οι οποίοι πλήττονται σημαντικά λόγω των αρνητικών συνεπειών της εμφάνισης του κορωνοϊού COVID-19» και η οποία συμπεριλαμβάνει τους δασεργάτες ώστε να μπορούν να λάβουν την ενίσχυση των 800 ευρώ, ωστόσο όμως, ως δικαιούχοι προβλέπονται μόνο όσοι έκαναν χρήση του εποχικού επιδόματος και όχι όσοι έλαβαν τη δίμηνη επιδότηση εργασίας που τους χορηγήθηκε.

Ως γνωστόν, από την εποχική φύση της συγκεκριμένης εργασίας παρέχεται η δυνατότητα σε όσους απασχολούνται στην υλοτομία να επιλέξουν ανάμεσα στις ανωτέρω δυο υποχρεωτικές επιλογές. Η παραπάνω όμως Κοινή Υπουργική Απόφαση εξαιρεί από την αποζημίωση ειδικού σκοπού ένα πολύ μεγάλο μέρος των απασχολούμενων στον συγκεκριμένο κλάδο, σύμφωνα με τα όσα διατυπώνονται σε αυτή και αντιλαμβάνεται κανείς ότι ο αποκλεισμός των εν λόγω εργαζόμενων από το τόσο σημαντικό για αυτούς μέτρο στήριξης, δυσχεραίνει ακόμα περισσότερο την επιβίωσή τους.

Ωστόσο, μέχρι και σήμερα δεν έχει υπάρξει ουδεμία πρόβλεψη για διόρθωση αυτής της κατάφορης αδικίας εις βάρος τους καθώς και της ένταξης αυτής της συγκεκριμένης κατηγορίας εργαζομένων, δασεργατών- υλοτόμων, στη δέσμη μέτρων στήριξης που θέσπισε η κυβέρνηση.

  • Δεδομένου ότι δασεργάτες – υλοτόμοι δεν είναι μόνο όσοι έλαβαν το ειδικό εποχικό επίδομα κατά το διάστημα του περασμένου Σεπτέμβρη- Νοέμβρη
  • Δεδομένου ότι πληθώρα εργαζομένων νομίμως επέλεξε τη δίμηνη επιδότηση εργασίας αντί του εποχικού επιδόματος

Ερωτάσθε κύριοι Υπουργοί,
Προτίθεστε να προχωρήσετε άμεσα στην αποκατάσταση της αδικίας εις βάρος των δασεργατών- υλοτόμων που νομίμως επέλεξαν την δίμηνη επιδότηση ανεργίας το έτος 2019 αντί του εποχικού επιδόματος και τροποποίηση της σχετικής Κοινής Υπουργικής Απόφασης;

Οι Ερωτώντες Βουλευτές

Μπουρχάν Μπαράν

Χαρά Κεφαλίδου

Απόστολος Πάνας